Školstvo

25.11.2022.
Posavska Hrvatska

Učenici Tehničke škole Slavonski Brod

Posjetili uredništvo „Posavske Hrvatske”

Školstvo : Posjetili uredništvo „Posavske Hrvatske”

"Posavska Hrvatska" sa zadovoljstvom primila polaznike izvannastavne aktivnosti "Mediji"

Polaznici programa izvannastavne aktivnosti Mediji Tehničke škole Slavonski Brod posjetili su uredništvo Posavske Hrvatske, jedinog tjednika u županiji, s tradicijom dugom tri četvrt stoljeća. Učenici drugog i četvrtog razreda, na čelu s voditeljem INA Mediji, nastavnikom Ivanom Bitunjcem, sa zanimanjem su razgledali samo uredništvo, a zatim u razgovoru s urednikom Marinom Kovačevićem i novinarkama Marijom Kovačević, Marinom Bencun i Dunjom Vanić doznali više o procesu i fazama „proizvodnje” novina i samom novinarskom poslu, te ulozi pojedinih članova uredništva. Zanimalo ih je što se u novinama najviše čita, koliko vremena treba da se podaci prikupe, obrade i napiše tematski članak...

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

17.11.2022.
Posavska Hrvatska

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Izložba, predavanja, simpozij....

Školstvo : Izložba, predavanja, simpozij....

Moto ovogodišnjeg Mjeseca borbe protiv ovisnosti je ;Otključaj kavez, kojega su osmislili učenici Gimnazije „Matija Mesić” Maja Kladarić i Fabijan Končevski. Kako su autori pojasnili počinje interpunkcijom točka-zarez koja na engleskom „keep going” znači nastavi, nemoj odustati. Od 2019. godine učenici likovne skupine Gimnazije Matije Mesić u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije osmišljavaju moto Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Tako je 2019. godine moto bio „Ustaj ne odustaj”, 2020. „Stavi točku na i”, a 2021. „Bolje prestati nego nestati”. U skladu sa sloganom ovi kreativni likovnjaci osmišljavaju i likovno rješenje te izrađuju i plakate, pa su tijekom četiri godine priredili 76 radova, a koliko su u tome izvrsni može se vidjeti na izložbi u velikoj dvorani Gradske knjižnice Slavonski Brod, čijim je svečanim otvorenjem 15. studenoga i najavljen 20. Mjesec borbe protiv ovisnosti i 10. Brodski simpozij o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima. Najavljena je i monografija učeničkih plakata, a izložba se može pogledati sve do 30. studenoga 2022. godine. Prigodan program izveli su učenici Glazbene škole Slavonski Brod.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

28.10.2022.
Posavska Hrvatska

Panel rasprava na Sveučilištu u Slavonskom Brodu

Plazmom aktivirana voda pozitivno utječe na biljke

Školstvo : Plazmom aktivirana voda pozitivno utječe na biljke

U sklopu projekta "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji", kojega je 2020. godine započelo Veleučilište u Slavonskom Brodu, održana je, 26. listopada, panel rasprava na Sveučilištu u Slavonskom Brodu, koje je nastavilo provoditi projekt.

- U protekle dvije i pol godine analizirali smo mogućnosti korištenja plazmom aktivirane vode na tradicionalnim povrtnim kulturama u ovom kraju, a odlučili smo se za papriku i zelenu salatu. Kroz niz različitih pokusa uzgojeno je više tisuća biljaka u različitim okolnostima - u plasteniku, izvan plastenika, s plazmom aktiviranom vodom i bez nje. Korištene su razne sorte, bilo je puno varijabli i ti su pokusi završeni, još sortiramo rezultate, ali vidjeli smo određene učinke koje plazmom aktivirana voda može dati na izabranim povrtnim kulturama, pogotovo kad je u pitanju suha tvar – napomenuo je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, prorektor za projekte i međuinstitucionalnu suradnju Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Institut za fiziku iz Zagreba, koji je partner na projektu, bavi se tretiranjem vode pomoću plazme, što pojašnjava dr. sc. Slobodan Milošević: - Na taj se način promijeni kvaliteta vode i omogući određene biološki i ekološki prihvatljive tretmane sjemenki i biljaka koje u konačnici pospješuju rast, odnosno prinose. U prirodi se događaju slične stvari, kad imate oluju s munjama, kiša koja pada je na neki način plazmom tretirana voda. Naša uloga je u ovim interdisciplinarnim istraživanjima djelić posla, ali utjecaj tako tretirane vode je interesantan.

