Županija

19.7.2019.
Posavska Hrvatska

Koordinacija gradonačelnika i načelnika općina sa županom

Potrebno sufinanciranje tretmana komaraca i pravilnik o radu azila za napuštene životinje

Županija : Potrebno sufinanciranje tretmana komaraca i pravilnik o radu azila za napuštene životinje

Na sjednici Koordinacije gradonačelnika i načelnika općina sa županom Danijelom Marušićem, održanoj u srijedu, raspravljalo se o provedbama dezinsekcije na području Brodsko-posavske županije, programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem te Zakona o zaštiti životinja. Izlagatelji su bili pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Miroslav Jarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović i zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, a na pitanja o državnom poljoprivrednom zemljištu i skloništima za napuštene životinje odgovarali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede; načelnik Sektora za poljoprivredno zemljište Igor Miodrag i Branka Šošić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

 

Sufinanciranje tretmana komaraca

- Gradovi i općine provodili su tretmane dezinsekcije, županijski Zavod za javno zdravstvo provodi program mjera i provedbeni plan obvezatne preventivne dezinsekcije, a nedostaju nam podaci o troškovima gradova i općina za tretmane dezinsekcije kako bismo mogli tražiti pomoć od Vlade i resornih ministarstava, jer predviđena sredstva u županijskom proračunu su nedostatna - rekao je župan Danijel Marušić. Pročelnik Miroslav Jarić istaknuo je da su, osim Županije, program mjera i provedbeni plan obvezne preventivne dezinsekcije donijele i općine: - Imamo izvješće iz Zavoda za javno zdravstvo o brojevima i vrstama provedenih tretmana, a zamolio bih vas da nam pošaljete podatke o troškovima, odnosno procjenu troškova eventualnih dodatnih tretmana, jer u županijskom proračunu imamo predviđenih 200 tisuća kuna, što je mali iznos.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Klara Šćuka napomenula je da županija mora donijeti program mjera i preventivnih tretmana za 2020. godinu, pa bi jedinice lokalne samouprave mogle već sada mogle početi s procjenom broja i vrsta potrebnih preventivnih larvicidnih tretmana, kako bi se moglo tražiti sufinanciranje. Zamjenica gradonačelnika Tea Tomas istaknula je da gradska uprava ima sklopljen ugovor na iznos od gotovo 500 tisuća kuna, a polovica iznosa utrošena je za pet larvicidnih tretmana i tri korekcije te jedan tretman odraslih komaraca i jednu korekciju na području Slavonskog Broda. Načelnica općine Vrpolje Ankica Zmaić predložila je da sredstva iz Županije, općina i državnog proračuna budu utrošena za zaprašivanje komaraca iz aviona, kako je učinjeno u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Župan Marušić istaknuo je da je potrebno provjeriti uvjete i dozvole koje bi to ubuduće omogućile.

 

Prvi natječaj za zemljišta u općini Garčin

- Iza nas je 16 mjeseci provedbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu s ciljem vraćanja raspolaganja zemljištem u jedinice lokalne samouprave kroz njihove programe raspolaganja. Osam općina je pred raspisivanjem javnog natječaja, a općina Garčin će prva to učiniti idućeg tjedna. Sedamnaest općina je u fazi dopuna svojih programa prema uputama Ministarstva poljoprivrede, a tri općine obavile su identifikaciju svojih čestica, ali još uvijek su u postupku razvrstavanja prema nekom od budućih oblika raspolaganja. Očekujem da ćemo uskoro dobiti i te programe - rekao je pročelnik Željko Burazović. Na području Brodsko-posavske županije nalazi se 42 tisuće hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a među potencijalnim zakupcima je sedam tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U javnim natječajima, prema njegovim riječima, u fokusu će biti kategorije zakupa zemljišta na 25 godina i prodaje do 25 posto te korištenja do pet posto zemljišta od općeg društvenog interesa za posebne namjene. Igor Miodrag apelirao je na općine da što prije podnesu svoje programe kako bi poljoprivrednicima omogućili korištenje zemljišta i priliku dobivanja sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: - Ovoga tjedna na snagu je stupio Pravilnik o načinu zakupnine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske i propisuje da su jedinice lokalne samouprave dužne u roku od četiri mjeseca dostaviti Ministarstvu poljoprivrede sve aktivne ugovore sklopljene na području općine kako bi bili revalorizirani, a svi poljoprivrednici mogli plaćati jednake cijene zakupnina. Ministarstvo je stoga izradilo aplikaciju, a pristupni podaci identični su onima za upis takvih ugovora u evidenciju Agencije za zemljište.

