Školstvo

29.12.2023.
Posavska Hrvatska

Eksperimentalni program „Osnovna škola kao cjelodnevna škola - Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i

Cjelodnevna škola - izazov ali dobar

Školstvo : Cjelodnevna škola - izazov ali dobar

Programski, model cjelodnevne osnove škole sastoji se od četiri odgojno-obrazovna programa koji predstavljaju: program nacionalnog kurikula osnovne škole koji se provodi kroz redovitu (obveznu i izbornu) nastavu (A1), program potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja (A2), program izvannastavnih aktivnosti (B1) te program izvanškolskih aktivnosti (B2)

Eksperimentalni program cjelodnevne škole na području Brodsko-posavske županije provodi se samo u Osnovnoj školi „Sikirevci” koja ove školske godine ima 142 učenika raspoređena u 10 razrednih odjela (4 razredne, 5 predmetne nastave i jedan s učenicima koji rade po posebnom programu, PRO). Ravnateljica Terezija Štrljić ističe: - Počeli smo školsku godinu pomalo kaotično, ali izazovno i drukčije. Sve se to polako rješava kada imamo jasan cilj pred sobom. Vizija škole je omogućiti učenicima pravilan socijalni i intelektualni razvoj usklađen s potrebama tržišta rada i suvremenim trendovima u poučavanju. U poticajnoj sredini, uz podršku učitelja, roditelja, lokalne zajednice i svih drugih institucija, želimo odgajati i obrazovati sretnog i uspješnog učenika koji će biti otvoren za cjeloživotno učenje, osposobljen da stečena znanja i vještine primjenjuje u svakoj životnoj situaciji. Ministar Fuchs je lijepo rekao da imamo povijesnu priliku konačno dignuti obrazovni sustav na razinu koju zaslužuje. Nije li ovaj eksperimentalni program bio prilika za sve škole koje ispunjavaju uvjete, koje rade u jednoj smjeni, da se uključimo u pravu javnu raspravu koja će teći tijekom četiri godine, kroz koje imamo priliku podržati ono što je dobro zamišljeno i sve poteškoće na koje naiđemo riješiti i popraviti, dati svoje mišljenje, kritike, pohvale... – kaže ravnateljica.

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

24.11.2023.
Posavska Hrvatska

Veliki projekt i velika obljetnica

Škola koja je primjer drugima

Školstvo : Škola koja je primjer drugima

Polako se primiče kraju jedna od najvažnijih godina u povijesti Tehničke škole Slavonski Brod, a proslava velike obljetnice bila je proteklog petka, 17. studenoga 2023., prava prigoda za osvrt na ostvarene rezultate, ali i najavu planova. Toga je dana svečano obilježena 75. obljetnica postojanja škole, ujedno je održana i Završna konferencija projekta Regionalni centar kompetentnosti „Slavonika 5.1“ (RCK). Prigodni programi održavani su tijekom cijelog dana, od humanitarnog malonogometnog turnira, preko Kvizomanije Tehničke škole, do svečane akademije i koncerta nekadašnjih učenika škole. Najponosnija bila je toga dana ravnateljica škole Vikica Lukić koja je kazala: - Ovo je nešto posebno za Tehničku školu, slavimo dva velika događaja. Uz veliku obljetnicu završavano jedan od najvećih projekata koje je naša škola ikad provodila. Usudila bih se reći da smo danas škola 21. stoljeća, jer počelo je prije 75 godina s pločom i kredom, onda smo išli preko pauspapira, grafoskopa... do današnjih vrhunskih strojarskih, elektrotehničkih, graditeljskih tehnologija, do robotike, pa i umjetne inteligencije. Naši učenici danas u pravi majstori svog zanata u VR/AR tehnologijama, u robotici, a sve to izrodio je projekt Regionalnog centra kompetentnosti te smo zahvalni svim partnerima i svima koji su sudjelovali u provedbi.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

17.11.2023.
Posavska Hrvatska

Osnovna škola Sibinjskih žrtava

Biciklijada „Sibinj za Vukovar”

Školstvo :  Biciklijada „Sibinj za Vukovar”

Osnovna škola „Sibinjskih žrtava” i ove je godine uz potporu Općine Sibinj organizirala biciklijadu

„Sibinj za Vukovar” kako bi odali počast svim žrtvama Domovinskog rata uoči blagdana Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana žrtve Vukovara i Škabrnje koji se obilježava 17. studenoga. Ovoga utorka, 14. studenoga 18 učenika i 12 odraslih zaposlenika škole kojima se ove godine pridružilo i sedam članova Biciklističke udruge „Petnja” u 8,15 krenuli su ispred škole, a ispratili su ih njihovi kolege, prijatelji, školarci i nastavnici.

