Gospodarstvo

26.6.2020.
Posavska Hrvatska

Obrt Pečenjara Mirković u Ruščici

Svježe pečeni janjići i pečenke

Gospodarstvo : Svježe pečeni janjići i pečenke

Pečenjara Mirković obrt je za pečenje odojaka i janjića u Ruščici, a vlasnica je Slavica Mirković. - Obrt smo otvorili 3. prosinca 2018. godine i iskoristila sam mjeru za samozapošljavanje što nam je pomoglo u kupnji sredstava za rad. Sa mnom radi i suprug Ivica, a po potrebi nam pomaže i sin Vedran. Najviše posla ima u sezoni koja kreće od Uskrsa i za Božić. Prošle smo godine planirali zaposliti jednog djelatnika, ali nismo uspjeli jer je većina radno sposobnih osoba otišla raditi izvan Hrvatske ili sezonski na more. Ove godine sezona kasni zbog korone. Posla nije bilo ništa do nedano kada su popustile epidemiološke mjere, sada je nešto malo krenulo, ali nije ni približno kao prošla godina. No, zahvalni smo za Vladine mjere potpore za ožujak, travanj i svibanj koje smo iskoristili. Nastavljamo raditi dalje, a kakav će ostatak sezone biti uvelike ovisi o tome hoće li biti drugoga vala korone i u kojoj mjeri će biti dopušteno održavanje raznih manifestacija, svadbi, pričesti, krizmi, crkvenih godova ili kirvaja i ostalih svečanosti - priča Slavica.

Uz peći smo zatekli supruga Ivicu koji je budno motrio dok su se pekle četiri pečenke: - Pečenku od 30 kilograma treba peći tri sata, a isto toliko traje i pečenje janjeta, ali stalno treba biti pored peći i pratiti. Pečemo na ugljen, a on brzo postiže jako veliku temperaturu, na primjer s 200 stupnjeva za tri minute se može dići na 400 i zato stalno pazimo i pratimo. Termostatom provjeravam temperaturu u butu i kad pokaže 83 do 85 stupnjeva Celzijevih onda je pečena, ako netko želi "reš pečeno" onda temperatura mora biti od 85 do 87 stupnjeva. Uglavnom, svakome prilagodimo kako voli i naruči.

Svi vole hrskavu kožicu, a važno je i kako je meso narezano i složeno

Ivica kaže kako se pečenke traže više od janjića: - Mi pečemo pečenke i janjiće i za tri dvorane i svaki treći-četvrti svatovi imaju za večeru janjetinu. Nju pečemo taj dan kad su svatovi jer se ona na stol stavlja topla, onda ju slažemo u manjerke i obično oko 22 sata vozimo u salu. Pečenku obično pečemo četvrtkom, onda se ona hladi, petkom ju siječem i subotom se vozi, a ako su svatovi koji drugi dan, prilagodimo se. Jako je važno kako je pečenka ispečena, svi vole da je kožica hrskava. Naravno, ovisi i o tome je li meso starije, čime je hranjena. Isto tako je važno i kako je narezana i složena na ovale. Kad siječem pečenku od 30 kilograma, pripremim 10-11 ovala, ja isječem, slažem na tacne, a supruga s tacni na ovale. Većina traži da mi i narežemo i složimo pečenku, ali netko želi toplu s ražnja, najčešće kad se pokriva kuća, pa se nakon završenih radova jede topla, svježe pečena pečenka.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska :  Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji
Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji

Zakon o fiskalizaciji stupio je na snagu 1. rujna 2025. godine, a puna primjena, odnosno obveza izdavanja fiskaliziranih elektroničkih računa je od 1. siječnja 2026. godine. Stoga je Obrtnička komora ...

Posavska Hrvatska : Ovo su najbolje održive tvrtke u Hrvatskoj
Ovo su najbolje održive tvrtke u Hrvatskoj

Ovo su najbolje održive tvrtke u HrvatskojProduktivnost i konkurentnost europske industrije u fokusu prvog dana vodeće regionalne konferencije o održivosti. Potreban je RE:START, gospodarstvo mora pre ...

Posavska Hrvatska : Prekratak rok prilagodbe
Prekratak rok prilagodbe

Od 1. rujna 2025. zabranjuje se uporaba tvari TPO (Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide) u svim kozmetičkim proizvodima, uključujući trajne i gel lakove za nokte. Ova odluka temelji se na Delegira ...

Posavska Hrvatska : Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrije
Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrije

Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrijeKako osnažiti hrvatsku prerađivačku industriju i učiniti je konkurentnijom u izazovnim globalnim okolnostima – bila je glavna tema ...

Podržimo održivo 2025.

