Život

21.9.2018.
Posavska Hrvatska

Drugu godinu zaredom

Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Život : Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Spomen na dan oslobođenja slavonskobrodske Tvrđave, 16. rujna 1991.

Nizom sadržaja obilježen je i ove godine, drugi put zaredom, Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, koji se obilježava 16. rujna, u spomen na dan oslobođenja slavonskobrodske Tvrđave, nekadašnje kasarne JNA, 1991. godine.

Obilježavanje je počelo prošloga petka u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici gdje je otvorena izložba ratnih fotografija, najvećim dijelom autora Darka Jankovića, ali su prikupljene i fotografije iz privatnih arhiva. Uslijedio je Okrugli stol o topništvu 108. brigade Zbora narodne garde Republike Hrvatske.

U subotu je Književno-likovno društvo Berislavić bilo organizator likovne kolonije, na platou Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić, a nekoliko metara dalje, na parkiralištu dvorane, bila je izložena oprema, naoružanje i vozila Oružanih snaga Republike Hrvatske, odnosno Tehničko-taktički zbor Hrvatske vojske. U župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći služena je sveta misa zadušnica za poginule i umrle hrvatske branitelje. Predvodeći misu župnik i dekan Ivan Lenić govorio je o žrtvi branitelja te naglasio: - Koliko je bilo predanosti, koliko ljubavi, toliko je vrijedna žrtva, život, pa i najmanja žrtva i najneznatniji život! Tako uvijek treba biti cijenjena predanost i nesebična ljubav hrvatskih branitelja i tolikih drugih na počecima i tijekom Domovinskoga rata.

Poslije mise pripadnici postrojba iz Domovinskog rata, predvođeni Limenom glazbom Željezničar i vojnicima koji su nosili barjake, prošli su u mimohodu od crkve Širokom ulicom do Korza, te su nakon toga položeni vijenci i lampioni ispred spomenika poginulim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića. U KKD Ivane Brlić-Mažuranić održana je svečana akademija, a subota je završena koncertom Giuliana i sastava Diktatori na Korzu, te vatrometom u čast Dana hrvatskih branitelja.

Obijlježavanje je nastavljeno u nedjelju, na zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije. U Staroj Gradiški je uz organizacijsku pomoć novogradiškog ogranka Udruge veterana treće gardijske brigade Kune održan Dan sjećanja na poginule branitelje. Program je počeo polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim braniteljima u središtu Stare Gradiške, nakog čega je služena misa u crkvi sv. Mihaela Arkanđela. Uslijedila je komemoracijska svečanost u domu, u znak sjećanja na 16 poginulih branitelja koji su stradali u borbama za Novi Varoš 16. rujna 1991. godine.

Organizator obilježavanja Dana hrvatskih branitelja bila je Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, a program je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, te pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije, gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške, kao i općina.

Izložba i okrugli stol

Početak obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije označilo je u petak otvaranje izložbe ratnih fotografija u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, te nakon toga i Okrugli stol "Uloga topništva 108. brigade Zbora narodne garde Republike Hrvatske u Domovinskom ratu 1991./1992.". Okrugli stol moderirao je brigadir Mijo Kožić, jedan od nekadašnjih zapovjednika u topništvu 108. brigade, današnji djelatnik Stožera oružanih snaga. Kožić je bio među prvim zapovjednicima topništva slavne slavonskobrodske brigade te je naglasio kako je Okrugli stol pripremljen isključivo na temelju dokumenata, a ne po sjećanjima i neprovjerenim pričama. - Glavni Stožer hrvatske vojske već je 1992. godine pohvalio prvo topništvo 108. brigade. Akcijom "Vlak" sami smo si priskrbili velike količine topničkog oružja i imali smo više topništva nego druge postrojbe, a to je objavljeno i u časopisu "Hrvatski vojnik" 1992. godine. Nismo bili jaki kao naši protivnici, ali smo svojom motivacijom, preciznošću, domoljubljem nadomjestili znanje koje nismo imali, i postizali i te kako dobre pogotke. Topništvo je ponekada bilo presudni čimbenik u zaustavljanju protivnika - rekao je brigadir Kožić.

