Županija

19.4.2019.
Posavska Hrvatska

Dan Brodsko-posavske županije

Strategijom i suradnjom do ciljeva

Županija : Strategijom i suradnjom do ciljeva

Obilježavanje Dana Brodsko-posavske županije počelo je u ponedjeljak, kada je služena sveta misa u crkvi Gospe Brze pomoći, a u utorak su položeni vijenci kod Središnjeg križa na slavonskobrodskom groblju te kod spomen-obilježja poginulim i smrtno stradalim braniteljima u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu dok je u Glazbenoj školi održana svečana sjednica Županijske skupštine. Domaćini sjednice bili su župan Danijel Marušić, zamjenik župana Damir Mirković i potpredsjednik Županijske skupštine Dubravko Kolundžić, a među mnogobrojnim gostima i sam vrh Vlade Republike Hrvatske: predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanik predsjednice umirovljeni general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Sabora Marko Šimić, ministri Darko Horvat, Gabrijela Žalac i Gari Cappelli, izaslanik ministra obrane general bojnik Siniša Jurković, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac, pomoćnici ministara Dragan Jelić, Mladen Pavić, Katica Mišković, Monika Udovičić i Igor Čižmek, saborski zastupnici Ljubica Maksimčuk i Davor Vlaović, župani Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije Ivan Anušić, Igor Adrović, Božo Galić i Alojz Tomašević, predsjednici županijskih skupština Požeško-slavonske i Karlovačke županije Josipa Miličević i Ivan Vučić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Roman Posavec, zamjenica predsjednika Županijske skupštine Karlovačke županije Jadranka Golubić, slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, načelnici općina, generali Mladen Mikolčević, Josip Zvirotić i Mladen Kruljac te predstavnici nacionalnih manjina, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obrazovnih institucija i žurnih službi.

 

Projekti za ostvarenje potencijala

Potpredsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije Dubravko Kolundžić istaknuo je da je u proteklih godinu dana skupština održala šest sjednica s više od stotinu točaka dnevnog reda, a prošle godine dobila je i priznanje Instituta za javne financije za transparentan proračun: - Donesena je i županijska Razvojna strategija kao temeljni planski dokument kojim su definirani ciljevi i prioriteti razvoja Brodsko-posavske županije do 2020. godine. Usmjereni su prije svega na razvoj gospodarstva, poljoprivrede, poboljšanje kvalitete javnih usluga, unaprjeđenje infrastrukture za zaštitu okoliša i energetsku održivost. Strategija je na raspolaganju svima kako bismo partnerski koristili prirodne resurse, gospodarski i geoprometni položaj te infrastrukturne potencijale kao pokretače i nositelje gospodarskog i društvenog razvoja županije - rekao je Kolundžić i dodao da županijska vlast očekuje nastavak uspješne suradnje s državnim tijelima i jedinicama lokalne uprave kako bi bili stvoreni uvjeti da svaki dio Brodsko-posavske županije dosegne svoj puni potencijal. Župan Danijel Marušić istaknuo je kako je s 5. travnja ove godine u sklopu projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" ugovoreno 1,2 milijarde kuna vrijednih projekata. Tijekom 2018. i 2019. godine energetski je obnovljeno 10 škola u vrijednosti od gotovo 32 milijuna kuna. Novi projekti energetske obnove vrijedni su oko 29,7 milijuna kuna, od kojih je 17,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Do sada je u rekonstrukciju Muzeja Brodskog Posavlja uloženo 7,3 milijuna kuna. Prošle godine investirano je 11,6 milijuna kuna u nabavu bolničkih uređaja i opreme, dva milijuna kuna vrijedna je obnova dvaju odjela u slavonskobrodskoj i novogradiškoj bolnici, kroz projekt "Zdravstvena skrb usmjerena pacijentima" vrijedan 11,8 milijuna kuna bit će opremljene ordinacije obiteljske medicine i izgrađeno novo krilo zgrade slavonskobrodskog Doma zdravlja, a 84,5 milijuna kuna procijenjena je vrijednost radova energetske obnove koja će biti provedena na po šest zgrada u OB "Dr. Josip Benčević" i novogradiškoj bolnici. Do kraja 2021. godine bit će dovršen projekt navodnjavanja Orubica vrijedan 45 milijuna kuna, a u Luci Brod počeli su infrastrukturni radovi vrijedni 128 milijuna kuna.

- "Slavonija, Baranja i Srijem" sveobuhvatni je projekt i poziva sve gradove, općine, poduzetnike, ustanove, obrtnike i poljoprivrednike da sudjeluju u njemu te da zajedno iskoristimo mogućnosti koje nam se pružaju. Sve probleme promatrajmo kao izazove i zajedno radimo na dobrobiti svih građana. Zahvaljujem članovima Vlade i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na pomoći i razumijevanju. Njegovim dolaskom prvi put sazvani su zajednički sastanci župana i predstavnika Vlade u svrhu koordiniranja i zajedničkog rada za boljitak naše domovine - rekao je župan Marušić zahvalivši i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, članovima Županijske skupštine te županijske uprave i predstavnicima jedinica lokalne samouprave na suradnji u provođenju projekata za boljitak županije.

