Turizam

24.5.2013.
Posavska Hrvatska

Dani Slavonskog Broda u Zagrebu

Turizam : Dani Slavonskog Broda u Zagrebu

Turistička zajednica Slavonskog Broda u suradnji s Turističkom zajednicom Zagreba i Udrugom brodskih studenata organizirala je Dane Slavonskog Broda u Zagrebu. Ovogodišnji je program počeo je predstavljanjem Turističkog klastera "Slavonska košarica" kao primjera dobre prakse studentima ekonomije, čiji je suorganizator bila Katedra za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Brođane, kao i studente, pozdravili su domaćini, prof. dr. sc. Mato Bertoluci, pročelnik Katedre za turizam, te profesori, prof. dr. sc. Darko Prebežac i doc. dr. sc. Josip Mikulić.

Predstavljajući Turistički klaster "Slavonska košarica" direktorica Turističke zajednice Slavonskog Broda dr. sc. Biljana Lončarić podsjetila je da su ga osnovali Grad Slavonski Brod, Razvojna agencija i Turistička zajednica. Napomenula je da je u početku okupljao proizvođače s područja grada, te je imao 28 članica. Danas, nakon proširenja na regiju Slavonije i Baranje, ima 97 članica i najveći je hrvatski turistički klaster.

Primjere dobre prakse predstavili su i Antun Tonkić , te Tajana Jurišić koja je priredila i malu modnu reviju svojih tkanih haljina.

Pet milijuna eura iz EU

Vrlo zanimljivo predavanje o razvoju škole priredio je Vlado Prskalo , ravnatelj Srednje škole "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod: - Studentima sam predstavio oblik poduzetništva, kako smo od situacije koja je bila depresivna, neobećavajuća, kojoj nitko nije dao vjetar u leđa, napravili školu koja danas ima solidan status unutar Republike Hrvatske, ali i Europske unije. Imamo rezultate na koje smo ponosni, "povukli" smo oko 5 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU, napravili smo bolju i uspješniju školu. Moja poruka studentima je da moraju stvari uzeti u svoje ruke, da se trebaju educirati cijeli život, te da su sve promjene koje budu dolazile rješive, samo treba biti uporan i ulagati u sebe. Nužno je i surađivati s drugim ljudima, stvarati timove, a to je put kojim smo mi išli.

Predstavljanjem je bio zadovoljan i prof. dr. sc. Darko Prebežac: - Ideja o ovome je nastala spontano kada sam na sastanku u Ministarstvu turizma sreo direktoricu slavonskobrodske Turističke zajednice, a inače smo nas dvoje zajedno studirali. I po reakcijama studenata se vidi da su ovakva predavanja dobro prihvaćena, a na taj su način mogli izravno saznati o primjeni teorije u praksi.

Direktorica Lončarić najavljuje i daljnju suradnju s Ekonomskim fakultetom: - S Katedrom za turizam ćemo surađivati i u segmentu aktivnosti Turističke zajednice tako da u rujnu očekujemo studijsko putovanje zagrebačkih studenata ekonomije u Slavonski Brod. Nakon toga bismo ih i angažirali u određenim primarnim istraživanjima koje Turistička zajednica provodi u sklopu redovnih aktivnosti.

Nakon predstavljanja Klastera priređena je i degustacija proizvoda članova klastera, kulina, kobasice i slanine obitelji Galović, voćnih rakija obitelji Vitas i vina obitelji Čaldarević.

Večer Brođana i prijatelja

Cjelodnevni program završio je s Večeri Brođana i prijatelja u pivnici "Zlatni medo", uz već tradicionalni, zabavni program Tamburaškog sastava "Širok šor".

- Prvi put smo organizirali ovu manifestaciju kao cjelodnevnu što se pokazalo dobrim. Zagreb je grad velikih mogućnosti i nije neobično da i mnogi slavonskobrodski studenti ostaju tu živjetu. No, u posljednje se vrijeme čini kako ih sve više razmišlja o povratku doma, što, naravno, ovisi o mogućnostima zaposlenja u rodnome gradu, istaknuo je predsjednik Udruge brodskih studenata Tomislav Lalić.

Svake godine zagrebačke Brođane pozdravi i domaćin, gradonačelnik Milan Bandić , koji je i ovom prigodom Udruzi obećao prostor. - Shvatio sam da sam nešto previdio, nešto što nisam napravio. Udruga brodskih studenata godinu dana traži prostor, što do mene nije došlo, i evo već idući tjedan ćemo to pokušati riješiti, ne samo da ćemo naći prostor za udrugu Brođana, nego za sve Slavonce, obećao je Bandić. Napomenuo je kako u Slavonskom Brodu ima prijatelje, ali i kuma, te da će svakako doći na kavu u Slavonski Brod.

