Županija

19.4.2019.
Posavska Hrvatska

Dan Brodsko-posavske županije

Strategijom i suradnjom do ciljeva

Županija : Strategijom i suradnjom do ciljeva

Obilježavanje Dana Brodsko-posavske županije počelo je u ponedjeljak, kada je služena sveta misa u crkvi Gospe Brze pomoći, a u utorak su položeni vijenci kod Središnjeg križa na slavonskobrodskom groblju te kod spomen-obilježja poginulim i smrtno stradalim braniteljima u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu dok je u Glazbenoj školi održana svečana sjednica Županijske skupštine. Domaćini sjednice bili su župan Danijel Marušić, zamjenik župana Damir Mirković i potpredsjednik Županijske skupštine Dubravko Kolundžić, a među mnogobrojnim gostima i sam vrh Vlade Republike Hrvatske: predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanik predsjednice umirovljeni general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Sabora Marko Šimić, ministri Darko Horvat, Gabrijela Žalac i Gari Cappelli, izaslanik ministra obrane general bojnik Siniša Jurković, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac, pomoćnici ministara Dragan Jelić, Mladen Pavić, Katica Mišković, Monika Udovičić i Igor Čižmek, saborski zastupnici Ljubica Maksimčuk i Davor Vlaović, župani Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije Ivan Anušić, Igor Adrović, Božo Galić i Alojz Tomašević, predsjednici županijskih skupština Požeško-slavonske i Karlovačke županije Josipa Miličević i Ivan Vučić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Roman Posavec, zamjenica predsjednika Županijske skupštine Karlovačke županije Jadranka Golubić, slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, načelnici općina, generali Mladen Mikolčević, Josip Zvirotić i Mladen Kruljac te predstavnici nacionalnih manjina, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obrazovnih institucija i žurnih službi.

 

Projekti za ostvarenje potencijala

Potpredsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije Dubravko Kolundžić istaknuo je da je u proteklih godinu dana skupština održala šest sjednica s više od stotinu točaka dnevnog reda, a prošle godine dobila je i priznanje Instituta za javne financije za transparentan proračun: - Donesena je i županijska Razvojna strategija kao temeljni planski dokument kojim su definirani ciljevi i prioriteti razvoja Brodsko-posavske županije do 2020. godine. Usmjereni su prije svega na razvoj gospodarstva, poljoprivrede, poboljšanje kvalitete javnih usluga, unaprjeđenje infrastrukture za zaštitu okoliša i energetsku održivost. Strategija je na raspolaganju svima kako bismo partnerski koristili prirodne resurse, gospodarski i geoprometni položaj te infrastrukturne potencijale kao pokretače i nositelje gospodarskog i društvenog razvoja županije - rekao je Kolundžić i dodao da županijska vlast očekuje nastavak uspješne suradnje s državnim tijelima i jedinicama lokalne uprave kako bi bili stvoreni uvjeti da svaki dio Brodsko-posavske županije dosegne svoj puni potencijal. Župan Danijel Marušić istaknuo je kako je s 5. travnja ove godine u sklopu projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" ugovoreno 1,2 milijarde kuna vrijednih projekata. Tijekom 2018. i 2019. godine energetski je obnovljeno 10 škola u vrijednosti od gotovo 32 milijuna kuna. Novi projekti energetske obnove vrijedni su oko 29,7 milijuna kuna, od kojih je 17,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Do sada je u rekonstrukciju Muzeja Brodskog Posavlja uloženo 7,3 milijuna kuna. Prošle godine investirano je 11,6 milijuna kuna u nabavu bolničkih uređaja i opreme, dva milijuna kuna vrijedna je obnova dvaju odjela u slavonskobrodskoj i novogradiškoj bolnici, kroz projekt "Zdravstvena skrb usmjerena pacijentima" vrijedan 11,8 milijuna kuna bit će opremljene ordinacije obiteljske medicine i izgrađeno novo krilo zgrade slavonskobrodskog Doma zdravlja, a 84,5 milijuna kuna procijenjena je vrijednost radova energetske obnove koja će biti provedena na po šest zgrada u OB "Dr. Josip Benčević" i novogradiškoj bolnici. Do kraja 2021. godine bit će dovršen projekt navodnjavanja Orubica vrijedan 45 milijuna kuna, a u Luci Brod počeli su infrastrukturni radovi vrijedni 128 milijuna kuna.