Jedan od legendarnih zapovjednika je i Mijo Golubičić, bać' Mija, kako ga poznaje cijela brigada. Nekadašnji zamjenik zapovjednika, pa onda i zapovjednik diviziona topništva 108. brigade, istaknuo je da je tehnika bila izuzetno važna, ali ljudstvo je presudilo: - Imali smo jaku vatrenu moć i davali potporu pješaštvu, a slobodno mogu reći da smo za to vrijeme imali izuzetno znanje o topništvu.

Izložbu je otvorio još jedan ratni veteran, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, koji je zaključio: - Narod koji ne cijeni svoju prošlost, nema ni svoju budućnost. Na lijep i dostojanstven način sjećamo se ratnih dana oslobađanja vojarne u Slavonskom Brodu, kao i svih teških dana kada se branila naša domovina i svih onih koji su dali svoj život u stvaranju suverene države Hrvatske.

Svečana akademija

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije održana je i svečana akademija u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivane Brlić-Mažuranić kojoj su nazočili izaslanici predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Sabora, potpredsjednika Vlade, ministara hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova te zapovjednika gardijsko-oklopne mehanizirane brigade, general Marinko Krešić, saborski zastupnik Pero Ćosić, državni tajnik Tomislav Ivić, pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić, načelnik Policijske uprave Brodsko-posavske Antun Valić, pukovnik Valentin Skroza, župan Danijel Marušić, slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara te predstavnik koordinacije novogradiških udruga umirovljeni natporučnik Vlatko Greiner.

- Brodsko-posavska županija je dala ogroman doprinos u Domovinskom ratu. Imali smo 18 samostalnih postrojbi, od kojih četiri "R" brigade koje su ratovale na svim ratištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nažalost, brojimo 768 poginulih branitelja, nekoliko tisuća ranjenih i više od 300 civilnih žrtava. U Slavonskom Brodu poginula su 182 civila, među njima 28 djece. Kontinuiranim radom kroz Koordinaciju želimo predstaviti doprinos svih naših postrojbi - rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije Branko Cindrić. Gradonačelnik Mirko Duspara je, naglasivši da je žalosno koliko se malo ljudi odazvalo na svečanu akedmiju, pozvao prisutne da se potrude kako spomenici poginuloj djeci i braniteljima ne bi ostali zaboravljeni te zahvalio braniteljima.

Dostojanstveno jedinstvo

- Obilježavajući ovaj dan prisjećamo se ne tako davne prošlosti, kada se uz veliku žrtvu stvarala hrvatska domovina. Hrvatski branitelji, naoružani ljubavlju prema domu i obitelji te pokojim naoružanjem hrabro su se suprotstavili daleko moćnijem agresoru te izvojevali pobjedu. Bez vaše odlučnosti i srčanosti ne bismo danas slavili stoljetnu tradiciju. Jedinstvo hrvatskog naroda bilo je jače od kiše metaka i granata i snažnije od velikosrpskih težnji - istaknuo je župan Danijel Marušić. Pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić rekao je kako je svako područje Republike Hrvatske dalo svoje velikane u Domovinskom ratu, a to su i branitelji Brodsko-posavske županije: - Ponosan sam što sam danas s ljudima koji su donijeli pobjedu svom narodu. Naša je obveza odgovorno i pošteno raditi svoj posao jer samo zajedničkim snagama možemo očuvati dostojanstvo i vrijednosti Domovinskog rata.

Državni tajnik Tomislav Ivić kazao je braniteljima da trebaju biti ponosni na svoju ulogu u Domovinskom ratu i zahvalio im na čuvanju uspomene na poginule suborce.

- Svojom ste nesebičnom borbom za domovinu zadužili nas i našu zemlju. Institucije državne, lokalne i regionalne samouprave prepoznaju i uvažavaju vaš doprinos i svakodnevno surađujemo s udrugama proizašlih iz Domovinskog rata. Trudimo se s posebnom pažnjom kontinuirano brinuti o pravima hrvatskih branitelja. Svjesni smo da se njihova borba za nacionalne interese nastavlja i u miru, a smatram da je ta vaša zaštita neizravno povezana sa sigurnošću koju osjećamo - istaknuo je saborski zastupnik Pero Ćosić. General Krešić naglasio je da branitelji uvijek moraju biti jedinstveni i nikad ne zaboraviti poginule suborce te njihove obitelji.

 

Posavska Hrvatska : "Pa, svi ostaju duže" nije zakonski valjan argument
"Pa, svi ostaju duže" nije zakonski valjan argument

Dok se školujemo nastojimo svim silama biti poput ostalih, a ostatak života provedemo nastojeći izdvojiti se iz mase, kaže stara poslovica. U nastojanju da budu poput vršnjaka tinejdžeri žele u noćnom ...

