Općine

12.10.2018.
Posavska Hrvatska

Općina Garčin domaćin dva državna lovačka natjecanja

Dobra kob i još bolji domaćini!

Općine : Dobra kob i još bolji domaćini!

Brodsko-posavska županija, županijski Lovački savez, općina Garčin i Lovačka udruga Kuna bili su proteklog vikenda domaćini najboljim hrvatskim lovkinjama i lovcima, a u gateru u Bickom Selu i na poljima nedaleko od Surevice održana su dva značajna natjecanja; IX. lovno-kinološki kup u radu pasa glasnog gona na divlju svinju u gateru i X. lovno-kinološki kup "Sv. Hubert" u kojem su se psi ptičari i njihovi vlasnici natjecali u lovu na fazana.

- Prije deset godina pokrenuli smo kup "Sv. Hubert" jer to je događaj koji je važan ne samo kao natjecanje, i u kojem saznamo tko su najbolji lovci i psi, već i kao druženje, okupljanje lovaca iz cijele Hrvatske. To je naša redovna aktivnost, a organizaciju povjeravamo onima koji su zreli za tako odgovoran posao. Lovački savez Brodsko-posavske županije na čelu s Matom Grgićem ne samo da razvija dobro lovstvo nego i dobru kinologiju, te smo odlučili njima povjeriti domaćinstvo. Da se malo našalim, čak se bojim doći u brodsko-posavski Savez jer onda uvijek od Hrvatskog lovačkog saveza traže neke novce. No, to je znak da stalno rade, da ulažu, a iz toga proizlaze vrhunski rezultati - kazao je Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, neposredno prije otvaranja natjecanja u petak u Bickom Selu.

Kako je istaknuo Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, u cijeloj Hrvatskoj registrirano je čak 62.000 lovaca (među njima i 1.500 lovkinja), koji su članovi gotovo 1.110 udruga iz 21 saveza (20 županija i grad Zagreb). - Nastojimo da tijekom godina domaćini državnih natjecanja budu lovački savezi u cijeloj Hrvatskoj, a LS Brodsko-posavske županije svojim kvalitetnim radom dokazao je da su zaslužili ugostiti ovako veliku manifestaciju. Slavonija je specifična i po vrstama lova i po terenima, te je ovo odlično mjesto za natjecanje. Sve se odvija po međunarodnim pravilima, ocjenjuje se rad lovca i rad psa, pa nagrade osvajaju baš najbolji - kazao je Budor.

Primajući mnogobrojne čestitke i pohvale, zadovoljstvo cijelim događajem nije krio niti Mato Grgić, predsjednik Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije, ujedno i načelnik Općine Garčin, naglasivši kako je uloženo dosta truda u pripremu domaćinstva, pa su gosti komentirali kako su rijetki tako uređeni gateri i pripremljene "baterije" (mjesta za lov na fazane). - Osim toga što se natječu, gostima smo nastojali pokazati svu ljepotu Slavonije, od naših sela do gastronomske ponude. Uspjeli smo sve organizirati tako da su gater i "baterije" blizu, sve je na nekoliko kilometara udaljenosti, što natjecateljima puno znači. Dakle, omogućili smo najbolje uvjete, a onda se mogu ostvariti i takvi rezultati jer ugostili smo po tri najbolja psa i lovca iz svakog županijskog saveza u kupu "Sv. Hubert", te po dva najbolja goniča u lovu na divlju svinju - rekao je Mato Grgić.

Baš kako su ih dočekali, na vrhunski način, takav je bio i rastanak s lovcima. Domaćini su goste počastili u domu u Bickom Selu, u subotu navečer na prigodnoj svečanosti na kojoj su i dodijeljene nagrade najboljima. Pokale i nagrade uručili su Zlatko Stolnik, dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik LS-a Brodsko-posavske županije Mato Grgić. Natjecateljima, sucima i domaćinima čestitao je Mladen Balić, dopredsjednik HLS-a.

Rezultati

IX. lovnokinološki kup u radu pasa glasnog gona na divlju svinju u gateru

Sudjelovale su ekipe 14 županijskih lovačkih saveza, pojedinačno 27 natjecatelja.

Pojedinačno: 1. Branko Gagić (Zagreb) - 192 boda, 2. Tomislav Damičević (Brodsko-posavska županija) - 191 bod, 3. Nikola Kasumović (Ličko-senjska županija) - 189 bodova.

Ekipno: 1. LS Ličko-senjske županije (Nikola Kasumović, Joso Vrkljan) - 371 bod, 2. LS grada Zagreba (Zvonimir Dupelj, Branko Gagić) - 348 bodova, 3. LS Brodsko-posavske županije (Tomislav Damičević, Nenad Mirosavljević) - 341 bod.

 

X. lovnokinološki kup "Sv. Hubert"

Sudjelovalo je 18 ekipa županijskih lovačkih saveza, pojedinačno 60 natjecatelja.