Dr. sc. Branka Salopek-Sondi s Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, koji je također partner na ovom projektu, dodaje da se plazmom aktivirana voda koristi kako bi pomogla biljkama da se bolje nose s nepovoljnim okolišnim uvjetima koje donose klimatske promjene.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

21.10.2022.
Posavska Hrvatska

Umjetnost kao terapija

Kreativne aktivnosti razveselile učenike

Školstvo : Kreativne aktivnosti razveselile učenike

Pjevanje, ocrtavanje lica, ples, pokretni centar „Gibaonica” i likovno-kreativna radionica dio su projekta „Umjetnost kao terapija” održanog u ponedjeljak u dvorištu Osnovne škole Milana Amruša. Učenici su imali priliku pjevati, izabrati boje i likove kojima će biti oslikano njihovo lice, pokazati koliko su kreativni i pokretni te ono najvažnije - dobro se zabaviti. - Okupili smo naše učenike kako bismo proveli kreativne aktivnosti u sklopu projekta „Umjetnost kao terapija”, a cilj je da djeca pokažu svoje osjećaje. Sve aktivnosti imaju terapijski učinak i izravno utječu na razvoj djeteta i njegovog samopouzdanja te percepcije samoga sebe. Ostvarili smo suradnju s kolegicama odgojiteljicama i volonterkama koje se bave glazbom, ocrtavaju lica i prave frizure, pa će razveseliti naše učenike. U pokretnom centru „Gibaonica” djeca će se izraziti pokretom. Uzbuđena su i baš se vesele jer nisu priliku nazočiti nečemu takvom - rekla je Anamarija Blagović, edukacijska rehabilitatorica u školi.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

23.9.2022.
Posavska Hrvatska

Okrugli stol i stručni skup u sklopu Međunarodnog tjedna na Sveučilištu u Slavonskom Brodu

Klimatske promjene i održivost

Školstvo : Klimatske promjene i održivost

U programu Međunarodnog tjedna na Sveučilištu u Slavonskom Brodu u sklopu projektnog info dana održan je 19. rujna, okrugli stol i stručni skup projekta Dobra klima za turizam s temom „Klimatske promjene i održivost”. Nakon što je koordinatorica istraživačkih aktivnosti Ana Marić podsjetila na odrađene projektne aktivnosti, predstavnici Sveučilišta u Slavonskom Brodu dr. sc. Andreja Katolik Kovačević i dr. sc. Hrvoje Sivrić iznijeli su podatke i zaključke sa Svjetske konferencije „Klimatske promjene i održivost”, koja je održana u Frankfurtu početkom rujna.

- Na konferenciji su zaista izneseni kvalitetni i sadržajni podaci na globalnoj razini i koliko god smo svjesni klimatskih promjena, zabrinjavajuće je gdje to sve ide – napomenuo je dr. sc. Hrvoje Sivrić, koji je i jedan od istraživača projekta. No, dodao je kako su istaknute i koristi koje se mogu ostvariti na klimatskim promjenama kao što su otvaranje novih radnih mjesta u području obnovljivih izvora energije, poboljšanje javnog zdravlja, ušteda novca kućanstava i poduzeća, pružanje pogodnosti poljoprivrednicima, jačanje nacionalne i globalne sigurnosti i drugo.

Aktivnosti projekta „Dobra klima za turizam” u punom su zamahu, a sve je više i rezultata istraživanja koja se provode. Voditeljica projekta Lidija Vukojević predstavila je rezultate istraživanja provedenog u obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima vezano uz primjenu ekološke poljoprivrede i obnovljivih izvora energije, kao i njihovu važnost u prilagodbi klimatskim promjenama. Anketa je provedena na uzorku od 172 obiteljska poljoprivredna gospodarstva na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

9.9.2022.
Posavska Hrvatska

Početak nove školske godine i prvi dan škole za 1104 učenika u Brodsko-posavskoj županiji

Kad si sretan...

