Školstvo

18.5.2018.
Posavska Hrvatska

Na preporuku Agencije za strukovno obrazovanje

Švedsko izaslanstvo u Slavonskom Brodu

Školstvo : Švedsko izaslanstvo u Slavonskom Brodu

Petnaesteročlano švedsko izaslanstvo u sklopu PLA/studijskoga posjeta Hrvatskoj boravilo je u srijedu u Slavonskom Brodu, gdje su obišli Tehničku te Indrustrijsko-obrtničku školu kako bi doznali više o našem strukovnom obrazovanju

Šaroliko i stručno izaslanstvo, sastavljeno od vodećih ljudi švedske agencije za strukovno obrazovanje, obrtničke komore, zavoda za zapošljavanje, organizacije poslodavaca, udruge obrtnika, sindikata... i te kako je bilo zainteresirano, te su gosti domaćinima postavili cijeli niz pitanja, no najviše ih je zanimala povezanost gospodarstva i obrta sa školom, razvoj novih obrazovnih programa, usklađivanje obrazovnih programa s potrebama gospodarstva, kvaliteta rada i nastavnoga kadra, mogućnost školovanja odraslih te jednak pristup obrazovanju u svim područjima za oba spola

 

(više u tiskanome izdanju "Posavske Hrvatske")

20.4.2018.
Posavska Hrvatska

Sajam vježbeničkih tvrtki Ekonomsko-birotehničke škole

Od kolijevke pa do groba

Školstvo : Od kolijevke pa do groba

Iako je zapravo obvezni nastavni predmet u trećem i četvrtom razredu za zanimanje ekonomist, vježbeničke tvrtke u Ekonomsko-birotehničkoj školi zabavan su način učenja i povezivanja stečenoga znanja, najbliže stvarnom poslu koji bi učenici poslije mature mogli i trebali raditi. Od ideje, izbora područja u kojem žele raditi, osmišljavanja proizvoda, naziva tvrke, prodajnih i prezentacijskih vještina, do svih faza rada tvrtke od njezina osnutka... sve se to uči kroz vježbeničku tvrtku.A da su mogućnosti neograničene, vidjelo se i na sajmu priređenome u školi 19. travnja, gdje su ponuđeni "proizvodi" i "usluge" koje mogu zadovoljiti stvarno različite potrebe - od domaćih mesnih prerađevina, kozmetike i odjeće, nekretnina, pa sve do jestivog školskog pribora i pogrebnih usluga.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

20.4.2018.
Posavska Hrvatska

Objavljen zbornik 3. međunarodne studentske konferencije

Kreativnost i stvaralaštvo u odgoju i obrazovanju

Školstvo : Kreativnost i stvaralaštvo u odgoju i obrazovanju

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti dislocirani studij u Slavonskom Brodu i udruga studenata odgojnih i obrazovnih znanosti Futuri magistri iz Slavonskog Broda 17. travnja predstavila je netom objavljeni zbornik radova s prošlogodišnje međunarodne studentske konferencije "Kreativnost i stvaralaštvo u odgoju i obrazovanju".

13.4.2018.
Posavska Hrvatska

Državno natjecanje učenika strojarskih zanimanja

Tehnička škola Slavonski Brod ugostila najbolje mlade strojare

Školstvo : Tehnička škola Slavonski Brod ugostila najbolje mlade strojare

Državno natjecanje učenika strojarskih zanimanja održavalo se 12. i 13. travnja u Tehničkoj školi Slavonski Brod. Na natjecanje je pozvano 43 učenika srednjih škola iz cijele Hrvatske koji su na (među)županijskim natjecanjima u područjima CNC tehnike glodanja i tokarenja te dizajniranja pomoću računala AutoCAD i CATIA u svojim županijama odnosno regijama bili najbolji

