Školstvo

8.9.2023.
Posavska Hrvatska

Početak nove školske godine u Brodsko-posavskoj županiji

Uz puno smijeha i pokoju suzu

Školstvo : Uz puno smijeha i pokoju suzu

Imamo skoro osamdeset prvašića više nego lani, ali ukupno više od 200 učenika u osnovnim školama je manje

- Na području Brodsko-posavske županije u ponedjeljak je u školske klupe sjelo 1.184 učenika prvog razreda osnovne škole. To je 79 prvašića više nego prije godinu dana. Međutim, ukupno imamo u osnovnim školama 219 učenika manje. To nije dobar trend ali je naša stvarnost s kojom živimo. Nadam se da će se to promijeniti. Mi pokušavamo puno ulagati u obrazovni sustav jer obrazovanje smatramo najvažnijim, pa uz to što učenici trebaju najbolje moguće uvjete za školovanje, tako i djelatnicima škola nastojimo osigurati dobre uvjete za rad. U posljednje smo vrijeme obnovili 23 škole u cijeloj županiji, ali smo u zadnjem olujnom nevremenu imali ogromne štete. Bez PDV-a, šteta na školskim objektima u županiji iznosi milijun eura. Međutim, u svim će se školama, pa i u onima koje su stradale u nevremenu, nastava u ovoj školskoj godini normalno odvijati. Sanacija šteta neće ometati nastavu. Zahvaljujem svim prosvjetnim djelatnicima i želim puno sreće svim učenicima, posebno prvašićima - poručio je u jutro 4. rujna 2023. godine, prvoga dana nove školske godine, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je sa suradnicima obišao škole u Okučanima, Sibinju i Velikoj Kopanici. Školska je godina počela uz puno smijeha (i pokoju suzu prvašića).

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

11.8.2023.
Posavska Hrvatska

Završen ljetni upis u prve razrede srednje škole, slijedi jesenski rok

Slobodna 123 mjesta u Brodsko-posavskoj županiji

Školstvo : Slobodna 123 mjesta u Brodsko-posavskoj županiji

Ljetni upisni rok u prve razrede srednje škole je završio, pa su početkom ovoga tjedna Ministarstvo obrazovanja i CARNET objavili službeni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok.

 

Tri škole popunjene u ljetnom roku

U Ekonomsko-birotehničkoj školi Slavonski Brod popunjena su sva upisna mjesta u ljetnom upisnom roku. Ukupno je upisano 120 učenika u prve razrede - po 20 učenika u smjer ekonomist, upravni referent, poslovni tajnik i prodavač, te 40 u smjer hotelijersko-turistički tehničar.

U Klasičnoj gimnaziji „Fra Marijan Lanosović” Slavonski Brod završen je upis u prve razrede. U ljetnom upisnom roku popunjena su sva mjesta, 48 učenika upisalo je klasičnu gimnaziju, a program opće gimnazije - odjel za sportaše upisalo je 24 učenika. U sljedećoj školskoj godini u prvim razredima bit će 72 učenika.

I u Tehničkoj školi Slavonski Brod popunjeni su svi prvi razredi u ljetnom upisnom roku. U 7 razrednih odjela upisano je 164 učenika – po 24 učenika u smjerove arhitektonski tehničar, tehničar za mehatroniku i tehničar za računalstvo, po 22 učenika u smjerove elektrotehničar i tehničar za logistiku i špediciju, te 48 učenika u smjer strojarski računalni tehničar.

U Gimnaziji Nova Gradiška ostalo je za jesenski rok slobodno 1 upisno mjesto, pa će u programu opće gimnazije biti ukupno 78 učenika u prvim razredima.

Najviše, 29, slobodnih mjesta u Gimnaziji „Matija Mesić”

U Gimnaziji „Matija Mesić” Slavonski Brod ostao je priličan broj slobodnih mjesta za jesenski rok, čak 29 – za jezičnu gimnaziju 5 mjesta, u općoj gimnaziji 14 slobodnih mjesta, te prirodoslovno-matematičkoj 10 slobodnih mjesta. Jedino je smjer prirodoslovna gimnazija popunjen u ljetnom roku u koji je upisano 26 učenika. U sljedećoj školskoj godini 2023./2024. planirano je 208 učenika u prvim razredima.

