Školstvo

31.12.2021.
Posavska Hrvatska

Tradicionalna akcija Rotary kluba Slavonski Brod

Izvrsni studenti i srednjoškolci

Školstvo : Izvrsni studenti i srednjoškolci

Rotary klub Slavonski Brod nagradio je ponovno najbolje, odnosno izvrsne, studente i srednjoškolce u sklopu tradicionalne akcije "Izvrsnost je IN".

- Ovom akcijom dugi niz godina pokušavamo u zajednici nagraditi mlade ljude u kojima smo prepoznali izvrsnost i po ponašanju i po odnosu prema radu, školovanju, obrazovanju jer smatramo da je to budućnost i najsigurnije ulaganje. Do sada je Rotary klub Slavonski Brod dao gotovo 400.000 kuna u ovoj akciji koju nastavljamo jer smatramo da je to jedini ispravan način na koji mlade ljude možemo barem malo potaknuti da razmisle, kad se profesionalno opredijele i završe svoje školovanje, da ostanu u Slavonskom Brodu - napomenuo je predsjednik Rotary kluba Slavonski Brod Hrvoje Palenkić.

Podsjetio je da uz akciju Izvrsnost je IN s proljeća započinje i akcija u kojoj raznim pomagalima, kao na primjer laptopima, nagrađuju odlične učenike srednjih škola, a posebo su ponosni, kako je rekao predsjednik Palenkić, na to što je Rotary District među prvima pomogao ljude na Baniji odmah nakon potresa. Kao još jedan od značajnih doprinosa Rotaryja kao organizacije u svijetu, istaknuo je što su skupljajući sredstava za kupovinu cjepiva protiv dječje paralize i u suradnji s liječnicima i znanstvenicima uspjeli iskorijeniti uzročnika zarazne bolesti dječje paralize.

Devet nagrađenih u akciji "Izvrsnost je IN"

U ovogodišnjoj akciji "Izvrsnost je IN" nagrađeno je devet mladih izvrsnih ljudi, četiri studenta dobili su po 3.000 kuna, četiri srednjoškolca po 2.000 kuna i jedna srednjoškolka 2.500 kuna za izvannastavne aktivnosti.

Povjerenstvo koje su činili predsjednik Zlatko Kozina, te članovi Dražan Kozak i Filip Mirković izabrali su izvrsne. Ovogodišnji laureati su Vanja Čiča, studentica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, studija glume i lutkarske animacije s prosječnom ocjenom 4,84, dobitnica dekaničine nagrade. Zatim Luka Družijanić, student na Fakultetu elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, s prosjekom ocjena 5,0, demonstrator je na tri kolegija i dobitnik priznanja "Josip Lončar". Domagoj Šarić student je Medicinskog fakulteta u Zagrebu, s prosjekom ocjena 4,90, dobitnik dekanove nagrada za akademsku godinu 2018./2019., te Ana Blažević, studentica menadžmenta na Sveučilištu u Slavonskom Brodu, s prosjekom ocjena 5,0, dobitnica priznanja za uspjeh na menadžmentu.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

26.11.2021.
Posavska Hrvatska

Tradicionalna akcija Rotary kluba Slavonski Brod

Izvrsnost je IN

Školstvo : Izvrsnost je IN

Rotary klub Slavonski Brod održao je konferenciju za novinare kako bi obavijestio da je jučer, 25. studenoga otvoren natječaj "Izvrsnost je IN" kojom tradicionalno pred Božić nagrađuju izvrsne učenike i studente s područja Brodsko-posavske županije.

- Od većih događaja u ovoj kao i prošloj godini zbog epidemiološke, pandemijske situacije nismo ništa planirali jer smatramo da to u ovom trenutku ne bi bilo odgovorno, ali odgovornost koju osjećamo prema zajednici, mladim ljudima, onima na kojima ostaje budućnost i ovoga grada i ove zajednice, je nešto što ne zaboravljamo i za što smo tu. Vjerujem da ćemo i ove godine na transparentan način izabrati najbolje, izvrsne između nas za koje smatramo da će jednog dana nastaviti raditi i doprinositi u ovoj zajednici odakle dolaze, a nadamo se da će to shvatiti i kao poticaj da se vrate u ovaj kraj i ponovno ga dignu - istaknuo je predsjednik Rotary kluba Slavonski Brod Hrvoje Palenkić.

