Život

26.1.2024.
Posavska Hrvatska

Mijenjaju se navike, ali hrana iz tanjura uvijek je bolja od one iz kutije

Restoran ili dostava hrane?

Život : Restoran ili dostava hrane?

Kupovina, naručivanje iz naslonjača mobitelom postala je svakodnevica, a podaci pokazuju da smo tu u prosjeku Europske unije, jer 75 posto građana Hrvatske kupuje putem interneta. Online, odnosno internetski život bio je na neki način i spas tijekom korone, jer smo bili prisiljeni što manje kontaktirati uživo, a mnogi su na taj način radili i svoj posao, pa ga čak nastavili i nakon pandemije. Internet-trgovina u vrijeme korone doživjela je u cijelom svijetu boom, a prema podacima platformi, koje korisnicima omogućavaju pristup raznim vrstama proizvoda i jela na zahtjev, narudžba hrane porasla je 500 posto. Tijekom 2023. godine Hrvatska je na 3. mjestu u jugoistočnoj Europi po broju isporučenih narudžbi.

I na slavonskobrodskim ulicama svakodnevno susrećemo dostavljače s ogromnim torbama na leđima, motorima, biciklima, sjedalima automobila. Dostava hrane na kućnu adresu nije novost koju je donijela pandemija, ugostiteljski objekti u Slavonskom Brodu omogućili su ju i ranije, uglavnom se dostavljala pizza, što je bilo odlično rješenje kada se pojave nenadani gosti, ali s godinama smo, izgleda, postali i komotniji, pa i lijeni, te je jednostavnije naručiti hranu nego skuhati jer je brzina postala glavna odrednica u radnom danu. Provjerili smo u nekoliko slavonskobrodskih ugostiteljskih objekata kakve su navike naših građana, naručuju li više dostavu hrane kući ili ipak posjećuju restorane, pizzerije.

Ipak vole doći u restoran

Restoran i pizzeria Papo´s otvoren 2021. godine nema vlastitu dostavu hrane, nego možete naručiti putem platformi Wolt i Glovo, a naručenu hranu za kući svatko može i sam osobno preuzeti u restoranu. - U odnosu na ukupan promet, dostava hrane je negdje 25 posto. Naši gosti ipak vole doći i sjesti u restoran, a više imamo večera, iako dosta i ručkova, poslovnih. Nemamo svu ponudu naših jela na dostavi, samo salate, burgere i pizze, naš kompletan menu ne ide van. Radimo drugačije, meso je rađeno na obradi steakova i to ne može ići van. Ta specifična obrada mesa zahtijeva puno više vremena, priprema traje nekoliko dana, steakovi moraju odležati po 20 dana da bi izašli na stol – pojašnjava vlasnik Denis Buruš.

Stekli su već i stalne goste, a dodaje kako društvene mreže pomažu, ali ipak je najbolja reklama glas od usta do usta.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : Odlična Domijada
Odlična Domijada

Susret domova iz cijele Slavonije i Baranje

Posavska Hrvatska :  Pomozimo obitelji Pišković
Pomozimo obitelji Pišković

Dragica Pišković iz Slobodnice hitno mora iseliti iz kuće u kojoj je trenutačno, a kuća koju je prije dvije godine dobila u nasljedstvo je stara, trošna i nema u njoj ni priključak struje ni vode. Dra ...

Posavska Hrvatska : Petnaest im je godina tek
Petnaest im je godina tek

Slavonskobrodski „Vrapčići” proslavili prvih petnaest godina neočekivano uspješnoga rada

Posavska Hrvatska : Tužne uspomene i veliki ponos
Tužne uspomene i veliki ponos

Slavonci su uspjeli obaviti svoj zadatak

Posavska Hrvatska : Zimski odmori „bukirani” od lipnja
Zimski odmori „bukirani” od lipnja

Prema istraživanju portala MojPosao, provedenom nad četiristo ispitanika, 69 posto ispitanih građana planiralo je na zimovanju provesti tjedan dana. Svaka peta osoba na zimski odmor u inozemstvu bila ...

Posavska Hrvatska : Gripa, covid, respiratorni sincicijski virus napunili ambulante
Gripa, covid, respiratorni sincicijski virus napunili ambulante

Sigurno, ako niste i sami, znate nekoga tko je prehlađen, ima neku virozu, možda čak i gripu ili covid, što i ne čudi jer je sezona respiratornih infekcija, pa su ambulante pune oboljelih.- Siječanj i ...

Posavska Hrvatska : Pobjednički dvojac
Pobjednički dvojac

Tin i Domagoj, ponos Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Posavska Hrvatska : Nagrađeni najbolji
Nagrađeni najbolji

Na ocjenjivanju 137 uzoraka meda

Posavska Hrvatska : „Srcem za ranjenu Hrvatsku“
„Srcem za ranjenu Hrvatsku“

Knjiga potresnih sjećanja medicinskih sestara i medicinskih tehničara iz Domovinskog rata neće nikoga ostaviti ravnodušnim

Posavska Hrvatska : Stariji sugrađani, tražite savjet!
Stariji sugrađani, tražite savjet!

U izradi su izmjene i dopune Zakona o obveznim odnosima, koji regulira i ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Starije osobe ugovor o doživotnom ili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sklapaju naj ...

Posavska Hrvatska : Tambura tužnih tonova
Tambura tužnih tonova

Ostala su neizrečena pitanja i nedobiveni odgovori, i bisernica

Posavska Hrvatska : Na svjetskoj razini
Na svjetskoj razini

Slavonskobrodska bolnica jedini je Nacionalni centar za edukaciju

Posavska Hrvatska :  Na smještaj se čeka godinama
Na smještaj se čeka godinama

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine u Hrvatskoj je najviše osoba u dobi od 60 do 64 godine, a udio stanovništva u dobi od 65 i više godina iznosi 22,45 posto i među najstarijim smo stanovništvom ...

Posavska Hrvatska : Nekoliko hrabrih ljudi
Nekoliko hrabrih ljudi

Puna istina, prvi put nakon 32 godine

Posavska Hrvatska : „Marsonia” na kanadskim vodama
„Marsonia” na kanadskim vodama

Kakav je život na drugoj strani svijeta

Posavska Hrvatska : Tisuću srca zajedno kuca
Tisuću srca zajedno kuca

Organizatori su mogli zaključiti: uspjeli smo!

Posavska Hrvatska :  (Ni)je u šoldima sve
(Ni)je u šoldima sve

Na području Splita i Solina ove godine otvoreno tisuću smještajnih jedinica više u odnosu na 2022.

Posavska Hrvatska : (Ni)je u šoldima sve
(Ni)je u šoldima sve

Na području Splita i Solina ove godine otvoreno tisuću smještajnih jedinica više u odnosu na 2022.

Posavska Hrvatska : Kad cijene "skaču", kupci pred policama plaču
Kad cijene "skaču", kupci pred policama plaču

Dogodi se, ne baš često, da pojedini proizvodi i pojeftine