- Dugi niz godina u glavi mi je animirani film "Ratatouille" u kojem je na simpatičan način pokazano da uz ljubav i volju svatko može dobro kuhati. Usto, kako je ratatoille popularno francusko jelo od povrća, a moja je želja ponuditi gostima izvrsna vegetarijanska jela, ideja za ime lokala došla je sama od sebe - govori nam 32-godišnji Gašper Mandir, vlasnik najmlađeg obrta u Brodsko-posavskoj županiji. Naime, obrt brze prehrane "Ratatouille" registrirao je tek prije nešto više od mjesec dana, a početkom listopada otvorio je svoja vrata u slavonskobrodskoj Starčevićevoj ulici. Već prvi dani rada pokazali su da je novi lokal naišao na oduševljenje gostiju, a što je posebno zanimljivo, uz mlade konzumente, koji su tradicionalno dobri kupci brze hrane, jako je puno starijih Brođanki i Brođana koji Gašpera i njegov rad poznaju od ranije. - Ustvari, "Ratatouille" i neće biti klasični "fast food" lokal, želim uvesti nešto što je u zapadnom svijetu normalno, da moji gosti mogu naručiti obrok koji i nije klasična brza hrana, već recimo tjesteninu, batak, rižoto ili nešto treće, pa to ponijeti doma ili pojesti za vrijeme pauze na poslu, a sve je cijenom pristupačno velikom broju ljudi. Zato sam u lokalu i osigurao dosta veliku i dobro premljenu kuhinju, kako bih mogao ponudit takva jela, ali i catering, dostavu za razne proslave, domjenke ili slično - kaže mladi kuhar koji je imao neobičnu životnu priču. Rođen je u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani (otud i ime Gašper, neuobičajeno u Slavoniji), a početkom devedesetih s majkom je doselio u Kanižu. I školovanje mu je bilo neobično, završio je za dimnjačara (!), nakon toga i za kuhara, a onda i za knjigovodstvo.
S 11 godina pekao tortu!
Ljubav prema kuhanju datira od malih nogu, pa naš sugovornik kaže: - Kad sam bio dijete oduševljavalo me kako naša susjeda peče odlične kolače, u velikim količinama, za svatove. Već s 11 godina ispekao sam svoju prvu tortu, a ta ljubav prema kuhanju samo je rasla kako je vrijeme prolazilo. Odlazio sam u Poreč, na sezonski posao u kuhinjama. Počeo sam na pripremi salata, a završio kao voditelj smjene, i tamo sam stekao ogromno iskustvo. Onda sam pet godina proveo u Zagrebu, radio u restoranu Leonardo koji je dnevno "proizvodio" po 2.500 do 3.000 jela, pa u pizzeriji Stross, onda u West Gateu u kojem smo "hranili" manifestacije kao što je "Cro a porter"...
Uslijedio je povratak u Slavonski Brod, radio je u Fast foodu Bruno, pa u Gurmanu, u Tvrđavi u Capellanu, a jedno je vrijeme s kolegom vodio Konobu Brešić. Nakupljeno je veliko iskustvo, stekao je široki krug ljudi kojima se sviđa njegova kuhinja i od nedavno je "svoj na svome", u Ratatouilleu. Već prvih dana Brođani su primijetili da je uveo mnogobrojne novosti kao što su Sava burger (pljeskavica od bijele ribe), uskoro će u ponudi biti i Som burger (a od soma, od čega bi drugog bio, nap. au.), zatim, ponudio je slavonsku pizzu s domaćom, dimljenom kobasicom, onda pizza-sendviče, pa "klasične" sendviče u domaćoj lepinji, pa pileća krilca u pikantnom umaku od domaćeg paradajza, luka i sa slavonskim začinima...
Mandir kaže kako unatoč tome što su takve namirnice nešto skuplje, "sirovinu" za svoja jela uzima iz domaćih mesnica i od domaćih uzgajivača povrća jer mu je kvaliteta na prvome mjestu. U Ratatouilleu uz Gašpera trenutačno rade četvorica mladića, jedan je završeni kuhar, a ostali su praktikanti, i mladi je gazda i više nego zadovoljan svojim suradnicima. Radno vrijeme lokala je od 10 do 23 sata tijekom tjedna, a petkom i subotom od 10 do 3 ujutro, a u ponudi nema alkoholnih pića.
Gašper je svestran, uz kuhanje velika ljubav mu je glazba te svira gitaru, klavijature, najčešće u crkvama. A onda, tko zna, možda jednom vidimo omiljenog kuhara kako zajedno sa svojim gostima, uz dobru hranu, vodi pjesmu. I kud ćeš boljeg doživljaja!