Školstvo

11.9.2020.
Posavska Hrvatska

Početak školske 2020./21. godine

U školu s maskama, bez školskoga zvona

Školstvo : U školu s maskama, bez školskoga zvona

Počela je nova školska godina. Nakon što je većina prošlu školsku godinu završila na daljinu, školskih su se klupa poželjeli i učitelji i učenici. Škole su se prilagodile epidemiološkim uvjetima, spremne za rad po tri različita modela, ali važno je da nastava neće trpjeti

Konačno, u školama se ponovno čuje dječja graja, a u osnovne i srednje škole diljem Brodsko-posavske županije pohrlilo je dvadesetak tisuća učenika, od toga 1.234 učenika prvih razreda osnovnih škola kojima je osnivač Brodsko-posavska županija i oko 1.400 učenika prvih razreda srednje škole. Učitelji i učenici, ali i roditelji, s nestrpljenjem su i neizvjesnošću očekivali početak nove školske godine i svakodnevno pratili epidemiološku situaciju i propisane mjere opreza, u školama su reorganizirane učionice, postavljene epidemiološke barijere, razmaknute klupe, sve je očišćeno i dezinficirano, a s prvim zvonom pazi se na razmak, odvajane razrednih odjela, iskoristivost vanjskih prostora, pa čak ni školsko zvono ne zvoni jer nastava se pohađa u različitim terminima... Maske se nose u autobusima pri dolsku i odlasku iz škole, u učionicama gdje nije moguće osigurati potreban razmak između učenika, u sanitarnim čvorovima koje koristi više razrednih odjela. Sati tjelesne i zdravstvene kulture održavaju se na vanjskim terenima, a na dvorište se izlazi i tijekom velikoga i maloga odmora. Između smjena sve se dezinficira. Svi nastavnici i nennastavno osoblje prije dolaska na posao mjeri temperaturu, kao i svi učenici i u slučaju povišene temperature ili bilo kojeg drugog simptoma bolesti u školu se ne dolazi. Pojave li se simptomi među učenicima tijekom nastave, oslaze u sobu zaizolaciju do dolaska roditelja...

Zbog pandemije razrađena su tri modela nastave i u Brodsko-posavskoj županiji većina je škola krenula po modelu A - svi učenici i nastavnici su u školi. U jednoj je školi (A. Mihanovića u Slavonskom Brodu) primijenjen model B - samo jedan razredni odjel radi na daljinu prvoga tjedna zbog nastavnika u samoizolaciji, dok svi ostali nastavu pohađaju u školi. U OŠ "Bogoslav Šulek" prva dva tjedna te svih 1040 učenika u matičnoj i područnim školama Šušnjevci i Vranovci nastavu pohađaju po modelu C, na daljinu. Ovako je odlučeno radi toga što je na sjednici Učiteljskog vijeća ove škole, održanoj početkom rujna, bila jedna osoba zaražena koronavirusom, pa je cijelo učiteljsko vijeće upućeno u izolaciju.

Ipak najviše je uzbuđenja među prvašićima. Ruku punih poklona i školskoga pribora, s torbama prvi put na leđima, okruženi balonima i cvjetićima, s osmijehom na licu ne mogu sakriti pokoji ispali zubić, ali ni izdajnički obraz koji se kvasi suzama. Očiju blistavih i širom otvorenih u nadanju i neizvjesnosti dočekali su svoj prvi školski dan.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

4.9.2020.
Posavska Hrvatska

Pred početak školske 2020./21. godine

Sve spremno za sigurno održavanje nastave

Školstvo : Sve spremno za sigurno održavanje nastave

Škole su spremne i čekaju povratak učenika u školske klupe nakon više od pola godine

Još na kraju školske 2019./2020. godine škole su se počele pripremati za jesen i rad u uvjetima "novog normalnog". Ravnatelji su sa svojim stručnim timovima, nastavnicima i osobljem već tada počeli razmišljati kako pripremiti školu i kako se organizirati da školska godina u rujnu počne što bezbolnije i što sigurnije kako za djecu i zaposlenike tako i za njihove obitelji, a u suradnji s Brodsko-posavskom županijom dogovoreni su detalji i nabavljeno sve što školama treba za siguran rad u uvjetima pandemije.

