Život

9.2.2019.
Posavska Hrvatska

Brođanin Zdravko Janč, dr. dent. med., dobitnik nagrade "Ponos Hrvatske"

Rad mi predstavlja zadovoljstvo

Život : Rad mi predstavlja zadovoljstvo

- Bit ću iskren... Kad su me nazvali i rekli mi da sam jedan od petnaestero dobitnika nagrade "Ponos Hrvatske", suze su mi krenule! - riječi su kojima je svoje osjećaje opisao Brođanin Zdravko Janč, poznati stomatolog, dobitnik nagrade ustanovljene kao priznanje ljudima čiji su životi, i djela, posvećeni pomaganju, dobročinistvima, čovjekoljublju. Mr. sc. Janč nagradu je primio prošloga petka u Zagrebu, na svečanosti koju je putem TV ekrana pratila cijela Hrvatska, ali i mnogobrojni gledatelji izvan nje. Zato su mu čestitke stizale sa svih strana, a još i danas stižu. Osim same svečanosti na kojoj je dobitnicima čestitala i pokroviteljica nagrade, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, laureate je u Hrvatskom saboru ugostio i predsjednik Gordan Jandroković.

"Ponos Hrvatske" tom 80-godišnjem Brođaninu dodijeljen je za ustrajni, 50-godišnji rad u Ligi protiv raka, udruzi koja je tijekom pet desetljeća zahvaljujući svom djelovanju na prevenciji, ali i prikupljanjem sredstava, pomogla tisućama ljudi. - Nikada nisam ja sam radio, nikada to nije jedan čovjek. Od samih početaka uvijek je u Ligi grupa ljudi koji se nesebično daju, odvajaju svoje slobodno vrijeme, pa nerijetko i vlastita sredstva, sve sa zajedničkim ciljem, a to je borba protiv zloćudnih bolesti - govori nam Zdravko Janč. Kada je pokrenut rad Lige protiv raka prije pedeset godina, prvi cilj bila je prevencija, održavanje predavanja, tribina, obilazak terena, ukazivanje na probleme pojavnosti raka. - Ponajprije, moramo sami sebe mijenjati, brinuti o svom zdravlju, kretati se, pravilno se hraniti... a ako se bolest dogodi, onda je tu medicina koja će pomoći. Jer, rak je izlječiva bolest, ako se na vrijeme otkrije. Nažalost, mnogima je briga o zdravlju na posljednjem mjestu, iz svoje profesionalne karijere znam kakve tragove i nevolje na zubima ostavljaju cigarete, a kroz rad u Ligi imao sam prigodu vidjeti i kako izgledaju pluća preminulih pušača. To je nešto strašno! Zato je prevencija izuzetno važna, od najranije dobi, od školskih dana - govori taj stomatolog.

Liga kojom se ponosimo

Osim rada na prevenciji, Liga protiv raka poznata je i po prikupljanju sredstava za kupnju medicinske opreme, do sada su prikupili milijune kuna i bolnici su donirali mnogobrojne uređaje, za ultrazvuk, mamografiju, za limfnu drenažu... Samo u godinu i pol dana prikupili su novce i kupili aparate vrijedne 4,5 milijuna kuna! Osim uređaja koji pomažu oboljelima od raka, svojim su donacijama pomogli i očnom odjelu, a pomagali su i u drugim teškim situacijama, opremili su kuhinju u stanu koji u Zagrebu koriste roditelji iz Udruge "Slap, a donaciju su poslali i u županjski kraj, za vrijeme poplave 2014. godine.

- Mogu slobodno reći da smo, kada gledamo na prikupljena sredstva, uz dubrovačku zasigurno najjača Liga protiv raka u Hrvatskoj - govori Janč.

Liga potiv raka bila je i pokretač osnivanja Udruge "Nada" koja okuplja žene oprerirane od raka dojke, zatim Udruge "Glas" za laringektomirane pacijente te Udruge "Ilico", u kojoj su oboljeli od raka debelog crijeva.

Kroz Ligu protiv raka Brodsko-posavske županije prošli su mnogobrojni volonteri, a u posljednjih nekoliko godina sve je više mladih, što posebno veseli iskusne članove udruge među kojima su uz našeg sugovornika i prof. dr. Davorin Đanić, pater Domagoj Šimunović, ali i mnogi drugi. Janč s ponosom govori kako su u rad Lige uključeni i njegova kći Zdravka i zet Predrag, a uz njih i drugi mladi ljudi, na čelu s prim. dr. sc. Darkom Jurišićem, na kojima će udruga ostati i nastaviti svoj plemeniti rad.

Iako mu je 80 godina "na leđima", taj slavonskobrodski humanitarac ne posustaje. Kaže: - Kad jednom uđeš u to, kad odradiš prvu akciju, pomogneš nekome... to te cijelog okupira, tjera te naprijed i nema stajanja. Ne mogu sjediti i ništa ne raditi. Jesu li geni u pitanju ili nešto drugo, ne znam. Jednostavno, rad mi predstavlja zadovoljstvo!

Stalno je aktivan, ne samo u radu Lige već i na mnogim drugim poljima, brine o svom vinogradu, a iako je godinama u mirovini, još uvijek zna stati uz zubarski stolac. - A što ću... dođu moji prijatelji i kažu da im samo ja mogu brinuti o zubima! - kaže Janč uz osmijeh.

