Gospodarstvo

17.2.2023.
Posavska Hrvatska

Ususret vegetaciji

Vrijeme je rezidbe voćnjaka

Gospodarstvo : Vrijeme je rezidbe voćnjaka

Kako se nakon zime budi priroda, tako i poljoprivrednici počinju raditi u svojim voćnjacima, a sredina veljače idealno je vrijeme za rezidbu voćnjaka. Rezidba je jedan od glavnih agrotehničkih zahvata u voćarskoj proizvodnji, važan je to posao za svakoga tko želi imati kvalitetan rod i dobre prinose, a kako ju najbolje obaviti i na što sve treba pripaziti objasnila je i pokazala u voćnjaku jabuka u Starom Slatiniku Vera Novaković, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u Brodsko-posavskoj županij

- Sada je vrijeme osnovne rezidbe voća u vrijeme mirovanja vegetacije. S osnovnom rezidbom jezgričavog voća, jabuka, krušaka, dunja, može se početi odmah u studenom, prosincu, ali je ipak bolje ostaviti da to bude kasna zimska rezidba, odnosno što bliže kretanju vegetacije. Naime, voćka je živi organizam i kad odbaci list mora proći određeni broj sati aktivnosti biljnih hormona, koji se zovu dormeni, a oni reguliraju period mirovanja u životnom godišnjem ciklusu višegodišnje biljke, voćke u voćnjaku, na okućnici, u plantaži ili bilo gdje. Zato je važno da djelovanje dormena bude u najoptimalnije vrijeme mirovanja vegetacije, pa je poželjno da rezidbu odgađamo što bliže kretanju vegetacije. Koštičavo voće, breskve, šljive, marelice, višnje, trešnje, pogotovo se treba rezati što bliže kretanju vegetacije, jer su rodni pupovi tih voćnih vrsta osjetljivi na niske temperature – pojašnjava Vera Novaković.

Rezidbu raditi kad je krošnja pregledna

Napominje da je kod osnovne rezidbe vrlo bitno da rezač pozna morfologiju voćne vrste, zato je dobro rezidbu i raditi u vrijeme mirovanja vegetacije kad nema lista, kad je krošnja pregledna, a u toj morfologiji važno je raspoznavati rodno drvo i vegetativno drvno.

- Na rodnom drvu su rodni elementi generativni rodni pupovi i u rezidbi se radi regulacija vegetativnog i generativnog porasta, znači treba uskladiti da vegetativni porast u svom tom obimu koji smo ostavili nakon rezidbe može ishraniti potencijalni rod koji smo ostavili u rezidbi jer rezidba znači reguliranje, odbaciti nešto od toga roda da bismo imali određeni prinos i određenu kvalitetu. Rodni pupovi kod jabuke, kruške, šljive, odnosno većine voćnih vrsta su na dvogodišnjem drvetu. Jednogodišnje drvo su one mladice koje su prošle godine vegetirale i sada ako ih sve maknemo u ovoj rezidbi nećemo nagodinu imati rodne pupove na dvogodišnjem drvetu. U rezidbi tražimo dvogodišnje drvo na voćki i gledamo njegovu opterećnost s rodnim pupovima i jedan dio ćemo maknuti, odrezati da ne bismo dobili puno sitnog i nekvalitetnog roda, – pokazuje viša stručna savjetnica.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : Samo trećina tvrtki koristi digitalne alate u proizvodnji
Samo trećina tvrtki koristi digitalne alate u proizvodnji

Samo trećina tvrtki koristi digitalne alate u proizvodnjiTek svaka treća domaća tvrtka koristi digitalne alate za planiranje proizvodnje. Velika većina ih i dalje planira “ručno”, to jest ...

Posavska Hrvatska : Luka Burilović izabran za četvrti mandat na čelu HGK
Luka Burilović izabran za četvrti mandat na čelu HGK

Skupština Hrvatske gospodarske komoreLuka Burilović izabran za četvrti mandat na čelu HGKLuka Burilović izabran je za predsjednika HGK u mandatnom razdoblju od 2026. do 2030. godine. Tako je jednoglas ...

Posavska Hrvatska : Glavice skinute s oranica
Glavice skinute s oranica

<p>I dok su prije pet godina analize i podaci konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju pokazali kako je kupus jedino povrće kod kojeg u boljim proizvodnim g ...

Posavska Hrvatska : Sporazum o suradnji za zajednički međunarodni nastup hrvatske obrambene industrije
Sporazum o suradnji za zajednički međunarodni nastup hrvatske obrambene industrije

Predstavljanje financijskih instrumenata HAMAG-BICRO-a u ŽK Slavonski BrodHrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) održat će Infodan 23. listopada od 9 do 14 ...

