Školstvo

24.9.2021.
Posavska Hrvatska

Sveučilište u Slavonskom Brodu

Prvi Dani brodskog Sveučilišta

Školstvo :  Prvi Dani brodskog Sveučilišta

Brojnim programima kroz pet dana Sveučilište u Slavonskom Brodu obilježilo je prvu godišnjicu djelovanja

Sveučilište u Slavonskom Brodu ovoga je tjedna bogatim programima prigodno obilježilo svoju prvu godišnjicu rada. Dani sveučilišta pod nazivom Brodski akademski susreti 2021., kroz pet dana, donijeli su cijeli niz tribina i zanimljivih tema te panoa koje su pripremili domaći i gostujući izlagači, povezujući znanost i obrazovanje s gospodarstvom, poljoprivredom, civilnim udrugama, kulturom, turizmom, poviješću i budućnošću.

Prvi Dani Sveučilišta završavaju 24. rujna Konstituirajućom sjednicom Savjeta Sveučilišta te zajedničkom sjednicom Senata i Savjeta Sveučilišta u Slavonskom Brodu pod predsjedanjem privremenog rektor ove visokoškolske ustanove prof. dr. sc. Ivana Samardžića. Uz nastup HPD "Davor" i promotivni video o osnivanju i radu brodskog Sveučilišta tom prilikom promovirat će nove doktore znanosti i sveučilišne specijaliste i dodijeliti zahvalnice te priznanja studentima.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

16.7.2021.
Posavska Hrvatska

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu nastavlja 27 godina dugu tradiciju

Dodijeljene nagrade za najbolje maturalne radove

Školstvo : Dodijeljene nagrade za najbolje maturalne radove

U tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske" donosim popis nagrađenih maturanata, njihovih nagrađenih radova i njihovih mentora

Slavonskobrodski Ogranak Matice Hrvatske nije ni ove godine odustao od svoje 27 godina duge tradicije, svečane dodjele nagrada za najbolje maturalne radove učenika srednjih škola u Slavonskom Brodu. Skromno ali svečano, u dvorani Glazbene škole Slavonski Brod koja je omogućila epidemiološke uvjete za ovo okupljanje, 12. listopada dodijeljene su nagrade maturantima. - Na natječaj je pristiglo ukupno 45 maturalnih radova koje je napisalo i izradio 45 maturanata. Na telefonskoj sjednici Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu 28. lipnja 2021. odlučeno je da se svim prispjelim radovima maturanata brodskih srednjih škola dodijeli nagrada, a njihovim mentorima i mentoricama priznanje - objasnio je predsjednik Ogranka mr. sc. Ivan Medved, koji je na svečanosti i uručio nagrade maturantima a priznanja njihovim mentorima.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

16.7.2021.
Posavska Hrvatska

Završetak projekta "S osmijehom u školu 3"

Svi zadovoljni vrhunskim projektom

Školstvo : Svi zadovoljni vrhunskim projektom

Dogodine nastavak, "S osmijehom u školu 4", u kojem se očekuje uključivanje i većeg broja učenika s poteškoćama i većeg broja asistenata

Završnom konferencijom županijskoga projekta "S osmijehom u školu 3" održanoj u Osnovnoj školi "Antun Matija Reljković" u Bebrini, zaključen je još jedan ciklus projekta koji je donio zadovoljstvo učenicima, njihoim roditeljima, suučenicima, nastavnicima... Privremena pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, šport i kulturu dr. sc. Anica Vukašinović ističe: - Naša županija već sedam godina provodi projekt kroz koji učenici s teškoćama imaju pomoćnike u nastavi, kako bi lakše svladali nastavni plan i program. Ukupno je taj projekt kroz sve godine provedbe vrijedan oko 15 milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto osigurava Brodsko-posavska županija. Velika vrijednost projekta "S osmijehom u školu" je i u tome što smo se svi mi više senzibilizirali za potrebe učenika s teškoćama i rezultati su svake godine bili sve bolji. Pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici pomagali su našim učenicima ne samo u svladavanju nastavnog plana i programa već i u postupku socijalizacije, obavljanju osobne higijene, a sve to donijelo je zadovoljstvo svih koji su uključeni, od samih učenika, preko njihovih pomoćnika do učitelja i roditelja djece. Pomaci su vidljivi, djeca su više motivirana za učenje, mogu bolje pratiti nastavu, više se druže s vršnjacima i rezultati su izvrsni. Kada smo počeli provedbu imali smo 17 pomoćnika u nastavi, a u pripremi za nastavak projekta, za sljedeću pedagošku godinu, vidimo da postoji potreba za više od 80 pomoćnika. Potreba za pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima sve je veća i zato je ovaj projekt potreban i hvale vrijedan, a Brodsko-posavska županija nastavit će ga provoditi i u idućoj školskoj godini, uz veći broj učenika i asistenata u nastavi.

