Školstvo

10.5.2024.
Posavska Hrvatska

Natjecanje koje čuva živote

Sigurno u prometu 2024.

Školstvo : Sigurno u prometu 2024.

Ponovno su učenici Brodsko-posavske županije pokazali odlično znanje u poznavanju prometnih pravila, ali i njihovoj primjeni

Županijsko natjecanje učenica i učenica osnovnih škola Brodsko-posavske županije „Sigurno u prometu” 2024. ugostila je i ove godine Osnovna škola Sibinjskih žrtava u Sibinju na svom dobro opremljenom poligonu. Županijsko natjecanje u poznavanju prometnih i sigurnosnih pravila upravljanja biciklom priređeno je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja republike Hrvatske, Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Brodsko-posavske županije, HAK Zagreb. AK „Marsonia” iz Slavonskog Broda, HAK Nova Gradiška te Policijske uprave Brodsko-posavske županije. Sudjelovalo je sedam četveročlanih ekipa iz Brodsko-posavskih osnovnih škola: „Viktor Car Emin“ iz Donjih Andrijevaca, „Ljudevit Gaj“ iz Lužana, „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške, Ivana Gorana Kovačića iz Starog Petrovog Sela, “Ivan Meštrović” iz Vrpolja, “Ivana Brlić-Mažuranić” iz Slavonskog Broda i, naravno Sibinjskih žrtava iz Sibinja. Natjecanje je organizirano iz dva dijela – pisanoga testa koji se rješava računalno online i rezultati se izravno šalju državnome povjerenstvu, te ispita vještina na sva priređena poligona, tako da su natjecatelji podijeljeni u tri skupine, kako bi sve teklo brže.

Ekipno, ove su godine ponovno najbolji bili učenici OŠ I. G. Kovačića iz Starog Petrovog Sela, a četveročlanu ekipu koja će predstavljati Brodsko-posavsku županiju na državnom natjecanju čine Luka Kokotović, Mislav Španić, Petra Mihaljević i Lea Babić.

 

10.5.2024.
Posavska Hrvatska

Srednja medicinska škola Slavonski Brod

Izbor životnog puta

Školstvo : Izbor životnog puta

Srednja medicinska škola Slavonski Brod uvijek na zanimljiv način predstavi obrazovne programe budućim srednjoškolcima, tako je bilo i ovaj put. - Dan otvorenih vrata željeli smo prirediti na Korzu, kako bismo našu školu približili svim građanima našeg grada i županije, u čemu smo imali potpunu podršku Grada Slavonskog Broda, ali zbog nepovoljne vremenske prognoze smo odustali. Ove godine više nego ikada, više od 200 učenika osmaša, posjetilo je našu školu, na čemu istinski zahvaljujem ravnateljima osnovnih škola. Ovo je dan kada učenici izabiru, vjerojatno, svoj životni put - napomenula je ravnateljica Srednje medicinske škole Jelena Jelinić-Bošnjak.

Nakon uvodnog djela gdje ih upoznaju s osnovnim podacima o školi, učenici po smjerovima i kabinetima vode manje skupine osmaša i predstavljaju im i prikazuju što se sve radi u ovoj školi, u kojoj je praktična nastava neizostavna i izuzetno važna.

- Naši kabineti su vrhunski opremljeni i u njima se učenici pripremaju i fizički i psihički za rad na radilištu, a vježbe odrađuju u ustanovama s kojima imamo sklopljene ugovore - rekla je Martina Jerković, voditeljica zdravstvenih vježbi učenika na svim radilištima.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

8.3.2024.
Posavska Hrvatska

Što pokazuje usporedba ocjena učenika na kraju osnovne i na kraju srednje

Najbolje škole u županiji

Školstvo : Najbolje škole u županiji

U poplavi odlikaša, neki ipak čuvaju standard ocjenjivanja. To su škole koje realno ocjenjuju svoje učenike i daju i djeci i roditeljima realan uvid u znanje i sposobnosti, što ih kasnije može sačuvati od razočaranja i trauma

Koristeći podatke objavljene na Školskom e-rudniku, mr. sc. Smiljan Pilipović, dipl. ing. najprije je analizirao i objavio podatke za učenike koji su se nakon osnovne škole upisali u gimnazije, uspoređujući njihov uspjeh (ocjene) na kraju osmogodišnjeg i gimnazijskog školovanja iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika, a onda je istu metodologiju primijenio i na učenike drugih srednjih škola koji su pristupili maturi. Tako su se na vrhu liste našle škole koje ocjene poklanjaju šakom i kapom, kod kojih su svi odlikaši, a na dnu su škole u kojima je kriterij ocjenjivanja stroži. Prava se slika našeg školstva dobije usporedbom podataka iz osnovne i srednje škole, kada se vidi razlika u postignutim ocjenama između osmog i četvrtog razreda srednje.

