Gospodarstvo

7.9.2018.
Posavska Hrvatska

Vrijeme berbe grožđa

Naopaka vinogradarska godina

Gospodarstvo : Naopaka vinogradarska godina

Šećeri su oko 17-18 po baboou, što je predznak laganih vina

Sve je ove godine u vinogradima naopako, a sad, u vrijeme berbe, gotovo da su kasne sorte prestigle rane, pa se beru gotovo istodobno. Sladori nisu previsoki, velike kolovoške vrućine nisu dale lozi da podigne šećere u bobi, pa iako - posebno u starijim vinogradima - grožđe izgleda žuto, šećeri su oko 17-18 po baboou, što je predznak laganih vina. Problem je što su kiseline niske i - sa svakim danom zrenja - još padaju. Kiseline se, naime, kreću na rubu ili ispod poželjnih 7, pa se preporučuje ranija berba, bez obzira na nižu razinu šećera. Na žalost, središnji dio vinarskoga područja Brodsko-posavske županije u subotu popodne zahvatilo je jako nevrijeme s tučom i nanijelo znatne štete. Nekima je led "obrao" dio zreloga grožđa, nekima je tek oštetio bobe pa moraju požuriti s berbom dok nije počeo proces truljenja, a u vinogradima prema Kaptolu jaki je vjetar izvalio i lozu. Tu nije kraj vinogradarskim nevoljama. Vremena za skidanje uroda je malo, a ni radne snage nema na pretek. Lakše je onima s manjim površinama, okupi se obitelj, prijatelji, ali kad su u pitanju veće površine teško je naći dovoljno berača, jer oni koji hoće i mogu raditi već su angažirani.

Led oštetio grožđe, stradao kukuruz, soja, voćnjaci

Viša stručna savjetnica za hortikulturu brodsko-posavske Savjetodavne službe, predsjednica Udruge vinogradara i voćara Općine Oriovac i vinogradarka Marija Milašin kaže: - U subotu popodne na području od Cernika i Nove Kapele, prema Pleternici i Kaptolu, pa sve do Brodskog Stupnika bilo je nevrijeme s jakim vjetrom, pijavicama i ledom. Led veličine oraha padao je 10-12 minuta, a kako je puhao vjetar, vinogradi su oštećeni sa zapadne strane. Budući da je zrenje uranilo gotovo tri tjedna, neki su vinogradari već uspjeli obrati dio uroda (rane sorte poput chardonnaya, pinota sivog), pa su nakon leda svi požurili u vinograde i pokušavaju spasiti što se da. Svi od ponedjeljka beru i do kraja tjedna vjerujem da će sve biti obrano. Kvaliteta grožđa je dobra, ali čim dođe sunce počinje truljenje pa vjerujem da će neki izgubiti trećinu do polovice uroda, a to nije malo. I nije problem samo u vinogradima, teško je i u voćnjacima, jer vjetar je otresao dio jabuka i krušaka, a led je oštetio plodove, pa voćari gube na kvaliteti, nekima će plodovi otići u nižu klasu, neki ih neće ni moći plasirati na tržište nego će morati preraditi u rakiju ili prodati za preradu. A ima i slučajeva da su stabla polomljena... Nastradao je i kukuruz, a na soji, čija je žetva trebala početi za koji dan, šteta je 80-90 posto!

Još se čeka odluka o proglašenju elementarne nepogode, ali poljoprivrednike, voćare i vinogradare koji su osigurali svoje usjeve i nasade već su obišli procjenitelji osiguravajućih društava. Marija Milašin pritom upozorava osiguranike da od procjenitelja zatraže i dodatnu potvrdu koja će im, nakon proglašenja nepogode, omogućiti naknadu štete iz europskih fondova.

 Zapadna strana vinograda stradala

Mirka Bogunovića u Oriovcu tako je procjenitelj posjetio u utorak i procijenio da je šteta 28 posto. - Zapadna strana trsa je dosta dobila, istočna nije. I nije da na trsu fali puno grožđa, ali su bobe oštećene, tako da sam odmah u utorak obrao tu stranu da zaustavim trulež, dok ću s drugom pričekati da grožđe dozrije još koji dan. Volim kad su šećeri viši i zato ću pričekati. Najveći je problem što je tradalo stolno grožđe koje tako oštećeno ne mogu iznijeti na prodaju - kaže Bogunović.

Pritisak koji se ne može izdržati

Očajan je Josip Čaldarević kojega smo zatekli dok je pretakao staro vino da oslobodi posude. Portugizac je uspio pobrati prije dva tjedna, chardonnay je pobrao u petak, ali graševina mu je ostala na trsu i stradala, sva sa zapadne strane. Na njegovu je vinogradu led nanio veliku štetu, ali ne bere jer nema berača. - Svi su berači zauzeti, a domaći neće u berbu - kaže i najavljuje da će za dva tjedna i on otići na rad u inozemstvo jer ovaj pritisak više ne može izdržati. Prodaja je opala pedeset posto, jer domaći vinari ne mogu izdržati konkurenciju jeftinih uvoznih vina, ali veliku im štetu nanose i visoke cijene vina u ugostiteljstvu. Poskupjeli su i svi ulazni troškovi, a cijena domaćih vina je ista kao prije dvadeset godina. I kad se na sve to dogodi i ovakva vremenska nepogoda samo koji dan pred berbu... - Uvoz je veliki, a naše grožđe propada. Nema više ni velikih otkupljivača grožđa, a ne možeš plasirati ni vino. Stalno si u brizi, vinograd traži puno rada i velika ulaganja, a nikad ne znaš kako ćeš proći. Dosta mi je - kaže Čaldarević, kojemu je dozlogrdilo natjecati se na tržištu s onima koji uvoze vino iz Italije proizvedeno od portugalskog grožđa i, vjerojatno, obilja kemije.