Svaka je škola specifična i svaka će na drugi način udovoljiti sigurnosnim epidemiološkim uvjetima, pa tako i OŠ Ljudevita Gaja u Lužanima koja će nastavu uspjeti organizirati u jednoj smjeni, kako je objasnio ravnatelj Petar Delić.

(više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

4.9.2020.
Posavska Hrvatska

Zanimljiv spoj obrazovanja i poduzetništva

Učenici šiju maske za učenike

Školstvo : Učenici šiju maske za učenike

Učenice s nastavnicama struke i drugim profesorima Obrtničke škole Slavonski Brod šiju maske za sve učenike srednjih škola u Brodu. Prvi dio narudžbe, preko 3,5 tisuća maski, dočekat če učenike prvoga dana nove školske godine

Brodsko-posavska županija, kao osnivač 23 osnovne i 12 srednjih škola odlučila je svim učenicima i nastavnicima nabaviti zaštitne maske za lice i naručili su ukupno više od 21 tisuću platnenih maski. To će biti dovoljno da pokrije potrebe nešto manje od 11 tisuća učenika, odnosno 5.900 osnovaca i 4.900 srednjoškolaca. Za srednje škole u Slavonskom Brodu maske šiva Obrtnička škola Slavonski Brod, za srednje škole u Novoj Gradiški šiva ih tamošnja Industrijsko-obrtnička škola, dok maske za osnovne škole radi novogradiška tvrtka.

U Obrtničkoj školi Slavonski Brod šivanje je organizirano u dvije učionice, pod nadzorom nastavnica struke Tatjane Jurišić i Ivanke Lovrić. No, osim učenica koje na ovaj način odrađuju i svoju obveznu školsku praksu, u rad se uključuju i druge nastavnice i profesorice. Rad je organiziran po skupinama, kako bi i ovdje bili zadovoljeni epidemiološki uvjeti, a učenice trećeg razreda Katarina Marić, Lana Čuni, Monika Udovičić i Martina Matijašević koje smo zatekli pri poslu vele kako su se rado odazvale i da im je ovaj posao zanimljiv. Dragocjeno je to iskustvo i primjer kako se organizira proizvodni proces. Maske se rade od kvalitetnog materijala, u tri boje (crvena, bijela i plava), neke su škole naručile samo jednu boju. Kako bi ispunili narudžbu, 7680 komada, škola je nabavila oko 250 metara atestirane tkanine, kaže ravnateljica Anita Holub.

21.8.2020.
Posavska Hrvatska

Izdaci za osnovnoškolce

Uz udžbenike, besplatne i radne bilježnice

Školstvo : Uz udžbenike, besplatne i radne bilježnice

Nova školska godina počinje 7. rujna, a hoće li učenici svih osnovnih i srednjih škola nastavu imati u učionicama ili će se negdje kombinirati klasična, razredna i online nastava bit će poznato pred sam početak školske godine. Svim učenicima osnovnih škola osigurani su besplatni udžbenici sredstvima državnog proračuna, a Grad Zagreb besplatne udžbenike osigurao je i srednjoškolcima. Povratak s godišnjeg odmora roditeljima školaraca obično znači velike troškove jer ih treba opremiti za novu školsku godinu, od školskog pribora, opreme, do odjeće koju obično tijekom ljeta prerastu. Stoga je odluka o besplatnim udžbenicima svakako veliko olakšanje kućnom budžetu, a posljednjih godina i jedinice lokalne uprave, gradovi i općine, u svojim proračunima planiraju sufinanciranje školaraca. Provjerili smo kako i u kojem iznosu općine i gradovi u Brodsko-posavskoj županiji sufinanciraju nabavku školskog pribora.