Posavska Hrvatska : Najuspješnije tvrtke nagrađene Zlatnom kunom - simbolom izvrsnosti u poslovanju
Najuspješnije tvrtke nagrađene Zlatnom kunom - simbolom izvrsnosti u poslovanju

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-aHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) održat će savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a u srijedu, 15. listopada, od ...

Posavska Hrvatska : Svi moramo biti na oprezu
Svi moramo biti na oprezu

Potresne slike gotovo deset tisuća eutanaziranih svinja s beljske farme nikoga nisu ostavile ravnodušnim, a afrička svinjska kuga ponovo prijeti i širi se na istoku Hrvatske. Prema podacima Ministarst ...

Posavska Hrvatska : Kupujmo hrvatsko!
Kupujmo hrvatsko!

Kupujmo hrvatsko!Već gotovo tri desetljeća Hrvatska gospodarska komora kontinuirano promovira kvalitetne hrvatske brendove te senzibilizira javnost o važnosti kupnje domaćih proizvoda i to kroz jednos ...

Posavska Hrvatska : Brodsko-posavska županija prednjači
Brodsko-posavska županija prednjači

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Slavonski Brod, održanoj u ponedjeljak, dodijeljena su priznanja Plaketa Zlatna kuna 2025. najuspješnijim ...

Posavska Hrvatska : Aktivna povezanost dovodi do jačanja zajedničkih interesa i dugoročne održivosti industrije
Aktivna povezanost dovodi do jačanja zajedničkih interesa i dugoročne održivosti industrije

Tribina o utjecaju inflacije i rasta kamatnih stopa na plaće i položaj zaposlenihU Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Slavonski Brod održana je tribina na kojoj se raspravljalo o ...

Posavska Hrvatska :  Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji
Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji

Zakon o fiskalizaciji stupio je na snagu 1. rujna 2025. godine, a puna primjena, odnosno obveza izdavanja fiskaliziranih elektroničkih računa je od 1. siječnja 2026. godine. Stoga je Obrtnička komora ...

Posavska Hrvatska : Ovo su najbolje održive tvrtke u Hrvatskoj
Ovo su najbolje održive tvrtke u Hrvatskoj

Ovo su najbolje održive tvrtke u HrvatskojProduktivnost i konkurentnost europske industrije u fokusu prvog dana vodeće regionalne konferencije o održivosti. Potreban je RE:START, gospodarstvo mora pre ...

Posavska Hrvatska : Prekratak rok prilagodbe
Prekratak rok prilagodbe

Od 1. rujna 2025. zabranjuje se uporaba tvari TPO (Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide) u svim kozmetičkim proizvodima, uključujući trajne i gel lakove za nokte. Ova odluka temelji se na Delegira ...

Posavska Hrvatska : Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrije
Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrije

Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrijeKako osnažiti hrvatsku prerađivačku industriju i učiniti je konkurentnijom u izazovnim globalnim okolnostima – bila je glavna tema ...

Podržimo održivo 2025.

Podržimo održivo 2025.Iz Hrvatske gospodarske komore pozivaju na 6. međunarodnu konferenciju Podržimo održivo 2025. koja će se održati 9. i 10. rujna u zagrebačkoj Laubi.Ovogodišnja konferencija pod m ...

Novosti pri kretanju robnih pošiljki iz/u UK preko francuske granice

Novosti pri kretanju robnih pošiljki iz/u UK preko francuske graniceS ciljem pravovremene pripreme hrvatskih izvoznika, uvoznika i prijevoznika za promjene u načinu rada na francusko-britanskoj granic ...

Nastavljamo povezivati hrvatske i paragvajske poduzetnike

Nastavljamo povezivati hrvatske i paragvajske poduzetnike Poziv na 2. krug poslovnih susretaHrvatska gospodarska komora je suorganizator 2. kruga virtualnih poslovnih susreta koji organizira Para ...

Online HACCP radionica o sigurnosti hrane, 9. rujna

Online HACCP radionica o sigurnosti hrane, 9. rujnaOdjel za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore organizira online HACCP radionicu, koja će se održati u utorak, 9. rujna, u 10 sati.Na radionici će ...

Pripreme za nastup Hrvatske na Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu 2026.

Pripreme za nastup Hrvatske na Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu 2026.Počele su pripreme za sudjelovanje Hrvatske na sajmu „Međunarodni zeleni tjedan” (Grüne Woche), koji će se od ...

ANUGA 2025 – Međunarodni sajam prehrambene industrije

ANUGA 2025 – Međunarodni sajam prehrambene industrijePoziv na iskaz interesaNa izložbenom prostoru od 300.000 četvornih metara izlaže 7.850 tvrtki iz 118 zemalja, sajam posjeti 140.000 poslovnih ...