Život

28.12.2019.
Posavska Hrvatska

Blagdani u Kući sretnih ciglica

Rekla sam Dida Mrazu, i to pravom...

Život : Rekla sam Dida Mrazu, i to pravom...

Ovdje nam je lijepo

- Dragi Djede Mrazu, ja bih ovih dana htjela role, a pošto si ti dobar Djed Mraz jel´ bi donio mojoj seki psića na baterije - izrecitirala nam je sedmogodišnja Tara kada smo je pitali što želi za blagdane. Ona i njena petogodišnja sestra Lorena žive u Kući sretnih ciglica, slavonskobrodskom Domu za djecu, a posjetili smo ih u blagdansko vrijeme. Tara ide u prvi razred, kad dođe iz škole, piše zadaću, uči, igra se s drugom djecom, a veseli se što U Kući svi zajedno kite bor za Božić.

Zahvaljujući akciji portala index.hr koji su 2011. godine organizirali popis božićnih želja djece u domovima, na koje se rado odazivaju svi i ispunjavaju te želje, i mali stanari Kuće sretnih ciglica svake godine naprave popis.

Lorena je potvrdila da je njena božićna želja psić na baterije: - Rekla sam Dida Mrazu, i to pravom, da želim psića na baterije i on je rekao da će mi donijeti. Jedva čekam! Bili smo na Adventu u Zagrebu, vozili smo se u busu, išli smo kroz tunel, nešto kupili, slatkiše, najljepše mi je bilo na klizalištu, stalno sam klizala bez ikoga.

Na Advent u Zagreb sva djeca su išla početkom prošloga tjedna, a džeparac su si zaradili na Katarinskom sajmu na kojemu je ove godine njihov štand proglašen najljepšim u kategoriji udruga i ustanova.

Ovdje nam je lijepo

Četrnaestogodišnja Edita u Kući sretnih ciglica je nekoliko mjeseci, a i ona je išla na Advent u Zagreb: - Najviše mi se svidjelo što su mi mama i brat došli tamo, a kad smo se vraćali prošli smo kraj moje zgrade, nije mi bilo teško, vesela sam bila što ponovo vidim svoj kvart. Ovdje mi je lijepo, sto puta bolje nego u drugom smještaju u kojem sam bila. Više se družim s mlađima od sebe, u stanu smo nas četiri djevojčice, a teško mi se bilo prilagoditi na novu školu jer me baš nisu prihvatili, prihvatila su me samo tri dečka u razredu, Mihael, Josip i Filip, ostali baš nisu. Za Božić sam poželjela ovaj sat, koji sam već dobila, a još i tenisice i koferčić sa šminkom. Možda odem kod bake i tome se veselim.

Godinu dana u Kući sretnih ciglica je i 14-godišnji Samir: - Sviđa mi se u Kući i navikao sam biti ovdje, pa bih tu volio i ostati. U školi, u razredu znaju da živim u domu i nisam nikad imao neugodnosti zbog toga. Iskreno, sve mi je ovdje dobro. Treniram košarku pa sam za želju zapisao košarkašku loptu i dres za trening što sam i dobio. Prošle sam godine ovdje s prijateljima proslavio Božić i Novu godinu i bilo nam je lijepo, tako će biti i ove godine.

- Trenutačno skrbimo o 46 korisnika, od kojih je 15 djece u organiziranom stanovanju, 8 uz sveobuhvatnu podršku uz 24-satni nadzor odgojitelja, a sedmero ih je u Naselju Hebrang uz povremenu podršku u dva stana koje nam je Grad Slavonski Brod dao besplatno na korištenje. To su uglavnom djeca koja se pripremaju za samostalan život, u dobi od 18 do 21 godinu, neki su i zaposleni, a taj program sad odlično funkcionira. Unazad godinu dana sami idu u nabavku namirnica, samostalno si kupuju sredstva za osobnu higijenu, čišćenje, planiraju obroke. Općenito su djeca u takvim stanovima zadovoljnija, imaju veću privatnost, nisu stigmatizirani, topliji je prostor i sličniji obiteljskom okruženju. Imamo u programu i sedmero korisnika na savjetovanju, a 31 dijete je u preventivnom programu poludnevnog boravka, organizirani su u četiri skupine u Kući, u dva stana u prizemlju, u dvije smjene. Oni su u Kući prije i poslije škole i s njima se radi, pruža im se podrška u odgoju i obrazovanju, dobivaju ovdje i obroke, istuširaju se, presvlače, a paralelno se radi savjetovanje s njihovim roditeljima i djeca na spavanje odlaze svojim kućama - pojašnjava ravnateljica Kuće sretnih ciglica Renata Puljko.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : U jeku korone rođene 53 bebe!
U jeku korone rođene 53 bebe!

