Gospodarstvo

5.10.2018.
Posavska Hrvatska

Palačinkarnica "Crêps"

Slatki obrt u središtu grada

Gospodarstvo : Slatki obrt u središtu grada

Običavamo razgovarati s obrtnikom dok radi svoj posao, a ovaj razgovor doveo je do toga da smo ogladnjeli. Naime, iz palačinkarnice "Crêps" u vlasništvu majke i sina, Marine i Ivana Ostopanja, na slavonskobrodskom Trgu Stjepana Miletića već se s vrata osjeti miris toplih palačinki. S marmeladom; keksom i čokoladom; bijelom i tamnom čokoladom i kokosom; Nutellom, keksom i bananom, sladoledom, bijelom ili čokoladom s lješnjacima... uz deset "gotovih" možete složiti i palačinku po svom ukusu. Ako ste više za vafle, možete birati između sedam slatkih varijanti. Na skijanju se uglavnom jedu germ knedle, a u Crêpsu se mogu dobiti u umaku od vanilije te s makom ili cimetom. Za one koji znaju da palačinke nisu samo desert, u ponudi je pet vrsta slanih palačinki sa šunkom, pilećom šunkom, kulinom, sirom i umacima. Gosti mogu uživati u pogledu na park s obzirom na to da lokal, otvoren prije tri i pol mjeseca, ima terasu koju je sam izradio Ivanov otac Ladislav.

- Sin i ja krenuli smo u posao kroz program samozapošljavanja nakon što smo oboje bili prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje. Oboje smo zadovoljili kriterije i dobili sredstva, koja su jako veliki poticaj za mlade obrtnike i početak njihovog poslovanja - istaknula je Marina i dodala da su zadovoljni poslom.

- S majkom sam otvorio palačinkarnicu, koja nije prva, ali je sada jedina u gradu. Po struci sam kuhar, naknadno sam završio i za hotelijersko-turističkog tehničara. Imam završen tečaj za barmena, a diplomirani sam sportski menadžer. Četiri godine radio sam u hotelu s četiri zvjezdice u Austriji. Nakon zadovoljenja novcem težio sam tome da se vratim, otvorim nešto svoje i postanem samostalan. Ondje gdje sam radio, odnosno u ugostiteljstvu, od 15. prosinca do nakon Uskrsnog ponedjeljka nisam mogao ići kući, a nakon mjesec dana pauze od 15. svibnja do početka studenoga opet ne bih imao slobodno - kaže tridesetogodišnji Ivan. Razmišljao je o povratku u Austriju nakon fakulteta, ali pomislio je da kod kuće "nije sve tako crno" i odlučio otvoriti "Crêps".

- U ovom gradu i državi potrebno je samo ljudima ponuditi nešto novo, zanimljivo i čega nema, što bi, ako se vodi računa o kvaliteti, moglo zaživjeti. Takva su bila moja razmišljanja, a s obzirom na to da je mama zbog zdravstvenih razloga prestala raditi na prijašnjem radnom mjestu htio sam obrtom i nju vratiti u svakodnevicu jer čitav život radi s ljudima i voli ih. I ja sam htio početi raditi jer nisam osoba koja može biti na jednom mjestu i ništa ne raditi - objašnjava Ivan i dodaje kako su zasad zadovoljni palačinkarnicom u kojoj je osim njih dvoje zaposlena i jedna studentica na četiri sata, a planiraju zaposliti još studenata ako posao to bude zahtijevao.

 

Tajna je u finesama

- Zasad radimo samo od 16.30 sati, no radit ćemo od 10 do 14 sati i od 16.30 do ponoći. Trenutačno su mladi klijenti oni koji nam najviše dolaze. Nekako je njima najviše odgovaralo radno vrijeme jer su, tijekom ljeta i vrućina, izlazili u grad poslijepodne - ističe Ivan. Klijenti palačinkarnice najviše vole slatke palačinke jer među građanima prevladava mišljenje da one mogu biti samo slatke, no kad probaju slane onda naruče po jednu od obje vrste.