- Drago mi je što u ime svih župana, načelnika i gradonačelnika mogu reći riječi pohvale radu županije i župana i svima vama koji ste svojim radom 26 godina stvarali Brodsko-posavku županiju. Vlada Republike Hrvatske sluša potrebe Slavonije, Baranje i Srijema i zbog toga uspijevamo realizirati sve projekte u slavonskim županijama. Inicijative za projekte moraju krenuti od vas i zato su ključni kvalitetni župani, gradonačelnici i načelnici. Napokon tako radimo i naših pet županija je dogovorilo određene aktivnosti te smo počeli s razvojem Slavonije, Baranje i Srijema onako kako to treba biti. Zahvaljujem na svemu što činimo zajedno i što ćemo činiti u budućnosti - rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Izaslanik predsjednika Sabora Marko Šimić kazao je da je Vlada poreznom reformom i fiskalnom politikom ujednačavanja jedinicama lokalne i regionalne samouprave osigurala fiskalne kapacitete za rad: - Vapili smo u Brodsko-posavskoj županiji za odvajanjem bolnica, a usto one su sredstvima ministarstava i europskih fondova nabavile su zavidnu modernu opremu. Moramo biti zahvalni na energetskoj obnovi zgrada dviju bolnica zato što uz proračun kakav imamo ne bismo to sami mogli financirati. U Brodsko-posavkoj županiji gotovo nema ozbiljnijeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u koje nisu ušla sredstva iz europskih fondova. Tako treba nastaviti i siguran sam da će kroz buduće projekte biti osigurana i nova sredstva za poljoprivrednike. Zahvaljujem predsjedniku Vlade na pomoći u projektu Sveučilišta u Slavonskom Brodu i apeliram da se novoj organizaciji škola u obzir uzmu specifičnosti Slavonije i Baranje te njihov značaj za Hrvatsku i Europsku uniju. Stanovnici Brodsko-posavke županije uvijek su znali prepoznati projekte, politike i ljude te to nagraditi, pa ne sumnjam da će to učiniti i u budućnosti.

Umirovljeni general Mladen Markač rekao je kako Sava ne smije biti samo granica te da se lukom u Slavonskom Brodu može osigurati puno veći plovni promet do Siska što bi dovelo do veće gospodarske vrijednosti čitave Posavine: - Brodsko-posavka županija ima posebnu važnost kao županija koja graniči s Bosnom i Hercegovinom s kojom želimo što bolju suradnju na svim područjima, uz punu zaštitu ravnopravnosti hrvatskog naroda. Tome u prilog će ići novi most kod Svilaja koji treba biti dovršen ove godine. Ova županija ima velike mogućnosti za snažniji gospodarski razvoj, a predsjednica stalno naglašava kako su županije gospodarski motori. Uporišne razvojne točke u Brodsko-posavkoj županiji su Slavonski Brod, Nova Gradiška, Okučani i druga mjesta čiju gospodarsku i demografsku osnovu moramo jačati.

- Ova je Vlada koja je stavila politku ravnomjernog regionalnog razvoja i smanjivanja nejednakosti u samo srce našeg programa. To znači da su nam jednako važni Slavonski Brod, Vukovar i Beli Manastir, Umag... Ova Vlada gleda na sve krajeve Hrvatske sa željom da pomogne. Učinili smo to uspostavljanjem partnerstva, povjerenstva i dijaloga; funkcionalnom decentralizacijom i davanjem alata odnosno novca u toj decentralizaciji te projektnom suradnjom. Ukupno smo Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave ostavili županijama, gradovima i općinama 2,1 milijardu kuna više izvornih prihoda nego ranije. To se u Brodsko-posavkoj županiji manifestira na 117 milijuna kuna izvornih prihoda više, računajući županiju i gradove i općine. Vi ste s tim sredstvima relevantni akter u svojim sredinama jer bolje ćete pripremiti i provoditi projekte - zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su pjevački zbor Glazbene škole, Marko Nosić na bisernici, sopranistica Sandra Böhm te Zbor umirovljenika "Zlatni klas". 

Gradski vozi, a županijski od 11. svibnja

Jedna od mjera donesenih s ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusom bila je obustava javnog prijevoza, a kako je došlo do popuštanja mjera od ponedjeljka, 27. travnja ukinuta je mjera obustav ...

Posavska Hrvatska :  Tko kome, i za što, izdaje propusnicu
Tko kome, i za što, izdaje propusnicu

Sve adrese lokalnih stožera u Brodsko-posavskoj županiji koji izdaju propusnice

Posavska Hrvatska : Potporama za samozapošljavanje do uspješnog zapošljavanja i održivog poslovanja
Potporama za samozapošljavanje do uspješnog zapošljavanja i održivog poslovanja

U sklopu projekta Suradnja za uspjeh 3, u suradnji Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Brodsko-posavske županije i CTR Razvojne agencije Brodsko-posavske županije, u srijedu je u Gradskoj knjižnici ...

