Život

25.1.2019.
Posavska Hrvatska

Stambeno zbrinjavanje mladih obitelji

Ostajemo ovdje!

Život : Ostajemo ovdje!

Državni, ali i poticaji gradova i općina

Kristina i Stjepan Vukelić mladi su bračni par koji je nakon završenog fakulteta u Osijeku i vjenčanja odlučio živjeti u Slavonskom Brodu gdje su se i zaposlili. Kristina je Osječanka i završila je studij ekonomije, a Stjepan je odrastao u Bukovlju i završio je studij elektrotehnike. Stanuju u podstanarskom stanu u Naselju kraljice Jelene za što mjesečno izdvajaju 1.000 kuna, a prošle su godine s Gradom Slavonskim Brodom potpisali ugovor o izgradnji obiteljske kuće. Naime, Grad Slavonski Brod pokrenuo je projekt gradskih zemljišta na kojima mlade obitelji imaju pravo građenja obiteljskih kuća.

- Želimo graditi kuću, pa smo gledali zemljišta po gradu, ali bila je slaba ponuda na lokacijama gdje smo željeli, a nisu bila ni jeftina. Kad smo saznali za natječaj koji je raspisao Grad prijavili smo se za zemljište u Ulici Marka Majstorovića površine 490 metara kvadratnih i potpisali ugovor te za njega mjesečno plaćamo 120 kuna. Sada čekamo završetak projekta kako bismo mogli dalje, a okvirni plan je da kuću sazidamo do iduće zime, pa bismo uselili sljedeće godine do ljeta. Svakako planiramo nakon 10 godina otkupiti zemljište. Kuću ćemo pokušati izgraditi što više gotovinom, vjerojatno ćemo morati i neki kredit dići. Lokacija nam odgovara, a još nas je više razveselilo kad smo čuli da će se u blizini graditi i dječji vrtić - ispričao nam je Stjepan.

Natječajem o osnivanju prava građenja na nekretninama u vlasništvu Grada Slavonskog Broda radi izgradnje obiteljske kuće s mogućnošću otkupa nekretnine mladim obiteljima dana je mogućnost zakupa gradskog zemljišta za potrebe gradnje obiteljske kuće i to na razdoblje od 99 godina, što mjesečno plaćaju oko 100 kuna. Nakon deset godina to gradsko zemljište mogu i otkupiti pri čemu će im cijena biti umanjena za ukupan iznos uplaćenog prava građenja koje je i nasljedno. Na ove natječaje Grada prijavilo se 19 obitelji, nekoliko je kuća već izgrađeno, a cilj je kako je rekao gradonačelnik Mirko Duspara popuniti svih 100 "placeva" planiranih za mlade obitelji. Nakon što potpišu ugovor obitelji moraju u roku od tri godine izgraditi kuću i živjeti na toj adresi.

Kako bi pomogao mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja Grad Slavonski Brod izgradio je dvije stmabene zgrade u Ulici Vida Došena s ukupno 12 stanova i svi su useljeni. Početna cijena najamnine za dvosobne stanove površine 49,29 metara kvadratnih iznosi 920 kuna, a za trosobne stanove površine 59,89 metara kvadratnih 1.100 kuna. Ugovori o najmu potpisani su na pet godina, te se mogu produžiti na isto razdoblje, a nakon deset godina obitelji imaju mogućnost otkupa stana, s tim da će im iznos najamnine koju su plaćali biti odbijen od cijene stana.Grad je potpisao ugovor i za izgradnju još dvije stambene zgrade pored gdje je također predviđeno 12 stanova za najam.