- "Slavonija, Baranja i Srijem" sveobuhvatni je projekt i poziva sve gradove, općine, poduzetnike, ustanove, obrtnike i poljoprivrednike da sudjeluju u njemu te da zajedno iskoristimo mogućnosti koje nam se pružaju. Sve probleme promatrajmo kao izazove i zajedno radimo na dobrobiti svih građana. Zahvaljujem članovima Vlade i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na pomoći i razumijevanju. Njegovim dolaskom prvi put sazvani su zajednički sastanci župana i predstavnika Vlade u svrhu koordiniranja i zajedničkog rada za boljitak naše domovine - rekao je župan Marušić zahvalivši i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, članovima Županijske skupštine te županijske uprave i predstavnicima jedinica lokalne samouprave na suradnji u provođenju projekata za boljitak županije.

- Drago mi je što u ime svih župana, načelnika i gradonačelnika mogu reći riječi pohvale radu županije i župana i svima vama koji ste svojim radom 26 godina stvarali Brodsko-posavku županiju. Vlada Republike Hrvatske sluša potrebe Slavonije, Baranje i Srijema i zbog toga uspijevamo realizirati sve projekte u slavonskim županijama. Inicijative za projekte moraju krenuti od vas i zato su ključni kvalitetni župani, gradonačelnici i načelnici. Napokon tako radimo i naših pet županija je dogovorilo određene aktivnosti te smo počeli s razvojem Slavonije, Baranje i Srijema onako kako to treba biti. Zahvaljujem na svemu što činimo zajedno i što ćemo činiti u budućnosti - rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Izaslanik predsjednika Sabora Marko Šimić kazao je da je Vlada poreznom reformom i fiskalnom politikom ujednačavanja jedinicama lokalne i regionalne samouprave osigurala fiskalne kapacitete za rad: - Vapili smo u Brodsko-posavskoj županiji za odvajanjem bolnica, a usto one su sredstvima ministarstava i europskih fondova nabavile su zavidnu modernu opremu. Moramo biti zahvalni na energetskoj obnovi zgrada dviju bolnica zato što uz proračun kakav imamo ne bismo to sami mogli financirati. U Brodsko-posavkoj županiji gotovo nema ozbiljnijeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u koje nisu ušla sredstva iz europskih fondova. Tako treba nastaviti i siguran sam da će kroz buduće projekte biti osigurana i nova sredstva za poljoprivrednike. Zahvaljujem predsjedniku Vlade na pomoći u projektu Sveučilišta u Slavonskom Brodu i apeliram da se novoj organizaciji škola u obzir uzmu specifičnosti Slavonije i Baranje te njihov značaj za Hrvatsku i Europsku uniju. Stanovnici Brodsko-posavke županije uvijek su znali prepoznati projekte, politike i ljude te to nagraditi, pa ne sumnjam da će to učiniti i u budućnosti.

Umirovljeni general Mladen Markač rekao je kako Sava ne smije biti samo granica te da se lukom u Slavonskom Brodu može osigurati puno veći plovni promet do Siska što bi dovelo do veće gospodarske vrijednosti čitave Posavine: - Brodsko-posavka županija ima posebnu važnost kao županija koja graniči s Bosnom i Hercegovinom s kojom želimo što bolju suradnju na svim područjima, uz punu zaštitu ravnopravnosti hrvatskog naroda. Tome u prilog će ići novi most kod Svilaja koji treba biti dovršen ove godine. Ova županija ima velike mogućnosti za snažniji gospodarski razvoj, a predsjednica stalno naglašava kako su županije gospodarski motori. Uporišne razvojne točke u Brodsko-posavkoj županiji su Slavonski Brod, Nova Gradiška, Okučani i druga mjesta čiju gospodarsku i demografsku osnovu moramo jačati.

