Život

12.1.2018.
Marija Kovačević

Epidemija ospica u susjedstvu

Kolektivni imunitet štiti od ospica

Život : Kolektivni imunitet štiti od ospica

S obzirom na to da je procijepljenost u 2016. godini u Brodsko-posavskoj županiji bila oko 97 posto ne očekuje se epidemija

Epidemija ospica u susjednoj Srbiji odnijela je dva života, od posljedica je umro dvogodišnji dječak i mladić, obojica nisu bili cijepljeni. Ospice su se pojavile i u Sloveniji, a u Hrvatskoj ih za sada nema. Iako je cijepljenje najbolja zaštita protiv ove zarazne bolesti, antivakcinalni pokret osnovan zbog straha od nuspojava cijepljenja, posljednjih je godina snizio postotak procijepljenosti i u Hrvatskoj. Najslabija je procijepljenost u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je 2016. godine cijepljeno svega 65 posto djece.

- Za sada nemamo prijave oboljenja od ospica, a naš prag procijepljenosti za 2016. godinu je iznosio više od 95 posto kada je riječ o cijepljenju u drugoj godini života i čak 96-97 posto kada je riječ o cijepljenju prije škole, a u te dvije dobi se i cijepe djeca protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Takav prag procijepljenosti pruža kolektivni imunitet, pa je i rizik od epidemijskih događanja niži, ali ne može se u potpunosti isključiti - ističe doc. prim. dr. sc. Ante Cvitković, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. Podsjeća da se ranijih godina događalo da se skupine koje nisu cijepljene u kontaktu s oboljelima i same razbole.

- Ospice su oboljenje koje može imati komplikacije, zbog toga ističemo važnost cijepljenja. Svako cijepljenje može imati nus pojave, ali se procjenjuje da je korist od cijepljenja veća od rizika. Najčešće nuspojave cijepljenja su bolnost na mjestu cijepljenja, crvenilo, mogu biti katkad i teže nuspojave, ali su izuzetno rijetke - napominje ravnatelj Cvitković.

Poziv roditeljima da cijepe djecu

Poziva stoga roditelje čija djeca nisu cijepljenja da se jave pedijatrima u domovima zdravlja, liječnicima obiteljske i školske medicine da ih procijepe i tako budu zaštićeni jer tako štite sebe, ali i drugu djecu koja imaju kontraindikacije za liječenje i ne mogu se cijepiti. Ponavlja da zajednički kolektivni imunitet štiti od pojave ospica. Sve roditelje koji imaju dilemu oko cijepljenja upućuje da razgovaraju s liječnicima jer zemlje u okruženju bilježe porast oboljenja od ospica, u Srbiji je čak 800 oboljelih, pa je zbog putovanja i današnjeg načina života neminovno da će i u Hrvatskoj biti pojedinih slučajeva.

U Brodsko-posavskoj županiji za sada nema puno odbijanja cijepljenja: - Bilo je tek nekoliko upita sa zahtjevima za detaljnijim informacijama o cjepivima. Cijepljenje je zakonska obveza, a ako roditelji odbiju cijepljenje djeteta, najprije se s njima razgovara i argumentirano im se objasne razlozi cijepljenja. No, zakon je odredio da postoje i novčane kazne za one koji odbiju cijepljenje. Cijepljenje protiv ospica počelo je 1968. godine i od tada se ta bolest gotovo iskorijenila. Tako je posljednjih godina na slavonskobrodskom području najviše oboljelih od ospica bilo 2008. godine kada je edvidentirano 20 oboljelih, četvero oboljelih bilo je 2011. godine, jedna oboljela osoba 2015. godine, a u 2016. nije bilo oboljelih. Na novogradiškom području 2015. godine bilo je 12 oboljelih, a u 2016. godini ni jedan oboljeli.

S obzirom na to, kako ističe doc. prim. dr. sc. Cvitković, da difterije uopće nema, tetanusa je bio tek koji slučaj u Domovinskom ratu, a hripavca, zaušnjaka po jedan slučaj godišnje, cijepljenje je, efikasna mjera zaštite.

Odgovore o cijepljenju potražiti kod liječnika, a ne na internetu

I u Službi za dojenčad i malu djecu u Domu zdravlja Slavonski Brod zadovoljni su procijepljenosti djece od zaraznih bolesti.

