Gospodarstvo

26.6.2020.
Posavska Hrvatska

Obrt Pečenjara Mirković u Ruščici

Svježe pečeni janjići i pečenke

Gospodarstvo : Svježe pečeni janjići i pečenke

Pečenjara Mirković obrt je za pečenje odojaka i janjića u Ruščici, a vlasnica je Slavica Mirković. - Obrt smo otvorili 3. prosinca 2018. godine i iskoristila sam mjeru za samozapošljavanje što nam je pomoglo u kupnji sredstava za rad. Sa mnom radi i suprug Ivica, a po potrebi nam pomaže i sin Vedran. Najviše posla ima u sezoni koja kreće od Uskrsa i za Božić. Prošle smo godine planirali zaposliti jednog djelatnika, ali nismo uspjeli jer je većina radno sposobnih osoba otišla raditi izvan Hrvatske ili sezonski na more. Ove godine sezona kasni zbog korone. Posla nije bilo ništa do nedano kada su popustile epidemiološke mjere, sada je nešto malo krenulo, ali nije ni približno kao prošla godina. No, zahvalni smo za Vladine mjere potpore za ožujak, travanj i svibanj koje smo iskoristili. Nastavljamo raditi dalje, a kakav će ostatak sezone biti uvelike ovisi o tome hoće li biti drugoga vala korone i u kojoj mjeri će biti dopušteno održavanje raznih manifestacija, svadbi, pričesti, krizmi, crkvenih godova ili kirvaja i ostalih svečanosti - priča Slavica.

Uz peći smo zatekli supruga Ivicu koji je budno motrio dok su se pekle četiri pečenke: - Pečenku od 30 kilograma treba peći tri sata, a isto toliko traje i pečenje janjeta, ali stalno treba biti pored peći i pratiti. Pečemo na ugljen, a on brzo postiže jako veliku temperaturu, na primjer s 200 stupnjeva za tri minute se može dići na 400 i zato stalno pazimo i pratimo. Termostatom provjeravam temperaturu u butu i kad pokaže 83 do 85 stupnjeva Celzijevih onda je pečena, ako netko želi "reš pečeno" onda temperatura mora biti od 85 do 87 stupnjeva. Uglavnom, svakome prilagodimo kako voli i naruči.

Svi vole hrskavu kožicu, a važno je i kako je meso narezano i složeno

Ivica kaže kako se pečenke traže više od janjića: - Mi pečemo pečenke i janjiće i za tri dvorane i svaki treći-četvrti svatovi imaju za večeru janjetinu. Nju pečemo taj dan kad su svatovi jer se ona na stol stavlja topla, onda ju slažemo u manjerke i obično oko 22 sata vozimo u salu. Pečenku obično pečemo četvrtkom, onda se ona hladi, petkom ju siječem i subotom se vozi, a ako su svatovi koji drugi dan, prilagodimo se. Jako je važno kako je pečenka ispečena, svi vole da je kožica hrskava. Naravno, ovisi i o tome je li meso starije, čime je hranjena. Isto tako je važno i kako je narezana i složena na ovale. Kad siječem pečenku od 30 kilograma, pripremim 10-11 ovala, ja isječem, slažem na tacne, a supruga s tacni na ovale. Većina traži da mi i narežemo i složimo pečenku, ali netko želi toplu s ražnja, najčešće kad se pokriva kuća, pa se nakon završenih radova jede topla, svježe pečena pečenka.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : Sniženja vratila kupce
Sniženja vratila kupce

Zimsko sezonsko sniženje počelo je 27. prosinca, pa smo provjerili po trgovinama po gradu kakva su i kupuje li se. Izlozi su oblijepljeni plakatima o sniženjima, popustima, ali tijekom cijele godine s ...

Posavska Hrvatska : Svojim poslom doprinosi sigurnosti u prometu
Svojim poslom doprinosi sigurnosti u prometu

Damir Kožul je u automehaničarskom poslu 25 godina, puno je naučio uz oca Franju, a obrt Auto Kožul otvorio je 1. listopada 2020. godine u vlastitom dvorištu u Ulici Eugena Kvaternika na broju 22 u Sl ...

Posavska Hrvatska : Mjesto sretnih ljubimaca
Mjesto sretnih ljubimaca

Ljudima je lakše dovesti životinju k nama na terapiju nego u naša dva županijska grada

Posavska Hrvatska : Pečenka iz krušne peći
Pečenka iz krušne peći

Prije tri godine Marko Kulić u Bickom Selu otvorio je obrt za uslužno pečenje odojaka, a sve o tom poslu ovaj je mladi obrtnik učio uz djeda i oca.- Igrali su kod nas u selu nogometni veterani Marsoni ...