Državno natjecanje učenika strojarskih zanimanja održavalo se 12. i 13. travnja u Tehničkoj školi Slavonski Brod. Pozvano je 43 učenika srednjih škola iz cijele Hrvatske koji su na (među)županijskim natjecanjima u područjima CNC tehnike glodanja i tokarenja te dizajniranja pomoću računala AutoCAD i CATIA u svojim županijama odnosno regijama bili najbolji. Tako su se u Slavonskom Brodu okupili učenici i njihovi mentori iz Benkovca, Bjelovara, Đakova, Karlovca, Krapine, Oroslavja, Osijeka, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Varaždina, Virovitice, Zadra, Zagreba (STŠ F. Vrančića, ISŠ) i Županje Tako su se u Slavonskom Brodu okupili učenici i njihovi mentori iz Benkovca, Bjelovara, Đakova, Karlovca, Krapine, Oroslavja, Osijeka, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Varaždina, Virovitice, Zadra, Zagreba (STŠ F. Vrančića, ISŠ) i Županje. 

Brodsko-posavsku županiju na ovom državnom natjecanju predstavljaju učenici Tehničke škole Marko Jurić i Luka Rosandić (CNC glodanje), Josipa Ćosić i Tomislav Oreč (CNC tokarenje), Luka Majetić (Dizajniranje računalom - AutoCAD) i Kristijan Putnik (Dizajniranje računalom - CATIA).

(više u tiskanom izdanju) 

13.4.2018.
Posavska Hrvatska

Međužupanijski stručni skup

Odgojitelji i stručni suradnici zajedno u prevenciji

Školstvo : Odgojitelji i stručni suradnici zajedno u prevenciji

Međužupanijski stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike u predškolskim ustanovama Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i dijela Vukovarsko-srijemske županije 11. travnja u Slavonskom Brodu organizirao je Dječji vrtić "Cekin"

Međužupanijski stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike u predškolskim ustanovama bio je prigoda da osamdesetak odgojitelja i stručnih suradnika koji svakodnevno rade s djecom predškolskog uzrasta kroz radionice i predavanja nauče više o prevenciji i rješavanju problema u ponašanju djece predškolske dobi, prevenciji ovisnosti u odgojno-obrazovnom sustavu, komunikaciji i samovrednovanju. Psiholozi, pedagozi i odgojitelji tako su dobili nove spoznaje, znanja, metode i alate koji će im pomoći u odgojno-obrazovnom radu s djecom predškolske dobi, kada se postavljaju temelji ne samo budućeg školovanja nego i cijeloga života. Budući da je posljednjih godina sve više problema i s ovim, najmlađim dijelom populacije, saznanja s ovog stručnog skupa bit će im dragocjena.

 

4.2.2017.
Posavska Hrvatska

Dječji vrtić "Hlapić" prokišnjava

Školstvo : Dječji vrtić "Hlapić" prokišnjava

Svečano otvoren u listopadu 2010. godine i u njegovu izgradnju je u dvije godine uloženo 14 milijuna kuna

Kada se ove srijede temperatura zraka, nakon dužeg vremena, digla iznad nule, a uz to je još padala kiša, roditelje čija djeca pohađaju Dječji vrtić "Hlapić" u Naselju Andrije Hebranga dočekale su na hodniku kante jer se po zidovima i sa stropa cijedila voda. Javili su nam se u redakciju pomalo ogorčeni ali i zabrinuti jer to nije, kažu, prvi put, već se događa za svakog takvog vremena, a u vrtiću se već osjeti i vlaga. Iz Uprave su nam potvrdili da se problem sanira, ali su i rekli kako u sobama gdje djeca borave i spavaju nema vlage.

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!

20.5.2016.
Posavska Hrvatska

Najbolji maturanti

Školstvo : Najbolji maturanti

Fotoreportaža o najboljim maturantima u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!

13.5.2016.
Posavska Hrvatska

Dan Veleučilišta

Školstvo : Dan Veleučilišta

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!

6.5.2016.
Posavska Hrvatska

Maloškolci kao veliki

Školstvo : Maloškolci kao veliki

Tko ih polazi, tko organizira, a tko financira male škole?

U tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!
29.4.2016.
Posavska Hrvatska

Studijsko putovanje u Italiju

Školstvo : Studijsko putovanje u Italiju

Nove aktivnosti u projektu STEM genijalci.

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!