Gospodarstvo

26.6.2020.
Posavska Hrvatska

Obrt Pečenjara Mirković u Ruščici

Svježe pečeni janjići i pečenke

Gospodarstvo : Svježe pečeni janjići i pečenke

Pečenjara Mirković obrt je za pečenje odojaka i janjića u Ruščici, a vlasnica je Slavica Mirković. - Obrt smo otvorili 3. prosinca 2018. godine i iskoristila sam mjeru za samozapošljavanje što nam je pomoglo u kupnji sredstava za rad. Sa mnom radi i suprug Ivica, a po potrebi nam pomaže i sin Vedran. Najviše posla ima u sezoni koja kreće od Uskrsa i za Božić. Prošle smo godine planirali zaposliti jednog djelatnika, ali nismo uspjeli jer je većina radno sposobnih osoba otišla raditi izvan Hrvatske ili sezonski na more. Ove godine sezona kasni zbog korone. Posla nije bilo ništa do nedano kada su popustile epidemiološke mjere, sada je nešto malo krenulo, ali nije ni približno kao prošla godina. No, zahvalni smo za Vladine mjere potpore za ožujak, travanj i svibanj koje smo iskoristili. Nastavljamo raditi dalje, a kakav će ostatak sezone biti uvelike ovisi o tome hoće li biti drugoga vala korone i u kojoj mjeri će biti dopušteno održavanje raznih manifestacija, svadbi, pričesti, krizmi, crkvenih godova ili kirvaja i ostalih svečanosti - priča Slavica.

Uz peći smo zatekli supruga Ivicu koji je budno motrio dok su se pekle četiri pečenke: - Pečenku od 30 kilograma treba peći tri sata, a isto toliko traje i pečenje janjeta, ali stalno treba biti pored peći i pratiti. Pečemo na ugljen, a on brzo postiže jako veliku temperaturu, na primjer s 200 stupnjeva za tri minute se može dići na 400 i zato stalno pazimo i pratimo. Termostatom provjeravam temperaturu u butu i kad pokaže 83 do 85 stupnjeva Celzijevih onda je pečena, ako netko želi "reš pečeno" onda temperatura mora biti od 85 do 87 stupnjeva. Uglavnom, svakome prilagodimo kako voli i naruči.

Svi vole hrskavu kožicu, a važno je i kako je meso narezano i složeno

Ivica kaže kako se pečenke traže više od janjića: - Mi pečemo pečenke i janjiće i za tri dvorane i svaki treći-četvrti svatovi imaju za večeru janjetinu. Nju pečemo taj dan kad su svatovi jer se ona na stol stavlja topla, onda ju slažemo u manjerke i obično oko 22 sata vozimo u salu. Pečenku obično pečemo četvrtkom, onda se ona hladi, petkom ju siječem i subotom se vozi, a ako su svatovi koji drugi dan, prilagodimo se. Jako je važno kako je pečenka ispečena, svi vole da je kožica hrskava. Naravno, ovisi i o tome je li meso starije, čime je hranjena. Isto tako je važno i kako je narezana i složena na ovale. Kad siječem pečenku od 30 kilograma, pripremim 10-11 ovala, ja isječem, slažem na tacne, a supruga s tacni na ovale. Većina traži da mi i narežemo i složimo pečenku, ali netko želi toplu s ražnja, najčešće kad se pokriva kuća, pa se nakon završenih radova jede topla, svježe pečena pečenka.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Nove obveze iz zaštite na radu

Nove obveze iz zaštite na radu HGK - Županijska komora Slavonski Brod, sukladno iskazanom interesu poduzetnika s područja Brodsko-posavske županije, organizira radionicu na temu Nove obveze iz za ...

Posavska Hrvatska : U lipnju završetak prvog remonta
U lipnju završetak prvog remonta

Na svakom "Bradleyu" bit će odrađeno 500 različitih radnih operacija

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-aHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) održat će Infodan u srijedu, 10. travnja, od 9 do 12 sati, u Županijskoj komori Slavonski Br ...

ESG akademija - ciklus Fit for 55: Održivi promet

ESG akademija - ciklus Fit for 55: Održivi prometPaket „Spremni za 55” odnosi se na cilj Europske unije da smanji neto emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. Svrha pred ...