- Knedle nisu toliko popularne; građani koji su bili na Adventu u Zagrebu i na skijanju u Austriji znaju o čemu se radi. Vafli su također nepoznanica, ali mislimo da je to zato što su vafli zapravo zimski proizvodi, pa očekujemo da će njihova prodaja ići onako kako smo zamislili u vrijeme Adventa - priča Ivan dok peče palačinke koje zapravo ne može jesti. Naime, uslijed zdravstvenih problema i nakon testa intolerancije na hranu uspostavilo se da, između ostaloga, ne podnosi brašno, mlijeko, jaja, cimet te bijeli šećer.

- Uhvatio sam se bezglutenske prehrane i shvatio da je to "prva liga" zato što se osjećam jako dobro. Ne držim se toga sto posto jer je i nekakvo drugačije brašno opet mješavina nečega, ali šećer strogo izbjegavam i svima bih preporučio da izbace slatkiše iz prehrane. Planiram u palačinkarnici ponuditi bezglutenske palačinke, a ako ta ponuda zaživi bit će to isključivo uz prednarudžbu jer nije isplativo svaki dan praviti smjesu za takve palačinke s obzirom na to da ih se puno ne proda. Problem nije smjesa koja će biti bez glutena ili laktoze; za to mogu jamčiti, ali ne i za "tuđe" sastojke u kojima ima aditiva i konzervansa - pojašnjava Ivan. Tijesto za palačinke, po Ivanovoj narudžbi, radi austrijska tvrtka specijalizirana za pekarske proizvode, a za vafle tvrtka iz Rijeke. Tajnih sastojaka u njima nema, stvar je samo u omjeru, no tajna je doslovno u minutama i brzini mješanja te vremenu "ležanja" smjese. O palačinkarnici se nije moglo puno čitati jer, dodaje, stigao je aparat za vafle, a čekaju se najloni kako bi terasa bila zatvorena i time izgled lokala dovršen. Kad je u pitanju dostava Ivan ističe kako o dostavi trenutačno ne razmišlja; građani mogu naručiti palačinke putem mobitela ili Facebook stranice i doći po narudžbu, a palačinke mogu vidjeti na Instagramu. Obrt će sudjelovati u humanitarnom malonogometnom turniru Studentskog zbora u listopadu, a u planu je i predstavljanje palačinkarnice na Katarinskom sajmu. Poticaj za otvorenje palačinkarnice Ivanu je bilo iskustvo rada u Austriji jer, kako ističe, ondje si nitko ne dopušta pogrešku ili smanjenje kvalitete rada s obzirom na to da imaju dugogodišnje goste. Komentari njegovih prijatelja na otvorenje vlastitog objekta bili su pozitivni, a i posao je lakši kad ga dijeli s majkom.

- Puno je lakše, jer znaš s kim radiš. Znaš kako će se ta osoba ponašati, ne morate je tjerati da radi i objašnjavati što treba učiniti. Svi želimo isto i mislim da je to puno lakše nego doći u sredinu u kojoj se morate prilagoditi drugima - zaključuje Ivan.  

Nove obveze iz zaštite na radu

Nove obveze iz zaštite na radu HGK - Županijska komora Slavonski Brod, sukladno iskazanom interesu poduzetnika s područja Brodsko-posavske županije, organizira radionicu na temu Nove obveze iz za ...

Posavska Hrvatska : U lipnju završetak prvog remonta
U lipnju završetak prvog remonta

Na svakom "Bradleyu" bit će odrađeno 500 različitih radnih operacija

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-aHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) održat će Infodan u srijedu, 10. travnja, od 9 do 12 sati, u Županijskoj komori Slavonski Br ...

ESG akademija - ciklus Fit for 55: Održivi promet

ESG akademija - ciklus Fit for 55: Održivi prometPaket „Spremni za 55” odnosi se na cilj Europske unije da smanji neto emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. Svrha pred ...

Posavska Hrvatska : Zajedničkom suradnjom poduzetnika i obrazovnih institucija do kvalitetnog radnika
Zajedničkom suradnjom poduzetnika i obrazovnih institucija do kvalitetnog radnika

Zajedničkom suradnjom poduzetnika i obrazovnih institucija do kvalitetnog radnikaNa 2. sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Slavonski Brod, pročelnica županijsk ...