Načelnik općine Rešetari Zlatko Aga istaknuo je kako je površina od 4.500 hektara definirana kao javno vodno dobro, zbog čega je općina ostala bez poljoprivrednog zemljišta za raspolaganje. Miodrag je odgovorio da se treba obratiti Upravi za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Ministarstva zaštite okoliša, a župan je zamolio načelnike općina da prikupe podatke o takvim situacijama kako bi mogli biti proslijeđeni Hrvatskim vodama.

Načelnik Velimir Paušić istaknuo je da je problem općine Stara Gardiška 300 hektara zaraslog poljoprivrednog zemljišta te kako će doći do problema u plaćanju taksacije te definiranja i zbrinjavanja drvne mase i raslinja nakon procjene situacije iz Hrvatskih šuma. Igor Miodrag je na to kazao da su potrebni dogovori između Uprave za šumarstvo, Uprave za poljoprivredno zemljište i Hrvatskih šuma, jer se u situaciji kad su troškovi procjene veći od cijene zakupa zemljište ne može dati u zakup. Pročelnik Jarić istaknuo je da je paralelno s izmjenama programa raspolaganja zemljištem potrebno županijskom upravnom odjelu proslijediti zahtjev za ocjenu prihvatljivosti na ekološku mrežu. Suradnju s Ministarstvom poljoprivrede pohvalio je načelnik općine Gundinci Ilija Markotić.

 

Tri azila u županiji?

Prema izlaganju pročelnika Burazovića, na području Brodsko-posavske županije postoje tri projekta azila za napuštene životinje. Slavonski Brod ima objekt na Vijušu za 112 pasa, za dovršetak azila potrebno je oko četiri milijuna kuna, a za dovršetak radova vrijednih oko četiri milijuna kuna sredstva bi izdvojile općine koje će ondje zbrinjavati pse. Azil na području županije odlučio je sagraditi privatni investitor, a za taj projekt jedinice lokalne samouprave ne bi imale nikakvih troškova, dok je najnovija je inicijativa gradnja azila na području Nove Gradiške. Branka Šošić istaknula je kako se nada da će Pravilnik biti objavljen u roku od mjesec dana i dodala da je smještaj životinja u sklonište nužno zlo i prijelazno razdoblje njihova zbrinjavanja do pronalaska adekvatnih vlasnika. Novost u odnosu na prijašnji pravilnik je da skloništa, u slučaju nedostatka kapaciteta, s privatnim osobama mogu sklopiti ugovor o skrbi najviše 20 pasa.

V.d. pročelnika novogradiškog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Goran Tomljanović istaknuo je da gradska uprava razmatra ponudu o gradnji azila, a odluku će donijeti u idućih mjesec dana. Zamjenik načelnika općine Sibinj Tomislav Topalović kaže da je u razgovoru općinske uprave s vlasnikom veterinarske tvrtke Praxis-vet došlo do ideje za gradnju azila, kao privatne investicije, za sve općine u županiji i Novu Gradišku. Apelirao je na Ministarstvo da se požuri s pravilnikom kako bi se riješilo pitanje lokacije azila, jer po starom pravilniku azil mora biti izvan, a po novom bi mogao biti smješten i u naselju. Šošić je odgovorila da lokacija azila ovisi o prostornom planu općine, a uvjeti rada o pravilniku.

