Gospodarstvo

5.10.2018.
Posavska Hrvatska

Palačinkarnica "Crêps"

Slatki obrt u središtu grada

Gospodarstvo : Slatki obrt u središtu grada

Običavamo razgovarati s obrtnikom dok radi svoj posao, a ovaj razgovor doveo je do toga da smo ogladnjeli. Naime, iz palačinkarnice "Crêps" u vlasništvu majke i sina, Marine i Ivana Ostopanja, na slavonskobrodskom Trgu Stjepana Miletića već se s vrata osjeti miris toplih palačinki. S marmeladom; keksom i čokoladom; bijelom i tamnom čokoladom i kokosom; Nutellom, keksom i bananom, sladoledom, bijelom ili čokoladom s lješnjacima... uz deset "gotovih" možete složiti i palačinku po svom ukusu. Ako ste više za vafle, možete birati između sedam slatkih varijanti. Na skijanju se uglavnom jedu germ knedle, a u Crêpsu se mogu dobiti u umaku od vanilije te s makom ili cimetom. Za one koji znaju da palačinke nisu samo desert, u ponudi je pet vrsta slanih palačinki sa šunkom, pilećom šunkom, kulinom, sirom i umacima. Gosti mogu uživati u pogledu na park s obzirom na to da lokal, otvoren prije tri i pol mjeseca, ima terasu koju je sam izradio Ivanov otac Ladislav.

- Sin i ja krenuli smo u posao kroz program samozapošljavanja nakon što smo oboje bili prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje. Oboje smo zadovoljili kriterije i dobili sredstva, koja su jako veliki poticaj za mlade obrtnike i početak njihovog poslovanja - istaknula je Marina i dodala da su zadovoljni poslom.

- S majkom sam otvorio palačinkarnicu, koja nije prva, ali je sada jedina u gradu. Po struci sam kuhar, naknadno sam završio i za hotelijersko-turističkog tehničara. Imam završen tečaj za barmena, a diplomirani sam sportski menadžer. Četiri godine radio sam u hotelu s četiri zvjezdice u Austriji. Nakon zadovoljenja novcem težio sam tome da se vratim, otvorim nešto svoje i postanem samostalan. Ondje gdje sam radio, odnosno u ugostiteljstvu, od 15. prosinca do nakon Uskrsnog ponedjeljka nisam mogao ići kući, a nakon mjesec dana pauze od 15. svibnja do početka studenoga opet ne bih imao slobodno - kaže tridesetogodišnji Ivan. Razmišljao je o povratku u Austriju nakon fakulteta, ali pomislio je da kod kuće "nije sve tako crno" i odlučio otvoriti "Crêps".

- U ovom gradu i državi potrebno je samo ljudima ponuditi nešto novo, zanimljivo i čega nema, što bi, ako se vodi računa o kvaliteti, moglo zaživjeti. Takva su bila moja razmišljanja, a s obzirom na to da je mama zbog zdravstvenih razloga prestala raditi na prijašnjem radnom mjestu htio sam obrtom i nju vratiti u svakodnevicu jer čitav život radi s ljudima i voli ih. I ja sam htio početi raditi jer nisam osoba koja može biti na jednom mjestu i ništa ne raditi - objašnjava Ivan i dodaje kako su zasad zadovoljni palačinkarnicom u kojoj je osim njih dvoje zaposlena i jedna studentica na četiri sata, a planiraju zaposliti još studenata ako posao to bude zahtijevao.

 

Tajna je u finesama

- Zasad radimo samo od 16.30 sati, no radit ćemo od 10 do 14 sati i od 16.30 do ponoći. Trenutačno su mladi klijenti oni koji nam najviše dolaze. Nekako je njima najviše odgovaralo radno vrijeme jer su, tijekom ljeta i vrućina, izlazili u grad poslijepodne - ističe Ivan. Klijenti palačinkarnice najviše vole slatke palačinke jer među građanima prevladava mišljenje da one mogu biti samo slatke, no kad probaju slane onda naruče po jednu od obje vrste.

- Knedle nisu toliko popularne; građani koji su bili na Adventu u Zagrebu i na skijanju u Austriji znaju o čemu se radi. Vafli su također nepoznanica, ali mislimo da je to zato što su vafli zapravo zimski proizvodi, pa očekujemo da će njihova prodaja ići onako kako smo zamislili u vrijeme Adventa - priča Ivan dok peče palačinke koje zapravo ne može jesti. Naime, uslijed zdravstvenih problema i nakon testa intolerancije na hranu uspostavilo se da, između ostaloga, ne podnosi brašno, mlijeko, jaja, cimet te bijeli šećer.