Srednja medicinska škola Slavonski Brod upisuje u sljedećoj školskoj godini 2023./2024. ukupno 104 učenika u prve razrede, a nakon ljetnog upisnog roka ostalo je slobodno 7 mjesta u program njegovatelj/ica – TES obrazovanje učenika smanjenih intelektualnih sposobnosti.

U Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška za jesenski rok je ostalo 9 upisnih mjesta u prve razrede, za smjer tehničar za elektroniku 3 mjesta su slobodna, za smjer tehničar za mehatroniku 4 i za smjer tehničar za računalstvo 2 slobodna mjesta. U prvi razred ove godine planiraju upisati 88 učenika.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

7.7.2023.
Posavska Hrvatska

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu

Nagrađeno šezdeset maturanata

Školstvo : Nagrađeno šezdeset maturanata

Odlične maturalne odnosno završne radnje su pokazale iznimnu predanost učenika u bavljenju raznolikim temama, potičući ih da promisle o istinskim vrijednostima i nastave težiti najboljem u svojoj struci ali i u životu

Nastavljajući tradiciju dugu 30 godina, Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu i ove je godine dodijelio nagrade učenicima završnih razreda srednjih škola s područja Slavonskog Broda za najbolje maturalne odnosno završne radove. Slavonskobrodski je Ogranak bio prvi u Hrvatskoj koji je pokrenuo ovakav način nagrađivanja i poticanja izvrsnosti, a nagrada nije dodijeljena jedino 2020. godine, radi koronakrize, tako da je ovo bila 29. dodjela.

Nagrade je učenicima te priznanja njihovim mentorima i ravnateljima škola iz kojih dolaze uručio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu mr. sc. Ivan Medved, a ove godine Matica je nagradila 60 vrijednih učenika i 36 njihovih nastavnika.

 

(Popis nagrađenih učenika i njihovih mentora u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

 

30.6.2023.
Posavska Hrvatska

Uz 200. obljetnicu rođenja Ivana Filipovića

Dodjela nagrade „Ivan Filipović” u Velikoj Kopanici

Školstvo : Dodjela nagrade „Ivan Filipović” u Velikoj Kopanici

Spomen-škola Ivana Filipovića primjereno je dočekala goste programom i izložbama o Ivanu Filipoviću ali i o životu same škole u Kopanici

"Učitelj je više od zanimanja i zvanja, to je poziv i oduševljeno traganje za talentima" rečenica je koja i dvije stotine godina od rođenja „učitelja svih učitelja” Ivana Filipovića (Velika Kopanica, 24. lipnja 1823. – Zagreb, 28. listopada 1895) zvuči jednako uvjerljivo i trebala bi biti credo svim učiteljima. Po Ivanu Filipoviću zove se i prestižna hrvatska nagrada za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu koja se dodjeljuje 1964. godine (najprije u okrilju Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora – kojemu je Filipović osnivač, a zatim od 1967. postaje nagrada Sabora Republike Hrvatske) i njome su ovjenčani naši najbolji učitelji, odgajatelji, profesori i znanstvenici u području obrazovanja i odgoja. Ove godine, u povodu 200. obljetnice rođena Ivana Filipovića nagrada prvi put nije dodijeljena u Hrvatskom saboru, nego u Filipovićevu rodnom mjestu, u spomen-školi Ivana Filipovića u Velikoj Kopanici i to u ponedjeljak, 26. svibnja 2023.

Dodjeli su, među ostalim gostima, nazočili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predsjednica odbora za dodjelu nagrada dr. sc. Vesna Bedeković i svi članovi povjerenstva, saborske zastupnice Ljubica Maksimčuk i Ankica Zmaić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, županijska pročelnica UO za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Emina Berbić Kolar, dugogodišnji ravnatelj škole Emerik Munjiza, načelnik općine Velika Kopanica Ivan Meteš i mnogi drugi, a dočekao ih je i pozdravio ravnatelj škole Željko Flidr.

 

Dobitnici Nagrade „Ivan Filipović“ za 2022. godinu

 

Za životno djelo

Nikica Mihaljević, prof., u području osnovnog školstva i Zlatko Stić, dipl. ing. kem., ravnatelj - savjetnik, u području srednjeg školstva.