Posavska Hrvatska : Ljetovanje na "robinzonski" način
Ljetovanje na "robinzonski" način

S temperaturama koje, čini se, ne planiraju pasti tako skoro, pomisao na godišnji odmor uz more sve je primamljivija. Smještaj u hotelu ili apartmanu s klimom i svim tehničkim pomagalima zvuči savršen ...

Posavska Hrvatska : I poljoprivredne kulture čekaju sunce
I poljoprivredne kulture čekaju sunce

U posljednjih nekoliko godina stalni su meteorološki ekstremi

Posavska Hrvatska : Prva svečana promocija magistara sestrinstva
Prva svečana promocija magistara sestrinstva

- Ja to mogu, ja to želim i ja to moram bile su stvari koje su mene pokrenule. Sestrinstvo nije više na osnovnim temeljima već se gradi iz dana u dan, a mi moramo pratiti trendove kako bismo mogli kva ...

Posavska Hrvatska : Brončane ploče za srebrne momke zlatnoga sjaja
Brončane ploče za srebrne momke zlatnoga sjaja

Na Korzo dolaze još dvije ploče!

Posavska Hrvatska : Rad mi predstavlja zadovoljstvo
Rad mi predstavlja zadovoljstvo

Brođanin Zdravko Janč, dobitnik nagrade "Ponos Hrvatske"

Posavska Hrvatska : Grafički i web "dizajn za sve"
Grafički i web "dizajn za sve"

Rad kod kuće ima i "pluseva" i "minusa"

Posavska Hrvatska : Ostajemo ovdje!
Ostajemo ovdje!

Obnovljeno, sanirano i novoizgrađeno 9.235 obiteljskih kuća

Posavska Hrvatska : Nek' ide život, i nek' se pleše...
Nek' ide život, i nek' se pleše...

Veselo, a kako drugačije, dočekana je 2019. godina

Posavska Hrvatska : Kvaliteta i uredno odrađen posao
Kvaliteta i uredno odrađen posao

Obrt za održavanje i popravak motornih vozila Autoservis Barić, vlasnika Zlatka Barića, otvoren je 2001. godine

Posavska Hrvatska : Kvartovski kafić za cijeli svijet
Kvartovski kafić za cijeli svijet

Dva vrijedna priznanja primljena u samo nekoliko mjeseci razmaka

Posavska Hrvatska : Slavljenički, raspjevano i rasplesano
Slavljenički, raspjevano i rasplesano

Već po tradiciji, udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom pozvale su svoje članove na blagdansku zabavu

Posavska Hrvatska : Nagrađeni volonteri i poslodavac godine
Nagrađeni volonteri i poslodavac godine

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u ponedjeljak je u gradskoj vijećnici održana svečana sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom na kojoj su dodijeljene nagrade za volontere te po ...

Posavska Hrvatska : Možda je pretposljednje pomicanje kazaljki, a možda i nije
Možda je pretposljednje pomicanje kazaljki, a možda i nije

Što će se dogoditi ako dvije susjedne zemlje drugačije odluče, pa jedna ostane na ljetnom, a druga prihvati zimsko računanje vremena

Posavska Hrvatska : Ovo nije brza, nego dobra hrana!
Ovo nije brza, nego dobra hrana!

Već s 11 godina ispekao svoju prvu tortu

Posavska Hrvatska : Udruga zlata vrijedna
Udruga zlata vrijedna

"Upozoravamo na sve štetne čimbenike, te ukazujemo na potrebu zdravog života, zdrave hrane, aktivnog življenja"

Posavska Hrvatska : Budimo odgovorni(ji) prema svom zdravlju
Budimo odgovorni(ji) prema svom zdravlju

Prošle je godine Halmed zaprimio 3.840 prijava sumnji na nuspojave

Posavska Hrvatska : Znanjem i prevencijom do zdravlja
Znanjem i prevencijom do zdravlja

Čak 470 sudionika okupila je prošle subote Donacijska utrka "Znanjem i prevencijom do zdravlja"

Posavska Hrvatska : Kad konačno u životu radiš ono što voliš
Kad konačno u životu radiš ono što voliš

Kupcima nudimo i ono što nitko drugi nema