Školstvo : Kad si sretan...

Energetska obnova 23 škole u županiji stajala je preko 30 milijuna kuna, ali je donijela 70-80 posto energetske uštede

"Kad si sretan, lupi dlanom ti o dlan..." popularna je, vesela i većini poznata pjesmica kojom su učenici razredne nastave u ponedjeljak dočekali svoje nove školske drugove, prvašiće, pokušavajući im razbiti tremu na početku novog razdoblja njihova života, prvog koraka ka odrastanju. U školske klupe diljem Brodsko-posavske županije u školskoj 2022./23. godini prvi put sjelo 1104 učenika, a dočekali su ih ne samo njihovi učitelji nego i ravnatelji, načelnici općina... Učenike i njihove roditelje, ali i učitelje i sve zaposlenike dviju osnovnih škola ove je godine došao pozdraviti i brodsko-posavski župan Danijel Marušić u pratnji privremene pročelnice za obrazovanje, šport i kulturu Anice Vukašinović. Prateći program i oni su zapjevali i zapljeskali s učenicima, a nakon toga podijelili i prigodne poklone koje je i ove godine priredila Radio Slavonija. Kako ističu, učenici i nastavnici na području Brodsko-posavske županije ne moraju ove školske godine strahovati od hladnih učionica, iako je u mnogima plinsko grijanje. Provedena energetska obnova u 23 osnovne škole osigurala je svima bolje uvjete za rad, a 16 škola dobit će solarne panele i tako se riješiti i troška za električnu energiju.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

27.5.2022.
Posavska Hrvatska

WorldSkills Croatia 2022.

Odlični rezultati brodsko-posavskih natjecatelja

Školstvo : Odlični rezultati brodsko-posavskih natjecatelja

U pčelinjaku strukovnih zanimanja, Brodsko-posavska županija imala je predstavnike na čak petnaest natjecanja, a osvojili su ukupno dva zlata, dva srebra i četiri bronce!

Više od 360 najboljih učenika strukovnih škola, uz podršku više od 400 svojih nastavnika, iz više od 200 strukovnih škola iz cijele Hrvatske, natjecalo se od 10 do 12 svibnja u četrdesetak strukovnih disciplina koje obuhvaćaju atraktivan spektar od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i pekarstvo, sve do suvremenih disciplina poput Administracija IT sustava ili interdisciplinarne discipline poput robotike. Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2022., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovom dijelu Europe organizirala je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i to na Zagrebačkome velesajmu u šest paviljona, na površini većoj od 14.000 m2. Natjecanje su pratili učenici stotinjak osnovnih škola i desetak tisuća posjetitelja, ali i četrdesetak partnera natjecanja koji koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane pojedinim disciplinama i zapošljavaju učenike koji su završili strukovne škole te su osigurali proizvode i tehnologiju za natjecanje. Time je uz natjecanje povećana vidljivost i prepoznatljivost strukovnih škola kao poželjnih pri odabiru budućih zanimanja, a povezivanje s gospodarstvom prilika je mladima i da brže nađu posao u struci.

U tom pčelinjaku strukovnih zanimanja Brodsko-posavska županija imala je predstavnike na čak petnaest natjecanja. To su učenici strukovnih škola koji su priliku da se pokažu na nacionalnom natjecanju WorldSkills 2022. izborili kao najbolji u svojoj školi, županiji i/ili regiji, pa je već i samo sudjelovanje na nacionalnom natjecanju dokaz da su među 8 do 10 najboljih u Hrvatskoj u ovom trenutku. Kako se iz bodovnih ljestvica vidi, natjecanje je bilo iznimno zahtjevno, a suci vrlo strogi, ali rezultati nisu izostali.

"Posavska Hrvatska" ovom prilikom donosi i detaljan pregled rezultata učenika srednjih strukovnih škola s područja Brodsko-posavske županije po disciplinama.