Sve na školskim klupama

Općina Bebrina za sve učenike osnovne škole od 1. do 8. razreda već je kupila bilježnice koje će ih dočekati na školskim klupama. I općina Brodski Stupnik za sve osnovnoškolce sa svog područja kupuje radne bilježnice i za ovu školsku godinu 2020./2021., koje će ih također dočekati na školskim klupama prvi dan škole, a Općina će osigurati i određeni broj bilježnica. Općina Bukovlje financira dopunska nastavna sredstva, radne bilježnice i slično utvrđene u Planu i programu PŠ "Bogoslav Šulek" Vranovci za sve učenike osnovne škole koji, kao i njihovi roditelji, imaju prijavljeno prebivalište na području općine Bukovlje s 29. lipnja 2020. godine. Učenici koji ne pohađaju PŠ "Bogoslav Šulek" Vranovci, obvezni su bili, uz redovne obrasce i izjave, dostaviti i popis dopunskih nastavnih sredstava osnovne škole koju pohađaju. Općina Cernik izdvojit će oko 30.000 kuna za radne bilježnice za svoje osnovnoškolce, općina Davor oko 100.000 kuna, a isto toliko i općina Donji Andrijevci koja tim iznosom sufinancira uz radne bilježnice i dodatni radni materijal, pribor za tehnički i likovni, atlas. Općina Dragalić planira novčanu potporu roditeljima osnovnoškolaca za radni materijal i radne bilježnice, za što su u proračunu predviđena sredstva, a Općinsko vijeće će na sjednici utvrditi točan iznos.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

12.6.2020.
Posavska Hrvatska

Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac

Virtualne galerije učeničkih likovnih radova

Školstvo : Virtualne galerije učeničkih likovnih radova

Virtualna nastava, škola na daljinu postala je svakodnevica naših učenika i nastavnika zbog pandemije izazvane koronavirusom, a na taj način mnoge su škole obilježile i svoj dan. Tako je i Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" u Oriovcu 30. svibnja obilježila Dan škole, a na internetskoj stranici škole može se pogledati prezentacija koja na zabavan i zanimljiv način povodi kroz cijelu školsku godinu i podsjeća na važne događaje. Predstavljena je tu i izložba likovnih radova, ali to i nije novost za ovu školu. Naime, učiteljica likovne kulture Alena Martinović Mileusnić virtualne galerije učeničkih radova priprema od 2015. godine i mogu se pogledati na stranici škole.

I likovnim stvaranjem uči se o svemu

- Početno razdoblje kad su se škole zatvorile zbog korone, bilo je svima teško. Radim na tri škole, u matičnoj u Oriovcu i područnoj u Slavonskom Kobašu, te školi u Lužanima i svaka ima druge platforme na kojima se radi, a nismo mi na tome prije ni radili. Nama učiteljima se produžio dan i iako predajem likovnu kulturu i dajem rokove za izradu svakih 14 dana, neki učenici nisu ažurni pa radovi stižu sa zakašnjenjem. Svi skupa se snalazimo, ali poznam njihovo stvaralaštvo tako da tu nema nepoznanica. Postali smo digitalno pismeniji, naučili se snalaziti na razne načine - navodi i pozitivna iskustva škole na daljinu učiteljica Alena Martinović Mileusnić.

Iz razgovora s njom zaključujem kako ona radu s učenicima pristupa temeljito, a svaki likovni rad veže uz ostala područja, te učenici mogu, izražavajući se likovno, naučiti i o povijesti, prirodi oko sebe, međuljudskim odnosima, baš onako kako ja zamišljam školu za život. Njeni učenici sudjeluju na raznim izložbama, kao i u projektima, a školske hodnike krase učenički radovi od kojih bi neki mogli ravnopravno stajati uz velika imena svijeta umjetnosti, a učenici su oslikali i školske zidove.

