Život

26.1.2024.
Posavska Hrvatska

Mijenjaju se navike, ali hrana iz tanjura uvijek je bolja od one iz kutije

Restoran ili dostava hrane?

Život : Restoran ili dostava hrane?

Kupovina, naručivanje iz naslonjača mobitelom postala je svakodnevica, a podaci pokazuju da smo tu u prosjeku Europske unije, jer 75 posto građana Hrvatske kupuje putem interneta. Online, odnosno internetski život bio je na neki način i spas tijekom korone, jer smo bili prisiljeni što manje kontaktirati uživo, a mnogi su na taj način radili i svoj posao, pa ga čak nastavili i nakon pandemije. Internet-trgovina u vrijeme korone doživjela je u cijelom svijetu boom, a prema podacima platformi, koje korisnicima omogućavaju pristup raznim vrstama proizvoda i jela na zahtjev, narudžba hrane porasla je 500 posto. Tijekom 2023. godine Hrvatska je na 3. mjestu u jugoistočnoj Europi po broju isporučenih narudžbi.

I na slavonskobrodskim ulicama svakodnevno susrećemo dostavljače s ogromnim torbama na leđima, motorima, biciklima, sjedalima automobila. Dostava hrane na kućnu adresu nije novost koju je donijela pandemija, ugostiteljski objekti u Slavonskom Brodu omogućili su ju i ranije, uglavnom se dostavljala pizza, što je bilo odlično rješenje kada se pojave nenadani gosti, ali s godinama smo, izgleda, postali i komotniji, pa i lijeni, te je jednostavnije naručiti hranu nego skuhati jer je brzina postala glavna odrednica u radnom danu. Provjerili smo u nekoliko slavonskobrodskih ugostiteljskih objekata kakve su navike naših građana, naručuju li više dostavu hrane kući ili ipak posjećuju restorane, pizzerije.

Ipak vole doći u restoran

Restoran i pizzeria Papo´s otvoren 2021. godine nema vlastitu dostavu hrane, nego možete naručiti putem platformi Wolt i Glovo, a naručenu hranu za kući svatko može i sam osobno preuzeti u restoranu. - U odnosu na ukupan promet, dostava hrane je negdje 25 posto. Naši gosti ipak vole doći i sjesti u restoran, a više imamo večera, iako dosta i ručkova, poslovnih. Nemamo svu ponudu naših jela na dostavi, samo salate, burgere i pizze, naš kompletan menu ne ide van. Radimo drugačije, meso je rađeno na obradi steakova i to ne može ići van. Ta specifična obrada mesa zahtijeva puno više vremena, priprema traje nekoliko dana, steakovi moraju odležati po 20 dana da bi izašli na stol – pojašnjava vlasnik Denis Buruš.

Stekli su već i stalne goste, a dodaje kako društvene mreže pomažu, ali ipak je najbolja reklama glas od usta do usta.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : Ovaj projekt je odličan!
Ovaj projekt je odličan!

Projekt „Zaboravljena generacija - ne zaboravite učiti!”

Posavska Hrvatska : Baka i unuk 150 ovaca ošišali ručno škarama
Baka i unuk 150 ovaca ošišali ručno škarama

- Prekrstimo se svaki put kad krenemo „Bože pomozi” i šišanje počinjemo od plećke, od prednje noge, tako ima svoj redoslijed i onda se ne muvaš ovde-ondle i gubiš vrijeme – govori na ...

Posavska Hrvatska : Zamjena kovanica kuna u eure
Zamjena kovanica kuna u eure

„Tuna”, „maslina” i „medvjed” - za zbirku, uspomenu ili budućnost

Posavska Hrvatska : Najtužniji datum u godini
Najtužniji datum u godini

Dan sjećanja na poginulu i stradalu djecu u Domovinskom ratu

Posavska Hrvatska : Sazorile malo kasnije
Sazorile malo kasnije

Sezona domaćih jagoda

Posavska Hrvatska : Uskrsna priredba za radost druženja
Uskrsna priredba za radost druženja

Dom za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod

Posavska Hrvatska : Ono što nekoga održava na životu nije luksuz
Ono što nekoga održava na životu nije luksuz

Inzulinske pumpe bez doplate za djecu do 18 godina?

Posavska Hrvatska : Zaokružio prvo stoljeće života
Zaokružio prvo stoljeće života

Stjepan Pocrnić iz Slavonskog Broda 30. siječnja 2025. napunio sto godina

Posavska Hrvatska : Fasade bez „klima”, zakon (zasad) bez pojašnjenja
Fasade bez „klima”, zakon (zasad) bez pojašnjenja

Zakonodavac je uskratio montažu na pročelja, ali nije dao rješenje

Posavska Hrvatska : Godišnje se u Hrvatskoj baci oko 280 tisuća tona hrane
Godišnje se u Hrvatskoj baci oko 280 tisuća tona hrane

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 280.000 tona hrane, što je oko 72 kilograma po stanovniku. Hrvatska je bolja od ostatka Europe, gdje je prosjek oko 131 kilogram, i druga smo zemlja EU-a s najmanje ot ...

Posavska Hrvatska : Tri plus dva = sreća!
Tri plus dva = sreća!

Radosni blagdani u obiteljima Kelić

Posavska Hrvatska : Ukinuto darivanje krvi u Slavonskom Brodu?
Ukinuto darivanje krvi u Slavonskom Brodu?

Zbog zabrane dolaska vozila u Starčevićevu, posljednjih tjedana upola manje prikupljenih doza krvi!

Posavska Hrvatska : Mladost obasjala tamu
Mladost obasjala tamu

Mladost je pokazala kako se voli domovina

Posavska Hrvatska : Uz paketomat nema čekanja kurira
Uz paketomat nema čekanja kurira

U Brodsko-posavskoj županiji osamdesetak paketomata i 35 lokacija za preuzimanje paketa

Posavska Hrvatska : Najvažniji su sloga i zdravlje
Najvažniji su sloga i zdravlje

Nikola Teskera proslavio je sa svojom obitelji 100. rođendan, a razgovor s njim bio je izuzetno ugodan. Bez podilaženja i ikakvih klišeja za njega se zaista može reći da je vitalan stogodišnjak. Na sv ...

Posavska Hrvatska : Četrdeset godina vrijednog i predanog rada
Četrdeset godina vrijednog i predanog rada

Naša misija je društvo u kojem ćemo svi moći živjeti ravnopravni

Posavska Hrvatska : Uspomena, ukras i umjetnost na koži
Uspomena, ukras i umjetnost na koži

Tko ima veći prag boli, što je trenutačno popularno

Posavska Hrvatska : Rekorderi iz Trnjana
Rekorderi iz Trnjana

Uzgojili rajčicu od 1.439 grama!

Posavska Hrvatska : More ne mora
More ne mora

Cijene u kafićima su, najblaže rečeno, šarolike