- Prošle godine smo prvi put organizirali biciklijadu do Vukovara i kad vidite njihova lica, čujete njihove priče shvatite da im to ostaje u trajnom sjećanju, a i dužnost je škole da djeci usadi neke vrijednosti, uspomene koje onda oni nose kroz cijeli život – rekao je ravnatelj škole Josip Šišmanović, koji je i predvodio bicikliste.

U Vrpolju im se pridružilo i 16 učenika Osnovne škole Sikirevci i dva nastavnika, a dolaskom u Vukovar najprije su zastali kod Osnovne škole „Blage Zadre” gdje su se upoznali i družili sa svojim vršnjacima, zatim su zapalili svijeće kod Spomen-križa na ušću Vuke u Dunav, te su obišli Vodotoranj.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

8.9.2023.
Posavska Hrvatska

Početak nove školske godine u Brodsko-posavskoj županiji

Uz puno smijeha i pokoju suzu

Školstvo : Uz puno smijeha i pokoju suzu

Imamo skoro osamdeset prvašića više nego lani, ali ukupno više od 200 učenika u osnovnim školama je manje

- Na području Brodsko-posavske županije u ponedjeljak je u školske klupe sjelo 1.184 učenika prvog razreda osnovne škole. To je 79 prvašića više nego prije godinu dana. Međutim, ukupno imamo u osnovnim školama 219 učenika manje. To nije dobar trend ali je naša stvarnost s kojom živimo. Nadam se da će se to promijeniti. Mi pokušavamo puno ulagati u obrazovni sustav jer obrazovanje smatramo najvažnijim, pa uz to što učenici trebaju najbolje moguće uvjete za školovanje, tako i djelatnicima škola nastojimo osigurati dobre uvjete za rad. U posljednje smo vrijeme obnovili 23 škole u cijeloj županiji, ali smo u zadnjem olujnom nevremenu imali ogromne štete. Bez PDV-a, šteta na školskim objektima u županiji iznosi milijun eura. Međutim, u svim će se školama, pa i u onima koje su stradale u nevremenu, nastava u ovoj školskoj godini normalno odvijati. Sanacija šteta neće ometati nastavu. Zahvaljujem svim prosvjetnim djelatnicima i želim puno sreće svim učenicima, posebno prvašićima - poručio je u jutro 4. rujna 2023. godine, prvoga dana nove školske godine, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je sa suradnicima obišao škole u Okučanima, Sibinju i Velikoj Kopanici. Školska je godina počela uz puno smijeha (i pokoju suzu prvašića).

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

11.8.2023.
Posavska Hrvatska

Završen ljetni upis u prve razrede srednje škole, slijedi jesenski rok

Slobodna 123 mjesta u Brodsko-posavskoj županiji

Školstvo : Slobodna 123 mjesta u Brodsko-posavskoj županiji

Ljetni upisni rok u prve razrede srednje škole je završio, pa su početkom ovoga tjedna Ministarstvo obrazovanja i CARNET objavili službeni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok.

 

Tri škole popunjene u ljetnom roku

U Ekonomsko-birotehničkoj školi Slavonski Brod popunjena su sva upisna mjesta u ljetnom upisnom roku. Ukupno je upisano 120 učenika u prve razrede - po 20 učenika u smjer ekonomist, upravni referent, poslovni tajnik i prodavač, te 40 u smjer hotelijersko-turistički tehničar.