Strop u školskoj blagovaonici krase zanimljivi kišobrani: - Za Međunarodni dan tolerancije kaširali smo kišobrane na kojima smo pisali poruke vezane uz toleranciju prema ljudima, prema baštini i prirodi i djeca su zaista izrazila poruke kojih bi se svi trebali pridržavati.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

12.6.2020.
Posavska Hrvatska

Na državnoj maturi 884 maturanta

Iduća dva tjedna su ključna

Školstvo : Iduća dva tjedna su ključna

Ispitima iz hrvatskoga jezika počela je prošloga tjedna državna matura kojoj je pristupilo 884 maturanta u Brodsko-posavskoj županiji

Konačno, počela je provedba državne mature iako se prije nešto više od mjesec dana nije znalo ni hoće li je biti ni kako će izgledati. Škole su bile spremne i već u ponedjeljak led na ovogodišnjoj maturi probili su oni koji su odlučili polagati A razinu hrvatskoga jezika. Sveukupno, na području Brodsko-posavske županije za polaganje mature prijavilo se 884 učenika i to 199 u Gimnaziji Matije Mesića, 171 u Tehničkoj školi, 162 u SŠ Matije Antuna Reljkovića, 112 u Ekonomsko-birotehničkoj školi, 92 u Gimnaziji Nova Gradiška, 53 u Klasičnoj gimnaziji, toliko i u Srednjoj medicinskoj školi, te još 42 u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi.

Nakon ovotjednih ispita iz hrvatskoga jezika, test i esej pisali su se odvojeno, s tim da se danas (petak, 12. lipnja) piše esej iz hrvatskoga B razina. Slijede jezici nacionalnih manjina (u ponedjeljak test, u utorak esej), grčki i latinski 15. i 16. lipnja, 17. lipnja njemački (A i B razina) i španjolski, te engleski A razina 18., a B razina 19. lipnja. Maturalni ispit iz matematike bit će 23. lipnja A, a 24. lipnja B razina. Od 25. lipnja do 3. srpnja ispiti su iz izbornih predmeta. Tako će se 25. lipnja provoditi ispiti iz fizike i glazbene umjetnosti, 26. lipnja iz psihologije i logike, pa 29. lipnja iz biologije i filozofije, 30. lipnja iz likovne umjetnosti i geografije, 1. srpnja iz kemije i sociologije, 2. srpnja iz politike i gospodarstva, etike te vjeronauka, a 3. srpnja iz informatike i povijesti.

Prvi rezultati mature bit će objavljeni 15., a konačni 20. srpnja.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

8.5.2020.
Posavska Hrvatska

Prvi stupanj normalizacije u školama

Većina djece ostaje kod kuće

Školstvo : Većina djece ostaje kod kuće

Na temelju preporuke Nacionalnog Kriznog stožera o popuštanju mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa, Ministarstvo obrazovanja odlučilo je od 11. svibnja omogućiti povratak u školske klupe učenicima razredne nastave, ali konačna je odluka na roditeljima

Dvojbi i nepoznanica bilo je puno, roditelji su bili posebno nezadovoljni što je konačna odluka (i odgovornost) prebačena na njihova leđa, pogotovo što su se djeca sada uhodala u ritam i način škole na daljinu, što su se u međuvremenu i oni uspjeli organizirati i uskladiti s takvim načinom rada. S druge strane ni školama i nastavnicima nije lako. I dalje trebaju pratiti one učenike koji će ostati kod kuće, a ukoliko roditelj odluči poslati učenika u školu i oni moraju doći na radno mjesto, škole moraju osigurati odgovarajuće epidemiološki sigurne uvjete.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u svojim preporukama ipak su potaknuli roditelje da djecu ostave kod kuće gdje god je to moguće osigurati, posebno zato što nije moguće osigurati dovoljno razmaka u učionicama ako se svi vrate na nastavu. Povratak u školu osigurava se prije svega zbog obitelji u kojima oba roditelja rade, pa s djecom nema tko biti kod kuće. U školu mogu na nastavu dolaziti djeca čija oba roditelja (ili jedini roditelj skrbnik) rade, te ako sam učenik nema simptome bolesti (radi čega će im svako jutro kod kuće najprije morati mjeriti temperaturu). Dijete mora svih idućih 14 dana dovoditi u školu i odvoditi kući ista osoba. Preporučuje se da djeca i učitelji, ali i drugi zaposlenici škole s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima), kao i djeca čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju neku od bolesti koje ih svrstavaju u rizičnu skupinu, također ostanu kod kuće. S grupom djece u školi smije biti samo jedan učitelj, a u razredu smije biti najviše deset osoba (učitelj i devet učenika). Pratit će se Nastava na Trećem i u skladu s tim učitelj će davati zadatke, ali vjeronauk, strani jezici, glazbena kultura... i dalje su isključivo preko televizije jer ti nastavni predmeti inače uključuju ulazak u razred i drugih učitelja.

