Povorkom od središta Podcrkavlja do novog Vatrogasnog doma počela je 14. Rakijada, tradicionalna manifestacija koja slavi folklor, druženje, slavonske običaje. Kulturno-umjetničko društvo "Krešimir Šimić" i ove godine pobrinulo se da nikome ničega ne nedostaje, publika je bila oduševljena programom, a svi posjetitelji mogli su uživati u svježe ispečenoj rakiji, ali i onoj koja je u buretu već 8-9 godina. Svi su sa zanimanjem zastajali uz "veseli stroj", kazan koji je od šljive pravio vrhunsku rakiju. - Pečenje rakije dobro je poznat postupak, loženjem vatre zagrijavamo kom od šljiva, i destilacijom, hlađenjem preko "kade" nastaje rakija koja dolazi u čabar. Dok curi mjerimo jačinu, kad rakija dođe na nekih 19-20 gradi, onda prekidamo. Još će ta rakija "pasti" za 1-2 grada i najbolja je za konzumaciju. Nevrijeme je poharalo i naš kraj, smanjen je urod voća, ali rakije mora biti dovoljno. Sad smo ispekli tri kazana, dobili smo 15-16 litara po kazanu, što znači da je šljiva solidno "platila" - objasnio je Stjepan Samardžija iz Grabarja, dok je goste nudio vrhunskim napitkom.
(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)