U Klasičnoj gimnaziji „Fra Marijan Lanosović” Slavonski Brod završen je upis u prve razrede. U ljetnom upisnom roku popunjena su sva mjesta, 48 učenika upisalo je klasičnu gimnaziju, a program opće gimnazije - odjel za sportaše upisalo je 24 učenika. U sljedećoj školskoj godini u prvim razredima bit će 72 učenika.

I u Tehničkoj školi Slavonski Brod popunjeni su svi prvi razredi u ljetnom upisnom roku. U 7 razrednih odjela upisano je 164 učenika – po 24 učenika u smjerove arhitektonski tehničar, tehničar za mehatroniku i tehničar za računalstvo, po 22 učenika u smjerove elektrotehničar i tehničar za logistiku i špediciju, te 48 učenika u smjer strojarski računalni tehničar.

U Gimnaziji Nova Gradiška ostalo je za jesenski rok slobodno 1 upisno mjesto, pa će u programu opće gimnazije biti ukupno 78 učenika u prvim razredima.

Najviše, 29, slobodnih mjesta u Gimnaziji „Matija Mesić”

U Gimnaziji „Matija Mesić” Slavonski Brod ostao je priličan broj slobodnih mjesta za jesenski rok, čak 29 – za jezičnu gimnaziju 5 mjesta, u općoj gimnaziji 14 slobodnih mjesta, te prirodoslovno-matematičkoj 10 slobodnih mjesta. Jedino je smjer prirodoslovna gimnazija popunjen u ljetnom roku u koji je upisano 26 učenika. U sljedećoj školskoj godini 2023./2024. planirano je 208 učenika u prvim razredima.

Srednja medicinska škola Slavonski Brod upisuje u sljedećoj školskoj godini 2023./2024. ukupno 104 učenika u prve razrede, a nakon ljetnog upisnog roka ostalo je slobodno 7 mjesta u program njegovatelj/ica – TES obrazovanje učenika smanjenih intelektualnih sposobnosti.

U Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška za jesenski rok je ostalo 9 upisnih mjesta u prve razrede, za smjer tehničar za elektroniku 3 mjesta su slobodna, za smjer tehničar za mehatroniku 4 i za smjer tehničar za računalstvo 2 slobodna mjesta. U prvi razred ove godine planiraju upisati 88 učenika.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

7.7.2023.
Posavska Hrvatska

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu

Nagrađeno šezdeset maturanata

Školstvo : Nagrađeno šezdeset maturanata

Odlične maturalne odnosno završne radnje su pokazale iznimnu predanost učenika u bavljenju raznolikim temama, potičući ih da promisle o istinskim vrijednostima i nastave težiti najboljem u svojoj struci ali i u životu

Nastavljajući tradiciju dugu 30 godina, Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu i ove je godine dodijelio nagrade učenicima završnih razreda srednjih škola s područja Slavonskog Broda za najbolje maturalne odnosno završne radove. Slavonskobrodski je Ogranak bio prvi u Hrvatskoj koji je pokrenuo ovakav način nagrađivanja i poticanja izvrsnosti, a nagrada nije dodijeljena jedino 2020. godine, radi koronakrize, tako da je ovo bila 29. dodjela.

Nagrade je učenicima te priznanja njihovim mentorima i ravnateljima škola iz kojih dolaze uručio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu mr. sc. Ivan Medved, a ove godine Matica je nagradila 60 vrijednih učenika i 36 njihovih nastavnika.

 

(Popis nagrađenih učenika i njihovih mentora u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

 

30.6.2023.
Posavska Hrvatska

Uz 200. obljetnicu rođenja Ivana Filipovića

Dodjela nagrade „Ivan Filipović” u Velikoj Kopanici

Školstvo : Dodjela nagrade „Ivan Filipović” u Velikoj Kopanici

Spomen-škola Ivana Filipovića primjereno je dočekala goste programom i izložbama o Ivanu Filipoviću ali i o životu same škole u Kopanici