No, mi škole kod kojih je kriterij ocjenjivanja stroži (realniji) ne bismo nazvali najstrožima već najboljima, jer one djecu obrazuju i ocjenjuju kako treba, ne daju im lažnu nadu, nego pravu sliku njihovih postignuća.

Pet škola kod čijih je učenika razlika između ocjene na završetku osnovne i srednje škole najmanja, su: 1.) OŠ Josipa Kozarca, Slavonski Šamac; 2.) OŠ Ivana Meštrovića, Vrpolje; 3.) OŠ Mate Lovraka, Nova Gradiška; 4.) OŠ Antuna Mihanovića, Slavonski Brod te 5.) OŠ Stjepana Radića, Oprisavci.

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

 

1.3.2024.
Posavska Hrvatska

Nastavak napetih natjecanja

Školstvo : Nastavak napetih natjecanja

Natjecanja i smotre učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Brodsko-posavske županije u školskoj 2023./2024. godini

Prije dva tjedna počela su prva županijska natjecanja i na području Brodsko-posavske županije, koja se odvijaju istodobno kad i u ostalim dijelovima Hrvatske. Doduše, još u svim područjima nisu gotova ni školska natjecanja, izlučna za županijsku razinu. Već se zna tko su predloženici iz naše županije na održana državna natjecanja, a neki tek čekaju izradu zbirnih lista svih rezultata natjecanja iz cijele Hrvatske da bi znali jesu li među malobrojnima u svom području i kategoriji koji će se imati prilike pokazati na državnim natjecanjima i smotrama. Iza nas su natjecanja iz vjeronauka, fizike, matematike, biologije, zatim engleskoga, njemačkoga i klasičnih jezika te susret LiDraNo. Ponovno se potvrđuje da neke škole imaju posebno uspješne učenike u pojedinim područjima, odnosno nastavnike koji znaju posebno potaknuti i njegovati darovitost svojih učenika kako bi ih pripremili za natjecanje ali i život. Također ima i iznimno darovitih i vrijednih učenika koji postižu izvrsne rezultate u više područja.

„Posavska Hrvatska”, kao i prijašnjih godina, pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije, redovito na svojim stranicama donosi rezultate natjecanja, čime ističe i pohvaljuje najuspješnije učenike i njihove mentore koji bi nam svima trebali biti uzor.

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

29.12.2023.
Posavska Hrvatska

Eksperimentalni program „Osnovna škola kao cjelodnevna škola - Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i

Cjelodnevna škola - izazov ali dobar

Školstvo : Cjelodnevna škola - izazov ali dobar

Programski, model cjelodnevne osnove škole sastoji se od četiri odgojno-obrazovna programa koji predstavljaju: program nacionalnog kurikula osnovne škole koji se provodi kroz redovitu (obveznu i izbornu) nastavu (A1), program potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja (A2), program izvannastavnih aktivnosti (B1) te program izvanškolskih aktivnosti (B2)

Eksperimentalni program cjelodnevne škole na području Brodsko-posavske županije provodi se samo u Osnovnoj školi „Sikirevci” koja ove školske godine ima 142 učenika raspoređena u 10 razrednih odjela (4 razredne, 5 predmetne nastave i jedan s učenicima koji rade po posebnom programu, PRO). Ravnateljica Terezija Štrljić ističe: - Počeli smo školsku godinu pomalo kaotično, ali izazovno i drukčije. Sve se to polako rješava kada imamo jasan cilj pred sobom. Vizija škole je omogućiti učenicima pravilan socijalni i intelektualni razvoj usklađen s potrebama tržišta rada i suvremenim trendovima u poučavanju. U poticajnoj sredini, uz podršku učitelja, roditelja, lokalne zajednice i svih drugih institucija, želimo odgajati i obrazovati sretnog i uspješnog učenika koji će biti otvoren za cjeloživotno učenje, osposobljen da stečena znanja i vještine primjenjuje u svakoj životnoj situaciji. Ministar Fuchs je lijepo rekao da imamo povijesnu priliku konačno dignuti obrazovni sustav na razinu koju zaslužuje. Nije li ovaj eksperimentalni program bio prilika za sve škole koje ispunjavaju uvjete, koje rade u jednoj smjeni, da se uključimo u pravu javnu raspravu koja će teći tijekom četiri godine, kroz koje imamo priliku podržati ono što je dobro zamišljeno i sve poteškoće na koje naiđemo riješiti i popraviti, dati svoje mišljenje, kritike, pohvale... – kaže ravnateljica.

