Gospodarstvo

26.6.2020.
Posavska Hrvatska

Obrt Pečenjara Mirković u Ruščici

Svježe pečeni janjići i pečenke

Gospodarstvo : Svježe pečeni janjići i pečenke

Pečenjara Mirković obrt je za pečenje odojaka i janjića u Ruščici, a vlasnica je Slavica Mirković. - Obrt smo otvorili 3. prosinca 2018. godine i iskoristila sam mjeru za samozapošljavanje što nam je pomoglo u kupnji sredstava za rad. Sa mnom radi i suprug Ivica, a po potrebi nam pomaže i sin Vedran. Najviše posla ima u sezoni koja kreće od Uskrsa i za Božić. Prošle smo godine planirali zaposliti jednog djelatnika, ali nismo uspjeli jer je većina radno sposobnih osoba otišla raditi izvan Hrvatske ili sezonski na more. Ove godine sezona kasni zbog korone. Posla nije bilo ništa do nedano kada su popustile epidemiološke mjere, sada je nešto malo krenulo, ali nije ni približno kao prošla godina. No, zahvalni smo za Vladine mjere potpore za ožujak, travanj i svibanj koje smo iskoristili. Nastavljamo raditi dalje, a kakav će ostatak sezone biti uvelike ovisi o tome hoće li biti drugoga vala korone i u kojoj mjeri će biti dopušteno održavanje raznih manifestacija, svadbi, pričesti, krizmi, crkvenih godova ili kirvaja i ostalih svečanosti - priča Slavica.

Uz peći smo zatekli supruga Ivicu koji je budno motrio dok su se pekle četiri pečenke: - Pečenku od 30 kilograma treba peći tri sata, a isto toliko traje i pečenje janjeta, ali stalno treba biti pored peći i pratiti. Pečemo na ugljen, a on brzo postiže jako veliku temperaturu, na primjer s 200 stupnjeva za tri minute se može dići na 400 i zato stalno pazimo i pratimo. Termostatom provjeravam temperaturu u butu i kad pokaže 83 do 85 stupnjeva Celzijevih onda je pečena, ako netko želi "reš pečeno" onda temperatura mora biti od 85 do 87 stupnjeva. Uglavnom, svakome prilagodimo kako voli i naruči.

Svi vole hrskavu kožicu, a važno je i kako je meso narezano i složeno

Ivica kaže kako se pečenke traže više od janjića: - Mi pečemo pečenke i janjiće i za tri dvorane i svaki treći-četvrti svatovi imaju za večeru janjetinu. Nju pečemo taj dan kad su svatovi jer se ona na stol stavlja topla, onda ju slažemo u manjerke i obično oko 22 sata vozimo u salu. Pečenku obično pečemo četvrtkom, onda se ona hladi, petkom ju siječem i subotom se vozi, a ako su svatovi koji drugi dan, prilagodimo se. Jako je važno kako je pečenka ispečena, svi vole da je kožica hrskava. Naravno, ovisi i o tome je li meso starije, čime je hranjena. Isto tako je važno i kako je narezana i složena na ovale. Kad siječem pečenku od 30 kilograma, pripremim 10-11 ovala, ja isječem, slažem na tacne, a supruga s tacni na ovale. Većina traži da mi i narežemo i složimo pečenku, ali netko želi toplu s ražnja, najčešće kad se pokriva kuća, pa se nakon završenih radova jede topla, svježe pečena pečenka.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : Sve od stiropora
Sve od stiropora

- Sve se dogodilo slučajno. Naime, u početku smo se bavili grafikom, izrađivali smo reklamne letke, ali očito nije bilo vrijeme za to. Direktorica Supernove tražila je nekoga tko bi napravio dekoracij ...

Posavska Hrvatska : Posla ima uvijek
Posla ima uvijek

Valentina Baričević krojački obrt otvorila je 2009. godine, u početku se nalazio u Zrinskoj ulici, a posljednjih nekoliko godina krojački slaon Lauticia je u Ulici Matije Mesića 62 u Slavonskom Brodu. ...

Posavska Hrvatska : Uživam kad mogu otkloniti bol
Uživam kad mogu otkloniti bol

Ljudi dolaze zbog različitih problema na cijelom tijelu

Posavska Hrvatska : Euro - valuta koju (ne)rado koristimo
Euro - valuta koju (ne)rado koristimo

Do 2019. godine p. k. (prije koronavirusa) eure smo koristili za tek poneku kupnju artikala u inozemnim internetskim trgovinama. Bolest covid-19 potaknula je češće korištenje internetske kupnje, time ...