"Učitelj je više od zanimanja i zvanja, to je poziv i oduševljeno traganje za talentima" rečenica je koja i dvije stotine godina od rođenja „učitelja svih učitelja” Ivana Filipovića (Velika Kopanica, 24. lipnja 1823. – Zagreb, 28. listopada 1895) zvuči jednako uvjerljivo i trebala bi biti credo svim učiteljima. Po Ivanu Filipoviću zove se i prestižna hrvatska nagrada za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu koja se dodjeljuje 1964. godine (najprije u okrilju Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora – kojemu je Filipović osnivač, a zatim od 1967. postaje nagrada Sabora Republike Hrvatske) i njome su ovjenčani naši najbolji učitelji, odgajatelji, profesori i znanstvenici u području obrazovanja i odgoja. Ove godine, u povodu 200. obljetnice rođena Ivana Filipovića nagrada prvi put nije dodijeljena u Hrvatskom saboru, nego u Filipovićevu rodnom mjestu, u spomen-školi Ivana Filipovića u Velikoj Kopanici i to u ponedjeljak, 26. svibnja 2023.

Dodjeli su, među ostalim gostima, nazočili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predsjednica odbora za dodjelu nagrada dr. sc. Vesna Bedeković i svi članovi povjerenstva, saborske zastupnice Ljubica Maksimčuk i Ankica Zmaić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, županijska pročelnica UO za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Emina Berbić Kolar, dugogodišnji ravnatelj škole Emerik Munjiza, načelnik općine Velika Kopanica Ivan Meteš i mnogi drugi, a dočekao ih je i pozdravio ravnatelj škole Željko Flidr.

 

Dobitnici Nagrade „Ivan Filipović“ za 2022. godinu

 

Za životno djelo

Nikica Mihaljević, prof., u području osnovnog školstva i Zlatko Stić, dipl. ing. kem., ravnatelj - savjetnik, u području srednjeg školstva.

Godišnja nagrada

* u području predškolskoga odgoja i obrazovanja Ivana Pavišić, odgojiteljica;

* u području osnovnog školstva: mr. sc. Tamara Ređep, magistra informacijskih znanosti, izvrsna savjetnica, Nataša Ljubić Klemše, učiteljica - savjetnica razredne nastave, dr. sc. Anita Tufekčić, stručna suradnica knjižničarka - savjetnica, Siniša Režek, učitelj - savjetnik matematike i fizike, Ante Karin, pedagog - savjetnik i Biljana Krnjajić, stručna suradnica knjižničarka;

* u području srednjeg školstva Nataša Šantić, dipl. teolog, vjeroučiteljica, Petar Rajaković, mag. ing. el., dr. sc. Vilmica Kapac, dipl. pedagog, ravnateljica i Sanja Galic, prof. hrvatskog jezika i književnosti, stručna suradnica knjižničarka;

* u području visokog školstva izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković te skupno, za udžbenik „Operacijski menadžment” izv. prof. dr. sc. Martina Briš Alić, prof. dr. sc. Dragana Grubišić, prof. dr. sc. Marija Kaštelan Mrak, izv. prof. dr. sc. Marija Martinović, prof. dr. sc. Jasna Prester i izv. prof. dr. sc. Nenad Vretenar, a u području znanstvenog i stručnog rada prof. dr. sc. Đuro Blažeka te izv. prof. dr. sc. Davorin Pichler.

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

2.6.2023.
Posavska Hrvatska

Svečano za Dan škole u Velikoj Kopanici

Dvjestogodišnjica rođenja Ivana Filipovića

Školstvo : Dvjestogodišnjica rođenja Ivana Filipovića

Svečano je, 26. svibnja, proslavljen Dan Osnovne škole „Ivan Filipović” u Velikoj Kopanici uz 200. obljetnicu rođenja ovoga hrvatskog pedagoga, književnika i leksikografa čije ime škola nosi. Ivan Filipovć rođen je 24. lipnja 1823. godine u Velikoj Kopanici, bio je učitelj, osnivač i predsjednik Hrvatskog pedagoško-književnog zbora, osnivač Učiteljskog doma, reorganizirao je hrvatsko školstvo i sustav obrazovanja učitelja. Umro je u Zagrebu 28. listopada 1895. godine, a danas četiri škole u Hrvatskoj nose njegovo ime, u Zagrebu, Račinovcima, Osijeku i njegovoj rodnoj Velikoj Kopanici koja je prije pola stoljeća izgrađena kao spomen-škola Ivana Filipovića.