Podržimo održivo 2025.Iz Hrvatske gospodarske komore pozivaju na 6. međunarodnu konferenciju Podržimo održivo 2025. koja će se održati 9. i 10. rujna u zagrebačkoj Laubi.Ovogodišnja konferencija pod m ...

Novosti pri kretanju robnih pošiljki iz/u UK preko francuske granice

Novosti pri kretanju robnih pošiljki iz/u UK preko francuske graniceS ciljem pravovremene pripreme hrvatskih izvoznika, uvoznika i prijevoznika za promjene u načinu rada na francusko-britanskoj granic ...

Nastavljamo povezivati hrvatske i paragvajske poduzetnike

Nastavljamo povezivati hrvatske i paragvajske poduzetnike Poziv na 2. krug poslovnih susretaHrvatska gospodarska komora je suorganizator 2. kruga virtualnih poslovnih susreta koji organizira Para ...

Online HACCP radionica o sigurnosti hrane, 9. rujna

Online HACCP radionica o sigurnosti hrane, 9. rujnaOdjel za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore organizira online HACCP radionicu, koja će se održati u utorak, 9. rujna, u 10 sati.Na radionici će ...

Pripreme za nastup Hrvatske na Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu 2026.

Pripreme za nastup Hrvatske na Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu 2026.Počele su pripreme za sudjelovanje Hrvatske na sajmu „Međunarodni zeleni tjedan” (Grüne Woche), koji će se od ...

ANUGA 2025 – Međunarodni sajam prehrambene industrije

ANUGA 2025 – Međunarodni sajam prehrambene industrijePoziv na iskaz interesaNa izložbenom prostoru od 300.000 četvornih metara izlaže 7.850 tvrtki iz 118 zemalja, sajam posjeti 140.000 poslovnih ...

Posavska Hrvatska :  Prinosi pšenice fantastični, ali loša kvaliteta
Prinosi pšenice fantastični, ali loša kvaliteta

Površine u Hrvatskoj zasijane pšenicom ove su godine povećane za 4 posto u odnosu na prošlu godinu i iznose 146.000 hektara. Budući da se prinosi u nekim županijama kreću i do 9 do 9,5 tona po hektaru ...

Otvorene prijave za prvo pitch natjecanje HGK uz vrijedan fond nagrada

Otvorene prijave za prvo pitch natjecanje HGK uz vrijedan fond nagradaHrvatska gospodarska komora organizira svoje prvo pitch natjecanje za hrvatska zelena start-up i scale-up poduzeća. Najbolje u ove ...

Posavska Hrvatska : Prepolovljen urod
Prepolovljen urod

Prije desetak dana završila je berba višanja, a i sami smo kao kupci primijetili da ih ove godine baš i nema. Klimatske promjene najviše se očituju u poljoprivredi, tako iz godine u godinu negativno u ...

Praktične smjernice za usklađeno i održivo poslovanje

Novo izdanje ESG vodiča HGK Praktične smjernice za usklađeno i održivo poslovanjeU kontekstu ubrzanih zakonodavnih izmjena, rastućih tržišnih očekivanja i sve veće potrebe za transparentnim i odg ...

Posavska Hrvatska : Gospodarstvo Brodsko-posavske županije bilježi stalan rast
Gospodarstvo Brodsko-posavske županije bilježi stalan rast

Gospodarstvo Brodsko-posavske županije bilježi stalan rastOdržana je 6. sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Slavonski Brod, tema sjednice bila je utjecaj međun ...

Posavska Hrvatska : Dostupno posljednje izdanje Sektorskih pregleda HGK
Dostupno posljednje izdanje Sektorskih pregleda HGK

Dostupno posljednje izdanje Sektorskih pregleda HGKSektorski pregledi pokrivaju 16 najvažnijih industrija hrvatske ekonomije, a pregled pojedinog sektora uključuje aktualnosti u sektoru, značaj i popi ...

Posavska Hrvatska :  Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a
Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-aHrvatska banka za obnovu i razvitak održat će savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a u srijedu, 18. lipnja, od 9 do 12 s ...

Posavska Hrvatska : Održana edukacija na temu „Fiskalizacija 2.0 - obveze, prilike i izazovi“
Održana edukacija na temu „Fiskalizacija 2.0 - obveze, prilike i izazovi“

Održana edukacija na temu „Fiskalizacija 2.0 - obveze, prilike i izazovi“U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Slavonski Brod 4. lipnja je održano stručno pr ...

Posavska Hrvatska : Fiskalizacija 2.0 – obveze, prilike i izazovi
Fiskalizacija 2.0 – obveze, prilike i izazovi

Predavanje u ŽK Slavonski Brod Fiskalizacija 2.0 – obveze, prilike i izazoviHGK – Županijska komora Slavonski Brod organizira predavanje na temu Fiskalizacija 2.0 – obveze, pril ...