- Ova je Vlada koja je stavila politku ravnomjernog regionalnog razvoja i smanjivanja nejednakosti u samo srce našeg programa. To znači da su nam jednako važni Slavonski Brod, Vukovar i Beli Manastir, Umag... Ova Vlada gleda na sve krajeve Hrvatske sa željom da pomogne. Učinili smo to uspostavljanjem partnerstva, povjerenstva i dijaloga; funkcionalnom decentralizacijom i davanjem alata odnosno novca u toj decentralizaciji te projektnom suradnjom. Ukupno smo Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave ostavili županijama, gradovima i općinama 2,1 milijardu kuna više izvornih prihoda nego ranije. To se u Brodsko-posavkoj županiji manifestira na 117 milijuna kuna izvornih prihoda više, računajući županiju i gradove i općine. Vi ste s tim sredstvima relevantni akter u svojim sredinama jer bolje ćete pripremiti i provoditi projekte - zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su pjevački zbor Glazbene škole, Marko Nosić na bisernici, sopranistica Sandra Böhm te Zbor umirovljenika "Zlatni klas". 

Posavska Hrvatska : Donacije za KPA "Marsonia" i HGSS Slavonski Brod
Donacije za KPA "Marsonia" i HGSS Slavonski Brod

Proteklog petka u Klubu podvodnih aktivnosti Marsonia predstavljena je oprema koju je klub dobio u sklopu prekograničnog projekta Jentrap. Uz čamac za potrebe spašavanja ljudi i materijalnih dobara u ...

Posavska Hrvatska : Polaznici ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Brodsko-posavskoj županiji
Polaznici ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Brodsko-posavskoj županiji

Delegacija pripadnika 22. naraštaja Ratne škole Ban Josip Jelačić, u sklopu redovnog programa terenskog obrazovanja na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman, posjetila je u ponedjeljak Brodsko-p ...

Posavska Hrvatska : Spomen i priznanje najboljim policajcima
Spomen i priznanje najboljim policajcima

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, na inicijativu Policijske uprave brodsko-posavske, u četvrtak je održan prvi Memorijal Šimo Đamić, nazvan po ratnom zapovjedniku jedinice Specijalne pol ...

Posavska Hrvatska : Dva nova vozila za hitne intervencije
Dva nova vozila za hitne intervencije

Zamjenik župana Damir Mirković u ponedjeljak je ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije Branku Godiću predao ključeve dva nova vozila za vozni park Zavoda. Ukupna vrijednost dvaj ...

Posavska Hrvatska : Potpisani ugovori za izradu studijsko-projektne dokumentacije
Potpisani ugovori za izradu studijsko-projektne dokumentacije

U utorak su u velikoj vijećnici županijske uprave tri ugovora za izradu studijsko-projektne dokumentacije za potrebu provedbe gradnje cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Bro ...

Posavska Hrvatska : Prva e-sjednica
Prva e-sjednica

Na šesnaestoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u ponedjeljak pod predsjedanjem Pere Ćosića (HDZ), vijećnici su raspravljali o jedanaest točaka dnevnog reda. Većinom glasova usvojeni su prijedlo ...

Posavska Hrvatska : Vi ste junaci Domovinskog rata!
Vi ste junaci Domovinskog rata!

Treću godinu zaredom okupljali su se hrvatski branitelji, sudionici Domovinskog rata, ali i njihovi prijatelji, kako bi obilježili svoj dan

Posavska Hrvatska : Još uvijek moguć štrajk prvog dana škole
Još uvijek moguć štrajk prvog dana škole

Nakon desetominutnog štrajka upozorenja vozača autobusa u javnom linijskom prijevozu, održanog proteklog petka, u utorak su se predsjednici Sindikata prometa i veza te Udruge sindikata vozača i promet ...