 Dva zlata, dva srebra, četiri bronce!

Agro - među osam natjecatelja četvrto mjesto, s punih 87 bodova, zauzeo je Jakov Biondić iz Srednje škole Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, mentor Mario Vukasović.

Veterina - peto mjesto među osam natjecatelja osvojila je Marina Cvijanović također iz Srednje škole Matije Antuna Reljkovića (mentor Davor Baričić) postigavši 70,77 bodova.

Šumarstvo - treće mjesto i brončanu medalju sa 65,06 bodova osvojio je Karlo Koledić iz Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, kojega je za natjecanje pripremao mentor Tomislav Petrić.

Automehatronika - među 11 natjecatelja iz cijele Hrvatske, Brodsko-posavsku županiju predstavljala su dva srednjoškolca. Pritom je Toni Antonio Babić iz Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, pod mentorstvom Zvonimira Sokića, s 89,50 bodova osvojio četvrto mjesto, dok je šesto mjesto pripalo Karlu Kokanoviću iz Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod, pod mentorstvom Stanislava Kloude, koji je postigao 83 boda.

Strojarske tehnike - od ukupno 12 natjecatelja izvrsno četvrto mjesto zauzeo je David Mendelski iz Tehničke škole Slavonski Brod, mentor Slavko Vujeva, koji je postigao 69,57 bodova.

CNC i CAD/CAM tehnologije - od osmero natjecatelja koji su ušli u završni krug natjecanja dvojica su iz Slavonskog Broda. Pritom je brončanu medalju (3. mjesto sa 64,18 bodova), osvojio Jakov Krstičević iz Tehničke škole Slavonski Brod, mentor Marko Starčević, dok je Tomislav Horvatović iz Industrijsko-obrtničke škola Slavonski Brod, mentor Gordana Čarapović, bio šesti s 45,8 bodova.

Električne instalacije - srebrnu medalju za osvojeno drugo mjesto među ukupno osam natjecatelja osvojio je Filip Benedeković iz Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod, koji je postigao izvrsnih 93,8 od ukupno mogućih 100 bodova, a mentor mu je bio Krunoslav Matijašević.

Arhitektonske tehnologije - učenik Tehničke škole Slavonski Brod Nikola Garić, pod mentorstvom Tatjane Janjetović Miljanović, bio je deseti s 66,34 postignuta boda.

Geodezija - Marko Liović iz Srednje škole Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod s 55,94 postignuta boda bio je peti među osam natjecatelja, a mentor mu je Alen Junašević.

Poslovanje recepcije hotela - učenica Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod Nikolina Mrkonjić, pod mentorstvom Ljiljane Sivrić, među 12 natjecatelja bila je peta sa 66,55 bodova.

Poslovanje turističke agencije - među 11 natjecatelja iz cijele Hrvatske srebrnu medalju za osvojeno drugo mjesto (81 od 100 mogućih bodova) postigao je učenik Ekonomsko-birotehnička škole Alan Nuhanović, također pod mentorstvom Ljiljane Sivrić.

Zdravstvena njega - sa 69,14 bodova, među deset natjecatelja deveta je bila Martina Zmaić iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod (mentorica Ivana Milić).

Frizerstvo - zlatnu medalju za osvojeno prvo mjesto (ukupno 76,83 bodova) osvojila je učenica Obrtničko-tehničke škole Slavonski Brod Marija Rubilović, a mentorica joj je bila Sanela Kocijan.

Eko laboratorij - treće mjesto i brončanu medalju među petero natjecatelja u ovoj disciplini osvojila je Damjana Pešorda iz Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, koja je postigla 82,36 bodova, a mentorica joj je Adela Lukavski.

Tajničko poslovanje - među deset natjecatelja šesto je mjesto zauzeo Luka Planteković iz Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod, mentorica Sanda Kovačić, koji je postigao 66,51 bod.

Također, zaključno s 22. travnja, završeno je online glasovanje za izbor najboljih radova WSC smotre 2022. te su na temelju glasova i stručne procjene prosudbenog povjerenstva odabrani najbolji radovi među prijavljenima. Svoj glas nekom od prijavljenih radova dalo je preko 5000 glasača, što pokazuje veliko zanimanje, ali i konkurenciju.

