Naš sugovornik Vinko Majer u svojoj 71. godini vitalan je i ambiciozan, sa zadovoljstvom na početku razgovora ističe kako zapravo djeluje na tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva, na svom i svojih sinova. Mlađi sin Goran po zanimanju je doktor veterinarske medicine te u Sibinju ima 5 ha voćnjaka. U Novoj Kapeli i Bilom Brigu Vinko radi sa starijim sinom Igorom koji je po struci elektroinženjer, a brinu o 23 ha nasada vinograda i voćnjaka. Vinko je po zanimanju telekomunikacijski stručnjak i većinu života je proveo na radnom mjestu na telefonskoj centrali u Slavonskom Brodu. Radeći cijeli radni vijek u gradu, ni u jednom trenutku nije zapostavio niti život na selu. Stariji sin ima troje, a mlađi dvoje djece, tako da Vinko sa suprugom Dragicom, za koju kaže da mu je desna ruka, ipak najviše uživa u ulozi djeda. Sinovima poljoprivreda i voćarstvo nisu primarna djelatnost, kao ni gospodinu Vinku koji je, kao i supruga, u mirovini. Osim vinograda na oko pola hektara s 2 tisuće trsova, brinu i o oko 700 stabala jabuke, oko 1,5 ha lješnjaka, oko 900 sadnica mladog nasada šljive, a na približno 15 ha zasađeno je više vrsta oraha (oko 210 sadnica po hektaru). U sklopu okućnice u Novoj Kapeli je plastenik površine 100-tinjak četvornih metara koji spomenute tri obitelji, kako kaže Vinko, bez problema opskrbljuje povrćem cijele godine.
U javnosti je naš sugovornik najpoznatiji kao odličan vinar, nositelj šampionske titule za svoj vrhunski traminac. O tome kaže: - Mi smo u obitelji uvijek imali vinograde, a prije smo uzgajali druge sorte grožđa. Sadašnji vinograd star je 14 godina i tu imam traminac začinski, vrhunsku njemačku čistu sortu koja je neobična i po fermentaciji (do konca veljače zbog visokih šećera i niske kiselosti). To je sorta koja relativno malo daje, svega 1,5 kg po trsu, a meni treba oko 2 kg za litru mošta. Godišnje imamo maksimalno oko 3 tone grožđa, a otočimo oko 1.500 litara jakog mošta, te nakon taloženja bude oko 1.200 litara vina. To ovisi o godini. Od lanjske godine smo imali svega 600 litara izuzetnog vina. Imam inox bačve od 620 litara, stare drvene smo izbacili iz upotrebe. Vino ne buteljiram nego držim u inoxu. Nemam problema s plasmanom jer, s obzirom na rejting vina, sve prodam na kućnom pragu. Ovdje u novokapelačkom kraju nema puno vinara, ima nas svega 4-5 koji smo i članovi Udruge vinogradara i voćara sv. Vinko u Starom Petrovom Selu. U sklopu te udruge zajedno koristimo dio opreme poput preše, malčera, atomizera, freze... što je odlično za sve, no još je značajnija stručna potpora vrhunskih hrvatskih i inozemnih stručnjaka. Moja supruga Dragica je glavna u vinogradu, a ja sam joj samo stručni suradnik. Mi smo u rezidbi voćaka i vinograda od lanjske berbe grožđa, onda znate koliko je to posla.
(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!)