Gospodarstvo

5.10.2018.
Posavska Hrvatska

Palačinkarnica "Crêps"

Slatki obrt u središtu grada

Gospodarstvo : Slatki obrt u središtu grada

Običavamo razgovarati s obrtnikom dok radi svoj posao, a ovaj razgovor doveo je do toga da smo ogladnjeli. Naime, iz palačinkarnice "Crêps" u vlasništvu majke i sina, Marine i Ivana Ostopanja, na slavonskobrodskom Trgu Stjepana Miletića već se s vrata osjeti miris toplih palačinki. S marmeladom; keksom i čokoladom; bijelom i tamnom čokoladom i kokosom; Nutellom, keksom i bananom, sladoledom, bijelom ili čokoladom s lješnjacima... uz deset "gotovih" možete složiti i palačinku po svom ukusu. Ako ste više za vafle, možete birati između sedam slatkih varijanti. Na skijanju se uglavnom jedu germ knedle, a u Crêpsu se mogu dobiti u umaku od vanilije te s makom ili cimetom. Za one koji znaju da palačinke nisu samo desert, u ponudi je pet vrsta slanih palačinki sa šunkom, pilećom šunkom, kulinom, sirom i umacima. Gosti mogu uživati u pogledu na park s obzirom na to da lokal, otvoren prije tri i pol mjeseca, ima terasu koju je sam izradio Ivanov otac Ladislav.

- Sin i ja krenuli smo u posao kroz program samozapošljavanja nakon što smo oboje bili prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje. Oboje smo zadovoljili kriterije i dobili sredstva, koja su jako veliki poticaj za mlade obrtnike i početak njihovog poslovanja - istaknula je Marina i dodala da su zadovoljni poslom.

- S majkom sam otvorio palačinkarnicu, koja nije prva, ali je sada jedina u gradu. Po struci sam kuhar, naknadno sam završio i za hotelijersko-turističkog tehničara. Imam završen tečaj za barmena, a diplomirani sam sportski menadžer. Četiri godine radio sam u hotelu s četiri zvjezdice u Austriji. Nakon zadovoljenja novcem težio sam tome da se vratim, otvorim nešto svoje i postanem samostalan. Ondje gdje sam radio, odnosno u ugostiteljstvu, od 15. prosinca do nakon Uskrsnog ponedjeljka nisam mogao ići kući, a nakon mjesec dana pauze od 15. svibnja do početka studenoga opet ne bih imao slobodno - kaže tridesetogodišnji Ivan. Razmišljao je o povratku u Austriju nakon fakulteta, ali pomislio je da kod kuće "nije sve tako crno" i odlučio otvoriti "Crêps".

- U ovom gradu i državi potrebno je samo ljudima ponuditi nešto novo, zanimljivo i čega nema, što bi, ako se vodi računa o kvaliteti, moglo zaživjeti. Takva su bila moja razmišljanja, a s obzirom na to da je mama zbog zdravstvenih razloga prestala raditi na prijašnjem radnom mjestu htio sam obrtom i nju vratiti u svakodnevicu jer čitav život radi s ljudima i voli ih. I ja sam htio početi raditi jer nisam osoba koja može biti na jednom mjestu i ništa ne raditi - objašnjava Ivan i dodaje kako su zasad zadovoljni palačinkarnicom u kojoj je osim njih dvoje zaposlena i jedna studentica na četiri sata, a planiraju zaposliti još studenata ako posao to bude zahtijevao.

 

Tajna je u finesama

- Zasad radimo samo od 16.30 sati, no radit ćemo od 10 do 14 sati i od 16.30 do ponoći. Trenutačno su mladi klijenti oni koji nam najviše dolaze. Nekako je njima najviše odgovaralo radno vrijeme jer su, tijekom ljeta i vrućina, izlazili u grad poslijepodne - ističe Ivan. Klijenti palačinkarnice najviše vole slatke palačinke jer među građanima prevladava mišljenje da one mogu biti samo slatke, no kad probaju slane onda naruče po jednu od obje vrste.

- Knedle nisu toliko popularne; građani koji su bili na Adventu u Zagrebu i na skijanju u Austriji znaju o čemu se radi. Vafli su također nepoznanica, ali mislimo da je to zato što su vafli zapravo zimski proizvodi, pa očekujemo da će njihova prodaja ići onako kako smo zamislili u vrijeme Adventa - priča Ivan dok peče palačinke koje zapravo ne može jesti. Naime, uslijed zdravstvenih problema i nakon testa intolerancije na hranu uspostavilo se da, između ostaloga, ne podnosi brašno, mlijeko, jaja, cimet te bijeli šećer.