 Pazite na omjer šećera i kiseline

- Dobra je godina, iako naopaka - kaže nam Đurđica Jurković. Iako je vlage puno, kao i tijekom cijele godine, velike vrućine su utjecale na to da kasne sorte sazriju gotovo prije ranih. Zadovoljna je pritom što su sladori oko 17-18 posto. - Zapravo sam uvijek željela ovakvu razinu šećera, inače berem kad je 19 posto, pa vino bude jako. Loza je zbog sunca u kolovozu prestala s prikupljanjem šećera, ali bi s kišom šećeri mogli porasti, no opasnost je da će početi padati kiselilna koja je sada 6-7 posto - kaže ova iskusna vinarka i svima koji misle brati preporuča da vode prvenstveno računa o kiselini, jer visoki šećeri a niske kiseline daju jako teška vina.

Iako njen vinograd nije stradao u subotu, a grožđe je ove godine zdravo, brine ju kiša kao i nedostatak radne snage. Oslanja se prvenstveno na svoju obitelj, jer radnika nema. Obrali su već chardonnay, pinot i dio graševine, a za berbu je ostao još dio graševine i rajnski rizling i to se nada oberbiti ovog vikenda.

Uranila berba, ali kvaliteta dobra

Predsjednik Udruge vinogrdara i voćara cernik Zvonko Živković kaže da je i na dijelu cerničkih vinograda led nanio prilično štete, pa će vinogradari morati ranije obrati graševinu koja je već i dozrela za berbu, kao i portugizac kojemu bi trebalo još dva tjedna zrenja. - Sladori su nešto manji nego što je uobičajeno, oko 18 posto, ali ljudi su požurili s berbom zbog opadanja kiseline. Prošla je godina bila izvrsna za vino, a bit će ono dobro i ove godine. Iako je lakše kad je grožđe kvalitetnije, kad su omjeri sladora i kiseline povoljniji, vinari znaju da se u podrumu još puno toga može popraviti - kaže i objašnjava da su na cerničkom području većinom manji proizvođači koji sav posao mogu obaviti sami uz pomoć obitelji. Ipak, mnogi će morati požuriti s berbom da ne izgube ostatak uroda, jer čim sunce grane oštećene će bobe početi trunuti, a takvo grožđe se odbacuje.

Posavska Hrvatska : Uz ovakvu politiku uskoro nećemo imati ni krava ni mlijeka
Uz ovakvu politiku uskoro nećemo imati ni krava ni mlijeka

Kao jedan od posljednjih poteza u ulozi predsjednika Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije, najavljujući da će podnijeti ostavku na to mjesto, Ivan Klasnić u ponedjeljak je sazvao tisko ...

Posavska Hrvatska : Zdravo je biti poduzetan
Zdravo je biti poduzetan

Kad ima volje ima i načina, kao i mjesta za stjecanje zdravih prehrambenih navika. To se mjesto u Slavonskom Brodu zove Only Natural, na Trgu pobjede 18, i jedina je trgovina zdrave hrane od Osijeka d ...

Posavska Hrvatska : Više od četvrt stoljeća na tržištu
Više od četvrt stoljeća na tržištu

Ivica Sušić odlučio se pokrenuti privatni posao još davne 1985., proizvodeći poliuretansku galanteriju za cijeli niz velikih proizvođača, od tvornica traktora i autobusa, do proizvođača obuće, a onda je razvio vlastiti proizvod s kojim i danas opstaje na tržištu

Posavska Hrvatska :  Montaža sada više vrijedi
Montaža sada više vrijedi

Prije dva mjeseca službeno je objavljena informacija da se Đuro Đaković Montaža povlači iz sastava njemačkog koncerna Bilfinger te da ju preuzimaju četvorica članova Uprave čime je ta tvrtka od 23. st ...

Posavska Hrvatska : Kako kradu plin?
Kako kradu plin?

Otkrivamo na što se sve odlučuju kriminalci. Ugrožavaju sebe i druge.

Posavska Hrvatska : Innet forum
Innet forum

Još jednom odličan Innet forum. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Ušteda od 150 kuna
Ušteda od 150 kuna

Reforme počele od 150 kuna. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Antipušački zakon odlebdio u dim?
Antipušački zakon odlebdio u dim?

Hoće li nova pravila donijeti nove troškove? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Mljekarstvo na koljenima
Mljekarstvo na koljenima

Procjene govore da za osam godina nitko više u Hrvatskoj neće predavati mlijeko. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Kupujmo domaće!
Kupujmo domaće!

Proizvodnja zdrave hrane i usred zime. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Grijanje na slamu
Grijanje na slamu

1.200 kvadrata griju najjeftinijim energentom. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Edukacija i napredovanje
Edukacija i napredovanje

Slavonskobrodski frizeri učili od vrhunskog majstora. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Što će ostati od Đure Đakovića
Što će ostati od Đure Đakovića

Kakva je sudbina Đure Đakovića? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Donose nam i crno-bijele uređaje
Donose nam i crno-bijele uređaje

Sve je manje TV servisera. Kako žive i rade? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Klesarska struka i njihovi problemi
Klesarska struka i njihovi problemi

S čime se bore klesari?

Posavska Hrvatska : Više od 260 izlagača
Više od 260 izlagača

Katarinski sajam, 20. put. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Toplo vrijeme odgodilo svinjokolje
Toplo vrijeme odgodilo svinjokolje

Sve se manje svinjokolja obavlja u seoskim dvorištima. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Trgovina na kućnom pragu
Trgovina na kućnom pragu

Kako je organizirana prodaja iz kombija i kamiona? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...