Zamjenica gradonačelnika Tea Tomas istaknula je da je gradska uprava nabavila uređaje za očitavanje čipova i komunalnim je redarima omogućen pristup upisniku kućnih ljubimaca, provode nadzore po prijavama, a proteklog tjedna povjerenstvo iz Ministarstva poljoprivrede pozitivno je ocijenilo gradsko sklonište.

 

(međunaslov) Širokopojasni pristup internetu

Koordinacija gradonačelnika i općinskih načelnika s brodsko-posavskim županom je završila informacijom zamjenika župana Stjepana Bošnjakovića: - Završili smo postupak kandidiranja planova razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Brodsko-posavske županije za šest općina zapadno i deset općina istočno od Slavonskog Broda. Dostavili smo planove za oba područja do 4. srpnja, dobili potvrdu Hakoma da su planovi izrađeni u skladu s Nacionalnim operativnim programom, a potvrde su stigle i za Slavonski Brod i Novu Gradišku. Završili smo pripremnu fazu, a troškove za izradu planova nakon javne rasprave refundirat ćemo u provedbi projekta. Slijedi objedinjena javna nabava za izbor teleoperatera koji će graditi pristupne mreže, a financirat će ih Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova za ukupno 73 PRŠI projekta, od kojih su četiri naša. Na nama je da budu uvršteni u program financiranja i vjerujem da će mreže biti sagrađene u drugoj fazi projekta.

Posavska Hrvatska :  Tko kome, i za što, izdaje propusnicu
Tko kome, i za što, izdaje propusnicu

Sve adrese lokalnih stožera u Brodsko-posavskoj županiji koji izdaju propusnice

Posavska Hrvatska : Potporama za samozapošljavanje do uspješnog zapošljavanja i održivog poslovanja
Potporama za samozapošljavanje do uspješnog zapošljavanja i održivog poslovanja

U sklopu projekta Suradnja za uspjeh 3, u suradnji Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Brodsko-posavske županije i CTR Razvojne agencije Brodsko-posavske županije, u srijedu je u Gradskoj knjižnici ...

Posavska Hrvatska : Novi ugovor o sufinanciranju programa "Puma"
Novi ugovor o sufinanciranju programa "Puma"

Proteklog petka u županijskoj vijećnici potpisan je Ugovor o sufinanciranju Programa usavršavanja menadžera (Puma), edukacija i stručnih usavršavanja poduzetnika, njihovih zaposlenika i nadarenih stud ...

Posavska Hrvatska : Predstavljeni korisnici i ciljevi uspješnog projekta
Predstavljeni korisnici i ciljevi uspješnog projekta

U sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020. Zajedno jači - Razvoj proizvoda i internacionalizacija (Stronger) proteklog petka je u slavonskobrodskoj ...

Posavska Hrvatska : Kultura sjećanja i istine
Kultura sjećanja i istine

Slavonski Brod domaćin je stručnog skupa za učitelje koji stječu znanja i vještine poučavaja o holokaustu

Posavska Hrvatska : Stipendije za 38 studenata medicine
Stipendije za 38 studenata medicine

Potpisivanjem ugovora u Velikoj vijećnici županijske uprave u ponedjeljak je dodijeljeno 38 stipendija, u mjesečnom iznosu od 1.500 kuna tijekom deset mjeseci, studentima medicine s područja Brodsko-p ...

Posavska Hrvatska :  Jednoglasni bez oporbe
Jednoglasni bez oporbe

Predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić (HDZ) odgodio je jučer (četvrtak) početak osamnaeste sjednice Županijske skupštine kako bi se, uz župana Danijela Marušića (HDZ), obratio radnicima tvrtke Đ ...

