Kultura

3.6.2022.
Posavska Hrvatska

58. "Brodsko kolo"

Devedeset godina od prve folklorne smotre u Slavonskom Brodu (1932.-2022.)

Središnji programi najstarije hrvatske smotre folklora u neprekinutom trajanju, "Brodskog kola" odvijat će se ove godine u znaku 90. obljetnice prve smotre folklora održane u gradu

Nakon dvije "sušne godine" najstarija hrvatska smotra folklora s neprekinutim trajanjem, "Brodsko kolo", vraća se ljubiteljima folklorne baštine u svoj svojoj ljepoti i raznolikosti. Programi 58. smotre "Brodsko kolo" počeli su još u siječnju 19. smotrom pučkih igrokaza u Sikirevcima, a sada su na rasporedu tradicionalni, središnji, programi koji će se protezati od 5. do 26. lipnja.

Ova će godina biti u znaku obljetnica, jer se ovogodišnjim "Brodskim kolom" obilježava 90. godišnjica prve smotre folklora u Slavonskome Brodu, o čemu više na stranicama "Posavske Hrvatske" donosimo tijekom lipnja.

Prva je na rasporedu Dječja smotra folklora "Igra kolo maleno", koja ovime obilježava i lijepi jubilej, 35. obljetnicu (pokrenuta 1987.). Program će se održati u dvorani OŠ "Antun Mihanović" u nedjelju, 5. lipnja. Slijedi cjelovečernji koncert Folklornog ansambla Broda i gostiju 10. lipnja, a koji posvećuju sjećanju na svog dugogodišnjeg folklornog voditelja Ivana Možara – Mocu (1951. - 2002.) uz 20. obljetnicu prerane smrti. Tradicionalna Folklorna večer na istoj je pozornici na rasporedu u subotu 11. lipnja.

Izvorna smotra folklora Brodsko-posavske županije "Šokadijo, sve ti je na glasu" (začeta 1964. kao općinska smotra) održat će se u nedjelju, 12. lipnja. No, samom folklornom programu na pozornici u Tvrđavi prethodit će obnovljeni mimohod sudionika kroz grad, povorka kakve su dičile "Brodsko kolo" od 1964. do 2003. godine. U povorci će se naći i konjogojci sa svojim okićenim zapregama, ali oni će nastaviti prema parkuru kod Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, gdje će se održati smotra i natjecanje "Bijelo biserje Slavonije" koja ima tradiciju od 1993. godine. Također, nakon programa "Šokadijo sve ti je na glasu", slijedi izbor najljepše nošnje, a podsjetimo da se revija nošnji i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji na "Brodskom kolu" održava od 1995.

Program "Brodskog kola" od 1998. je i misa s blagoslovom sudionika i kolom pred župnom crkvom Gospe Brze, odnosno sudjelovanje folkloraša u tijelovskim procesijama od 2014. godine, pa će tu tradiciju članovi Folklornog ansambla Broda obnoviti na Tijelovo (16. travnja).

Za kraj ovoga dijela "Brodskog kola" ostaje smotra crkvenog pučkog pjevanja, prva smotra ove vrste u Hrvatskoj, koja se u okviru "Brodskog kola" održava od 1998., s tim da se od 2018. program odvija u Srednjem Lipovcu i to također u nedjelju, ali 26. lipnja.

S obzirom na brojne jubileje, ali i činjenicu da su i članovi folklornih društava i drugi ljubitelji tradicije željni ovakvih programa, vjerujemo da će se na priredbe 58. "Brodskog kola" odazvati veliki broj gledatelja, posebno na one koji se odvijaju na otvorenome. Više o povijesti folklornih smotri u Slavonskom Brodu, na stranicama "Posavske Hrvatske" tijekom, u rubrici "101 brodska priča" donosi povjesničar, etnolog i pisac prof. Zvonimir Toldi.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

Posavska Hrvatska : Zanimljivo u Centru mladih
Zanimljivo u Centru mladih

Dvije predstave u Centru mladih potvrdile da Brođani vole kazalište, ali i da imaju što pokazati

Posavska Hrvatska : Četiri desetljeća kazališta za djecu
Četiri desetljeća kazališta za djecu

Lijepo je da su svi obuhvaćeni dokumentarnim filmom

Posavska Hrvatska : Četvrte „Tadijine jeseni”
Četvrte „Tadijine jeseni”

Prilika za novi susret s poezijom Dragutina Tadijanovića, ali i njegovom iznimnom osobnošću koja ostavlja traga i uz 117. godišnjicu njegova rođenja, petnaest godina nakon smrti