 

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

16.7.2021.
Posavska Hrvatska

Ljetna praksa u Srednjoj školi "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod

Vrlo živo u školskom vrtu

Učenici i nastavnici Srednje škole "Matije Antuna Reljkovića" i tijekom ljeta imaju puno posla

Iako su ljetni školski praznici počeli, u školskom vrtu Srednje škole "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod vrlo je živo. Učenici zalijevaju cvjetne gredice, mladi voćnjak, kose travu, plijeve, ubiru plodove i sve to u sklopu stručne, ljetne prakse.

Pravi hit su među građanima izazvali buketići cvijeća koje kreativno slažu učenici. I ravnateljica Tomić kaže kako nisu ni mislili da će toliki bum izazvati te prekrasne blast boje rezanog cvijeća, a spremaju se i u novo kurikuralno zvanje.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

 

2.7.2021.
Posavska Hrvatska

Obrtničko-tehnička škola Slavonski Brod

Učenici kuhali na Jarunu uz chefove

Školstvo :  Učenici kuhali na Jarunu uz chefove

Učenici Obrtničko-tehničke škole Slavonski Brod pokazali su kulinarsko umijeće na festivalu ljubitelja roštilja i gastronomskih delicija Chill&Grill na zagrebačkom Jarunu. Partner ovogodišnjeg festivala je Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore koji je organizirao predstavljanje regija Lijepe naše. Tako su uz chefove iz Konobe Galinac, Restorana Žganjer i Baranjske kuća kuhanjem se predstavili, a pokazali i inovativnost, slavonskobrodski učenici. Cilj je bio istaknuti kvalitetu domaće namirnice i to ne samo tradicionalnim načinom pripremanja hrane, nego i novim, suvremenim. Da bi prostor izgledao što atraktivnije, ali i da bi se vizualno vidjelo od kuda dolaze, uredila ga je u slavonskom štihu Tajana Balaž Jurišić-Taja.

25.6.2021.
Posavska Hrvatska

Brodsko-posavska županija

Dva milijuna Sveučilištu

Školstvo : Dva milijuna Sveučilištu

Sveučilištu u Slavonskom Brodu iz proračuna Brodsko-posavske županije stiglo je 1,75 milijuna kuna za kupovinu nove zgrade i 250 tisuća kuna za plaće

Svečanim stavljanjem potpisa na ugovor između Brodsko-posavske županije i Sveučilišta u Slavonskom Brodu, kojem su u ponedjeljak svjedočili novinari, Brodsko-posavska županija našoj je mladoj akademskoj ustanovi darovala dva milijuna kuna iz županijskoga proračuna. Od tog je iznosa 1,75 milijuna namijenjeno za kupnju nekretnine, odnosno zgrade nekadašnje zdravstvene stanice tvornice "Đuro Đaković", a 250 tisuća za vanjske suradnike koje je Sveučilište moralo angažirati da bi se mogla održavati nastava. Ugovor, koji su potpisali brodsko-posavski župan Danijel Marušić i privremeni dekan prof. Ivan Samardžić rezultat je nastojanja Brodsko-posavske županije da afirmira i osnaži brodsko Sveučilište, a novac je u županijskome proračunu osigurao prošli saziv Županijske skupštine. Potpisivanju su nazočili privremena pročelnica UO za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović, predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik Pero Ćosić, te zamjenik župana Marko Šimić. Županija će i dalje nastojati u okviru svojih mogućnosti podupirati razvoj Sveučilišta, no istaknuto je kako su na nedavnom sastanku s ministrom obrazovanja Fuchsom i ministrom financija Marićem dobili smo obećanje da će tih četiri milijuna kuna, koliko je potrebno za plaće, biti do kraja godine nadoknađeni, da Sveučilište počne raditi pod jednakim uvjetima kao i druga. Rektor Samardžić je istaknuo kako će nastojati dobiti i sredstva za energetsku obnovu netom kupljene zgrade te najavio kupovinu zgrade IRC-a ĐĐ za potrebe novoga stručnog studija informatičkih tehnologija koji kane pokrenuti.