Posavska Hrvatska : Na području Brodsko-posavske županije prodano 17 nekretnina
Na području Brodsko-posavske županije prodano 17 nekretnina

Najvišu cijenu na dražbi postigla je prodavaonica na slavonskobrodskom Autobusnom kolodvoru

Posavska Hrvatska : Kad je muka... zovi Tomu
Kad je muka... zovi Tomu

Obrt za vuču vozila i servis automobila uvijek uvijek ima posla

Posavska Hrvatska : Otvorena "Čiča Grgina kujna"
Otvorena "Čiča Grgina kujna"

Trgovina proizvodima malih proizvođača i OPG-ova

Posavska Hrvatska : Sva perad u zatvorenom, ograđenom prostoru
Sva perad u zatvorenom, ograđenom prostoru

Nakon što je na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije 18. studenog utvrđena influenca ptica podtipa H5N8 na zaraženom i ugroženom području na snazi su posebne mjere u svrhu s ...

Posavska Hrvatska : Tovljenika ima, potražnja dobra
Tovljenika ima, potražnja dobra

Idealno je razdoblje za svinjokolju, a i vremenske prilike su povoljne, temperature su niske, ali ne previše, tako da ni onima koji rade vani nije previše hladno. Iako je i svinjokolja po dvorištima u ...

Posavska Hrvatska : Izrada ukrasa i dekoriranje prostora
Izrada ukrasa i dekoriranje prostora

Lana Pavić je obrt za dekorativne usluge u Slavonskom Kobašu pod imenom Lana dekor otvorila 1. prosinca 2018. godine. - Nakon završene srednje škole i fakulteta kao prvostupnica fizioterapije pripravn ...

Posavska Hrvatska : Stolarske majstorije za središte  Zagreba
Stolarske majstorije za središte Zagreba

Stolarski obrt Milić interijer u Sibinju je otvoren 2004. godine, a proizvodi građevnu stolariju, poput sobnih i balkonskih vrata, ulaznih i garažnih. Izrađuju i prozore, grilje, stepeništa, drvene ku ...

Posavska Hrvatska :  Stabilna i konstantna ratarska kultura
Stabilna i konstantna ratarska kultura

U Hrvatskoj je ove godine kukuruz zasijan na 258.000 hektara i očekuje se da će biti proizvedeno oko 2,33 milijuna tona kukuruza, što je jedan posto više nego u 2019. godini kada je proizvedeno 2,29 m ...

Posavska Hrvatska : Povećani proizvodni kapaciteti i broj zaposlenih
Povećani proizvodni kapaciteti i broj zaposlenih

Na konferenciji za novinare, održanoj u srijedu ispred proizvodne hale, predstavljeni su poslovni projekti Đuro Đaković Montaže. Predsjednik Uprave Drago Čugura istaknuo je kako je stanje na tržištu p ...

Posavska Hrvatska : Zahtjevan uzgoj smanjio proizvodnju
Zahtjevan uzgoj smanjio proizvodnju

Krizanteme su preplavile tržnicu, nerijetko ćete ih izložene vidjeti i ispred kuća uzgajatelja, a predivan su ukras i pomalo je neopravdano što su one kod nas cvijeće za groblje. Upravo pojava krizant ...

Posavska Hrvatska :  Individualan pristup svakom klijentu
Individualan pristup svakom klijentu

U slavonskobrodskoj Ulici Kraljice Jelene 89 u kolovozu je otvoren obrt za manualne tehnike Anatomic 27-godišnjeg Marka Jankovića. Po zanimanju fizioterapeut, Marko je studirao na Veleučilištu Lavosla ...

Posavska Hrvatska : Proizvodnja i ugradnja PVC stolarije
Proizvodnja i ugradnja PVC stolarije

Obrt Pop plastika bavi se proizvodnjom i ugradnjom PVC stolarije već 16 godina. Vlasnica obrta je Mira Popić, a u obiteljskom obrtu pomaže i suprug Mijo.- Kao i većina Brođana i nas dvoje smo radili u ...

Posavska Hrvatska : Grožđe je obrano
Grožđe je obrano

- Berba je u većini vinograda završila, još se ovaj tjedan beru crne sorte, cabernet franc, frankovka i cabernet sauvignon. Ova je godina u odnosu na prošlu slabija, na području vinogorja od Slavonsko ...

Posavska Hrvatska : Znanje u rukama vrijedi uvijek
Znanje u rukama vrijedi uvijek

Obrt za brze krojačke popravke i prepravke Božica Valjetić otvorila je 7. kolovoza ove godine u Slavonskom Brodu u Ulici Matije Mesića 50, a raditi je počela 1. rujna. Probleme i neizvjesnost koje je ...

Posavska Hrvatska : Sve od stiropora
Sve od stiropora

- Sve se dogodilo slučajno. Naime, u početku smo se bavili grafikom, izrađivali smo reklamne letke, ali očito nije bilo vrijeme za to. Direktorica Supernove tražila je nekoga tko bi napravio dekoracij ...