Godišnja nagrada

* u području predškolskoga odgoja i obrazovanja Ivana Pavišić, odgojiteljica;

* u području osnovnog školstva: mr. sc. Tamara Ređep, magistra informacijskih znanosti, izvrsna savjetnica, Nataša Ljubić Klemše, učiteljica - savjetnica razredne nastave, dr. sc. Anita Tufekčić, stručna suradnica knjižničarka - savjetnica, Siniša Režek, učitelj - savjetnik matematike i fizike, Ante Karin, pedagog - savjetnik i Biljana Krnjajić, stručna suradnica knjižničarka;

* u području srednjeg školstva Nataša Šantić, dipl. teolog, vjeroučiteljica, Petar Rajaković, mag. ing. el., dr. sc. Vilmica Kapac, dipl. pedagog, ravnateljica i Sanja Galic, prof. hrvatskog jezika i književnosti, stručna suradnica knjižničarka;

* u području visokog školstva izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković te skupno, za udžbenik „Operacijski menadžment” izv. prof. dr. sc. Martina Briš Alić, prof. dr. sc. Dragana Grubišić, prof. dr. sc. Marija Kaštelan Mrak, izv. prof. dr. sc. Marija Martinović, prof. dr. sc. Jasna Prester i izv. prof. dr. sc. Nenad Vretenar, a u području znanstvenog i stručnog rada prof. dr. sc. Đuro Blažeka te izv. prof. dr. sc. Davorin Pichler.

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

2.6.2023.
Posavska Hrvatska

Svečano za Dan škole u Velikoj Kopanici

Dvjestogodišnjica rođenja Ivana Filipovića

Školstvo : Dvjestogodišnjica rođenja Ivana Filipovića

Svečano je, 26. svibnja, proslavljen Dan Osnovne škole „Ivan Filipović” u Velikoj Kopanici uz 200. obljetnicu rođenja ovoga hrvatskog pedagoga, književnika i leksikografa čije ime škola nosi. Ivan Filipovć rođen je 24. lipnja 1823. godine u Velikoj Kopanici, bio je učitelj, osnivač i predsjednik Hrvatskog pedagoško-književnog zbora, osnivač Učiteljskog doma, reorganizirao je hrvatsko školstvo i sustav obrazovanja učitelja. Umro je u Zagrebu 28. listopada 1895. godine, a danas četiri škole u Hrvatskoj nose njegovo ime, u Zagrebu, Račinovcima, Osijeku i njegovoj rodnoj Velikoj Kopanici koja je prije pola stoljeća izgrađena kao spomen-škola Ivana Filipovića.

Na svečanom programu za Dan škole uz učenike, djelatnike, roditelje, predstavnike društvenog života, ravnatelje drugih škola, bili su i predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Vesna Bedeković, načelnik općine Velika Kopanica Ivan Meteš kao i drugi bivši učenici velikokopaničke škole, saborska zastupnica Ružica Vukovac, preč. Vladislav Mandura i vlč. Mirko Matasović, dr. sc. Emerik Munjiza, te profesori s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku dr. sc. Snježana Dubovicki i dr. art. Marko Šošić, predsjednik Sindikata „Preporod” Željko Stipić, a kao poseban gost Ivan Filipović 5. sa suprugom Anitom.

- Naša škola ima bogatu tradiciju, čitava ostavština Ivana Filipovića je kod nas na što smo ponosni – rekao je ravnatelj Osnovne škole „Ivan Filipović” Željko Flindr. Napomenuo je da se škola kao i sve u Hrvatskoj nosi s negativnim demografskim podacima, pa će nagodinu imati manje od 250 učenika, a u zadnjih 100 godina Kopanica će upisati svega 11 učenika u prvi razred.

Odličan program učenika završio je podjelom nagrada učenicima koji su svih osam razreda osnovne škole prošli s odličnim uspjehom, a to su Fabijan Begić, Dorijan Jakić, Filip Blažević, Sanja Kladarić, Luka Kucjenić, Iva Radičević i Zvonimir Švaganović.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

26.5.2023.
Posavska Hrvatska

Dan Osnovne škole „Antun Matija Reljković” Bebrina

Ljubav svima

Školstvo : Ljubav svima

Osnovna škola „Antun Matija Reljković” proslavila je svoj dan svečanim programom koji su priredili učenici i nastavnici.

- Dan općine i Dan škole slavimo zajendon i smatramo da ta povezanost pokazuje i našu lijepu suradnju. Tema našeg programa je „Ljubav svima”. Budući da smo imali pauzu tri godine od takvih programa uzrokovanu koronavirusom, naša želja je da učenici ljubav predaju svima nazočnima – rekla je ravnateljica Osnovne škole „Antun Matija Reljković” Marija Rosandić.