Posavska Hrvatska : Prijateljstvo dugo 21 godinu
Prijateljstvo dugo 21 godinu

Puna dva desetljeća traje prijateljstvo i suradnja između kulturno-umjetničkih društava „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša i KUD-a „Zlatna luka“ iz Sukošana. Suradnja koja je ...

Posavska Hrvatska : Sve nas manje ima
Sve nas manje ima

Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske prošloga je tjedna objavio podatke o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske u 2018. u kojem se navodi da je lani zabilježen je porast broja ž ...

Posavska Hrvatska : Njih dvoje... i skoro nitko više
Njih dvoje... i skoro nitko više

- Bili smo prvi civili nakon oslobođenja koji su došli u naše selo. U ljeto 1991. godine bili smo ovdje na godišnjem odmoru, s dvoje djece, i kada je vojska okupirala ovaj kraj spašavali smo živu glav ...

Posavska Hrvatska : Šesta sibinjska Fišijada
Šesta sibinjska Fišijada

Sibinjci su bili uporni, neki kažu i da su se u nedjelju na misi u crkvi sv. Ivana i zauzeo molili, pa im se posrećilo da su usprkos svim najavama lošeg vremena i kiši koja je padala samo nekoliko min ...

Posavska Hrvatska : Potrebno sufinanciranje tretmana komaraca i pravilnik o radu azila za napuštene životinje
Potrebno sufinanciranje tretmana komaraca i pravilnik o radu azila za napuštene životinje

Na sjednici Koordinacije gradonačelnika i načelnika općina sa županom Danijelom Marušićem, održanoj u srijedu, raspravljalo se o provedbama dezinsekcije na području Brodsko-posavske županije, programa ...

Posavska Hrvatska : Usvojene sve točke dnevnog reda
Usvojene sve točke dnevnog reda

Na petnaestoj sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, održanoj u srijedu, 37 vijećnika raspravljalo je o 24 točke dnevnog reda. Većinom glasova usvojena su izvješća o radu i fina ...

Posavska Hrvatska : Za programe i projekte udruga osigurano 756 tisuća kuna
Za programe i projekte udruga osigurano 756 tisuća kuna

Na temelju Odluke o odobrenim sredstvima za financiranje projekata i programa udruga koje su od interesa za Brodsko-posavsku županiju iz djelokruga Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u 2019 ...

Posavska Hrvatska : Omogućavamo lakši i kvalitetniji život mještana
Omogućavamo lakši i kvalitetniji život mještana

Dan općine Klakar i blagdan svetih Ivana i Pavla obilježen je manifestacijama koje su počele protekloga petka, kada je održan noćni malonogometni turnir Graničar 2019. u organizaciji Nogometnog kluba ...

Posavska Hrvatska :  Ja ću budan sanjati... bukobran na autocesti A3
Ja ću budan sanjati... bukobran na autocesti A3

Autocesta A3 (Zagreb - Lipovac) prolazi uz Zadubravlje i Bicko Selo, pa stanarima kuća blizu prometnice buka vozila ometa svakodnevicu, a ljeti od nje ne mogu spavati uz otvorene prozore.- Prije deset ...

Posavska Hrvatska : Za projekte komunalne infrastrukture četiri milijuna kuna
Za projekte komunalne infrastrukture četiri milijuna kuna

Državna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš u ponedjeljak je u županijskoj vijećnici načelnicima 15 općina dodijelila Odluke o sufinanciranju projekata gradova i općin ...

Posavska Hrvatska : Problem konzumiranja marihuane treba shvatiti ozbiljno
Problem konzumiranja marihuane treba shvatiti ozbiljno

U sklopu projektne aktivnosti Javnozdravstveni dani, uz potporu Ministarstva zdravstva, Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u utorak je organizirala pr ...