Pozivajući učenike i studente da se jave na natječaj, dodao je da su do sada u 14 akcija podijelili više od 350.000 kuna darovitim učenicima i studentima koji su svojim radom, ocjenama i izvannastavnim aktivnostima pokazali izvrsnost: - To nastojimo prepoznati jer mislimo da je to zalog za budućnost.

Uime Odbora za nagrađivanje Zlatko Kozina napomenuo je da natječaj traje od 25. studenoga do 12. prosinca 2021. godine i da je važno predati svu potrebnu dokumentaciju i popuniti obrasce jer je i to oblik izvrsnosti, a i priprema za popunjavanje sličnih obrazaca u budućem radu.

- Cilj ove nagrade je ohrabriti mladost ne bi li ostali ovdje, a na koncu samo ono što je ukorijenjeno može pružati otpor nečemu, inače vjetar ga odnese. Željeli bismo da naši mladi izvrsni ostanu ovdje - naglasio je Kozina.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

22.10.2021.
Posavska Hrvatska

Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod

Obilježili 75. obljetnicu

Školstvo : Obilježili 75. obljetnicu

Današnja Industrijsko-obrtnička škola utemeljena je 5. listopada 1946. odlukom Ministarstva teške industrije SFRJ – Generalne direkcije savezne metalske industrije, Beograd, kao Industrijska škola „Đuro Đaković“

Tri četvrt stoljeća, punih 75 godina, u Slavonskom Brodu se obrazuju učenici za potrebe industrije i obrta u Industrijsko-obrtničkoj školi Slavonski Brod. Prisjećajući se početaka i razvoja škole, bila je to prilika i da se škola predstavi u punom svjetlu današnjice te pogleda u budućnost. Naime, obilježavajući prošloga petka Dan škole i svoju 75. obljetnicu, u školi su priredili izložbe učeničkih radova i postignuća, otvorili svoje stručne radionice i praktikume posjetiteljima te svečano otvorili svoju novu vanjsku covid učionicu/zbornicu i novi praktikum automatike i robotike, a u rad su pustili solarnu punionicu električnih vozila. - Za učionicu na otvorenome iskoristili smo dosad nekorišteni međuprostor u školi. Tu nam je Brodsko-posavska županija osigurala sredstva, a sve su odradili naši učenici uz pomoć strukovnih nastavnika. Praktikum informatike i robotike opremili smo sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, a dijelom i vlastitima te decentraliziranim sredstvima Brodsko-posavske županije. Već duže vrijeme imamo projekt korištenja solarne energije. Imamo punjače za mobitele, solarno stablo, solarno vozilo koje iz godine u godinu unaprjeđujemo. Sada smo se prijavili u program Ministarstva znanosti i obrazovanja i tako su se naši su se učenici uključili i u samu izgradnju solarne punionice za električna vozila. Sve su napravili naši bravari, zavarivači, autolakireri, elektromehaničari, elektroinstalateri, s našim strukovnim učiteljima i profesorima, dakle svi koji su kroz svoj obrazovni program mogli sudjelovati, korisno utrošiti vrijeme, učvrstiti svoje vještine i razviti senzibilitet prema zelenim, obnovljivim izvorima energije i zaštiti okoliša - ističe ravnatelj Luka Mladinović.

Uz ravnatelja i djelatnike te učenike IOŠ SB, u svečanom otvaranju sudjelovali su voditeljica Službe za strukovno obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Hrvoj-Šic, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić i v. d. pročelnice UO za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije Anica Vukašinović. Kako je istaknuto, Industrijsko-obrtnička škola ovime je dokazala kako je su njene radionice centar novih tehnologija, a podizanje ekološke osviještenosti i korištenje obnovljivih izvora energije na visokoj razini. Drugi je dio proslave, svečana akademija, upriličen u Kazališno-koncertnoj dvorani, gdje su se slavljenicima pridružili i drugi gosti i uzvanici: zamjenik župana Marko Šimić, zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, ravnatelji srednjih strukovnih škola iz Slavonskog Broda, Nove Gradiške, Zadra, Zagreba i Velike Gorice, predstavnici HGK i HOK Brodsko-posavske županije, predstavnici akademske zajednice, predstavnici realnog sektora i partneri škole te mnogi drugi.