Napomenula je da ove godine u školskim klupama imaju povratnika, a iako ove godine upisuju povijesno najmanji broj prvašića, podaci o rođenima bude nadu i govore da će u sljedećih deset godina upisivati 30 do 36 učenika u prve razrede. Izrazila je zadovoljstvo suradnjom i potporom Općine i Brodsko-posavske županije, zahvaljujući kojoj ostvaruju brojne aktivnosti, a već dugo imaju i kuhane obroke u matičnoj školi, nadaju se nadogradnji i jednosmjenskoj nastavi.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

19.5.2023.
Posavska Hrvatska

Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2023.

Izvrsni mladi majstori

Školstvo :  Izvrsni mladi majstori

Brodsko-posavska županija bila je zastupljena u petnaest disciplina s ukupno 18 natjecatelja koji su se kući vratili sa šest medalja

Kako smo najavljivali, u drugoj polovici prošloga tjedna (od 10. do 12. svibnja) u Zagrebu je održano Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2023., za koji organizatori, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje, ističu da je najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe. Radi se o državnom natjecanju učenica i učenika strukovnih škola u čak 49 disciplina te u izboru najboljega rada za svjetsku WorldSkills smotru u sedam kategorija, što čini oko četiri stotine natjecatelja. Sustav natjecanja organiziran je u tri razine - školska, županijska (regionalna) i državna, tako da priliku da se predstave i iskažu na državnome natjecanju dobivaju samo najbolji od najboljih. U pojedinim je disciplinama na završnicu natjecanja pozvano tek četvero učenika iz cijele Hrvatske. Brodsko-posavska županija bila je zastupljena u petnaest disciplina s ukupno 18 natjecatelja. Iako je i sam nastup na WorldSkills Croatia 2023. već priznanje umijeću budućih mladih majstora i majstorica, valja istaknuti da su se oni dobro iskazali i kući se vratili s dvije zlatne, tri srebrne i dvije brončane medalje, na čemu im možemo iskreno čestitati.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

28.4.2023.
Posavska Hrvatska

Obrtničko-tehnička škola i partneri priredili zanimljivo natjecanje

Prvi brodski Junior barmen cup

Školstvo : Prvi brodski Junior barmen cup

Naš Junior barmen cup organizirali smo u suradnji sa Sofa barom, a natječu se i revijalno sudjeluju naši učenici u smjeru konobar, jer im želimo pokazati drugu dimenziju učenja temeljenoga na radu, ali i zabave, jer kako ljepše provesti petak popodne na nastavi nego pripremajući koktele u obližnjem ugostiteljskom objektu - ističe ravnateljica Anita Holub

Lijepo sunčano proljetno popodne uoči vikenda, a učenici Obrtničko-tehničke škole učionice su zamijenili izlaskom u kafić. Ne, nisu napustili nastavu, nego su samo iskoristili priliku da na Junior barmen cupu, prvom slavonskobrodskom učeničkom natjecanju u pripremi barskih mješavina, javnosti pokažu što su u školi naučili. Podržali su ih učenici i nastavnici drugih razreda, ali i roditelji, prijatelji, gosti, uključujući i učenike i nastavnike Srednje strukovne škole „Marko Babić” iz Vukovara koji su pokazali svoje bravure u disciplini „Free style”.

Šest natjecatelja prvog Junior barmen cupa pokazalo je vještinu pripreme barskih mješavina temeljene na Bacardiju, a ocjenjivao se stil, okus i izgled barske mješavine.

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

 

24.3.2023.
Posavska Hrvatska

Natjecanja i smotre učenika i učenica Brodsko-posavske županije

Još dobrih rezultata

Školstvo : Još dobrih rezultata

Nakon natjecanja mladih tehničara, mladih povjesničara te „Vjeronaučne olimpijade”, prošloga tjedna, čije rezultate donosimo u novom broju „Posavske Hrvatske”, najavimo i natjecanja koja učenike osnovnih i srednjih škola očekuju u tjednu pred nama.

Natjecanje iz hrvatskoga jezika 28. ožujka ugostit će i ove godine Gimnazija Nova Gradiška, zatim će Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića biti domaćin natjecanja iz latinskoga i grčkoga 30. ožujka, a 3. travnja, dakle za tjedan i pol, natjecanje GLOBE škola organizira Osnovna škola Huge Badalića u Slavonskom Brodu.