Tako se dogodilo da je ovih dana velika većina roditelja ipak odlučila ostaviti djecu da uče od kuće kao u protekla dva mjeseca, ali nekolicina je iz raznih okolnosti i razloga procijenila da djecu od ponedjeljka sigurno mogu slati u školu. Svima koji su se javili i potpisali odgovarajuće dokumente bit će omogućeno da od 11. svibnja svoje učenike od 1. do 4. razreda dovedu u školu na najviše četiri sata. Naravno, djeca u školi neće smjeti ni skakati niti biti u bilo kakvom bliskom tjelesnom kontaktu, a iz klupe mogu jedino do - sanitarnog čvora.

Predstavnici županija, osnivača osnovnih škola, u petak su ponovno sudjelovali na mrežnom sastanku s ministricom Blaženkom Divjak kako bi što spremnije dočekali povratak prvih učenika u škole, doznajemo od pročelnice za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije Anice Vukašinović. Bila je to prilika da se razjasni niz detalja i otklone nedoumice, kaže ona i dodaje kako je temeljni zaključak da u ovoj situaciji svi sudionici odgojno-obrazovnog procesa, od osnivača, škola do roditelja trebaju postupati odgovorno. Ravnatelji su proveli anketu, a u četvrtak su već Županiji dostavili točne podatke o broju učenika koji će se u ponedjeljak vratiti u školu. - Od 23 matične i 66 područnih škola kojima je osnivač Brodsko-posavska županija - kaže pročelnica Vukašinović - potvrđeno je da će se nastava odvijati u četiri škole. U Osnovnoj školi Ivana Filipovića u Velikoj Kopanici vraća se sedmero učenika i to četvero prvog i troje trećeg razreda, u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Novoj Gradiški vraća se troje i to dvoje prvog i jedno četvrtog razreda, u Osnovnoj školi Dragalić vratit će se devetero učenika, po troje u prvom, trećem i četvrtom razredu, dok se u Područnoj školi Godinjak OŠ Staro Petrovo Selo u klupe vraća troje učenika.

U Slavonskom Brodu ipak ima nekoliko škola u kojima su roditelji najavili povratak učenika u školske klupe.

D. Vanić

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

20.3.2020.
Posavska Hrvatska

Školstvo u izvanrednim okolnostima

Zahvaljujući učiteljima nema problema

Školstvo : Zahvaljujući učiteljima nema problema

Svi će danas reći kako će ovo biti školska godina za anale. Ne samo da je u sve škole ušla kurikularna reforma i počela primjena "Škole za život", da je na početku školske godine dogovaran novi kalendar, s obzirom na distribuciju školskih praznika, nego je cijeli sustav bio gotovo paraliziran dugim i sveobuhvatnim štrajkom nastavnika, radi čega je ponovno krojen novi kalendar, te su zimski praznici drastično skraćeni, sada je kao šlag na tortu došao koronavirus koji je preko noći ispraznio škole, ali nastavnici su se pokazali dorasli zadaći i, nastavi li se ovako, uspjet će se učenicima i na daljinu odraditi sve što je potrebno kako bi uspješno završili školsku godinu.