- Uhvatio sam se bezglutenske prehrane i shvatio da je to "prva liga" zato što se osjećam jako dobro. Ne držim se toga sto posto jer je i nekakvo drugačije brašno opet mješavina nečega, ali šećer strogo izbjegavam i svima bih preporučio da izbace slatkiše iz prehrane. Planiram u palačinkarnici ponuditi bezglutenske palačinke, a ako ta ponuda zaživi bit će to isključivo uz prednarudžbu jer nije isplativo svaki dan praviti smjesu za takve palačinke s obzirom na to da ih se puno ne proda. Problem nije smjesa koja će biti bez glutena ili laktoze; za to mogu jamčiti, ali ne i za "tuđe" sastojke u kojima ima aditiva i konzervansa - pojašnjava Ivan. Tijesto za palačinke, po Ivanovoj narudžbi, radi austrijska tvrtka specijalizirana za pekarske proizvode, a za vafle tvrtka iz Rijeke. Tajnih sastojaka u njima nema, stvar je samo u omjeru, no tajna je doslovno u minutama i brzini mješanja te vremenu "ležanja" smjese. O palačinkarnici se nije moglo puno čitati jer, dodaje, stigao je aparat za vafle, a čekaju se najloni kako bi terasa bila zatvorena i time izgled lokala dovršen. Kad je u pitanju dostava Ivan ističe kako o dostavi trenutačno ne razmišlja; građani mogu naručiti palačinke putem mobitela ili Facebook stranice i doći po narudžbu, a palačinke mogu vidjeti na Instagramu. Obrt će sudjelovati u humanitarnom malonogometnom turniru Studentskog zbora u listopadu, a u planu je i predstavljanje palačinkarnice na Katarinskom sajmu. Poticaj za otvorenje palačinkarnice Ivanu je bilo iskustvo rada u Austriji jer, kako ističe, ondje si nitko ne dopušta pogrešku ili smanjenje kvalitete rada s obzirom na to da imaju dugogodišnje goste. Komentari njegovih prijatelja na otvorenje vlastitog objekta bili su pozitivni, a i posao je lakši kad ga dijeli s majkom.

- Puno je lakše, jer znaš s kim radiš. Znaš kako će se ta osoba ponašati, ne morate je tjerati da radi i objašnjavati što treba učiniti. Svi želimo isto i mislim da je to puno lakše nego doći u sredinu u kojoj se morate prilagoditi drugima - zaključuje Ivan.  

Posavska Hrvatska :  Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji
Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji

Zakon o fiskalizaciji stupio je na snagu 1. rujna 2025. godine, a puna primjena, odnosno obveza izdavanja fiskaliziranih elektroničkih računa je od 1. siječnja 2026. godine. Stoga je Obrtnička komora ...

Posavska Hrvatska : Ovo su najbolje održive tvrtke u Hrvatskoj
Ovo su najbolje održive tvrtke u Hrvatskoj

Ovo su najbolje održive tvrtke u HrvatskojProduktivnost i konkurentnost europske industrije u fokusu prvog dana vodeće regionalne konferencije o održivosti. Potreban je RE:START, gospodarstvo mora pre ...

Posavska Hrvatska : Prekratak rok prilagodbe
Prekratak rok prilagodbe

Od 1. rujna 2025. zabranjuje se uporaba tvari TPO (Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide) u svim kozmetičkim proizvodima, uključujući trajne i gel lakove za nokte. Ova odluka temelji se na Delegira ...

Posavska Hrvatska : Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrije
Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrije

Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrijeKako osnažiti hrvatsku prerađivačku industriju i učiniti je konkurentnijom u izazovnim globalnim okolnostima – bila je glavna tema ...

Podržimo održivo 2025.

Podržimo održivo 2025.Iz Hrvatske gospodarske komore pozivaju na 6. međunarodnu konferenciju Podržimo održivo 2025. koja će se održati 9. i 10. rujna u zagrebačkoj Laubi.Ovogodišnja konferencija pod m ...

Novosti pri kretanju robnih pošiljki iz/u UK preko francuske granice

Novosti pri kretanju robnih pošiljki iz/u UK preko francuske graniceS ciljem pravovremene pripreme hrvatskih izvoznika, uvoznika i prijevoznika za promjene u načinu rada na francusko-britanskoj granic ...

