Ove je godine peronospora vladala vinogradima, pa je grožđa manje, ali svi koji su primijenili pravodobne i odgovarajuće agrotehničke mjere ubrali su grožđe vrhunske kvalitete
U Vučkovićem vinogradu u Oriovcu list se još zeleni
Vinogradi su obrani i u oriovačkom, stupljanskom, pa i vranovačkom brdu, upravo prije ovog zahlađenja i kiše. Ova se godina i najavljivala kao vrhunska za grožđe i vinograde, jedino što je led u srpnju naštetio vinogradima oriovačkog i stupljanskog kraja. Vinograde je zahvatila i peronospora što se kod svih koji nisu primijenili odgovarajuće agrotehničke mjere odrazilo u manjim količinama i lošijoj kvaliteti.
Dragica i Damir Vučković iz Oriovca vinograd su posadili prije 15 godina, danas imaju 13.000 trsova na površini od 4 hektara i u njihovom vinogradu je samo cabernet sauvignon.
- Godina je dosta dobro počela, ali onda se dogodila nepogoda početkom srpnja kada nam je led nanio dosta štete. No, sva sreća da je to bilo na samom početku dok se bobe nisu počele puniti sokovima, tako da su te bobe koje su postradale posušile se i otpale, a sve što je ostalo dobro se održalo do kraja. Da nije bilo leda, bila bi ovo zaista vrhunska godina - kaže Dragica.
Napominje kako su najbolja zaštita za tuču i led mreže, ali je to prevelika investicija koju ne mogu realizirati. Njihovi vinogradi se nalaze u Oriovcu, u Živaljima na 230 metara nadmorske visine, što je odličan položaj i kad je u cijelom Oriovcu magla, navodi, gore je sunce. Vode brigu o primjeni kvalitetnih i pravodobnih agrotehničkih mjera, tako da je kvaliteta grožđa neupitna, a sve što je ostalo nakon leda u srpnju je vrhunske kvalitete.
- Ove je godine velike probleme vinogradarima zadala peronospora zbog koje je stradalo puno vinograda, naročito na istoku Hrvatske. Greška je što su ljudi prskali kako se nekada prskalo s kontaktnim sredstvom i nisu ga koristili do kraja, u tim se vinogradima list osušio i više nije imalo što hraniti grozd koji je ostao na trsu, ali vjerojatno nije ni za što - objašnjava Damir.
Dragica dodaje kako u bližoj i daljoj okolici nema baš previše grožđa i da tek sad kupci, kad je berba gotova, počinju zvati: - Shvatili su da će rijetko gdje naći takvo kvalitetno grožđe, a mi smo ga zaista uspjeli zaštititi. U našem vinogradu list je još zelen što svatko tko se time bavi zna što to znači. U mnogim vinogradima lišće je opalo prije mjesec dana, netko bi pomislio jesen je, ali to samo znači da je tu zavladala peronospora.
Urodilo grožđe i u vranovačkom brdu
U Vranovcima smo posjetili vinogradara i vinara Ivana Plenkovića. Na pitanje kad se počeo baviti vinogradarstvom odgovara sa smiješkom: - Kad sam počeo hodati sa sadašnjoj suprugom, 30 godina sam u vinogradu. Ona me na prevaru odvukla u vinograd da idem pomoći kopati, meni se svidjelo, zavolio sam i nastavio raditi. Vinograd je u vranovačkom brdu na površini od 960 metara kvadratnih, oko 400 trsova, dosta je star vinograd, pa ga pomlađujem. Kako se nekada kalemilo, ima puno raznih sorti u njemu, čak 14, a sada ga izvlačim da ostane samo graševina jer je lakše i zbog prskanja, cjelokupnog održavanja i onda bih u brdu imao grožđe za vino, a kod kuće dižem nasade stolnih sorti.
(Više u tiskanom izdanju Posavska Hrvatske)