Kultura

24.6.2022.
Posavska Hrvatska

"Lukićevim stopama" u Brodskom Varošu i Klakaru

Živa i dragocjena ostavština Luke Lukića

Kultura : Živa i dragocjena ostavština Luke Lukića

Otvorena Pučka čitaonica "Luka Lukić" i završen projekt objavljivanja Lukićeve rukopisne građe, te predstavljena snimka ŽPS "Snaše"

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Odsjek za etnologiju u Zagrebu, Grad Slavonski Brod, Općina Klakar i KUD „Kolo“ iz Donje Bebrine 16. lipnja su na najljepši mogući način odali počast dugogodišnjem klakračkom učitelju, crkvenom orguljašu i kantoru, za našu lokalnu ali i nacionalnu kulturu nemjerljivo vrijednom zapisivaču narodne duše, Luki Lukiću.

Počast Luki Lukiću odana je u Brodskom Varošu postavljanjem vijenca na kući u kojoj je počeo i završio svoj život ( Brodski Varoš, 4. 12. 1875. - Brodski Varoš, 28. 4. 1856.), te postavljanjem vijenca i svijeća na njegov grob, a nastavljena u Klakaru.

U školi u kojoj je radio i koju i danas pohađaju klakarački učenici, dr. sc. Klementina Batina iz Odsjeka za etnologiju HAZU otvorila je pučku čitaonicu "Luka Lukić" koju će voditi umirovljena učiteljica Vesna Šimić, a djelovat će u okviru KUD-a "Kolo" iz Donje Bebrine. Kako je istaknuo načelnik Općine Klakar Tomislav Pendić, bit će to mjesto okupljanja, ali i pravi dom knjige i njegovanje kulturne baštine, posebno one koju je tako pomno zabilježio učitelj Luka Lukić.

Potom je predstavljena snimka kojom je dokumentiran jedinstven način pjevanja koji njeguje Ženska pjevačka skupina "Snaše" iz Klakara, a koje nastavljaju tradiciju koju je u Klakaru uspostavio Luka Lukić prije stotinu godina. Predstavljen je i 61. broj Zbornika za narodni život i običaje u kojem je, u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Odsjeka za etnologiju i Općine Klakar, objavljen i zadnji dio rukopisnoga korpusa Opis sela Klakarja, koji je Luka Lukić dostavio Jugoslavenskoj (Hrvatskoj) akademiji znanosti i umjetnosti sredinom 20. stoljeća. Treća je ovo knjiga u nizu i njome je završeno objavljivanje ogromne etnografske građe u o Klakaru koju je zapisao Luka Lukić. Knjigu Opis sela Klakarja 1905.-1953., priredio je dr. Marinko Vuković, upravitelj Arhiva HAZU, a predstavili su dr. sc. Jakša Primorac i začetnik cijeloga projekta Mato Blaževac te bivši načelnik općine Klakar Josip Stanić. U programu su sudjelovale ženske pjevačke skupine "Snaše" iz Klakara i "Đeveruše" iz Donje Bebrine.

Posavska Hrvatska : Zanimljivo u Centru mladih
Zanimljivo u Centru mladih

Dvije predstave u Centru mladih potvrdile da Brođani vole kazalište, ali i da imaju što pokazati

Posavska Hrvatska : Četiri desetljeća kazališta za djecu
Četiri desetljeća kazališta za djecu

Lijepo je da su svi obuhvaćeni dokumentarnim filmom

Posavska Hrvatska : Četvrte „Tadijine jeseni”
Četvrte „Tadijine jeseni”

Prilika za novi susret s poezijom Dragutina Tadijanovića, ali i njegovom iznimnom osobnošću koja ostavlja traga i uz 117. godišnjicu njegova rođenja, petnaest godina nakon smrti

Posavska Hrvatska : Najbolji od najboljih
Najbolji od najboljih

Prava je šteta što naše tamburaško blago ne možemo češće gledati i slušati

Posavska Hrvatska : Nikolina Jugović i Mario Lovaković najbolji pjesmovođe
Nikolina Jugović i Mario Lovaković najbolji pjesmovođe

U Cerniku, 26. smotrom folklornih pjevačkih skupina Brodsko-posavske županije „Mili Bože, svi pjevaju lipo”, zaključena ovogodišnja, 58. smotra „Brodsko kolo”

