Općina Garčin i općinska Turistička zajednica bili su organizatori prve Roštiljade, manifestacije koja je privukla sjajne majstore roštilja, ali i veliki broj posjetitelja koji su se tijekom cijelog popodneva i večeri prošle subote družili, zabavljali, pa i zapjevali. Organizatori su za svaku ekipu osigurali po jedan kilogram miješanog mljevenog mesa, svinjske vratine i svinjske plećke za ražnjiće, a za začine i ostale male tajne pobrinuli su se sami natjecatelji. Uratke s roštilja ocjenjivali su Josip Poličić, Davor Vinković i Roko Erić, kao predsjednik komisije, koji je naglasio: - Dobar roštilj je odgojen na rešetki, na žaru od drva. Mnogi zloupotrebljavaju naziv roštilj pa meso peku na raznim pločama, inoxovim, gusenim ili mramornim, zagrijavanima plinom ili strujom. Ali, to nije roštilj! Bitno je i da se loži bijelo drvo, što znači grab, bukva, klen i jasen, pa treba dobro odgojiti žar, imati dobar materijal i, naravno, dobru ruku. Od roštilja se ne miče, stalno se mora raditi, okretati, paziti na trajanje pečenja. Jer, teleća jetra i krmenadla se ne peku jednako dugo, žar ne smije biti preslaba, ali ni prejaka, dobar roštilj nije jednostavno ispeći. Danas ocjenjujemo okus jela, vizualni dojam i konzistenciju mesa.
(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)