 

18.6.2021.
Posavska Hrvatska

Sibinj

Oproštaj predškolaca od vrtića

Školstvo : Oproštaj predškolaca od vrtića

U općini Sibinj održavaju se brojne društvene aktivnosti, edukativnog, humanitarnog i zabavnog karaktera. Tako je Dječji vrtić Sibinj pod pokroviteljstvom Općine Sibinj upriličio 10. lipnja oproštaj od malih predškolaca koji najesen kreću u školu. Zbog epidemioloških mjera svečani program je održan na otvorenom u sibinjskom parku pored Crkve sv. Ivana Krstitelja. Djeca su zajedno s roditeljima i svojima najbližima pogledali predstavu "Mačak u čizmama" Kazališne družine "Ivana Brlić-Mažuranić" iz Slavonskog Broda, a zatim je 65 malih maturanata primilo diplome o uspješnom svladavanju programa predškole, te su na kraju svi uživali u pikniku na travi.

11.6.2021.
Posavska Hrvatska

Reportaža sa školskog gospodarstva

Posadili smo i kikiriki

Školstvo : Posadili smo i kikiriki

Školsko gospodarstvo Srednje škole "Matija Antun Reljković" u Slavonskom Brodu prostire se na oko 70 hektara i na njemu je uvijek živo, kao i na svakom obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu gdje se obavljaju poslovi ovisno o sezoni, vremenskim prilikama, vegetaciji.

- Imamo plastenike, staklenike, hidropone, kupinjak, ratarske kulture, ove godine 33 hektara suncokreta, oko 7 hektara pšenice, po jedan hektar zobi, povrtnjaka i buče uljarice, bundeve, zatim djetelinsko-travne smjese, posađene lucerne i svu potrebnu mehanizaciju koju stalno obnavljamo, što kroz projekte, što od naše zarade - navodi Dražen Kajmić, profesor poljoprivrednih stručni predmeta i praktične nastave, voditelj školskog gospodarstva.

Uz tradicionalne poljoprivredne kulture, svake godine nastoje posijati, posaditi i nešto novo. Tako su ove godine posijali kikiriki, a planiraju i heljdu.

Novi voćnjak domaćih sorti

- Izvadili smo stari voćnjak i posadili novi za što smo dio sredstava ostvarili iz projekta Ine, uložili smo i vlastita sredstva, od škole i učeničke zadruge. Ove smo godine posadili 70 novih stabala svih voćnih vrsta šljive, jabuke, trešnje, višnje mušmule, dunje, kruške, oskoruše, stare domaće sorte koje se neće kemijski tretirati - kaže voditelj Kajmić, a od voća imaju još i hektar kupine, maline, aronije.

U hidroponskom plasteniku učenici na praksi su upravo zakidali zaperke na rajčici i vezali ju.

- Hidroponski uzgoj je uzgoj bez tla, a kao supstrat koristimo kamenu vunu. Na jednoj strani imamo rajčicu, na drugoj papriku. Imamo automatsko navodnjavanje, svaka tri sata se navodnjava po dvije minute. U svakom od tri tanka je po jedno hranjivo, hranjiva se prebacuju u veliku cisternu, te crpkom u kamene kocke i idu u navodnjavanje. Poljoprivreda nije kao prije samo rad na zemlji, tu su i nove tehnologije, plastenici, staklenici, uzgoj u povišenim gredicama, svake godine se sve više novih tehnologija primjenjuje u poljoprivredi i to učenike posebno zanima. Oni ovdje rade sve, rade od sjetve, presađivanja, sadnje do održavanja, tu su od sjetve do berbe, prate sve, primjenjuju prirodnu zaštitu, prihranjivanje - pojašnjava Bruno Zečević, strukovni učitelj praktične nastave.

Podsjeća da ih ni korona nije udaljila, svaki su dan na praktičnoj nastavi, a kako se vrt prostire na 2 hektara cijeli se razred može rasporediti da radi na distanci sukladno epidemiološkim mjerama.

Zaperke je zakidao i Ivan Stjepanović, učenik je prvog razreda smjer fitofarmaceut: - Svaki dan radimo i volim to što imamo dosta praktične nastave.