Tako je na WSC smotri radova za učenike s teškoćama treće mjesto (brončanu medalju) osvojila zidna vješalica koju su izradili učenici Industrijsko- obrtničke škole Slavonski Brod Samir Čepalović i Jure Pranjić, pod mentorstvom Jasne Vučković.

Na WSC međusektorskoj smotri učeničkoga stvaralaštva, u disciplini Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija prvo mjesto i zlatna medalja pripala je učeniku Tehničke škole Slavonski Brod Ivanu Franu Araru, koji je pod mentorstvom Marka Starčevića izradio karting.

Dakle, od dvadeset natjecatelja iz Brodsko-posavske županije čak ih osam osvojilo medalju!

15.4.2022.
Posavska Hrvatska

Tehnička škola Slavonski Brod u projektu "Slavonika 5.1"

Smart Factory Start Up

Školstvo : Smart Factory Start Up

Učenici s poduzetničkim idejama koje "piju vodu"

Suvremena škola zahtijeva različite i inovativne pristupe u učenju, a budući da će učenici kad napuste školu i uđu u svijet rada tijekom svog života vjerojatno promijeniti nekoliko radnih mjesta, pri čemu će morati iskazati i fleksibilnost, važno je da kroz školovanje dobiju obrazovanje i odgoj iz poduzetništva, misle u Tehničkoj školi Slavonski Brod. Upravo taj desetljećima zanemarivan poduzetnički segment obrazovanja u ovoj školi razvijaju kroz EU projekt Regionalnog centra kompetentnosti "Slavonika 5.1". Riječ je o projektu kojeg Tehnička škola Slavonski Brod provodi u suradnji s 15 partnera, od 1. prosinca 2019. do 1. prosinca 2023. godine. Projekt je ukupno vrijedan 48.804.018,11 kuna i u 100-postotnom iznosu financira ga Europska unija sredstvima iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, putem Europskog socijalnog fonda.

Imajući iza sebe već gotovo polovicu projekta, Tehnička škola Slavonski Brod priredila je prošloga petka zanimljiv program Smart Factory Start Up, svojevrsno poduzetničko natjecanje učenika. Tom je prilikom pred strogim i stručnim povjerenstvom, ali i predstavnicima gospodarstva i obrtništva, obrazovanja i uprave, svoje poduzetničke ideje predstavilo osam ekipa, osam poduzetničkih timova (pet iz Tehničke škole te timovi iz partnerskih škola - Srednje škole “Valpovo”, Srednje škole “Stjepan Ivšić” iz Orahovice te Tehničke škole iz Požege). Predstavljene ideje su raznovrsne, neobične i, "piju vodu". Učenici su prepoznali nove tehnologije kao i potrebe tržišta, suvremenu želju da se proizvodi i usluge prilagode klijentu, prednosti korištenja IoT tehnologija u prijevozu i prilikom parkiranja, održivih i čistih izvora energije, korištenja senzora u ekonomičnom održavanju čistoće, do poučne slikovnice i višenamjenskog kućnog robota... Pobjednicima su dodijeljene vrijedne nagrade, a još je vrjednije što su učenici i nastavnici iz partnerskih škola sudjelovali na panel raspravi o mogućnostima učeničkog poduzetništva, na kojima su čuli i svoje kolege ali i poduzetnike koji najbolje poznaju tržište.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

25.3.2022.
Posavska Hrvatska

Dan škole i Svjetski dan osoba s Down sindromom

Različitost je naše bogatstvo

Školstvo : Različitost je naše bogatstvo

Izvrsnu ideju ostvarili su učenici i nastavnici slavonskobrodske Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić". Želeći na malo drugačiji način početi obilježavanje Dana svoje škole, koji se poklapa i sa Svjetskim danom osoba s Down sindromom, organizirali su prigodan program u kojem su se učenici te škole družili i igrali sa svojim vršnjacima, ali i nešto starijim sugrađanima s Down sindromom.

