Na slavonskobrodskoj tržnici uvijek ćete naći sve potrebno, a uoči blagdana još i više. Poljoprivredni proizvođači, povrtlari, cvjećari, mljekari uvijek se trude ne bi li svojim kupcima ponudili što kvalitetniju robu, ali i uvijek iznova na klupama ponude nešto novo i traženo što samo dokazuje da prate tržište i potrebe. Ove srijede uoči Badnjaka u jutarnjim satima na tržnici je bilo dosta kupaca, ali ne prevelika gužva i kao da nije baš onako užurbano kako to obično bude pred blagdane. Možda je ova pandemija pridonijela tome da više ne trčimo k'o bez glave. U redovima se strpljivo s maskom na licu stoji pred mesnicama, ribarnicom, čekaju se naručeni kolači.
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Savi iz Nove Gradiške jedino na novogradiškom području proizvodi božićnu zvijezdu, uzgajaju i ciklame, a Brođanima su ponudili i pšenicu podšišanu i ukrašenu crven-bijeli-plavi vrpcom jer i na badnju večeru i za božićni ručak na stolu mora biti žito s upaljenom trobojnom svijećom. Svi koji nisu posadili žito na sv. Barbaru ili sv. Luciju ili im nije uspjelo, imaju priliku kupiti lijepo gusto žito u posudici na nekoliko mjesta na tržnici, a cijena je 10 kuna.
Imela za dekoraciju, morkinja za jesti, guščja mast kao lijek
Da smo uz tradiciju pokupili i neke tuđe običaje, potvrđuje nam Marina Delač iz Jakačine Male koja je u Odvorcima ubrala imelu: - Imele ima ove godine, nametnik je, pa smo ujedno očistili voćke, a i ponudili ukras kupcima. Sad je vrijeme kad je imela najljepša, a kupuje se za dekoraciju za božićne i novogodišnje blagdane. Neki ju kupuju i zbog "poljupca ispod imele". Vezica grančica imele je 5 kuna. Tu su i grane "ptičjeg kruha" isto za dekoraciju, slične su granama šipka, a ovi crveni plodovi su jestivi. Sve je divlje i raste u prirodi, u šikari. Šipak sam brala prekjučer, kilogram je 15 kuna, a kilogram oskoruša 8 kuna. Kad mraz prođe onda su one najbolje za jesti, mekane.
Uz uobičajeno povrće, bijeli luk po 50 kuna za kilogram, crveni luk 8 kuna, mrkvu 10, a peršin 20 kuna, Dragica Karšaj iz Podcrkavlja ponudila je i morkinju: - Bundeva turkinja, morkinja kupuje se baš puno posljednjih desetak godina, za juhu, štrudlu, pire, dosta se koristi u kuhinji. Tradicionalno se za Božić kupuje za peći.
(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)