Rođendanski je program bio raznovrstan, a obogatili su ga nastupi gostiju iz Glazbene, Ekonomsko-birotehničke i Srednje škole Matije Antuna Reljkovića. O tome što radi, što planira i čime se ponosi slavonskobrodski IOŠ prikazali su kroz film, a o školi su, također putem videozapisa, govorili njeni bivši učenici, a sada uspješni poslovni ljudi. Zanimljiv su glazbeno-scenski program izveli i sami učenici i nastavnici, predstavljajući i umjetničku stranu škole. Bila je to prigoda i da se dodijele jubilarne nagrade djelatnicima te zahvalnice prethodnim ravnateljima koji su svojim predanim i vizionarskim radom dali velik doprinos razvoju IOŠ Slavonski Brod, a zahvalnice na potpori i ukazanom povjerenju uručene su i ustanovama, tvrtkama i partnerima s kojima Industrijsko-obrtnička škola uspješno surađuje dugi niz godina.

15.10.2021.
Posavska Hrvatska

Slavonski Brod

Gradit će se osnovna katolička škola

Školstvo : Gradit će se osnovna katolička škola

Gradonačelnik Mirko Duspara i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić potpisali su jučer, 14. listopada, ugovor o pravu građenja katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu. Škola će se graditi na zemljištu površine 13.976 kvadratnih metara u Ulici Anastasa Popovića u Naselju Zrinski Frankopan. Kako je napomenuo gradonačelnik, početna cijena zemljišta bila je 2.170.000 kuna, a s pravom građenja Nadbiskupija će plaćati 1.823 kune mjesečni najam i nakon 10 godina parcelu može otkupiti pri čemu se cijena zemljišta umanjuje za iznos do tada uplaćenih mjesečnih naknada za pravo građenja.

Zahvalivši Gradu na suradnji i potpori u ovom projektu nadbiskup je rekao da izgradnjom osnovne katoličke škole žele pridonijeti kvaliteti školstva u Slavonskom Brodu: - Katolička crkva vodi brigu o cjelovitom čovjeku, ona ga evangelizira, ali i vodi brigu o podizanju njegova dostojanstva, što s enajviše može učiniti kroz njegovo obrazovanje. Koliko god se škole i prosvjetni radnici trude da škole ostanu i odgojne ustanove, sve više se ipak stavlja naglasak i od škole se očekuje da bude obrazovna institucija i mlade priprema prije svega za tržište rada. Htjeli bismo kao škola pripremati mlade ljude za izazove života, odgajati ih kako bi kao kršćani pristupali životu, ali ponuditi im i kvalitetno obrazovanje. Uz redoviti program, a moramo poštivati 70 posto školskoga programa, kurikula, postoji mogućnost da katolička škola ima 30 posto svoj kurikul. Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji postoji Ured za katoličke škole gdje se i stvara program za škole u Republici Hrvatskoj.

Nadbiskup je napomenuo kako smatra da će se otvaranjem još jedne osnovne škole pridonijeti jednosmjenskom radu osnovnih škola u Slavonskom Brodu. Škola će se graditi u etapama, a ako bude potrebe nastava će moći početi i u nekom drugom prostoru, pa kad se škola izgradi preći će u nju. Pojasnio je i da ukoliko bude trebalo Nadbiskupija može za izgradnju škole uzeti kredit ili zatražiti od Vatikana dozvolu da proda nešto od nekretnina. Ravnatelj škole, najvjerojatnije će biti, Pavao Mikulčić, mladi svećenik rodom iz Bukovlja koji je na poslijediplomskom studiju u Rimu studirao pedagogiju i pastoral.

Nastavak je ovo dobre suradnje Grada Slavonskog Broda i Đakovačko-osječke nadbiskupije, a ovom je prigodom istaknuta uspješna dosadašnja suradnja na otvaranju pučke kuhinje i mjesta za beskućnike.