Posavska Hrvatska : Skidaju se ječmovi i uljana repica
Skidaju se ječmovi i uljana repica

U Hrvatskoj je ove godine 138.000 hektara zasijano pšenicom i očekuje se proizvodnja pšenice od oko 750 tisuća tona, a poljoprivrednici se nadaju cijeni za pšenicu standardne kakvoće ne nižom od 1,20 ...

Posavska Hrvatska : Sretan sam kad me ljudi ponovno zovu
Sretan sam kad me ljudi ponovno zovu

Mladi brodski obrtnik Đuro Novaković došao je u Slavonski Brod i prije dvije godine otvorio vlastiti obrt. Zahvaljujući poslu, u gradu u kojem nikoga nije poznavao stekao je brojne prijatelje i kaže da tu želi ostati živjeti i raditi

Posavska Hrvatska : Stolarija je tradicija u obitelji
Stolarija je tradicija u obitelji

Đuro Vlainić iz Sibinja odrastao je u stolarskoj radionici oca Petra, a nakon što je godinama radio na terenu u sasvim drugoj struci, odlučio se vratiti kući i prošle je godine otvorio stolarski obrt. ...

Posavska Hrvatska : Za njih nema nepoznanica
Za njih nema nepoznanica

Obrt "Elektroinstalater monter" iz Krajačića

Posavska Hrvatska : Pala i potražnja i cijena
Pala i potražnja i cijena

Problem je doći do kupca, napraviti ugovor

Aktivno u rješavanju pitanja umirovljenika

Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske pozdravljaju odluku Vlade i Hrvatskog sabora kojom se povećao prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdra ...

Posavska Hrvatska : Pedeset godina s vama
Pedeset godina s vama

- Moj otac Prenk 1970. godine je došao u Gornju Vrbu i započeo posao, on je osnovao obrt, a kad je 1994. godine otišao u mirovinu ja sam preuzeo posao. Na ovoj lokaciji smo od početka, na istoj katast ...

Posavska Hrvatska : Nakon iskustva u Austriji otvorio obrt u Vrpolju
Nakon iskustva u Austriji otvorio obrt u Vrpolju

Obiteljski obrt Matej Hidraulik Ivan Begić osnovao je u Vrpolju 2005. godine.- Gotovo 20 godina radio sam u Austriji gdje sam otišao kod brata i bavio sam se istim poslom vezanim za hidrauliku kao kov ...

Posavska Hrvatska : Više od dvadeset godina s cvijećem
Više od dvadeset godina s cvijećem

Kad sadimo, kod nas svira radio

Posavska Hrvatska : Posla ima napretek
Posla ima napretek

Dogovaramo s vlasnicima stanova što i kako žele, ne bude nekih posebnih zahtjeva

Posavska Hrvatska : Oranice se pretvaraju u povrćarske kulture
Oranice se pretvaraju u povrćarske kulture

Proljeće je na pragu, priroda se budi, a čim su granule prve zrake sunca, živnulo je i u vrtovima, kopa se, sije. Na selu vjerojatno svaka obitelj za vlastite potrebe uzgaja povrće. Na službenoj stran ...

Posavska Hrvatska : Netko voli staviti sliku na zid, a netko na svoju kožu
Netko voli staviti sliku na zid, a netko na svoju kožu

Ljubitelji trajnih ukrasa na koži od studenoga prošle godine mogu se tetovirati u Black Heron tattoo studiju, obrtu za tetoviranje Mateja Jurakića u slavonskobrodskoj Ulici Matije Gupca 35.- Završio s ...

Posavska Hrvatska : Proizvode namještaj dva desetljeća
Proizvode namještaj dva desetljeća

Tapetarski obrt Admiral u Batrini, vlasnika Tomislava Mulca, s radom je počeo 1995. godine, a osnovali su ga Tomislavovi roditelji Ana i Đuro.- Radio sam u Orioliku, a 1995. godine sam kao dodatnu dje ...

Posavska Hrvatska : Pružena ruka "Đuri Đakoviću"
Pružena ruka "Đuri Đakoviću"

Potpisan je ugovor s Hrvatskom poštanskom bankom o prvih 150 milijuna kuna

Posavska Hrvatska : Zlatne kune Simplexu, Decospanu i ĐĐ Montaži
Zlatne kune Simplexu, Decospanu i ĐĐ Montaži

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Slavonski Brod tradicionalno nagrađuje najbolje poduzetnike odnosno tvrtke u kategoriji malih, srednjih i velikih poduzeća s područja Brodsko-posavske županije ocjenjujući njihove rezultate poslovanja u prethodnoj godini