Posavska Hrvatska : Zajedničkom suradnjom poduzetnika i obrazovnih institucija do kvalitetnog radnika
Zajedničkom suradnjom poduzetnika i obrazovnih institucija do kvalitetnog radnika

Zajedničkom suradnjom poduzetnika i obrazovnih institucija do kvalitetnog radnikaNa 2. sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Slavonski Brod, pročelnica županijsk ...

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-aHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) održat će Infodan u srijedu, 20. ožujka, od 9 do 12 sati, u Županijskoj komori Slavonski Bro ...

Seminar: Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi

Seminar: Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazoviHrvatska gospodarska komora - Županijska komora Slavonski Brod u suradnji s Brodsko-posavskom županijom organizira seminar Kako zaposliti s ...

Posavska Hrvatska : Predstavljene Mjere aktivne politike zapošljavanja
Predstavljene Mjere aktivne politike zapošljavanja

Posebno su istaknute potpore za zapošljavanje, samozapošljavanje i pripravništva na zelenim i digitalnim poslovima

Izvoz i sankcije: provjera i kontrola izvoza roba prema zemljama pod sankcijama i tržištima izvan EU

Seminar: Izvoz i sankcije: provjera i kontrola izvoza roba prema zemljama pod sankcijama i tržištima izvan EUHrvatska gospodarska komora organizira seminar o kontroli izvoza roba pod sankcijama kao i ...

Posavska Hrvatska : Novosti iz HGK - Županijske komore Slavonski Brod
Novosti iz HGK - Županijske komore Slavonski Brod

Mjere aktivne politike zapošljavanja - predstavljanje u Županijskoj komori Slavonski BrodMinistarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i HGK - Županijska komora Slavonski Brod ...

Posavska Hrvatska :  Strategija održivog poslovanja
Strategija održivog poslovanja

Nakon uspješnih radionica o izvještavanju o održivom poslovanju prema novim europskim standardima  (ESRS) iz HGK pozivaju na novu radionicu ESG akademije - Strategija održivog poslovanja. Radioni ...

Posavska Hrvatska : Vijesti iz Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Slavonski Brod
Vijesti iz Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Slavonski Brod

Predstavljanje mjera aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinuHrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organizira Predstavl ...

Posavska Hrvatska : Na čelu Ivan Ćosić
Na čelu Ivan Ćosić

U Slavonskom Brodu i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović

Posavska Hrvatska : Nema više kune
Nema više kune

Početkom ove 2024. godine kuna kao službena valuta u Hrvatskoj definitivno nestaje, više je neće biti ispisane ni na cijenama jer je od 1. siječnja ukinuta obveza dvojnog iskazivanja cijena. Uvođenjem ...

Posavska Hrvatska : Napojnica od Nove godine
Napojnica od Nove godine

Porezne aktualnosti i priprema za završni račun tema je seminara kojega je organizirala Obrtnička komora Brodsko-posavske županije, a veliki broj sudionika dovoljno govori koliko je to važna tema. Kao ...

Posavska Hrvatska : Od tradicije do suvremenih tehnologija
Od tradicije do suvremenih tehnologija

Četverodnevno sajmovanje u Slavonskom Brodu uspješno je završilo. U Sportskoj dvorani Vijuš, u pet dvorana i na vanjskom izložbenom prostoru posjetiteljima su na 26. Katarinskom sajmu svoje proizvode, ...

Posavska Hrvatska : Obveze i prava poslodavaca i zaposlenika
Obveze i prava poslodavaca i zaposlenika

Aktualnosti iz područja zaštite na radu bile su tema radionice koju je, prošloga petka, 10. studenoga organizirala Obrtnička komora Brodsko-posavske županije. Aktivnost je to u sklopu projekta „ ...

Posavska Hrvatska : Krizantema – kraljica jeseni
Krizantema – kraljica jeseni

Kada počnu cvjetati krizanteme, nekako počnemo razmišljati da se bliži blagdan Svih svetih. I upravo su proteklih dana rascvjetane lonačnice krizantema svih boja preplavile tržnicu, a izložene ih se m ...

Posavska Hrvatska : Organizacijska klima i kultura
Organizacijska klima i kultura

- Zapitajte se kakve ideje i osjećaje imate kad odlazite na posao. Neki su jako sretni, neki kažu: „Posao mi je odmor”, ali neki osjećaju i nešto drugo. Organizacijska klima je sastavni di ...