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

11.3.2022.
Posavska Hrvatska

Studiranje je lakše uz potpore

Rasadnik mladih poljoprivrednika

Školstvo : Rasadnik mladih poljoprivrednika

Domaći proizvodi uvijek se cijene, bez obzira na sve veću ponudu trgovačkih centara, a važnost lokalnog uzgoja i same poljoprivrede dobro znaju studenti Biotehničkog odjela Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Među njima su i Valerija Rakitić iz Sikirevaca, studentica treće godine preddiplomskog stručnog studija bilinogojstva i Josip Maričević iz Slobodnice, student četvrte godine diplomskog studija ekološke poljoprivrede. Oboje po struci agronomski tehničari, izvanredni studenti, dobitnici bespovratnih sredstava kojima Ministarstvo poljoprivrede stipendira studente biotehničkih znanosti s područja Slavonije, Baranje i Srijema, Valerija i Josip odrastali su na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a planiraju imati i vlastita.

- Ne znam se maknuti od toga, urođeno mi je da to volim i stvarno sam poljoprivredu kroz godine zavoljela. Vidim budućnost u tome iako je naš OPG prolazio kroz svakakva razdoblja. Uvijek nekako sve ovisi o vanjskim čimbenicima na koje ne možemo puno utjecati, ali mislim da nema života bez poljoprivrede jer proizvodimo hranu, nebitno jesmo li stočari ili ratari. Sve kreće od poljoprivrede - objašnjava Valerija i dodaje: - Planirala sam nastaviti školovanje nakon srednje škole, a Slavonski Brod mi je bio najbolji izbor zbog blizine, kako bih mogla raditi kod kuće i istovremeno ići na fakultet. Kod kuće znam primijeniti sve ono što sam naučila iz prakse, dok još nisam krenula na fakultet. Sad imamo puno teorije i dosta toga može se naučiti, pa to mogu dodatno primijeniti. Naše sveučilište povećava sate praktične nastave, napravljen je plastenik u Slobodnici, pa se putem prakse studentima koji kod kuće nemaju doticaj s poljoprivredom sve pokazuje i dodatno ih se motivira. Sveučilište je ispunilo moja očekivanja jer naučimo dosta toga o raznim kulturama, bolestima, štetnicima, načinu primjene zaštitnih sredstava... To sve potrebno nam je da bismo danas-sutra radili na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Planiram krenuti s uzgojem jagoda. To mi se sviđa, pa ću za početak početi s time uz svoju obitelj, a kroz neko vrijeme možda se i odvojiti. Imam jako dobru podlogu, roditelje i braću koji će mi pomoći u tome. Za jagode sam se odlučila ponajprije zbog tržišta jer im je cijena jako skočila, a već imam sve predispozicije što se tiče zemlje, prostora, mehanizacije i dosta predznanja.

- Već u sedmom ili osmom razredu ciljao sam na to da idem na fakultet. Ostanak u Slavonskom Brodu mi je puno toga olakšao i drago mi je što sad imamo Sveučilište. Htio sam otići na fakultet u Osijek, no nisam mogao, ali nije mi žao. Jedino mi je žao mi je što nam u programu nije ostao smjer ratarstvo kao diplomski studij, ali fakultet nam je omogućio izborne predmete koji usmjeravaju na ratarstvo i sve je super. Upisao sam ekološku poljoprivredu jer smatram da će to danas-sutra biti budućnost i da ćemo se morati prebaciti na to zato što ćemo, ako nastavimo ovako, zagaditi svijet. Nakon fakulteta najvjerojatnije ću raditi na svom obiteljskom gospodarstvu, a orijentirat ću se ovisno o tržištu i vremenu. Možda bih se danas-sutra više bazirao na ratarstvo, ovisno o tržištu i budem li to mogao sam obavljati. Smatram da je trenutačno ratarstvo cjenjenije, govedarstvo još kako-tako, ali svinjgojstvo je ove godine loše i ne ide nabolje. Vidjet ćemo kako će biti. U ekološkoj poljoprivredi ima puno novih ideja koje će nas možda usmjeriti na neke nove proizvodne metode - kaže Josip Maričević.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)