- Uhvatio sam se bezglutenske prehrane i shvatio da je to "prva liga" zato što se osjećam jako dobro. Ne držim se toga sto posto jer je i nekakvo drugačije brašno opet mješavina nečega, ali šećer strogo izbjegavam i svima bih preporučio da izbace slatkiše iz prehrane. Planiram u palačinkarnici ponuditi bezglutenske palačinke, a ako ta ponuda zaživi bit će to isključivo uz prednarudžbu jer nije isplativo svaki dan praviti smjesu za takve palačinke s obzirom na to da ih se puno ne proda. Problem nije smjesa koja će biti bez glutena ili laktoze; za to mogu jamčiti, ali ne i za "tuđe" sastojke u kojima ima aditiva i konzervansa - pojašnjava Ivan. Tijesto za palačinke, po Ivanovoj narudžbi, radi austrijska tvrtka specijalizirana za pekarske proizvode, a za vafle tvrtka iz Rijeke. Tajnih sastojaka u njima nema, stvar je samo u omjeru, no tajna je doslovno u minutama i brzini mješanja te vremenu "ležanja" smjese. O palačinkarnici se nije moglo puno čitati jer, dodaje, stigao je aparat za vafle, a čekaju se najloni kako bi terasa bila zatvorena i time izgled lokala dovršen. Kad je u pitanju dostava Ivan ističe kako o dostavi trenutačno ne razmišlja; građani mogu naručiti palačinke putem mobitela ili Facebook stranice i doći po narudžbu, a palačinke mogu vidjeti na Instagramu. Obrt će sudjelovati u humanitarnom malonogometnom turniru Studentskog zbora u listopadu, a u planu je i predstavljanje palačinkarnice na Katarinskom sajmu. Poticaj za otvorenje palačinkarnice Ivanu je bilo iskustvo rada u Austriji jer, kako ističe, ondje si nitko ne dopušta pogrešku ili smanjenje kvalitete rada s obzirom na to da imaju dugogodišnje goste. Komentari njegovih prijatelja na otvorenje vlastitog objekta bili su pozitivni, a i posao je lakši kad ga dijeli s majkom.

- Puno je lakše, jer znaš s kim radiš. Znaš kako će se ta osoba ponašati, ne morate je tjerati da radi i objašnjavati što treba učiniti. Svi želimo isto i mislim da je to puno lakše nego doći u sredinu u kojoj se morate prilagoditi drugima - zaključuje Ivan.  

Posavska Hrvatska : Veliki odmor "Kod Akija"
Veliki odmor "Kod Akija"

Učenici škola u Malom Parizu odnedavno pod velikim odmorom mogu doći po sendvič Kod Akija u Kumičićevoj 25. Na meniju ugostiteljskog objekta, postavljenom i na Facebook stranicu, su i pizze, jela s ro ...

Posavska Hrvatska : Diplome za novih 51 majstora obrtnika
Diplome za novih 51 majstora obrtnika

Čovjek treba voljeti svoj posao, imati volje za njega i usavršavati se

Posavska Hrvatska : Naopaka vinogradarska godina
Naopaka vinogradarska godina

Led veličine oraha padao je 10-12 minuta, a kako je puhao vjetar, vinogradi su oštećeni sa zapadne strane

Posavska Hrvatska : Uz ovakvu politiku uskoro nećemo imati ni krava ni mlijeka
Uz ovakvu politiku uskoro nećemo imati ni krava ni mlijeka

Kao jedan od posljednjih poteza u ulozi predsjednika Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije, najavljujući da će podnijeti ostavku na to mjesto, Ivan Klasnić u ponedjeljak je sazvao tisko ...

Posavska Hrvatska : Zdravo je biti poduzetan
Zdravo je biti poduzetan

Kad ima volje ima i načina, kao i mjesta za stjecanje zdravih prehrambenih navika. To se mjesto u Slavonskom Brodu zove Only Natural, na Trgu pobjede 18, i jedina je trgovina zdrave hrane od Osijeka d ...

Posavska Hrvatska : Više od četvrt stoljeća na tržištu
Više od četvrt stoljeća na tržištu

Ivica Sušić odlučio se pokrenuti privatni posao još davne 1985., proizvodeći poliuretansku galanteriju za cijeli niz velikih proizvođača, od tvornica traktora i autobusa, do proizvođača obuće, a onda je razvio vlastiti proizvod s kojim i danas opstaje na tržištu

Posavska Hrvatska :  Montaža sada više vrijedi
Montaža sada više vrijedi

Prije dva mjeseca službeno je objavljena informacija da se Đuro Đaković Montaža povlači iz sastava njemačkog koncerna Bilfinger te da ju preuzimaju četvorica članova Uprave čime je ta tvrtka od 23. st ...

Posavska Hrvatska : Kako kradu plin?
Kako kradu plin?

Otkrivamo na što se sve odlučuju kriminalci. Ugrožavaju sebe i druge.

Posavska Hrvatska : Innet forum
Innet forum

Još jednom odličan Innet forum. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Ušteda od 150 kuna
Ušteda od 150 kuna

Reforme počele od 150 kuna. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Antipušački zakon odlebdio u dim?
Antipušački zakon odlebdio u dim?

Hoće li nova pravila donijeti nove troškove? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Mljekarstvo na koljenima
Mljekarstvo na koljenima

Procjene govore da za osam godina nitko više u Hrvatskoj neće predavati mlijeko. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Kupujmo domaće!
Kupujmo domaće!

Proizvodnja zdrave hrane i usred zime. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Grijanje na slamu
Grijanje na slamu

1.200 kvadrata griju najjeftinijim energentom. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Edukacija i napredovanje
Edukacija i napredovanje

Slavonskobrodski frizeri učili od vrhunskog majstora. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Što će ostati od Đure Đakovića
Što će ostati od Đure Đakovića

Kakva je sudbina Đure Đakovića? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Donose nam i crno-bijele uređaje
Donose nam i crno-bijele uređaje

Sve je manje TV servisera. Kako žive i rade? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Klesarska struka i njihovi problemi
Klesarska struka i njihovi problemi

S čime se bore klesari?