Posavska Hrvatska : Stotina tisuća kuna za pregled svinja zaklanih u klaonicama
Stotina tisuća kuna za pregled svinja zaklanih u klaonicama

Sporazum o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama u 2019. godini, potpisan u srijedu u županijskoj Velikoj vijećnici s predstavnicima klaonica Ja ...

Posavska Hrvatska : Potrebna komunikacija i suradnja s Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama
Potrebna komunikacija i suradnja s Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama

Provedba Zakona o poljoprivrednom zamljištu, odnosno donošenje Programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem te provedba natječaja o zakupu tih zemljišta bile su teme sastanka načelnika op ...

Posavska Hrvatska : Udruga slijepih Brodsko-posavske županije
Udruga slijepih Brodsko-posavske županije

U povodu šezdeset i pete obljetnice osnutka u četvrtak je u Udruzi slijepih Brodsko-posavske županije održana svečana sjednica Skupštine udruge na kojoj su suradnicima udruge i zaslužnim članovima dod ...

Posavska Hrvatska : Donacije za KPA "Marsonia" i HGSS Slavonski Brod
Donacije za KPA "Marsonia" i HGSS Slavonski Brod

Proteklog petka u Klubu podvodnih aktivnosti Marsonia predstavljena je oprema koju je klub dobio u sklopu prekograničnog projekta Jentrap. Uz čamac za potrebe spašavanja ljudi i materijalnih dobara u ...

Posavska Hrvatska : Polaznici ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Brodsko-posavskoj županiji
Polaznici ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Brodsko-posavskoj županiji

Delegacija pripadnika 22. naraštaja Ratne škole Ban Josip Jelačić, u sklopu redovnog programa terenskog obrazovanja na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman, posjetila je u ponedjeljak Brodsko-p ...

Posavska Hrvatska : Spomen i priznanje najboljim policajcima
Spomen i priznanje najboljim policajcima

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, na inicijativu Policijske uprave brodsko-posavske, u četvrtak je održan prvi Memorijal Šimo Đamić, nazvan po ratnom zapovjedniku jedinice Specijalne pol ...

Posavska Hrvatska : Dva nova vozila za hitne intervencije
Dva nova vozila za hitne intervencije

Zamjenik župana Damir Mirković u ponedjeljak je ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije Branku Godiću predao ključeve dva nova vozila za vozni park Zavoda. Ukupna vrijednost dvaj ...

Posavska Hrvatska : Potpisani ugovori za izradu studijsko-projektne dokumentacije
Potpisani ugovori za izradu studijsko-projektne dokumentacije

U utorak su u velikoj vijećnici županijske uprave tri ugovora za izradu studijsko-projektne dokumentacije za potrebu provedbe gradnje cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Bro ...

Posavska Hrvatska : Prva e-sjednica
Prva e-sjednica

Na šesnaestoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u ponedjeljak pod predsjedanjem Pere Ćosića (HDZ), vijećnici su raspravljali o jedanaest točaka dnevnog reda. Većinom glasova usvojeni su prijedlo ...

Posavska Hrvatska : Vi ste junaci Domovinskog rata!
Vi ste junaci Domovinskog rata!

Treću godinu zaredom okupljali su se hrvatski branitelji, sudionici Domovinskog rata, ali i njihovi prijatelji, kako bi obilježili svoj dan

Posavska Hrvatska : Još uvijek moguć štrajk prvog dana škole
Još uvijek moguć štrajk prvog dana škole

Nakon desetominutnog štrajka upozorenja vozača autobusa u javnom linijskom prijevozu, održanog proteklog petka, u utorak su se predsjednici Sindikata prometa i veza te Udruge sindikata vozača i promet ...

Posavska Hrvatska : Prijateljstvo dugo 21 godinu
Prijateljstvo dugo 21 godinu

Puna dva desetljeća traje prijateljstvo i suradnja između kulturno-umjetničkih društava „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša i KUD-a „Zlatna luka“ iz Sukošana. Suradnja koja je ...