Hrvatska po vremenskim prognozama sve više nalikuje Kaliforniji, a "uvijek sunčano s jakim padalinama" ne odgovara voću koje je ove godine uranilo čak dva tjedna. Uobičajeni raspored berbe, koji se u selima uvijek 'vrti' oko kirvaja i sličnih datuma, ove su godine diktirale neuobičajene vremenske prilike. No, uz izdržati prevrtljivu godinu, teško je i prodavati voće na kućnom pragu.
- Špricao sam grožđe dvaput; prvi put kod otvaranja grozda i drugi put pred početak "šaranja". Nađe ga se. Nije još zrelo; slankamenka je još zelena, muškat još nije zreo, a prodajemo rano grožđe. Supruga ima OPG, ali na tržnicu ne idemo; prodajemo toliko da pokrijemo troškove. Imamo 300 čokota i bavimo se poljoprivredom za sebe. U berbu u pomoć dođe obitelj i mi smo gotovi za dva sata. Vinogradarske breskve koje padnu na tlo ostavljamo za rakiju. Ove godine šljiva nije rodila; nakupilo se za jedan kazan, a šljive 'stenlijevke' nemam. Prije tri godine bilo je leda, pa mraz, a prošle godine je bila velika suša, pa smo morali i zalijevati vinograd. Svake godine je nešto - objašnjava Ante Pastuović iz Vranovaca, a njegova supruga Nada ističe da ove godine sve više trune no inače zbog previše vlage: - Ljudi stanu, ali nema ponude. Nekad je selu bilo deset ljudi koji su prodavali voće uz cestu, a sad ih je dvoje- troje. Navrate oni koji nas poznaju, ali i usputni prolaznici, a imali smo nedavno i dosta mušterija iz Brodskog Varoša.
- Ranije je došlo, ali svo voće nam je zdravo. U rujnu više neće biti grožđa, a mi smo obično berbili dan iza kirvaja na svetu Tereziju. A sad se sve okrenulo. Uglavnom imamo stolno grožđe, beremo ga sami i pravimo vina za sebe onoliko koliko nam treba tijekom godine. Smokve petrovke nam ove godine nisu rodile jer se smokva prije dvije godine smrznula, a ove žute jesu. Imamo i nešpricane jabuke, zato što sam alergična na pesticide. Jednom me mušterija pitala ima li u njima crvi, a druga je rekla da takve jabuke dam njemu jer "crv neće u špricano" - kažu Suzana i Zdravko Janković iz Bukovlja.
Berača ne(i)ma
Osim o načinu kako prodati ono što se dalo ubrati, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava moraju razmišljaju i o pomoći pri berbi.
- Na tržnici prodajem rajčice, paprike i krastavce, a lubenice i dinje prodajem pred kućom. Razlika između crnih i "šarenih" lubenica je u tome što su slađe, imaju tanju koru, žarko crvenu boju i sitno sjeme. Ljudi više traže crne lubenice - kaže Ružica Bazo iz Trnjana i dodaje - Stanu i oni koji nas znaju i oni koji su u prolazu. Ova je godina dosta loša za sve. Sve je rano sazrilo, kiše su bile jake, sunce slabo...Bilo je loših godina, ali ne kao ova. Jako je naporno; nas dvoje sve sami beremo jer djeca rade. Tražili smo berače, ali nitko to više ne želi raditi. Valjda im je malo ili novca ili ne žele. Jednostavno se ne može naći berača. Imamo šest plastenika s povrćem, lubenice i dinje su polju, a sijemo i ječam i pšenicu.
- Urod je super, ali kod nas ne valja ni kad ima jabuka niti kad ih nema. Počeli su rušiti i cijene otkupa, pa je pitanje što će biti. Ima i malo otkupljivača, nisu zainteresirani, a prošle godine su bili. Sad ih muči i rok plaćanja od 30 dana. Donekle ih razumijem jer treba isplatiti velike količine otkupljenog voća. Donedavno su neki bili plaćeni tek za godinu ili dvije dana, a proizvođači voća nisu banka koja može nekoga kreditirati - kaže Stipo Velikanović iz Trnjana i dodaje: - Istina jest da je sve došlo tjedan ili dva ranije. Stenlijevke, koje su se brale oko Velike gospe do 1. rujna, obrane su već prvih dana kolovoza. Godina je dosta čudna, ali barem s berbama nećemo dočekati hladno vrijeme. Kvaliteta plodova je odlična, no vidjet ćemo što će biti. Imam stalnog kupca, ali ne mogu gledati samo sebe jer imam kolege koji imaju problema. Najveći otkupljivač Moslavina voće ima svoje voćnjake, kupili su Fragariju i Agromeđimurje, i njima ne treba otkup. Zbog roka plaćanja od 30 dana jednostavnije im je uzimati jabuke iz Poljske. Svi pričaju o nekoj normalnoj cijeni jabuke od 2 do 2,50 kuna po kilogramu, a onda čujete za otkupnu cijenu od 1,20 kuna. Tko može proizvesti takve jabuke? Čini se kao da netko želi uništiti male voćare, u korist velikih i uvoznog voća, a svaku kunu koju voćar dobije ne zadržava za sebe već odmah ulaže u proizvodnju.
Prema Velikanovićevim riječima berba počinje u ponedjeljak, a radnika se nađe: - Problem je što je satnica 20 kuna, a cijena voća pada. Prije ulaska u Europsku uniju mogli ste naći petstotinjak berača, a ljudi sad sele u inozemstvo. No, ne mogu se požaliti. Prošle godine imao sam super ekipu, a berači kod mene su uglavnom lokalni. Dao sam oglas Zavodu za zapošljavanje, a na njega se javljaju se i građani koji nisu tamo evidentirani.