Kategorija pasa španijeli (šunjkavci): 1. Danijel Rukljač (Međimurska županija) - 65 bodova, 2. Mateja Starjački (Zagrebačka županija) - 60 bodova, 3. Silvije Varga (Zagreb) - 55 bodova.

Lovkinje: 1. Petra Tomić - 72 boda, 2. Nikolina Koščević - 39 bodova (obje Zagrebačka županija).

Lovci: 1. Zoran Postić (Zagrebačka županija) - 95 bodova, 2. Hrvoje Kukas - 80 bodova, 3. Mile Jurišić - 75 bodova (obojica Zagreb).

Ekipno: 1. LS grada Zagreba - 178 bodova (Mile Jurišić, Zvonimir Dupelj, Hrvoje Kukas) 2. LS Zagrebačke županije - 169 bodova (Vladimir Mirenić, Marijan Jandras, Zoran Postić), 3. LS Osječko-baranjske županije - 140 bodova (Vladimir Mak, Antonio Kovčalija, Vjekoslav Pavlečić).

Posavska Hrvatska : Sikirevci 125 godina slave Gospu Lurdsku
Sikirevci 125 godina slave Gospu Lurdsku

Blagdan Gospe Lurdske pod geslom Marija Majka Crkve svečano je. 11. veljače, obilježen u župi sv. Nikole biskupa u Sikirevcima, a ove godine u župi se slavi 125 godina proslave blagdana Gospe Lurdske. ...

Posavska Hrvatska : Svečana proslava Dana općine
Svečana proslava Dana općine

Općina Bukovlje obilježava svoj dan 22. siječnja na blagdan sv. Vinka, pa su tim povodom položeni vijenci i zapaljene svijeće kod središnjge spomenika u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitel ...

Posavska Hrvatska : Proslavljeno Vinkovo
Proslavljeno Vinkovo

U općini Brodski Stupnik Vinkovo je proslavljeno u subotu, 18. siječnja u organizaciji Stupničkih dvora i uz suorganizatora Turističku zajednicu općine Brodski Stupnik.- Okupili smo se u Stupničkim dv ...

Posavska Hrvatska : Ponosni na podmladak
Ponosni na podmladak

Djeca su jamac budućnosti

Posavska Hrvatska : Svaka čipka ima svoju priču
Svaka čipka ima svoju priču

Izložba čipke u Sikirevcima opravdano je uvrštena u hrvatsko obilježavanje Dana europske baštine

Posavska Hrvatska : Stradali samo zbog toga što su bili Hrvati
Stradali samo zbog toga što su bili Hrvati

- Naša je dužnost da trajno promičemo istinu

Posavska Hrvatska : 34. Stupnička berba grožđa
34. Stupnička berba grožđa

Otvorena obnovljena zgrada "Stare općine"

Posavska Hrvatska : Šezdeset godina rock and rolla
Šezdeset godina rock and rolla

Prvo su bili Beatles, pa Kings...

Posavska Hrvatska : Neviđeno na našim prostorima!
Neviđeno na našim prostorima!

Članovi LU Šljuka skuhali gotovo 600 litara čobanca

Posavska Hrvatska : Povukli preko četiri milijuna, zaposlili 23 osobe
Povukli preko četiri milijuna, zaposlili 23 osobe

Proteklog je vikenda obilježen Dan općine Velika Kopanica i blagdan zaštitnika općine, svetoga Ilije. Brojni i raznoliki programi ponudili su mještanima obilje zabave i zanimljivosti, od glazbe, sport ...

Posavska Hrvatska : Pjesmom i kolom pobijedili nevrijeme
Pjesmom i kolom pobijedili nevrijeme

Zabava se do dugo u noć preselila u park iza škole

Posavska Hrvatska : Nasred placa, nasred Perkovaca
Nasred placa, nasred Perkovaca

U dva i pol desetljeća promijenilo se nekoliko generacija u KUD-u

Posavska Hrvatska : Slavonijo, ponos si Hrvata!
Slavonijo, ponos si Hrvata!

"Prvi put okupili smo se 8. veljače 1984. godine..."

Posavska Hrvatska : Osmi "Dragalić u pjesmi i plesu"
Osmi "Dragalić u pjesmi i plesu"

Uz Dan općine Dragalić

Posavska Hrvatska : Pedeset pet zaposlenih žena, 220 korisnika
Pedeset pet zaposlenih žena, 220 korisnika

Uvodna koferencija projekta "OAZA - Osnažene, Aktivne, Zaposlene, Ambiciozne"

Posavska Hrvatska : Poticaji gospodarstvu i mladima
Poticaji gospodarstvu i mladima

Najrazvijenija brodsko-posavska općina, Oriovac, obilježila je 17. travnja 26. godišnjicu osnutka, a rezultati najbolje govore o tome da se radi o stabilnoj i dobro vođenoj jedinici lokalne samouprave

Posavska Hrvatska : Deset godina uspješnog djelovanja
Deset godina uspješnog djelovanja

Članice Udruge su naučile i tako čuvaju od zaborava tehnike izrade ručnih radova

Posavska Hrvatska : Šokački ponos
Šokački ponos

Općina Vrpolje