1.10.2021.
Posavska Hrvatska

Info dan europskog projekta

Akademska zajednica ujedinila snage

Školstvo : Akademska zajednica ujedinila snage

Sveučilište u Slavonskom Brodu nastavlja provoditi projekt "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji" koji je Veleučilište u Slavonskom Brodu započelo 2020. godine zajedno s partnerima Institutom Ruđer Bošković i Institutom za fiziku iz Zagreba. Ukupna vrijednost projekta je 2.997.198,45 kuna uz 85-postotnu EU potporu.

- Ovo je vrlo aktualna tematika u današnje vrijeme iz perspektive klimatskih promjena kojima smo svi svjedoci zadnjih godina, a i poljoprivrednici se teže snalaze u tim novim uvjeitma. Stoga je akademska zajednica odlučila ujediniti svoje snage i pokušati pomoći barem koliko je to moguće u ovom času jer je to relativno novo područje koje se kod nas ne istražuje toliko značajno i u tako velikom opsegu kao u drugim europskim zemljama - napomenuo je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, prorektor za projekte i međuinstitucionalnu suradnju Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Tako je nakon stručnih skupova, panel rasprava i radionica 23. rujna održan info dan projekta na kojemu je predstavljeno što je napravljeno ove godine u istraživačkom smislu.

- Prezentirali smo preliminarne rezultate, nakon čega ćemo se dogovoriti kako dalje i doista sam sigurna da ćemo doći do vrlo vrijednih rezultata za poljoprivredu kako u Hrvatskoj tako i šire. Preliminarni rezultati su obećavajući, imamo pozitivne pomake u smislu kako pomoći biljkama da nadiđu nepovoljne okolišne uvjete koji se događaju, u smislu suše, visokih temperatura - pojasnila je dr. sc. Branka Salopek-Sondi sa Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

24.9.2021.
Posavska Hrvatska

Sveučilište u Slavonskom Brodu

Prvi Dani brodskog Sveučilišta

Školstvo :  Prvi Dani brodskog Sveučilišta

Brojnim programima kroz pet dana Sveučilište u Slavonskom Brodu obilježilo je prvu godišnjicu djelovanja

Sveučilište u Slavonskom Brodu ovoga je tjedna bogatim programima prigodno obilježilo svoju prvu godišnjicu rada. Dani sveučilišta pod nazivom Brodski akademski susreti 2021., kroz pet dana, donijeli su cijeli niz tribina i zanimljivih tema te panoa koje su pripremili domaći i gostujući izlagači, povezujući znanost i obrazovanje s gospodarstvom, poljoprivredom, civilnim udrugama, kulturom, turizmom, poviješću i budućnošću.

Prvi Dani Sveučilišta završavaju 24. rujna Konstituirajućom sjednicom Savjeta Sveučilišta te zajedničkom sjednicom Senata i Savjeta Sveučilišta u Slavonskom Brodu pod predsjedanjem privremenog rektor ove visokoškolske ustanove prof. dr. sc. Ivana Samardžića. Uz nastup HPD "Davor" i promotivni video o osnivanju i radu brodskog Sveučilišta tom prilikom promovirat će nove doktore znanosti i sveučilišne specijaliste i dodijeliti zahvalnice te priznanja studentima.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

16.7.2021.
Posavska Hrvatska

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu nastavlja 27 godina dugu tradiciju

Dodijeljene nagrade za najbolje maturalne radove

Školstvo : Dodijeljene nagrade za najbolje maturalne radove

U tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske" donosim popis nagrađenih maturanata, njihovih nagrađenih radova i njihovih mentora

Slavonskobrodski Ogranak Matice Hrvatske nije ni ove godine odustao od svoje 27 godina duge tradicije, svečane dodjele nagrada za najbolje maturalne radove učenika srednjih škola u Slavonskom Brodu. Skromno ali svečano, u dvorani Glazbene škole Slavonski Brod koja je omogućila epidemiološke uvjete za ovo okupljanje, 12. listopada dodijeljene su nagrade maturantima. - Na natječaj je pristiglo ukupno 45 maturalnih radova koje je napisalo i izradio 45 maturanata. Na telefonskoj sjednici Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu 28. lipnja 2021. odlučeno je da se svim prispjelim radovima maturanata brodskih srednjih škola dodijeli nagrada, a njihovim mentorima i mentoricama priznanje - objasnio je predsjednik Ogranka mr. sc. Ivan Medved, koji je na svečanosti i uručio nagrade maturantima a priznanja njihovim mentorima.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