Još u petak sve je u školama teklo uobičajeno. Održavala se redovita nastava, tekle izvannastavne aktivnosti, neki su sudjelovali a neki se pripremali za natjecanja, učilo se novo gradivo, odgovaralo se. Naravno, sve s dozom opreza radi koronavirusa. Tijekom vikenda sve se promijenilo. U ponedjeljak sve su škole bile prazne. U praznim učionicama nastavnici su ipak nastavili raditi i održavati nastavu sa svojim učenicima u virtualnom svijetu. No virtualan je samo kontakt. Učenje je stvarno i ozbiljno. Ocjene su također prave. I disciplina se održava, ali ni pokoji nestašluk i šala ne izostaju, čak su dobrodošli pokazatelj dobroga raspoloženja. Nastavnici su ipak fleksibilniji što se tiče prisutnosti učenika, pa ako se netko ne ulogira u zakazano vrijeme, a svjesni kolika je gužva u virtualnom međumrežju, pa i mogućnosti hakerskoga napada kakav se dogodio u ponedjeljak, imaju razumijevanja i strpljivo će pričekati neko razumno vrijeme da dobiju odgovor od učenika ili opravdanje učenikova roditelja. Ovo je ipak prvi put da se u cijeloj zemlji, na svim razinama obrazovnog sustava i to u svega dva dana, prešlo u virtualne učionice. Zato, usprkos pokojem problemu (a bilo ih je), možemo odati priznanje našim učiteljima i ohrabriti učenike da nastave pratiti nastavu.

 I u praznim se školama radi

- Poteškoća nema, sve ide svojim tijekom, Ministarstvo upute šalje izravno školama i ravnatelji s nastavnicima odrađuju sve što treba - kazala je u srijedu privremena županijska pročelnica za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašnović ističući kako se iznimno ponosi ravnateljima i učiteljima koji su izvrsno reagirali u izvanrednoj situaciji, odazvali se i tijekom vikenda pripremili sve što je potrebno za prelazak na izvanredne uvjete rada, putem interneta. Bilo je problema sa sustavom, ali škole su se snalazile, nalazile zaobilazne načine i u ponedjeljak je bilo sve spremno. - Škole su se organizirale, napravljeni su rasporedi, sve funkcionira unatoč teškoćama. Veliki je dodatni napor ravnatelja i učitelja uložen u sve to i naravno da je Brodsko-posavska županija i nadalje uz njih i pratit ćemo njihove potrebe - kaže Anica Vukašinović.

Na pitanje jesu li i učenici odgovarajuće opremljeni, je li bilo potrebe da se tu intervenira, pročelnica kaže: - Ministarstvo i Brodsko-posavska županija, u okviru kurikularne reforme, nabavljali smo računala, laptope, tablete i sve je u funkciji, ništa nije trebalo dodatno nabavljati.

No, dok su škole prazne, ne znači da se u njima i na njima ne radi. Projekt energetske obnove nije obustavljen. Naprotiv. Budući da su učionice prazne, a na gradilištu nije veliki broj radnika, posao se nastavlja. Završena je energetska obnova škola u Donjim Andrijevcima i Davoru, a radi se na Gimnaziji Nova Gradiška te novogradiškoj Osnovnoj školi Ljudevita Gaja. Osim toga, mimo programa energetske obnove u tijeku je sanacija sportskog poda i kanalizacije nastavno-sportske dvorane Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!)

17.1.2020.
Posavska Hrvatska

Pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije, Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu

Vremenik učeničkih natjecanja i smotri

Školstvo : Vremenik učeničkih natjecanja i smotri

Na temelju i u skladu s Katalogom natjecanja i smotri koje je objavila Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, te u dogovoru sa školama koje će biti domaćini pojedinih županijskih natjecanja i smotri, vremenik natjecanja na području Brodsko-posavske županije u školskoj 2019./20. godini priredio je i Upravno odjel za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije.

, svrha natjecanja i smotri je predstavljanje rezultata rada, znanja, vještina, sposobnosti i kompetencija učenika, ali i njihovih mentora na određenom području, budući da se sudjelovanjem na natjecanjima učenicima omogućava razvoj sklonosti, sposobnosti i iskazivanje zanimanja za određena područja.