Uz studente na večeru u pivnicu pozvani su bili i predstavnici studentskih zavičajnih udruga iz cijele Hrvatske, ali i Brođani, uspješni gospodarstvenici i predstavnici društvenog života u Zagrebu. Svi su obećali pomoć Udruzi brodskih studenata.

Zagrebački Brođani obećali pomoć studentima

Dalibor Drugović, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb - Centar: - Rođeni sam Brođanin, enklava smo u Domu zdravlja koja vodi brigu o Brođanima i uvijek smo spremni pomoći kome treba. Redovito sam na večeri Brođana i dobro je da se ona održava u kontinuitetu.

Dragan Marčinko, predsjednik Upravnog odbora Centra za energetiku i investicije: - U Zagreb sam doselio 1996. godine i volim ove susrete Brođana. To treba njegovati. Činjenica je da je Hrvatska mala, da se svi međusobno znamo, ali svakome je drago vidjeti nekoga koga godinama nisi sreo i zato to treba održavati. Kad je riječ o prostoru za rad Udruge brodskih studenata, mislim da to možemo riješiti jer prostora ima, bitna je samo njihova volja za rad.

Prof. dr. sc. Maja Martinović, prodekanica Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta: - Jako volim Brod i tamo imam puno prijatelja, a za njega me vežu i lijepe uspomene. Od onih sam Brođana koji se vole javiti na ovakva događanja, a to je, na neki način, i obiteljska tradicija jer je moj otac Dubravko Viduč bio predsjednik Kluba Brođana u Zagrebu 90-ih godina. Rat je prestao, Klub je prekinuo aktivnosti, ali mislim da ono što danas rade brodski studenti opet ima smisla. U Zagrebu je puno Brođana koji mogu pomoći brodskim studentima.

Prof. dr. sc. Igor Jukić , dekan Kineziološkog fakulteta: - Drago mi je da sam ovdje, a u razgovoru s ostalim rođenim Brođanima konstatacija je jedinstvena - zaista nedostaje ovakvih susreta. Inicijativa koju mlađi poduzimaju je nešto posebno dobro i treba ju podržati. U moje vrijeme studiranja mi Brođani smo se družili u užim društvima. Kada bi sadašnji studenti uspjeli potaknuti sve brodske studente u Zagrebu na druženje, možda bismo i mi stariji bolje reagirali. Što sam stariji sve više razmišljam o Brodu i sve se češće i radije vraćam u rodni grad. Podržavam sve akcije mladih Brođana i gdje god možemo pomoći to ćemo i učiniti.

San Ivanjske noći Satiričkog kazališta mladih

U programe obilježavanja Dana Slavonskog Broda u Zagrebu uključilo se i Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda. U kino-dvorani Forum Studentskog doma "Stjepan Radić" izveli su svoju nagrađivanu predstavu San Ivanjske noći.

Posavska Hrvatska : Nema predaje, idemo dalje!
Nema predaje, idemo dalje!

Već po prvoj obavijesti da smo otvoreni zazvonio je telefon, gosti su se raspitivali za mogućnost dolaska

Posavska Hrvatska : Slavonija, Baranja, Srijem zajedno u privlačenju turista
Slavonija, Baranja, Srijem zajedno u privlačenju turista

Turistički klaster Slavonska košarica u suradnji s Turističkom zajednicom grada Slavonskog Broda i Turističkom zajednicom Baranje organizirao je studijsko putovanje u Beli Manastir gdje je u Etnološko ...

Posavska Hrvatska : Neki se rode kraj vode
Neki se rode kraj vode

Je li turistička sezona 2019. podbacila? Zjape li dalmatinski gradovi (i sela) prazni, a iznajmljivači apartmana padaju u očaj jer gosta ne mogu vidjeti ni nacrtanog? Pitanja su to koja se nameću nako ...

Posavska Hrvatska : Turistička brošura i unikatna kravata
Turistička brošura i unikatna kravata

Turistička informativna brošura u kojoj su objavljeni podaci o turističkoj ponudi, znamenitostima, kulturnim događanjima, kao i poznatim osobama

Posavska Hrvatska : Predstavljena "Cesta zlatne niti"
Predstavljena "Cesta zlatne niti"

Turistička zajednica grada Slavonskog Broda u suradnji s Turističkom zajednicom grada Županje i Turističkim klasterom Slavonska košarica predstavila je u slavonskobrodskom Centru za posjetitelje turis ...

