U jeku su zimski radovi u vinogradima i voćnjacima, kojima se priprema za vegetaciju. Provjerili smo što se sve radi i što je već napravljeno obišavši oriovačko brdo.
- Radovi u vinogradu kreću za Vincetovo, 22. siječnja je sv. Vinko i tada se počinje s rezidbom, popravljanjem stupova, natezanjem i mijenjanjem žice, dok nema vegetacije. Neki lucnjeve nakon što orežu vinograde ostave da stoje okomito kako su i orezali i pričekaju da prođe zimsko razdoblje. Drugi ih odmah nakon orezivanja povežu vodoravno što može biti problematično ako bude jakog mraza ili snijega, pa ako su pupovi već krenuli, a rozgva je povezana na prvu žicu i stoji u vodoravnom položaju, dođe do izmrzavanja pupova. S donjeg dijela trsa se skida stara kora jer u njoj prežive različiti štetnici koji kasnije napadaju lozu, pa se mora počistiti, a može se žičanom četkom ili debelim rukavicama samo trljati da otpadne veliki dio te stare kore - objašnjava Marija Milašin, mag. ing. agr., viša stručna savjetnica u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Brodsko-posavskoj županiji.
MEĐUNASLOV: Vadi se osušena loza i podsađuje
Napominje da je sada vrijeme i kada se vadi osuđena loza i podsađuje: - No, vinogradi se sade i za 1. maj, ni tada nije kasno za njih. Stari su i sadili vinograde oko 1. maja.
Nakon orezivanja, slijedi prskanje: - Kad se vinograd oreže, treba ga prskati s plavim sredstvom, uljem na bakarnoj bazi. Zimsko prskanje vinograda i voćnjaka važno je jer prevenira pojavu nekih bolesti i štetnika u tijeku vegetacije, a provodi se pred početak vegetacije .
Kad krene vegetacija slijede drugi programi prskanja, a Ministarstvo poljoprivrede, odnosno stručni savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva daju prognoze, obilaze vinograde i preko službene internetske stranice to objavljuju: - Imamo postvaljene mjerne uređaje za temperaturu, oborine i prati se moguća pojava štetnika što naši vinogradari znaju i prate, te obavljaju potrebne tretmane.
Pitamo koliko su vremenske (ne)prilike utjecale negativno prošlih godina na vinograde i voćnjake u ovom kraju: - U općinama Oriovac i Brodski Stupnik godinama izbjegavamo teške mrazeve i led, tuču, bilo je malo sitno, ali uvijek odvuče prema požeškom kraju. Možda je tome uzrok i 1.400 hektara ribnjaka, vodene površine koju imamo ispod i sigurno i to ima utjecaja, ali ovo podneblje, lokalitet, nadmorska visina, mikro klima idealno je za uzgoj vinove loze.
U vinogradu ima posla svaki dan
U vinogradu, točnije ispod svog vinograda, zatekli smo Juraja Aladrovića, ali u građevinskim radovima: - Završili smo orezivanje, povezali i izvukli lozu van, sad imam vremena za neke druge stvari, a trenutno zidam kušaonicu kako bismo mogli i ugostiti ljude. U vinogradu se može biti svaki dan, uvijek se nađe posla. Pripremamo se za dolazak ljepšeg vremena kada slijedi špricanje. Zadnjih mjesec dana nije bilo baš nekog snijega, čak su bile visoke temperature pa je prisutan strah da bi vegetacija mogla krenuti ranije, a bojimo se onda mraza. Proizvodnja je to pod otvorenim nebom, ali čovjekova ruka je glavna za napraviti kvalitetno vino.
Obitelj Aladrović na 1,5 hektar vinograda u kojemu je pet vrsta grožđa, chardonnay i graševina od bijelih sorti, a od crnih, cabernet franc, syrah i merlot i prošla je godina, kaže Juraj, bila jako dobra, dobar urod i odlična kvaliteta.
(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)