Natjecanja i smotre provode se na tri razine, podsjeća privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović, ujedno i predsjednica Središnjeg povjerenstva za Brodsko-posavsku županiju, dodajući da se već ovih dana počinju održavati natjecanja na školskoj razini. Najbolji predstavnici svojih škola bit će upućeni na županijsko natjecanje, a na državno će biti pozvani učenici koji su u svojim područjima i kategorijama pokazali najviše spretnosti, znanja i umijeća na županijskoj razini natjecanja. Provedbu natjecanja i smotri učenika/ca osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske organizira i koordinira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i strukovnim društvima i udrugama, dok na području županije natjecanja koordinira i sufinancira Brodsko-posavska županija.

 

(međunaslov) Napet natjecateljski ožujak

Prvo školsko natjecanje održat će se već danas, 17. siječnja, a radi se o natjecanju iz astronomije, dok će se idućega tjedna održati školska natjecanja iz njemačkog jezika, fizike, engleskoga, informatike i računalstva, a u posljednjem tjednu siječnja i natjecanja iz matematike, filozofije, klasičnih jezika, vjeronauka. Iako će se dio školskih natjecanja održavati i u ožujku, većina će natjecanja prve razine biti gotova prije početka županijskih natjecanja.

Županijsku razinu natjecanja ove godine otvara natjecanje iz informatike i računalstva koje će se održati na Dan zaljubljenih, 14. veljače, a slijedi natjecanje iz astronomije zakazano 18. veljače, natjecanje iz njemačkog jezika 19. veljače te iz talijanskoga 20. veljače. Nakon desetak dana stanke natjecanja se nastavljaju s početkom ožujka. Tako će 2. ožujka biti natjecanje iz vjeronauka, 3. ožujka natjecanje iz engleskog jezika, 4. ožujka iz matematike, 5. ožujka iz klasičnih jezika, a 6. ožujka natjecanje Mladi tehničari te iz filozofije. Susret literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva, LiDraNo, na županijskoj se razini treba održati između 9. i 13. ožujka, a u Brodsko-posavskoj županiji bit će 11., dakle u srijedu. Treći tjedan ožujka bit će posebno intenzivan: 16. ožujka natjecanje je iz fizike, 17. ožujka iz povijesti, 18. ožujka iz geografije, 19. ožujka iz kemije, a 20. ožujka iz hrvatskoga jezika. Zatim slijedi natjecanje iz biologije 23. ožujka i županijsko natjecanje/izložba iz likovne kulture 24. ožujka. Osim toga, do 30. travnja treba provesti natjecanje "Sigurno u prometu", a međužupanijske smotre učeničkih zadruga do 5. lipnja. Ove godine na području županije prvi ćemo put imati i natjecanje u debati, koje se treba održati do 5. travnja, a domaćin će joj biti Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod. Ostali će domaćini biti kao i dosadašnjih godina, dakle škole s dugogodišnjim iskustvom u provedbi pojedinih natjecanja, ali i odlični domaćini.

 

(međunaslov) Sve spremno za WorldSkills Croatia

Svemu ovome treba dodati i strukovna natjecanja. Podsjetimo, od prošle godine natjecanjima učenika strukovnih škola Hrvatska se pridružila sustavu WorldSkills. Pritom se WorldSkills Croatia provodi u skladu s Pravilima i uputama za organizaciju i provedbu natjecanja učenika strukovnih škola, a koja su sukladna natjecanjima u drugim državama, kako bi i naši učenici imali prilike iskazati se u nadmetanju s najboljima iz njih. WorldSkills natjecanja provode se na razine: izlučnoj (koja bi odgovarala nekadašnjoj školskoj i međužupanijskoj) i državnoj, kada se na istom mjestu okupljaju najbolji iz svih segmenata strukovnoga natjecanja, što čini i veliku smotru nacionalnog strukovnog obrazovanja.

Izlučna natjecanja vode na državno natjecanje na dva načina. Prvi je školsko natjecanja koje vodi izravno na državno, ako se radi o struci za koju se u Hrvatskoj obrazuje u najviše osam škola. Zadatke za ovakvo školsko izlučno natjecanje i tablicu ocjenjivanja izrađuje državno prosudbeno povjerenstvo, a natjecanje u nekoj disciplini mora se provesti istodobno u svim školama koje imaju kandidate.