U prva tri mjeseca rođeno 15 beba više nego u istom razdoblju 2019. godine

Posavska Hrvatska : Slavonija će i ovo preživjeti
Slavonija će i ovo preživjeti

Koristimo domaće tkano platno ali i suvremene materijale

Posavska Hrvatska : Humanost na prvom mjestu
Humanost na prvom mjestu

Darivatelji krvi i volonteri Crvenog križa čine sve što je u njihovoj mogućnosti

Posavska Hrvatska :  Kronologija pojave i širenja koronavirusa
Kronologija pojave i širenja koronavirusa

Osoba pozitivna na koronavirus je bolje, a bit će otpuštena iz bolnice kad rezultati dva brisa u razmaku od 48 sati budu negativni

Posavska Hrvatska :  Sedamdeset godina u braku
Sedamdeset godina u braku

Stjepan i Marija Pocrnić iz Slavonskog Broda vjenčali su se 12. veljače 1950. i prošle subote obilježili dijamantni pir

Posavska Hrvatska : Naglo raste broj oboljelih
Naglo raste broj oboljelih

Zbog sve većeg broja oboljelih koji dolaze na bolničko liječenje, ali i komplikacija izazvanih gripom, Opća bolnica u Slavonskom Brodu zatvorila je vrata posjetama

Posavska Hrvatska : Cijepiti se trebaju i djevojčice i dječaci
Cijepiti se trebaju i djevojčice i dječaci

Glavni cilj akcije je podignuti svijest o važnosti cijepljenja protiv HPV-a i ranog otkrivanja raka vrata maternice, ne samo u ranom stadiju nego i u predstadijima, kako bi se smanjila stopa smrtnosti žena uzrokovana ovom malignom bolešću, od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri stotine žena, a podlegne trećina, oko stotinu.

Posavska Hrvatska : Anoreksija, bulimija, EDNOS - tihi poremećaji o kojima treba glasno govoriti
Anoreksija, bulimija, EDNOS - tihi poremećaji o kojima treba glasno govoriti

U Hrvatskoj postoji jedan specijalizirani odjel za liječenje poremećaja hranjenja

Posavska Hrvatska : Malo se radi, pa stoji
Malo se radi, pa stoji

Plinofokacija Rafinerije nafte u bosanskom Brodu

Posavska Hrvatska : Deseci tisuća lampica... i osmijeh malog Lea
Deseci tisuća lampica... i osmijeh malog Lea

Ana i Ivan Dujak, vlasnici su najukrašenije kuće u cijeloj Brodsko-posavskoj županiji, pa i puno šire

Posavska Hrvatska : "Pa, svi ostaju duže" nije zakonski valjan argument
"Pa, svi ostaju duže" nije zakonski valjan argument

Dok se školujemo nastojimo svim silama biti poput ostalih, a ostatak života provedemo nastojeći izdvojiti se iz mase, kaže stara poslovica. U nastojanju da budu poput vršnjaka tinejdžeri žele u noćnom ...

Posavska Hrvatska : Ljetovanje na "robinzonski" način
Ljetovanje na "robinzonski" način

S temperaturama koje, čini se, ne planiraju pasti tako skoro, pomisao na godišnji odmor uz more sve je primamljivija. Smještaj u hotelu ili apartmanu s klimom i svim tehničkim pomagalima zvuči savršen ...

Posavska Hrvatska : I poljoprivredne kulture čekaju sunce
I poljoprivredne kulture čekaju sunce

U posljednjih nekoliko godina stalni su meteorološki ekstremi

Posavska Hrvatska : Prva svečana promocija magistara sestrinstva
Prva svečana promocija magistara sestrinstva

- Ja to mogu, ja to želim i ja to moram bile su stvari koje su mene pokrenule. Sestrinstvo nije više na osnovnim temeljima već se gradi iz dana u dan, a mi moramo pratiti trendove kako bismo mogli kva ...

Posavska Hrvatska : Brončane ploče za srebrne momke zlatnoga sjaja
Brončane ploče za srebrne momke zlatnoga sjaja

Na Korzo dolaze još dvije ploče!

Posavska Hrvatska : Rad mi predstavlja zadovoljstvo
Rad mi predstavlja zadovoljstvo

Brođanin Zdravko Janč, dobitnik nagrade "Ponos Hrvatske"

Posavska Hrvatska : Grafički i web "dizajn za sve"
Grafički i web "dizajn za sve"

Rad kod kuće ima i "pluseva" i "minusa"

Posavska Hrvatska : Ostajemo ovdje!
Ostajemo ovdje!

Obnovljeno, sanirano i novoizgrađeno 9.235 obiteljskih kuća

Posavska Hrvatska : Nek' ide život, i nek' se pleše...
Nek' ide život, i nek' se pleše...

Veselo, a kako drugačije, dočekana je 2019. godina