Posavska Hrvatska : Novi ugovor o sufinanciranju programa "Puma"
Novi ugovor o sufinanciranju programa "Puma"

Proteklog petka u županijskoj vijećnici potpisan je Ugovor o sufinanciranju Programa usavršavanja menadžera (Puma), edukacija i stručnih usavršavanja poduzetnika, njihovih zaposlenika i nadarenih stud ...

Posavska Hrvatska : Predstavljeni korisnici i ciljevi uspješnog projekta
Predstavljeni korisnici i ciljevi uspješnog projekta

U sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020. Zajedno jači - Razvoj proizvoda i internacionalizacija (Stronger) proteklog petka je u slavonskobrodskoj ...

Posavska Hrvatska : Kultura sjećanja i istine
Kultura sjećanja i istine

Slavonski Brod domaćin je stručnog skupa za učitelje koji stječu znanja i vještine poučavaja o holokaustu

Posavska Hrvatska : Stipendije za 38 studenata medicine
Stipendije za 38 studenata medicine

Potpisivanjem ugovora u Velikoj vijećnici županijske uprave u ponedjeljak je dodijeljeno 38 stipendija, u mjesečnom iznosu od 1.500 kuna tijekom deset mjeseci, studentima medicine s područja Brodsko-p ...

Posavska Hrvatska :  Jednoglasni bez oporbe
Jednoglasni bez oporbe

Predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić (HDZ) odgodio je jučer (četvrtak) početak osamnaeste sjednice Županijske skupštine kako bi se, uz župana Danijela Marušića (HDZ), obratio radnicima tvrtke Đ ...

Posavska Hrvatska : Stotina tisuća kuna za pregled svinja zaklanih u klaonicama
Stotina tisuća kuna za pregled svinja zaklanih u klaonicama

Sporazum o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama u 2019. godini, potpisan u srijedu u županijskoj Velikoj vijećnici s predstavnicima klaonica Ja ...

Posavska Hrvatska : Potrebna komunikacija i suradnja s Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama
Potrebna komunikacija i suradnja s Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama

Provedba Zakona o poljoprivrednom zamljištu, odnosno donošenje Programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem te provedba natječaja o zakupu tih zemljišta bile su teme sastanka načelnika op ...

Posavska Hrvatska : Udruga slijepih Brodsko-posavske županije
Udruga slijepih Brodsko-posavske županije

U povodu šezdeset i pete obljetnice osnutka u četvrtak je u Udruzi slijepih Brodsko-posavske županije održana svečana sjednica Skupštine udruge na kojoj su suradnicima udruge i zaslužnim članovima dod ...

Posavska Hrvatska : Donacije za KPA "Marsonia" i HGSS Slavonski Brod
Donacije za KPA "Marsonia" i HGSS Slavonski Brod

Proteklog petka u Klubu podvodnih aktivnosti Marsonia predstavljena je oprema koju je klub dobio u sklopu prekograničnog projekta Jentrap. Uz čamac za potrebe spašavanja ljudi i materijalnih dobara u ...

Posavska Hrvatska : Polaznici ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Brodsko-posavskoj županiji
Polaznici ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Brodsko-posavskoj županiji

Delegacija pripadnika 22. naraštaja Ratne škole Ban Josip Jelačić, u sklopu redovnog programa terenskog obrazovanja na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman, posjetila je u ponedjeljak Brodsko-p ...

Posavska Hrvatska : Spomen i priznanje najboljim policajcima
Spomen i priznanje najboljim policajcima

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, na inicijativu Policijske uprave brodsko-posavske, u četvrtak je održan prvi Memorijal Šimo Đamić, nazvan po ratnom zapovjedniku jedinice Specijalne pol ...

Posavska Hrvatska : Dva nova vozila za hitne intervencije
Dva nova vozila za hitne intervencije

Zamjenik župana Damir Mirković u ponedjeljak je ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije Branku Godiću predao ključeve dva nova vozila za vozni park Zavoda. Ukupna vrijednost dvaj ...

Posavska Hrvatska : Potpisani ugovori za izradu studijsko-projektne dokumentacije
Potpisani ugovori za izradu studijsko-projektne dokumentacije

U utorak su u velikoj vijećnici županijske uprave tri ugovora za izradu studijsko-projektne dokumentacije za potrebu provedbe gradnje cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Bro ...

Posavska Hrvatska : Prva e-sjednica
Prva e-sjednica

Na šesnaestoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u ponedjeljak pod predsjedanjem Pere Ćosića (HDZ), vijećnici su raspravljali o jedanaest točaka dnevnog reda. Većinom glasova usvojeni su prijedlo ...

Posavska Hrvatska : Vi ste junaci Domovinskog rata!
Vi ste junaci Domovinskog rata!

Treću godinu zaredom okupljali su se hrvatski branitelji, sudionici Domovinskog rata, ali i njihovi prijatelji, kako bi obilježili svoj dan

Posavska Hrvatska : Još uvijek moguć štrajk prvog dana škole
Još uvijek moguć štrajk prvog dana škole

Nakon desetominutnog štrajka upozorenja vozača autobusa u javnom linijskom prijevozu, održanog proteklog petka, u utorak su se predsjednici Sindikata prometa i veza te Udruge sindikata vozača i promet ...