Gradsko vijeće Nove Gradiške u travnju 2017. godine donijelo je Odluku o sufinanciranju kupoprodaje građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Nova Gradiška mladoj obitelji radi izgradnje vlastite stambene zgrade na području Nove Gradiške i na tu mjeru prijavila se samo jedna obitelj. Pravo na sufinanciranje imaju mlade obitelji kojima je to prva nekretnina i da nisu starije od 41 godine, a maksimalno potpora može biti do 90 posto ovisno o tome koliko obitelj ima djece, boduje se i stupanj stručne spreme, boravak u podstanarstvu, kao i godine bračnog staža.

S obzirom na izražen problem iseljavanja mladih iz Hrvatske, a i pad nataliteta i općine su počele provoditi poticajne mjere stambenog zbrinjavanja mladih.

Tako su u općini Sibinj 11. siječnja ove godine potpisani prvi ugovori na osnovu javnog poziva mladim obiteljima za poticanje rješavanja stambenog pitanja. Načelnik Općine Sibinj Josip Pavić potpisao je ugovore o dodjeli nepovratnih sredstava s pet obitelji, tri su ugovora potpisana kroz mjeru 1. 1. koja podrazumijeva kupnju zemljišta na području općine Sibinj za izgradnju kuće, dok se druga dva ugovora odnose na mjeru 1. 2. kojom će obitelji rješavati poboljšanje životnih uvjeta stanovanja priključivanjem na komunalnu infrastrukturu. Obiteljima je za kupnju zemljišta već uplaćeno po 15.000 kuna, a za priključak na komunalnu infrastruktura općina obiteljima sufinancira do 50 posto iznosa.

- Kriteriji za ostvarenje ove potpore su da je obitelji to prva nekretnina koju kupuju ili na koju se radi priključak i jedan od podnositelja zahtjeva mora imati manje od 40 godina, te moraju potvrditi da će u toj nekretnini živjeti pet godina. Cilj je bio naseljavanje područja općine Sibinj, ali i pomaganje mladim obiteljima. U općinskom proračunu za prvu fazu planirali smo 200.000 kuna, a rebalansom ćemo ta sredstva povećati ako bude potrebe - kaže načelnik Josip Pavić.

Zemljište uz potporu općine kupili su Lidija i Josip Rukavina iz Slobodnice. - U braku smo tri i pol godine i živimo kod suprugovih roditelja. Odlučili smo graditi kuću pa smo već ranije gledali zemljišta, a onda smo saznali za novu mjeru Općine te smo pričekali javni poziv. Kupili smo zemljište nedaleko od kuće suprugovih roditelja, platili smo ga 35.000 kuna, a brzo nakon potpisivanja ugovora Općina nam je uplatila 15.000 kuna. Značajna nam je to pomoć, time su nam smanjeni troškovi za kupnju placa, pa smo ih mogli iskoristiti za građevinsku, za koju smo predali papire i čekamo odobrenje, a onda odmah planiramo u izgradnju i sljedeće godine završiti kuću.

I planirali smo ostati ovdje, a suprug je prije dvije godine otvorio vodoinstalaterski obrt - kaže Lidija.

Općina Brodski Stupnik krajem prošle godine započela je program poticanja rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, a uputila je i javni poziv za ovu godinu. Mjerom 1. 1. predviđena je financijska pomoć za kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta na području općine Brodski Stupnik, a mjerom 1. 2. poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća ili stanova kojima se osigurava novi ili poboljšava postojeći stambeni prostor. Mladom obitelji smatra se obitelj u kojoj barem jedan od bračnih drguova nije navršio 35 godina života.

- Tri su obitelji već prošle godine koristile ovaj program, dvije za kupnju kuće, a jedna za priključak na komunalnu infrastrukturu. za ovu mjeru ima interesa, pa smo program donijeli i za ovu godinu. I mi smo suočeni s odljevom mladih, tako da raduje da su neki odlučili i ostati živjeti u našoj općini. Iako ovo nije sigurno presudno u takvoj odluci, vjerujem da smo im bar olakšali rješavanje stambenog pitanja - napomenuo je načelnik Općine Brodski Stupnik Goran Jelinić.