Međužupanijska natjecanja organiziraju se za sve discipline u kojima će sudjelovati kandidati iz više od osam škola. U sektorima gdje takvih škola ima više, natječe se po grupama županija, a tamo gdje nije potrebno ili nije moguće organizirati više regionalnih natjecanja organizirat će se jedinstveno natjecanje za sve. Zadatke za školsko natjecanje izrađuje svaka škola zasebno prema svojim mogućnostima, dok zadatke za međužupanijsko natjecanje i tablicu ocjenjivanja izrađuje prosudbeno povjerenstvo za državno natjecanje. U svakom slučaju, izlučna natjecanja moraju biti gotova do sredine ožujka kako bi kandidati pravodobno mogli biti prijavljeni za državnu razinu.

WorldSkills Croatia potvrdio je da će Brodsko-posavska županija biti domaćin sedam strukovnih natjecanja iz WorldSkills sustava. Natjecanje u disciplinama agro ugostit će Srednja škola Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu. Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod bit će domaćin natjecanja iz automehatronike, vožnje motornog vozila te električnih instalacija. Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška domaćin je natjecanju iz kućnih instalacija, a Tehnička škola Slavonski Brod natjecanjima iz robotike te CNC i CAD/CAM tehnologije.

Preostaje nam jedino da učenicima i njihovim mentorima zaželimo puno sreće i ove godine.

6.9.2019.
Posavska Hrvatska

Konačno se ostvaruje

Osmogodišnja Područna škola Ruščica

Školstvo : Osmogodišnja Područna škola Ruščica

Nakon višegodišnjeg natezanja s osniovačem, u bovu školu u Ruščici, uz učenike razredne nastave iz Ruščice od školske 2019./20. kreću i učenici predmetne nastave iz Gornje Vrbe, Ruščice, Gornje Bebrine, Klakara i Donje Bebrine

Bit će ovo, nakon gotovo deset godina, prva školska godina koja će za roditelje iz Ruščice i okolnih sela početi bez grča u želucu i pitanja zašto njihovi učenici predmetne nastave umjesto u suvremenu novu školu u selu trebaju putovati u Slavonski Brod. Naime, konačno je postignut dogovor i sve pripremljeno da s prvim danom školske 2019./2020. u Područnu školu Ruščica Osnovne škole Vladimira Nazora krenu i učenici od petog do osmog razreda s područja općina Klakar i Gornja Vrba. Ova škola, planirana kao osmorazredna, dovršena je još 2013., a tek od 2014./15., s teškom mukom i puno natezanja, u nju su pošli učenici razredne nastave iz Ruščice.

Sada je dogovoreno da će nastavu ovdje pohađati i učenici predmetne nastave iz Gornje Vrbe, Ruščice, Gornje Bebrine, Klakara i Donje Bebrine. Škola u Ruščici tako će ove godine imati ukupno 226 đaka, 12 u prvom, 13 u drugom, 12 u trećem i 6 u četvrtom razredu, te 46 u petom, 39 u šestom, 56 u sedmom i 42 u osmom razredu. Sveukupno, škola će imati trinaest razrednih odjela, od kojih devet u predmetnoj nastavi.

Roditelji su zadovoljni i činjenicom da su uspjeli zadržati i područne škole u svojim selima za učenike razredne nastave, pa će tako u Gornjoj Vrbi ove godine biti 74 učenika u 5 razrednih odjela, u Gornjoj Bebrini 15 učenika u dva kombinirana razredna odjela, u Klakaru ih je šestero u jednom kombiniranom odjelu, a u Donjoj Bebrini 21 u 2 kombinirana odjela, dok će u "velikoj" područnoj školi Ruščica biti 43 učenika razredne nastave u četiri razredna odjela. Što je najvažnije, zadržana su i radna mjesta učitelja, s tim da će neki predmetni nastavnici sada raditi i na matičnoj i na područnoj školi, a za sada je izgledno samo zapošljavanje pomoćnoga osoblja.