Posavska Hrvatska : Ja sam čajo kapetan
Ja sam čajo kapetan

Prva knjiga koja govori samo o čajama i čajevanju u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Posavska Hrvatska : Novi prilozi baštinjenju ostavštine Brlićevih
Novi prilozi baštinjenju ostavštine Brlićevih

Ivana Brlić-Mažuranić i njeno djelo, ali i baština cijele obitelji Brlić u trajnom su fokusu

Posavska Hrvatska : Nagrađene tri mlade povjesničarke
Nagrađene tri mlade povjesničarke

Svrha je nagrade, koja se dodjeljuje već deset godina, potaknuti mlade na istraživanje zavičajne povijesti

Posavska Hrvatska : „Paravani” i „Ruke” oduševili publiku
„Paravani” i „Ruke” oduševili publiku

Programi socijalnog uključivanja u Slavonskom Brodu za osobe s invaliditetom kroz prilagođene kulturne sadržaje

Posavska Hrvatska : Ples kao izraz stava
Ples kao izraz stava

Manifestacija u čast Slavenskoj, održana uz 20. obljetnicu smrti slavne baletne umjetnice, pokazala je koliko ples može biti angažiran i zanimljiv

Posavska Hrvatska : Sikirevci čipkom okićeni
Sikirevci čipkom okićeni

Šesta, međunarodna, Izložba čipke u Sikirevcima opet je okupila čipkarice iz hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske i Slovačke, ali i brojne posjetitelje koji su uživali u njihovom umijeću i kreacijama

Posavska Hrvatska : Život i običaji seljačkog svita u Brockom Posavlju
Život i običaji seljačkog svita u Brockom Posavlju

Predstavljena osamnaesta knjiga Zvonimira Toldija, „Aoj moja šarena olovko”, 85 priča „iz života našeg svita” koje zaslužuju da ih se „spominja i pamti”

Posavska Hrvatska : Dovoljno je reći: Duško
Dovoljno je reći: Duško

Državni arhiv u Slavonskom Brodu, u suradnji s obitelji Svilar i suizdavaštvu s "Posavskom Hrvatskom" posthumno je objavio knjigu Duška Svilara "Brodski glazbeni vremeplov". Predstavljanje knjige u Kazališno-koncertnoj dvorani bilo je prilika za sjećanje i oproštaj s, našim, Duškom

Posavska Hrvatska : Koncert vrijedan divljenja
Koncert vrijedan divljenja

Obilježavajući 50. obljetnicu djelovanja, Kazališno-koncertna dvorana pripremila je niz koncerata i predstava u kojima gledamo i slušamo scenske umjetnike koji su svoje prve korake napravili u Slavonskom Brodu. Među njima sigurno je najveće ime Krešimir Špicer

Posavska Hrvatska : Samičari sve mlađi ali jednako dobri
Samičari sve mlađi ali jednako dobri

U Donjim Andrijevcima održana i 24. Državna smotra svirača na tamburi samici "Oj samice, drvo javorovo, 'ko te sviro, nikad ne bolovo!"

Posavska Hrvatska : Topla srca i vrući dlanovi
Topla srca i vrući dlanovi

Dodjelom nagrada i podizanjem festivalske zastave završen 15. FAK

Posavska Hrvatska : "Vatru gasi, brata spasi"
"Vatru gasi, brata spasi"

Stoljeće i pol tradicije jednog društva velika je obljetnica, posebno kad se zna koliki je doprinos DVD-a Slavonski Brod sigurnosti i miru građana, spašavanju imovine, ali i društvenom i kulturnom životu grada

Posavska Hrvatska : Publika brojna i zadovoljna
Publika brojna i zadovoljna

Iako traje već petnaestu godinu, svojim ovogodišnjim motom, "Growing up", najavljenim programom i njegovom raznovrsnošću, brojnošću gostiju i publike, FAK pokazuje da se nije umorio i da još ima snage, volje i motiva za rast.

Posavska Hrvatska : Velika Gospa u marijanskim svetištima
Velika Gospa u marijanskim svetištima

Nakon višednevne priprave u svetištima i prošteništima okupilo se na tisuće vjernika