To su potvrdili Ana i Josip Jozić iz Starog Slatinika koji su ostvarili financijsku pomoć za priključak na komunalnu infrastrukturu.

- U braku smo devet godina i izgradili smo kuću, a od Općine smo dobili 5.000 kuna koje smo utrošili za priključak na vodovodnu mrežu. Zaista je to poticajno za mlade obitelji, lijepo je što su se sjetili. No, moram pohvaliti Općinu i za naknadu za novorođenče. U srpnju prošle godine rodila sam treće dijete i dobili smo od Općine 6.000 kuna, a dobivamo i 50 posto iznosa za kupnju školskih udžbenika. Sve je to značajna pomoć obiteljima s djecom - ističe Ana Jozić.

Na pitanje znači li to da ne planiraju odseliti, odgovara: - Radila sam kao njegovateljica, suprug je trenutačno nezaposlen. Išao je on raditi van, ali nije to bajno i sjajno kako se priča. Nije u šoldima sve.

Općina Donji Andrijevci od ove godine provodi program pomoći mladim, obiteljima za izgradnju ili rekonstrukciju kuće za što je u proračunu planirano 50.000 kuna. Kako je rekla pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Antonija Aračić Radman interes mladih obitelji je značajan za ovu mjeru, pa se razmišlja rebalansom proračunu povisiti sredstva za tu namjenu. Općina daje i olakšicu od 75 posto za komunalni doprinos mladim obiteljima.

Općina Bukovlje oslobodila je mlade obitelji plaćanja komunalnog doprinosa pri izgradnji prve nekretnine.

U općini Vrpolje u pripremi je program pomoći stambenom zbrinjavanju mladih obitelji, koji bi uskoro trebao biti i donesen.

U općini Klakar su mnoge mlade obitelji, kako je rekao načelnik Općine Josip Stanić, riješile stambeno pitanje zahvaljujući državnoj poticanoj stanogradnji. - Država je omogućila obiteljima na područjima od posebne državne skrbi obnovu ili izgradnju kuća, građani su dobili građevinski materijal, bila im je financirana i izrada projektne dokumentacije, a sami su morali organizirati izgradnju kuće. Tako je prije desetak godina u našoj općini izgrađeno 40-ak kuća i sve su te kuće nastanjene i danas. Bio je to dobar potez, onda je on zastao prije nekoliko godina, ali evo ponovno se pokreće sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima i vjerujem da će se mlade obitelji ponovno prijaviti. Mnogi su mladi zainteresirani i za APN-ovo subvencioniranje stambenih kredita što je također dobar "vjetar u leđa" posebno za one koji žive u podstanarstvu, plaćaju mjesečni najam, pa je bolje da u tom iznosu vraćaju kredit i žive u vlastitom prostoru - zaključuje načelnik Stanić.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : Slavonija će i ovo preživjeti
Slavonija će i ovo preživjeti

Koristimo domaće tkano platno ali i suvremene materijale

Posavska Hrvatska : Humanost na prvom mjestu
Humanost na prvom mjestu

Darivatelji krvi i volonteri Crvenog križa čine sve što je u njihovoj mogućnosti

Posavska Hrvatska :  Kronologija pojave i širenja koronavirusa
Kronologija pojave i širenja koronavirusa

Osoba pozitivna na koronavirus je bolje, a bit će otpuštena iz bolnice kad rezultati dva brisa u razmaku od 48 sati budu negativni

Posavska Hrvatska :  Sedamdeset godina u braku
Sedamdeset godina u braku

Stjepan i Marija Pocrnić iz Slavonskog Broda vjenčali su se 12. veljače 1950. i prošle subote obilježili dijamantni pir

Posavska Hrvatska : Naglo raste broj oboljelih
Naglo raste broj oboljelih

Zbog sve većeg broja oboljelih koji dolaze na bolničko liječenje, ali i komplikacija izazvanih gripom, Opća bolnica u Slavonskom Brodu zatvorila je vrata posjetama

Posavska Hrvatska : Cijepiti se trebaju i djevojčice i dječaci
Cijepiti se trebaju i djevojčice i dječaci

Glavni cilj akcije je podignuti svijest o važnosti cijepljenja protiv HPV-a i ranog otkrivanja raka vrata maternice, ne samo u ranom stadiju nego i u predstadijima, kako bi se smanjila stopa smrtnosti žena uzrokovana ovom malignom bolešću, od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri stotine žena, a podlegne trećina, oko stotinu.