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

24.11.2023.
Posavska Hrvatska

Veliki projekt i velika obljetnica

Škola koja je primjer drugima

Školstvo : Škola koja je primjer drugima

Polako se primiče kraju jedna od najvažnijih godina u povijesti Tehničke škole Slavonski Brod, a proslava velike obljetnice bila je proteklog petka, 17. studenoga 2023., prava prigoda za osvrt na ostvarene rezultate, ali i najavu planova. Toga je dana svečano obilježena 75. obljetnica postojanja škole, ujedno je održana i Završna konferencija projekta Regionalni centar kompetentnosti „Slavonika 5.1“ (RCK). Prigodni programi održavani su tijekom cijelog dana, od humanitarnog malonogometnog turnira, preko Kvizomanije Tehničke škole, do svečane akademije i koncerta nekadašnjih učenika škole. Najponosnija bila je toga dana ravnateljica škole Vikica Lukić koja je kazala: - Ovo je nešto posebno za Tehničku školu, slavimo dva velika događaja. Uz veliku obljetnicu završavano jedan od najvećih projekata koje je naša škola ikad provodila. Usudila bih se reći da smo danas škola 21. stoljeća, jer počelo je prije 75 godina s pločom i kredom, onda smo išli preko pauspapira, grafoskopa... do današnjih vrhunskih strojarskih, elektrotehničkih, graditeljskih tehnologija, do robotike, pa i umjetne inteligencije. Naši učenici danas u pravi majstori svog zanata u VR/AR tehnologijama, u robotici, a sve to izrodio je projekt Regionalnog centra kompetentnosti te smo zahvalni svim partnerima i svima koji su sudjelovali u provedbi.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

17.11.2023.
Posavska Hrvatska

Osnovna škola Sibinjskih žrtava

Biciklijada „Sibinj za Vukovar”

Školstvo :  Biciklijada „Sibinj za Vukovar”

Osnovna škola „Sibinjskih žrtava” i ove je godine uz potporu Općine Sibinj organizirala biciklijadu

„Sibinj za Vukovar” kako bi odali počast svim žrtvama Domovinskog rata uoči blagdana Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana žrtve Vukovara i Škabrnje koji se obilježava 17. studenoga. Ovoga utorka, 14. studenoga 18 učenika i 12 odraslih zaposlenika škole kojima se ove godine pridružilo i sedam članova Biciklističke udruge „Petnja” u 8,15 krenuli su ispred škole, a ispratili su ih njihovi kolege, prijatelji, školarci i nastavnici.

- Prošle godine smo prvi put organizirali biciklijadu do Vukovara i kad vidite njihova lica, čujete njihove priče shvatite da im to ostaje u trajnom sjećanju, a i dužnost je škole da djeci usadi neke vrijednosti, uspomene koje onda oni nose kroz cijeli život – rekao je ravnatelj škole Josip Šišmanović, koji je i predvodio bicikliste.

U Vrpolju im se pridružilo i 16 učenika Osnovne škole Sikirevci i dva nastavnika, a dolaskom u Vukovar najprije su zastali kod Osnovne škole „Blage Zadre” gdje su se upoznali i družili sa svojim vršnjacima, zatim su zapalili svijeće kod Spomen-križa na ušću Vuke u Dunav, te su obišli Vodotoranj.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

8.9.2023.
Posavska Hrvatska

Početak nove školske godine u Brodsko-posavskoj županiji

Uz puno smijeha i pokoju suzu

Školstvo : Uz puno smijeha i pokoju suzu

Imamo skoro osamdeset prvašića više nego lani, ali ukupno više od 200 učenika u osnovnim školama je manje

- Na području Brodsko-posavske županije u ponedjeljak je u školske klupe sjelo 1.184 učenika prvog razreda osnovne škole. To je 79 prvašića više nego prije godinu dana. Međutim, ukupno imamo u osnovnim školama 219 učenika manje. To nije dobar trend ali je naša stvarnost s kojom živimo. Nadam se da će se to promijeniti. Mi pokušavamo puno ulagati u obrazovni sustav jer obrazovanje smatramo najvažnijim, pa uz to što učenici trebaju najbolje moguće uvjete za školovanje, tako i djelatnicima škola nastojimo osigurati dobre uvjete za rad. U posljednje smo vrijeme obnovili 23 škole u cijeloj županiji, ali smo u zadnjem olujnom nevremenu imali ogromne štete. Bez PDV-a, šteta na školskim objektima u županiji iznosi milijun eura. Međutim, u svim će se školama, pa i u onima koje su stradale u nevremenu, nastava u ovoj školskoj godini normalno odvijati. Sanacija šteta neće ometati nastavu. Zahvaljujem svim prosvjetnim djelatnicima i želim puno sreće svim učenicima, posebno prvašićima - poručio je u jutro 4. rujna 2023. godine, prvoga dana nove školske godine, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je sa suradnicima obišao škole u Okučanima, Sibinju i Velikoj Kopanici. Školska je godina počela uz puno smijeha (i pokoju suzu prvašića).