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-aHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) održat će Infodan u srijedu, 20. ožujka, od 9 do 12 sati, u Županijskoj komori Slavonski Bro ...

Seminar: Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi

Seminar: Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazoviHrvatska gospodarska komora - Županijska komora Slavonski Brod u suradnji s Brodsko-posavskom županijom organizira seminar Kako zaposliti s ...

Posavska Hrvatska : Predstavljene Mjere aktivne politike zapošljavanja
Predstavljene Mjere aktivne politike zapošljavanja

Posebno su istaknute potpore za zapošljavanje, samozapošljavanje i pripravništva na zelenim i digitalnim poslovima

Izvoz i sankcije: provjera i kontrola izvoza roba prema zemljama pod sankcijama i tržištima izvan EU

Seminar: Izvoz i sankcije: provjera i kontrola izvoza roba prema zemljama pod sankcijama i tržištima izvan EUHrvatska gospodarska komora organizira seminar o kontroli izvoza roba pod sankcijama kao i ...

Posavska Hrvatska : Novosti iz HGK - Županijske komore Slavonski Brod
Novosti iz HGK - Županijske komore Slavonski Brod

Mjere aktivne politike zapošljavanja - predstavljanje u Županijskoj komori Slavonski BrodMinistarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i HGK - Županijska komora Slavonski Brod ...

Posavska Hrvatska :  Strategija održivog poslovanja
Strategija održivog poslovanja

Nakon uspješnih radionica o izvještavanju o održivom poslovanju prema novim europskim standardima  (ESRS) iz HGK pozivaju na novu radionicu ESG akademije - Strategija održivog poslovanja. Radioni ...

Posavska Hrvatska : Vijesti iz Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Slavonski Brod
Vijesti iz Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Slavonski Brod

Predstavljanje mjera aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinuHrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organizira Predstavl ...

Posavska Hrvatska : Na čelu Ivan Ćosić
Na čelu Ivan Ćosić

U Slavonskom Brodu i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović

Posavska Hrvatska : Nema više kune
Nema više kune

Početkom ove 2024. godine kuna kao službena valuta u Hrvatskoj definitivno nestaje, više je neće biti ispisane ni na cijenama jer je od 1. siječnja ukinuta obveza dvojnog iskazivanja cijena. Uvođenjem ...

Posavska Hrvatska : Napojnica od Nove godine
Napojnica od Nove godine

Porezne aktualnosti i priprema za završni račun tema je seminara kojega je organizirala Obrtnička komora Brodsko-posavske županije, a veliki broj sudionika dovoljno govori koliko je to važna tema. Kao ...

Posavska Hrvatska : Od tradicije do suvremenih tehnologija
Od tradicije do suvremenih tehnologija

Četverodnevno sajmovanje u Slavonskom Brodu uspješno je završilo. U Sportskoj dvorani Vijuš, u pet dvorana i na vanjskom izložbenom prostoru posjetiteljima su na 26. Katarinskom sajmu svoje proizvode, ...

Posavska Hrvatska : Obveze i prava poslodavaca i zaposlenika
Obveze i prava poslodavaca i zaposlenika

Aktualnosti iz područja zaštite na radu bile su tema radionice koju je, prošloga petka, 10. studenoga organizirala Obrtnička komora Brodsko-posavske županije. Aktivnost je to u sklopu projekta „ ...

Posavska Hrvatska : Krizantema – kraljica jeseni
Krizantema – kraljica jeseni

Kada počnu cvjetati krizanteme, nekako počnemo razmišljati da se bliži blagdan Svih svetih. I upravo su proteklih dana rascvjetane lonačnice krizantema svih boja preplavile tržnicu, a izložene ih se m ...

Posavska Hrvatska : Organizacijska klima i kultura
Organizacijska klima i kultura

- Zapitajte se kakve ideje i osjećaje imate kad odlazite na posao. Neki su jako sretni, neki kažu: „Posao mi je odmor”, ali neki osjećaju i nešto drugo. Organizacijska klima je sastavni di ...