Posavska Hrvatska : Anoreksija, bulimija, EDNOS - tihi poremećaji o kojima treba glasno govoriti
Anoreksija, bulimija, EDNOS - tihi poremećaji o kojima treba glasno govoriti

U Hrvatskoj postoji jedan specijalizirani odjel za liječenje poremećaja hranjenja

Posavska Hrvatska : Malo se radi, pa stoji
Malo se radi, pa stoji

Plinofokacija Rafinerije nafte u bosanskom Brodu

Posavska Hrvatska : Deseci tisuća lampica... i osmijeh malog Lea
Deseci tisuća lampica... i osmijeh malog Lea

Ana i Ivan Dujak, vlasnici su najukrašenije kuće u cijeloj Brodsko-posavskoj županiji, pa i puno šire

Posavska Hrvatska : Rekla sam Dida Mrazu, i to pravom...
Rekla sam Dida Mrazu, i to pravom...

Trenutačno skrbe o 46 korisnika

Posavska Hrvatska : "Pa, svi ostaju duže" nije zakonski valjan argument
"Pa, svi ostaju duže" nije zakonski valjan argument

Dok se školujemo nastojimo svim silama biti poput ostalih, a ostatak života provedemo nastojeći izdvojiti se iz mase, kaže stara poslovica. U nastojanju da budu poput vršnjaka tinejdžeri žele u noćnom ...

Posavska Hrvatska : Ljetovanje na "robinzonski" način
Ljetovanje na "robinzonski" način

S temperaturama koje, čini se, ne planiraju pasti tako skoro, pomisao na godišnji odmor uz more sve je primamljivija. Smještaj u hotelu ili apartmanu s klimom i svim tehničkim pomagalima zvuči savršen ...

Posavska Hrvatska : I poljoprivredne kulture čekaju sunce
I poljoprivredne kulture čekaju sunce

U posljednjih nekoliko godina stalni su meteorološki ekstremi

Posavska Hrvatska : Prva svečana promocija magistara sestrinstva
Prva svečana promocija magistara sestrinstva

- Ja to mogu, ja to želim i ja to moram bile su stvari koje su mene pokrenule. Sestrinstvo nije više na osnovnim temeljima već se gradi iz dana u dan, a mi moramo pratiti trendove kako bismo mogli kva ...

Posavska Hrvatska : Brončane ploče za srebrne momke zlatnoga sjaja
Brončane ploče za srebrne momke zlatnoga sjaja

Na Korzo dolaze još dvije ploče!

Posavska Hrvatska : Rad mi predstavlja zadovoljstvo
Rad mi predstavlja zadovoljstvo

Brođanin Zdravko Janč, dobitnik nagrade "Ponos Hrvatske"

Posavska Hrvatska : Grafički i web "dizajn za sve"
Grafički i web "dizajn za sve"

Rad kod kuće ima i "pluseva" i "minusa"

Posavska Hrvatska : Nek' ide život, i nek' se pleše...
Nek' ide život, i nek' se pleše...

Veselo, a kako drugačije, dočekana je 2019. godina

Posavska Hrvatska : Kvaliteta i uredno odrađen posao
Kvaliteta i uredno odrađen posao

Obrt za održavanje i popravak motornih vozila Autoservis Barić, vlasnika Zlatka Barića, otvoren je 2001. godine