Posavska Hrvatska : Najbolji od najboljih
Najbolji od najboljih

Prava je šteta što naše tamburaško blago ne možemo češće gledati i slušati

Posavska Hrvatska : Nikolina Jugović i Mario Lovaković najbolji pjesmovođe
Nikolina Jugović i Mario Lovaković najbolji pjesmovođe

U Cerniku, 26. smotrom folklornih pjevačkih skupina Brodsko-posavske županije „Mili Bože, svi pjevaju lipo”, zaključena ovogodišnja, 58. smotra „Brodsko kolo”

Posavska Hrvatska : Ja sam čajo kapetan
Ja sam čajo kapetan

Prva knjiga koja govori samo o čajama i čajevanju u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Posavska Hrvatska : Novi prilozi baštinjenju ostavštine Brlićevih
Novi prilozi baštinjenju ostavštine Brlićevih

Ivana Brlić-Mažuranić i njeno djelo, ali i baština cijele obitelji Brlić u trajnom su fokusu

Posavska Hrvatska : Nagrađene tri mlade povjesničarke
Nagrađene tri mlade povjesničarke

Svrha je nagrade, koja se dodjeljuje već deset godina, potaknuti mlade na istraživanje zavičajne povijesti

Posavska Hrvatska : „Paravani” i „Ruke” oduševili publiku
„Paravani” i „Ruke” oduševili publiku

Programi socijalnog uključivanja u Slavonskom Brodu za osobe s invaliditetom kroz prilagođene kulturne sadržaje

Posavska Hrvatska : Ples kao izraz stava
Ples kao izraz stava

Manifestacija u čast Slavenskoj, održana uz 20. obljetnicu smrti slavne baletne umjetnice, pokazala je koliko ples može biti angažiran i zanimljiv

Posavska Hrvatska : Sikirevci čipkom okićeni
Sikirevci čipkom okićeni

Šesta, međunarodna, Izložba čipke u Sikirevcima opet je okupila čipkarice iz hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske i Slovačke, ali i brojne posjetitelje koji su uživali u njihovom umijeću i kreacijama

Posavska Hrvatska : Život i običaji seljačkog svita u Brockom Posavlju
Život i običaji seljačkog svita u Brockom Posavlju

Predstavljena osamnaesta knjiga Zvonimira Toldija, „Aoj moja šarena olovko”, 85 priča „iz života našeg svita” koje zaslužuju da ih se „spominja i pamti”

Posavska Hrvatska : Dovoljno je reći: Duško
Dovoljno je reći: Duško

Državni arhiv u Slavonskom Brodu, u suradnji s obitelji Svilar i suizdavaštvu s "Posavskom Hrvatskom" posthumno je objavio knjigu Duška Svilara "Brodski glazbeni vremeplov". Predstavljanje knjige u Kazališno-koncertnoj dvorani bilo je prilika za sjećanje i oproštaj s, našim, Duškom

Posavska Hrvatska : Koncert vrijedan divljenja
Koncert vrijedan divljenja

Obilježavajući 50. obljetnicu djelovanja, Kazališno-koncertna dvorana pripremila je niz koncerata i predstava u kojima gledamo i slušamo scenske umjetnike koji su svoje prve korake napravili u Slavonskom Brodu. Među njima sigurno je najveće ime Krešimir Špicer

Posavska Hrvatska : Samičari sve mlađi ali jednako dobri
Samičari sve mlađi ali jednako dobri

U Donjim Andrijevcima održana i 24. Državna smotra svirača na tamburi samici "Oj samice, drvo javorovo, 'ko te sviro, nikad ne bolovo!"

Posavska Hrvatska : Topla srca i vrući dlanovi
Topla srca i vrući dlanovi

Dodjelom nagrada i podizanjem festivalske zastave završen 15. FAK

Posavska Hrvatska : "Vatru gasi, brata spasi"
"Vatru gasi, brata spasi"

Stoljeće i pol tradicije jednog društva velika je obljetnica, posebno kad se zna koliki je doprinos DVD-a Slavonski Brod sigurnosti i miru građana, spašavanju imovine, ali i društvenom i kulturnom životu grada

Posavska Hrvatska : Publika brojna i zadovoljna
Publika brojna i zadovoljna

Iako traje već petnaestu godinu, svojim ovogodišnjim motom, "Growing up", najavljenim programom i njegovom raznovrsnošću, brojnošću gostiju i publike, FAK pokazuje da se nije umorio i da još ima snage, volje i motiva za rast.

Posavska Hrvatska : Velika Gospa u marijanskim svetištima
Velika Gospa u marijanskim svetištima

Nakon višednevne priprave u svetištima i prošteništima okupilo se na tisuće vjernika