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

11.8.2023.
Posavska Hrvatska

Završen ljetni upis u prve razrede srednje škole, slijedi jesenski rok

Slobodna 123 mjesta u Brodsko-posavskoj županiji

Školstvo : Slobodna 123 mjesta u Brodsko-posavskoj županiji

Ljetni upisni rok u prve razrede srednje škole je završio, pa su početkom ovoga tjedna Ministarstvo obrazovanja i CARNET objavili službeni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok.

 

Tri škole popunjene u ljetnom roku

U Ekonomsko-birotehničkoj školi Slavonski Brod popunjena su sva upisna mjesta u ljetnom upisnom roku. Ukupno je upisano 120 učenika u prve razrede - po 20 učenika u smjer ekonomist, upravni referent, poslovni tajnik i prodavač, te 40 u smjer hotelijersko-turistički tehničar.

U Klasičnoj gimnaziji „Fra Marijan Lanosović” Slavonski Brod završen je upis u prve razrede. U ljetnom upisnom roku popunjena su sva mjesta, 48 učenika upisalo je klasičnu gimnaziju, a program opće gimnazije - odjel za sportaše upisalo je 24 učenika. U sljedećoj školskoj godini u prvim razredima bit će 72 učenika.

I u Tehničkoj školi Slavonski Brod popunjeni su svi prvi razredi u ljetnom upisnom roku. U 7 razrednih odjela upisano je 164 učenika – po 24 učenika u smjerove arhitektonski tehničar, tehničar za mehatroniku i tehničar za računalstvo, po 22 učenika u smjerove elektrotehničar i tehničar za logistiku i špediciju, te 48 učenika u smjer strojarski računalni tehničar.

U Gimnaziji Nova Gradiška ostalo je za jesenski rok slobodno 1 upisno mjesto, pa će u programu opće gimnazije biti ukupno 78 učenika u prvim razredima.

Najviše, 29, slobodnih mjesta u Gimnaziji „Matija Mesić”

U Gimnaziji „Matija Mesić” Slavonski Brod ostao je priličan broj slobodnih mjesta za jesenski rok, čak 29 – za jezičnu gimnaziju 5 mjesta, u općoj gimnaziji 14 slobodnih mjesta, te prirodoslovno-matematičkoj 10 slobodnih mjesta. Jedino je smjer prirodoslovna gimnazija popunjen u ljetnom roku u koji je upisano 26 učenika. U sljedećoj školskoj godini 2023./2024. planirano je 208 učenika u prvim razredima.

Srednja medicinska škola Slavonski Brod upisuje u sljedećoj školskoj godini 2023./2024. ukupno 104 učenika u prve razrede, a nakon ljetnog upisnog roka ostalo je slobodno 7 mjesta u program njegovatelj/ica – TES obrazovanje učenika smanjenih intelektualnih sposobnosti.

U Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška za jesenski rok je ostalo 9 upisnih mjesta u prve razrede, za smjer tehničar za elektroniku 3 mjesta su slobodna, za smjer tehničar za mehatroniku 4 i za smjer tehničar za računalstvo 2 slobodna mjesta. U prvi razred ove godine planiraju upisati 88 učenika.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

7.7.2023.
Posavska Hrvatska

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu

Nagrađeno šezdeset maturanata

Školstvo : Nagrađeno šezdeset maturanata

Odlične maturalne odnosno završne radnje su pokazale iznimnu predanost učenika u bavljenju raznolikim temama, potičući ih da promisle o istinskim vrijednostima i nastave težiti najboljem u svojoj struci ali i u životu

Nastavljajući tradiciju dugu 30 godina, Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu i ove je godine dodijelio nagrade učenicima završnih razreda srednjih škola s područja Slavonskog Broda za najbolje maturalne odnosno završne radove. Slavonskobrodski je Ogranak bio prvi u Hrvatskoj koji je pokrenuo ovakav način nagrađivanja i poticanja izvrsnosti, a nagrada nije dodijeljena jedino 2020. godine, radi koronakrize, tako da je ovo bila 29. dodjela.

Nagrade je učenicima te priznanja njihovim mentorima i ravnateljima škola iz kojih dolaze uručio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu mr. sc. Ivan Medved, a ove godine Matica je nagradila 60 vrijednih učenika i 36 njihovih nastavnika.

 

(Popis nagrađenih učenika i njihovih mentora u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)