Na svečanom programu za Dan škole uz učenike, djelatnike, roditelje, predstavnike društvenog života, ravnatelje drugih škola, bili su i predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Vesna Bedeković, načelnik općine Velika Kopanica Ivan Meteš kao i drugi bivši učenici velikokopaničke škole, saborska zastupnica Ružica Vukovac, preč. Vladislav Mandura i vlč. Mirko Matasović, dr. sc. Emerik Munjiza, te profesori s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku dr. sc. Snježana Dubovicki i dr. art. Marko Šošić, predsjednik Sindikata „Preporod” Željko Stipić, a kao poseban gost Ivan Filipović 5. sa suprugom Anitom.

- Naša škola ima bogatu tradiciju, čitava ostavština Ivana Filipovića je kod nas na što smo ponosni – rekao je ravnatelj Osnovne škole „Ivan Filipović” Željko Flindr. Napomenuo je da se škola kao i sve u Hrvatskoj nosi s negativnim demografskim podacima, pa će nagodinu imati manje od 250 učenika, a u zadnjih 100 godina Kopanica će upisati svega 11 učenika u prvi razred.

Odličan program učenika završio je podjelom nagrada učenicima koji su svih osam razreda osnovne škole prošli s odličnim uspjehom, a to su Fabijan Begić, Dorijan Jakić, Filip Blažević, Sanja Kladarić, Luka Kucjenić, Iva Radičević i Zvonimir Švaganović.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

26.5.2023.
Posavska Hrvatska

Dan Osnovne škole „Antun Matija Reljković” Bebrina

Ljubav svima

Školstvo : Ljubav svima

Osnovna škola „Antun Matija Reljković” proslavila je svoj dan svečanim programom koji su priredili učenici i nastavnici.

- Dan općine i Dan škole slavimo zajendon i smatramo da ta povezanost pokazuje i našu lijepu suradnju. Tema našeg programa je „Ljubav svima”. Budući da smo imali pauzu tri godine od takvih programa uzrokovanu koronavirusom, naša želja je da učenici ljubav predaju svima nazočnima – rekla je ravnateljica Osnovne škole „Antun Matija Reljković” Marija Rosandić.

Napomenula je da ove godine u školskim klupama imaju povratnika, a iako ove godine upisuju povijesno najmanji broj prvašića, podaci o rođenima bude nadu i govore da će u sljedećih deset godina upisivati 30 do 36 učenika u prve razrede. Izrazila je zadovoljstvo suradnjom i potporom Općine i Brodsko-posavske županije, zahvaljujući kojoj ostvaruju brojne aktivnosti, a već dugo imaju i kuhane obroke u matičnoj školi, nadaju se nadogradnji i jednosmjenskoj nastavi.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

19.5.2023.
Posavska Hrvatska

Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2023.

Izvrsni mladi majstori

Školstvo :  Izvrsni mladi majstori

Brodsko-posavska županija bila je zastupljena u petnaest disciplina s ukupno 18 natjecatelja koji su se kući vratili sa šest medalja

Kako smo najavljivali, u drugoj polovici prošloga tjedna (od 10. do 12. svibnja) u Zagrebu je održano Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2023., za koji organizatori, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje, ističu da je najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe. Radi se o državnom natjecanju učenica i učenika strukovnih škola u čak 49 disciplina te u izboru najboljega rada za svjetsku WorldSkills smotru u sedam kategorija, što čini oko četiri stotine natjecatelja. Sustav natjecanja organiziran je u tri razine - školska, županijska (regionalna) i državna, tako da priliku da se predstave i iskažu na državnome natjecanju dobivaju samo najbolji od najboljih. U pojedinim je disciplinama na završnicu natjecanja pozvano tek četvero učenika iz cijele Hrvatske. Brodsko-posavska županija bila je zastupljena u petnaest disciplina s ukupno 18 natjecatelja. Iako je i sam nastup na WorldSkills Croatia 2023. već priznanje umijeću budućih mladih majstora i majstorica, valja istaknuti da su se oni dobro iskazali i kući se vratili s dvije zlatne, tri srebrne i dvije brončane medalje, na čemu im možemo iskreno čestitati.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")