16.7.2021.
Posavska Hrvatska

Završetak projekta "S osmijehom u školu 3"

Svi zadovoljni vrhunskim projektom

Školstvo : Svi zadovoljni vrhunskim projektom

Dogodine nastavak, "S osmijehom u školu 4", u kojem se očekuje uključivanje i većeg broja učenika s poteškoćama i većeg broja asistenata

Završnom konferencijom županijskoga projekta "S osmijehom u školu 3" održanoj u Osnovnoj školi "Antun Matija Reljković" u Bebrini, zaključen je još jedan ciklus projekta koji je donio zadovoljstvo učenicima, njihoim roditeljima, suučenicima, nastavnicima... Privremena pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, šport i kulturu dr. sc. Anica Vukašinović ističe: - Naša županija već sedam godina provodi projekt kroz koji učenici s teškoćama imaju pomoćnike u nastavi, kako bi lakše svladali nastavni plan i program. Ukupno je taj projekt kroz sve godine provedbe vrijedan oko 15 milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto osigurava Brodsko-posavska županija. Velika vrijednost projekta "S osmijehom u školu" je i u tome što smo se svi mi više senzibilizirali za potrebe učenika s teškoćama i rezultati su svake godine bili sve bolji. Pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici pomagali su našim učenicima ne samo u svladavanju nastavnog plana i programa već i u postupku socijalizacije, obavljanju osobne higijene, a sve to donijelo je zadovoljstvo svih koji su uključeni, od samih učenika, preko njihovih pomoćnika do učitelja i roditelja djece. Pomaci su vidljivi, djeca su više motivirana za učenje, mogu bolje pratiti nastavu, više se druže s vršnjacima i rezultati su izvrsni. Kada smo počeli provedbu imali smo 17 pomoćnika u nastavi, a u pripremi za nastavak projekta, za sljedeću pedagošku godinu, vidimo da postoji potreba za više od 80 pomoćnika. Potreba za pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima sve je veća i zato je ovaj projekt potreban i hvale vrijedan, a Brodsko-posavska županija nastavit će ga provoditi i u idućoj školskoj godini, uz veći broj učenika i asistenata u nastavi.

 

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

16.7.2021.
Posavska Hrvatska

Ljetna praksa u Srednjoj školi "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod

Vrlo živo u školskom vrtu

Učenici i nastavnici Srednje škole "Matije Antuna Reljkovića" i tijekom ljeta imaju puno posla

Iako su ljetni školski praznici počeli, u školskom vrtu Srednje škole "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod vrlo je živo. Učenici zalijevaju cvjetne gredice, mladi voćnjak, kose travu, plijeve, ubiru plodove i sve to u sklopu stručne, ljetne prakse.

Pravi hit su među građanima izazvali buketići cvijeća koje kreativno slažu učenici. I ravnateljica Tomić kaže kako nisu ni mislili da će toliki bum izazvati te prekrasne blast boje rezanog cvijeća, a spremaju se i u novo kurikuralno zvanje.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

 

2.7.2021.
Posavska Hrvatska

Obrtničko-tehnička škola Slavonski Brod

Učenici kuhali na Jarunu uz chefove

Školstvo :  Učenici kuhali na Jarunu uz chefove

Učenici Obrtničko-tehničke škole Slavonski Brod pokazali su kulinarsko umijeće na festivalu ljubitelja roštilja i gastronomskih delicija Chill&Grill na zagrebačkom Jarunu. Partner ovogodišnjeg festivala je Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore koji je organizirao predstavljanje regija Lijepe naše. Tako su uz chefove iz Konobe Galinac, Restorana Žganjer i Baranjske kuća kuhanjem se predstavili, a pokazali i inovativnost, slavonskobrodski učenici. Cilj je bio istaknuti kvalitetu domaće namirnice i to ne samo tradicionalnim načinom pripremanja hrane, nego i novim, suvremenim. Da bi prostor izgledao što atraktivnije, ali i da bi se vizualno vidjelo od kuda dolaze, uredila ga je u slavonskom štihu Tajana Balaž Jurišić-Taja.