Posavska Hrvatska : Osvježenje i informacije na graničnom prijelazu
Osvježenje i informacije na graničnom prijelazu

Turistički ured Brodsko-posavske županije u nedjelju (19. kolovoza) na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu prema Bosni i Hercegovini je, sukladno svojim zadaćama i ciljevima, a uz odobrenje i potpo ...

Posavska Hrvatska : Nagrađeni tradicijski ukrašeni izlozi
Nagrađeni tradicijski ukrašeni izlozi

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije u suradnji s Obrtničkom komorom Brodsko-posavske županije i Folklornim ansamblom Broda kao glavnim organizatorom Smotre folklora "Brodsko kolo" odlučila je u vrijeme održavanja središnjih programa najstarije hrvatske smotre folklora u neprekinutom trajanju obnoviti jednu lijepu slavonskobrodsku tradiciju i dodatno doprinijeti samoj smotri ali i ukupnom vizualnom identitetu grada, te su nagrađeni najljepši tradicijski ukrašeni izlozi

Posavska Hrvatska : Jače od državnog prvenstva!
Jače od državnog prvenstva!

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : U Đermu vrhunski majstori
U Đermu vrhunski majstori

Odlični fiševi, sjajna organizacija u Velikoj Kopanici. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Shopping turizam
Shopping turizam

Slavonski Brod postaje omiljeno mjesto za kupovinu turistima iz Bosne i Hercegovine. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Jestivi suvenir
Jestivi suvenir

Slavonski Brod, poput mnogih poznatih turističkih odredišta, dobiva jestivi suvenir. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Poziv na međunarodnu vrtnu izložbu
Poziv na međunarodnu vrtnu izložbu

U organizaciji Turističke zajednice Brodsko-posavske županije direktori slavonskih TZ-a upoznati s 50. Međunarodnom vrtnom izložbom "Floraart" te pozvani da sudjeluju na toj velikoj manifestaciji. ...

Posavska Hrvatska : Svih pet slavonskih županija zajedno
Svih pet slavonskih županija zajedno

Današnjih 117 članica samo su jedna od potvrda uspješnog rada najvećeg turističkog klastera u Hrvatskoj. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Pored Save i sa Savom
Pored Save i sa Savom

- Svi znamo što rijeka Sava znači Slavonskom Brodu, našoj županiji, ali i cijeloj Slavoniji. S obzirom na to da su nam došli i gosti iz susjedne države, koji su jednim dijelom također vezani uz Sav ...

Posavska Hrvatska : Dani hrvatskog turizma
Dani hrvatskog turizma

Antunu Staklareviću dodijeljeno priznanje za kategoriju najboljeg domaćina turističkog seljačkog domaćinstva. Naime, Staklarević godinama vrlo uspješno vodi svoj OPG i iman ...

Posavska Hrvatska : Peterostruko veći broj noćenja!
Peterostruko veći broj noćenja!

Prema podacima Turističke zajednice Slavonskog Broda, prošle godine, u vikendu od 4. do 6. listopada, ukupno su u slavonskobrodskim smještajnim objektima bila zabilježena 52 dolaska gostiju, uz 126 ...

Posavska Hrvatska : Dvije regije u Oprisavcima
Dvije regije u Oprisavcima

Ono što mnogobrojni turistički djelatnici pokušavaju desetljećima ostvariti, spoj Slavonije i Dalmacije, dogodilo se prošloga vikenda u Oprisavcima, na imanju "Kuća dida Tunje" Jerka Jankovića. To ...

Posavska Hrvatska : U Hrvatskoj i Sloveniji
U Hrvatskoj i Sloveniji

Turistički klaster „Slavonska košarica“ prošloga je tjedna krenuo s realizacijom planiranih aktivnosti za rujan 2014. te je na početku "turneje" klastera otvoren stalni postav u sklopu Motela Plit ...

Posavska Hrvatska : Slavonska košarica u metropoli
Slavonska košarica u metropoli

Turistička zajednica Slavonskog Broda u suradnji s Turističkom zajednicom Zagreba organizira niz sadržaja u sklopu Dana Slavonskog Broda u Zagrebu. Tako je u hotelu Westin, u suradnji s Udrugom pos ...