(Nad)biskupijska „Vjeronaučna olimpijada”

Biskupijska, odnosno nadbiskupijska, razina natjecanja iz vjeronauka održana je 16. ožujka, a naši su se učenici natjecali u Đakovu i Požegi.

U Đakovu, u kategoriji trogodišnjih srednjih škola prvo mjesto osvojila je ekipa Obrtničko-tehničke škole iz Slavonskog Broda - Matea Martinović, Dijana Jelić, Dragan Božanović i Veronika Zečević s vjeroučiteljicom Mandicom Stojčević. U kategoriji osnovnih škola najbolja je bila ekipa OŠ Blaža Tadijanovića iz Slavonskog Broda - Zrinka Grgić, Andrija Lopac, Luka Tolić i Šimun Aračić, s vjeroučiteljicom Višnjom Tunjić.

Na natjecanju u Požegi prvo mjesto u osvojila je ekipa OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške - Ella Conjar, Nikola Lovrić, Korina Ljubičić i Marta Pernar, s mentoricom Andrijanom Petrović, dok je ekipa OŠ „Matija Gubec“ iz Cernika - Klara Kulić, Fran Miškulin, Matej Podkonjak, Lucija Sokić, s mentoricom Ksenijom Savi osvojila treće mjesto. U kategoriji četverogodišnjih srednjih škola prvo mjesto osvojila je Gimnazija Nova Gradiška - Edi Conjar, Monika Delić, Domagoj Ivanišević, Nastja Lovrić, s mentorom Markom Milakovićem.

U Vrpolju 65. natjecanje mladih tehničara

U sklopu ovogodišnjeg, 65., Natjecanja mladih tehničara, domaćin županijske razine natjecanja ponovno je bila Osnovna škola Ivana Meštrovića u Vrpolju. Ovom su prilikom sudjelovala 83 učenika, a natjecali su se u 11 disciplina podijeljenih u dvije kategorije: (H-kategorija – redoviti osnovnoškolski program predmeta Tehnička kultura i program nastave kroz klubove mladih tehničara, izvannastavni program u školi te izvanškolski program tehničke kulture, te P-kategorija – izvannastavni i izvanškolski program u posebnim područjima tehničke kulture za pomladak škola, udruga, centara ili ustanova tehničke kulture). Prva mjesta osvojili su Jakov Medved (Dr. S. Ilijaševića, Oriovac), Antea Miloš (I. B. Mažuranić, Slavonski Brod), Ivan Petranović (A. Mihanovića, Nova Kapela – Batrina), Sara Tomić (B. Tadijanovića, Slavonski Brod), Marko Funarić (I. Meštrovića, Vrpolje), Mihael Radičević (OŠ Sibinjskih žrtava), Mihaela Kvesić (I. Meštrovića, Vrpolje), Emily Zeba (Dr. Stjepana Ilijaševića, Oriovac), Mihael Radočaj (Antuna Mihanovića, Slavonski Brod), Patricija Miščančuk (Sibinjskih žrtava) te Luka Curać (M. Lovraka, Nova Gradiška), drugo Filip Orelj.

Rezultate ovoga, kao i natjecanja iz povijesti i biologije donosimo u „Posavskoj Hrvatskoj” na stranicama 18. i 19.

3.3.2023.
Posavska Hrvatska

Natjecanja i smotre učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Brodsko-posavske županije u školskoj 2022./2023. godini

Najbolji učenici u županiji na natjecanjima i smotrama

Školstvo : Najbolji učenici u županiji na natjecanjima i smotrama

Ponovno u normalnom školskom okruženju, županijska natjecanja i smotre okupljaju ponajbolje učenice i učenike koji se nastoje izboriti za plasman na državnu razinu

Smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva, LiDraNo, uvijek je prije svega svečanost hrvatske riječi u govoru i pismu, kroz prozni ili lirski tekst, kroz samostalni ili skupni scenski izraz, kroz novinarsku formu od pisanoga novinarskog teksta preko školskih novina do radijskih emisija. Tako je bilo i ove godine na županijskom susretu LiDraNo, koji je po tradiciji organizirala slavonskobrodska Osnovna škola Antuna Mihanovića u svom prostoru. Na županijsku smotru javilo se ove godine 21 škola (15 osnovnih i 6 srednjih), ukupno 84 učenika (48 iz osnovnih i 36 iz srednjih škola) s 23 mentora. O rezultatima ovogodišnjeg županijskog susreta LiDraNo, kao i rezultatima županijskih natjecanja iz astronomije i engleskoga jezika više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”.