Nastavljamo povezivati hrvatske i paragvajske poduzetnike

Nastavljamo povezivati hrvatske i paragvajske poduzetnike Poziv na 2. krug poslovnih susretaHrvatska gospodarska komora je suorganizator 2. kruga virtualnih poslovnih susreta koji organizira Para ...

Online HACCP radionica o sigurnosti hrane, 9. rujna

Online HACCP radionica o sigurnosti hrane, 9. rujnaOdjel za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore organizira online HACCP radionicu, koja će se održati u utorak, 9. rujna, u 10 sati.Na radionici će ...

Pripreme za nastup Hrvatske na Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu 2026.

Pripreme za nastup Hrvatske na Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu 2026.Počele su pripreme za sudjelovanje Hrvatske na sajmu „Međunarodni zeleni tjedan” (Grüne Woche), koji će se od ...

ANUGA 2025 – Međunarodni sajam prehrambene industrije

ANUGA 2025 – Međunarodni sajam prehrambene industrijePoziv na iskaz interesaNa izložbenom prostoru od 300.000 četvornih metara izlaže 7.850 tvrtki iz 118 zemalja, sajam posjeti 140.000 poslovnih ...

Posavska Hrvatska :  Prinosi pšenice fantastični, ali loša kvaliteta
Prinosi pšenice fantastični, ali loša kvaliteta

Površine u Hrvatskoj zasijane pšenicom ove su godine povećane za 4 posto u odnosu na prošlu godinu i iznose 146.000 hektara. Budući da se prinosi u nekim županijama kreću i do 9 do 9,5 tona po hektaru ...

Otvorene prijave za prvo pitch natjecanje HGK uz vrijedan fond nagrada

Otvorene prijave za prvo pitch natjecanje HGK uz vrijedan fond nagradaHrvatska gospodarska komora organizira svoje prvo pitch natjecanje za hrvatska zelena start-up i scale-up poduzeća. Najbolje u ove ...

Posavska Hrvatska : Prepolovljen urod
Prepolovljen urod

Prije desetak dana završila je berba višanja, a i sami smo kao kupci primijetili da ih ove godine baš i nema. Klimatske promjene najviše se očituju u poljoprivredi, tako iz godine u godinu negativno u ...

Praktične smjernice za usklađeno i održivo poslovanje

Novo izdanje ESG vodiča HGK Praktične smjernice za usklađeno i održivo poslovanjeU kontekstu ubrzanih zakonodavnih izmjena, rastućih tržišnih očekivanja i sve veće potrebe za transparentnim i odg ...

Posavska Hrvatska : Gospodarstvo Brodsko-posavske županije bilježi stalan rast
Gospodarstvo Brodsko-posavske županije bilježi stalan rast

Gospodarstvo Brodsko-posavske županije bilježi stalan rastOdržana je 6. sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Slavonski Brod, tema sjednice bila je utjecaj međun ...

Posavska Hrvatska : Dostupno posljednje izdanje Sektorskih pregleda HGK
Dostupno posljednje izdanje Sektorskih pregleda HGK

Dostupno posljednje izdanje Sektorskih pregleda HGKSektorski pregledi pokrivaju 16 najvažnijih industrija hrvatske ekonomije, a pregled pojedinog sektora uključuje aktualnosti u sektoru, značaj i popi ...

Posavska Hrvatska :  Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a
Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-aHrvatska banka za obnovu i razvitak održat će savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a u srijedu, 18. lipnja, od 9 do 12 s ...

Posavska Hrvatska : Održana edukacija na temu „Fiskalizacija 2.0 - obveze, prilike i izazovi“
Održana edukacija na temu „Fiskalizacija 2.0 - obveze, prilike i izazovi“

Održana edukacija na temu „Fiskalizacija 2.0 - obveze, prilike i izazovi“U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Slavonski Brod 4. lipnja je održano stručno pr ...

Posavska Hrvatska : Fiskalizacija 2.0 – obveze, prilike i izazovi
Fiskalizacija 2.0 – obveze, prilike i izazovi

Predavanje u ŽK Slavonski Brod Fiskalizacija 2.0 – obveze, prilike i izazoviHGK – Županijska komora Slavonski Brod organizira predavanje na temu Fiskalizacija 2.0 – obveze, pril ...