Na kraju razgovora, prisjećamo se i mnogih drugih značajnih aktivnosti u kojima je Zdravko Janč sudjelovao i bio u grupi pokretača. Od početka izgradnje dvorane Vijuš, preko prvih kontakata, razgovora i dogovora, pa i potpisivanja ugovora o ostavštinama Dragutina Tadijanovića i Branka Ružića Slavonskom Brodu, sve do početaka obnove Franjevačkog samostana u ovom, suvremenom dobu. Mnoga od tih velikih djela i njihovi inicijatori su zaboravljeni, jedino se, govori naš sugovornik, franjevci redovito sjete i ističu tko je pomagao u teškim vremenima. No, kad već taj rad nije prepoznat u Brodu, prepoznat je u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Zato se i stara izreka da nitko nije prorok u svom selu, čini se, i ovdje ostvaruje. Ali, svejedno, u srcu mu uvijek ostaje rodni Slavonski Brod. U srcu "Ponosa Hrvatske"!

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : Slavonija će i ovo preživjeti
Slavonija će i ovo preživjeti

Koristimo domaće tkano platno ali i suvremene materijale

Posavska Hrvatska : Humanost na prvom mjestu
Humanost na prvom mjestu

Darivatelji krvi i volonteri Crvenog križa čine sve što je u njihovoj mogućnosti

Posavska Hrvatska :  Kronologija pojave i širenja koronavirusa
Kronologija pojave i širenja koronavirusa

Osoba pozitivna na koronavirus je bolje, a bit će otpuštena iz bolnice kad rezultati dva brisa u razmaku od 48 sati budu negativni

Posavska Hrvatska :  Sedamdeset godina u braku
Sedamdeset godina u braku

Stjepan i Marija Pocrnić iz Slavonskog Broda vjenčali su se 12. veljače 1950. i prošle subote obilježili dijamantni pir

Posavska Hrvatska : Naglo raste broj oboljelih
Naglo raste broj oboljelih

Zbog sve većeg broja oboljelih koji dolaze na bolničko liječenje, ali i komplikacija izazvanih gripom, Opća bolnica u Slavonskom Brodu zatvorila je vrata posjetama

Posavska Hrvatska : Cijepiti se trebaju i djevojčice i dječaci
Cijepiti se trebaju i djevojčice i dječaci

Glavni cilj akcije je podignuti svijest o važnosti cijepljenja protiv HPV-a i ranog otkrivanja raka vrata maternice, ne samo u ranom stadiju nego i u predstadijima, kako bi se smanjila stopa smrtnosti žena uzrokovana ovom malignom bolešću, od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri stotine žena, a podlegne trećina, oko stotinu.

Posavska Hrvatska : Anoreksija, bulimija, EDNOS - tihi poremećaji o kojima treba glasno govoriti
Anoreksija, bulimija, EDNOS - tihi poremećaji o kojima treba glasno govoriti

U Hrvatskoj postoji jedan specijalizirani odjel za liječenje poremećaja hranjenja

Posavska Hrvatska : Malo se radi, pa stoji
Malo se radi, pa stoji

Plinofokacija Rafinerije nafte u bosanskom Brodu

Posavska Hrvatska : Deseci tisuća lampica... i osmijeh malog Lea
Deseci tisuća lampica... i osmijeh malog Lea

Ana i Ivan Dujak, vlasnici su najukrašenije kuće u cijeloj Brodsko-posavskoj županiji, pa i puno šire

Posavska Hrvatska : Rekla sam Dida Mrazu, i to pravom...
Rekla sam Dida Mrazu, i to pravom...

Trenutačno skrbe o 46 korisnika

Posavska Hrvatska : "Pa, svi ostaju duže" nije zakonski valjan argument
"Pa, svi ostaju duže" nije zakonski valjan argument

Dok se školujemo nastojimo svim silama biti poput ostalih, a ostatak života provedemo nastojeći izdvojiti se iz mase, kaže stara poslovica. U nastojanju da budu poput vršnjaka tinejdžeri žele u noćnom ...

Posavska Hrvatska : Ljetovanje na "robinzonski" način
Ljetovanje na "robinzonski" način

S temperaturama koje, čini se, ne planiraju pasti tako skoro, pomisao na godišnji odmor uz more sve je primamljivija. Smještaj u hotelu ili apartmanu s klimom i svim tehničkim pomagalima zvuči savršen ...

Posavska Hrvatska : I poljoprivredne kulture čekaju sunce
I poljoprivredne kulture čekaju sunce

U posljednjih nekoliko godina stalni su meteorološki ekstremi

Posavska Hrvatska : Prva svečana promocija magistara sestrinstva
Prva svečana promocija magistara sestrinstva

- Ja to mogu, ja to želim i ja to moram bile su stvari koje su mene pokrenule. Sestrinstvo nije više na osnovnim temeljima već se gradi iz dana u dan, a mi moramo pratiti trendove kako bismo mogli kva ...

Posavska Hrvatska : Brončane ploče za srebrne momke zlatnoga sjaja
Brončane ploče za srebrne momke zlatnoga sjaja

Na Korzo dolaze još dvije ploče!

Posavska Hrvatska : Grafički i web "dizajn za sve"
Grafički i web "dizajn za sve"

Rad kod kuće ima i "pluseva" i "minusa"

Posavska Hrvatska : Ostajemo ovdje!
Ostajemo ovdje!

Obnovljeno, sanirano i novoizgrađeno 9.235 obiteljskih kuća

Posavska Hrvatska : Nek' ide život, i nek' se pleše...
Nek' ide život, i nek' se pleše...

Veselo, a kako drugačije, dočekana je 2019. godina

Posavska Hrvatska : Kvaliteta i uredno odrađen posao
Kvaliteta i uredno odrađen posao

Obrt za održavanje i popravak motornih vozila Autoservis Barić, vlasnika Zlatka Barića, otvoren je 2001. godine