Vrtno i balkonsko cvijeće

U cvjećarskom plasteniku proizvode jednoljetnice, dvoljetnice i trajnice, a i u cvjećarstvu prate novitete, idu u korak s njima pa uvijek posade neku novu vrstu. Budući da cvjetne sadnice i prodaju, osluškuju i građane što žele

- Upravo završava prodaja jednoljetnica koja počne početkom travnja i traje sve do početka lipnja što je i optimalno vrijeme za sadnju jednoljetnica. Svakodnevno nam dolaze kupci kad krene sezona, a najviše i imamo onoga što ljudi traže, vrtno i balkonsko cvijeće - kadifa, mala begonija, maćuhica, tratinčica, potočnica, pelargonija, odnosno liza obična, puzajuća, grmolika begonija, begonija kaliopa, ukrasna kopriva, vinke puzajuće i stajaće - pokazuje nam strukovni učitelj Zečević. Čak 6 do 7 tisuća komada cvjetnica iskoriste za školsko dvorište, vrt, a njima su ukrasili i mnoga općinska središta, dvorišta i okoliš škola, dječjih vrtića gdje su učenici posadili cvjetnice i uredili cvjetne gredice diljem županije.

- Kupila sam ukrasne koprive i još neku biljku koju ne znam kako se zove, a jako mi se svidjela. I inače u školu dođem kupiti cvjetne sadnice jer su kvalitetne i zadovoljna sam - kaže nam Janja Čičak koja je u kupovinu došla s unukom Mašom Božan.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

28.5.2021.
Posavska Hrvatska

Ponosni na slavonskobrodske maturante

Najbolji su

Školstvo : Najbolji su

Mislim da smo svi sa smiješkom i odobravanjem, iako iritantne, slušali zviždaljke maturanata koji su tako najavili kraj svog srednjoškolskog školovanja. Posljednji dan škole obilježili su tradicionalnom kostimiranom povorkom od svojih škola do korza, uz suglasnost stožera civilne zaštite i sukladno epidemiološkim mjerama. Ukupno 1.024 slavonskobrodska maturanta iz 8 škola i 59 razreda ponovno su dokazali da su najbolji maturanti u državi, a ovu veselu, razdraganu povorku ponosno su dočekali i pozdravili mnogobrojni sugrađani, roditelji, braća, sestre, prijatelji.

Svim maturantima želimo uspjeh na maturi, upis željenog fakulteta ili što prije zapošljavanje.

28.5.2021.
Posavska Hrvatska

Projekt "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji"

Konkretna pomoć poljoprivrednicima

Školstvo : Konkretna pomoć poljoprivrednicima

Tijekom ovoga tjedna održan je prvi Stručni skup za dionike projekta "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji" (AVACS), nositelj kojeg je Sveučilište u Slavonskom Brodu, a partneri su Institut "Ruđer Bošković" i Institut za fiziku iz Zagreba.

Provedbu projekta počelo je slavonskobrodsko Veleučilište, današnji sastavni dio Sveučilišta u Slavonskom Brodu, a kako ističe v. d. prorektora za projekte i međuinstitucionalnu suradnju izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, voditelj istraživanja u Slavonskom Brodu, projekt je trenutačno u punoj fazi provedbe. - U ovom trenutku intenzivno se rade pokusi na salati i djelomično na paprici, s ciljem utvrđivanja razlika u načinima uzgoja u plasteniku i izvan njega, na našem pokušalištu u Slobodnici. Kolege iz Zagreba, naši partneri, rade fundamentalna istraživanja iz područja molekularne biologije i fizike na sjemenkama koje su tretirane plazmom aktiviranom vodom, riječ je o nečemu što je u Europi već poznato, no u Hrvatskoj je to potpuno novi koncept, i ta su znanstvena istraživanja u samom početku. Sve rezultate podijelit ćemo sa zainteresiranom javnošću, s vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kako bismo kroz preporuke, koje ćemo izdati na kraju projekta, bili maksimalno korisni tim ljudima - rekao je prof. Mirosavljević te istaknuo da je i provedba projekta "AVACS" jedan od načina na koji Sveučilište konkretno pomaže gospodarstvenicima u područjima iz kojih izvode studijske programe, i iz tema koje su od općeg značaja za cijelo društvo.

- Cilj projekta je provedba primijenjenog istraživanja na izabranim poljoprivrednim kulturama, u ovom slučaju to su zelena salata i paprika, kako bi se utvrdilo na koji način napredna tehnološka rješenja pomažu prilagodbi biljaka klimatskim promjenama i novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji. Ta će istraživanjima rezultirati izradom prijedloga preporuka koje će pomoći ne samo dionicima projekta nego svima zainteresiranima koji djeluju na području poljoprivrede. Vrijednost projekta je 2.997.198,45 kuna, potpora Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 85 posto, a dobili smo i odobrenje nacionalne komponetnte za 15 posto prihvatljivih troškova - kazala je Nikolina Brnić, istraživačica i koordinatorica projekta "AVACS".

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)