Klimatske promjene, to valjda već svi znaju, utječu na sve, a posebno na poljoprivredu koja je, kako to volimo reći, tvornica na otvorenom. Tako su blage zime pogodovale prezimljavanju štetnika.
- Toplo vrijeme naše poljoprivrednike uvijek pozove van u voćnjak, pa je idealan trenutak dok nema lisne mase da pregledaju drvo, grane jer smo i mi izlascima na teren utvrdili da ima dosta prezimljujućih štetnika. Uslijed toplih zima oni uspijevaju prezimiti, ne izmrznu i već na početku vegetacije, u koju bi inače trebali ući iz zime koja je izmrzla, očistila štetnike, ovako ulazimo sa štetnicima i to stvara problem kroz cijelu godinu za voćare i vinogradare – napominje Marijana Milušić, dipl. ing. agr, viša stručna savjetnica u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u Brodsko-posavskoj županiji.
Jabučna štitasta uš u svakom trećem voćnjaku u Brodsko-posavskoj županiji
U voćnjacima na području Brodsko-posavske županije sve više je prisutna jabučna krvava uš: - Ovaj štetnik prezimi kao ličinka, može podnijeti temperature do – 27°C, pa je jasno što ovakve blage zimske temperature znače. Jabučna krvava uš jedno je vrijeme mirovala, međutim, prošle godine obilascima terena, a obišla sam sigurno 50-ak voćnjaka u našoj županiji i skoro na svakom trećem sam vidjela prisutnost te uši. Naši proizvođači ju mogu prepoznati kad postane aktivna, ima paučinastu prevlaku i kad ju dirnete, pipnete ostanu crveni prsti, vrlo je jednostavna determinacija. Kad krenu prve mladice, ona izlazi iz tog spavajućeg, prezimljujućeg oblika i počne se hraniti na listovima, smanjuje se asimilacijska sposobnost same biljke, usporava se njen rast, a s druge strane luči veliku količinu medne rose na koju se naseljava gjivica čađavica crnih plodova, smanjuje se tržišna vrijednost plodova jer kad su prekriveni mednom rosom na njih dolaze i mravi i gljive, tako da je ona dosta značajan ekonomski štetnik.
Podsjeća da taj štetnik prezimi na drvetu, pa je savjet proizvođačima jabuka da pregledaju nasade na gukama, čepovima i ako postoji bijela paučinasta nakupina to je ta jabučna krvava uš, njen prezimljujući oblik.
Iskustva u borbi sa štetnicima iznijeli su voćar iz Trnjana Stipo Velikanović i vinogradar i vina iz Oriovca Martin Grozdanović.
(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)