- Posljednjih godina kod naše djece nismo imali ospica, prije nekoliko godina bilo je nekoliko slučajeva koji su importirani iz Bosne. Budući da je većina djece procijepljena, ne očekujemo ni sada epidemiju ospica, eventualno takve sporadične, putujuće slučajeve. Sada je prilika da pozovemo roditelje čija djeca nisu cijepljena da se odazovu, shvate to ozbiljno jer je korist od cijepljenja daleko veća. Ospice nisu opasna bolest ako se ne zakompliciraju, a najteža moguća komplikacija ospica je encefalitis od kojeg se i umire, tu su još bronhopneumonija, otitisi, (nap. a. upala pluća i upala srednjeg uha) - podsjeća rukovoditeljica Službe za dojenčad i malu djecu Andrea Pejić, dr. med.

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

Posavska Hrvatska : Možda je pretposljednje pomicanje kazaljki, a možda i nije
Možda je pretposljednje pomicanje kazaljki, a možda i nije

Što će se dogoditi ako dvije susjedne zemlje drugačije odluče, pa jedna ostane na ljetnom, a druga prihvati zimsko računanje vremena

Posavska Hrvatska : Ovo nije brza, nego dobra hrana!
Ovo nije brza, nego dobra hrana!

Već s 11 godina ispekao svoju prvu tortu

Posavska Hrvatska : Udruga zlata vrijedna
Udruga zlata vrijedna

"Upozoravamo na sve štetne čimbenike, te ukazujemo na potrebu zdravog života, zdrave hrane, aktivnog življenja"

Posavska Hrvatska : Budimo odgovorni(ji) prema svom zdravlju
Budimo odgovorni(ji) prema svom zdravlju

Prošle je godine Halmed zaprimio 3.840 prijava sumnji na nuspojave

Posavska Hrvatska : Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije
Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Izložba ratnih fotografija, okrugli stol, likovna kolonija, akademija, tehničko-taktički zbor...

Posavska Hrvatska : Znanjem i prevencijom do zdravlja
Znanjem i prevencijom do zdravlja

Čak 470 sudionika okupila je prošle subote Donacijska utrka "Znanjem i prevencijom do zdravlja"

Posavska Hrvatska : Kad konačno u životu radiš ono što voliš
Kad konačno u životu radiš ono što voliš

Kupcima nudimo i ono što nitko drugi nema

Posavska Hrvatska : Dobrodošla kući, sveta Ano!
Dobrodošla kući, sveta Ano!

Kapela je podignuta na temeljima prvotne, izgrađene 1743. godine

Posavska Hrvatska : Dva vrijedna uređaja brodskoj bolnici
Dva vrijedna uređaja brodskoj bolnici

Amaterska dobrotvorna sportska udruga MNK Kolonija - sv. Dominik Savio ovoga je tjedna obavila i svečanu primopredaju dva vrijedna uređaja koja su darovali Općoj bolnici dr. Josipa Benčevića. Plod je ...

Posavska Hrvatska : Četvrt stoljeća zvučne zafrkancije
Četvrt stoljeća zvučne zafrkancije

Digitalna kokoš slavi 25 godina na brodskoj glazbenoj sceni

Posavska Hrvatska : Stare igre za nove klince
Stare igre za nove klince

Djeca se još uvijek znaju klikerati i piljkati

Posavska Hrvatska : Novi ministranti
Novi ministranti

Blagdan sv. Ivana Bosca, jednog od najvećih svetaca prošloga stoljeća, koji je uživao i danas uživa u Crkvi i u svijetu glas idealnog, suvremenog svećenika i apostola mladeži, svečano je proslavljen u ...

Posavska Hrvatska : Kupujete li na buvljaku
Kupujete li na buvljaku

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Ponovno zajedno
Ponovno zajedno

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Posavska Hrvatska : Roditelji-njegovatelji
Roditelji-njegovatelji

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Mali maturanti
Mali maturanti

Fotografije svih malih maturanata iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške. U tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Obljetnice vrijedne divljenja
Obljetnice vrijedne divljenja

Maturanti iz 1953. i 1959. godine. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Prekinuto djetinjstvo
Prekinuto djetinjstvo

Trajni spomen mališanima. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Zlatna harfa
Zlatna harfa

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...