Kultura

10.1.2020.
Posavska Hrvatska

Pjesnikinja, esejistica, prozaistica Ružica Martinović-Vlahović

Književnica kršćanskoga nadahnuća

Kultura : Književnica kršćanskoga nadahnuća

Ružica Martinović-Vlahović, danas umirovljena slavonskobrodska liječnica, ujedno je i jedina članica Društva hrvatskih književnika koja živi i piše u Slavonskom Brodu odnosno Brodsko-posavskoj županiji. Piše pjesme, pripovijetke, romane, eseje, pa i recenzije, a netom proteklu godinu zaključila je još jednom nagradom za esej na Susretima hrvatskoga književnog duhovnog stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" u Križevcima. Usto do konca siječnja treba iz tiska izaći njena jedanaesta knjiga, njena prva zbirka eseja "Zemaljski i nebeski grad". Kako je većina njenih poetskih i proznih tekstova prožeta katoličkom duhovnom mišlju, to je povod za razgovor upravo u ovo božićno vrijeme.

* Upravo ste dobili još jednog "Kranjčića", koliko to znači autoru, pogotovo što je to tek jedna iz niza nagrada koje ste primili za svoje radove?

- Na Stjepanu Kranjčiću natječem se od 2011. i upravo mi je neugodno reći, dobila sam osam nagrada. Jedna prva za kratku priču, jedna druga za poeziju, a ostalih šest za eseje, od toga tri prve. To je specifičan susret. Baš je na zadnjem skupu bilo riječi o tome koliko nam treba ta duhovnost, koliko takva riječ koja će u čovjeku buditi neku drugu stvarnost, neke druge dimenzije u smislu istine, ljubavi, dobrote, u odnosu na sve ovo što danas gledamo u medijima, što imamo priliku čuti, vidjeti pročitati... takve riječi mogu djelovati ljekovito. Zato je taj susret hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva potreban i treba ga njegovati.

* Za vas, bez obzira o kojem se književnom obliku ili temi radilo, uvijek ističu da ste književnica kršćanskog nadahnuća.

- Zapravo sam na taj način započela. Većina pjesama u početku su bile kršćanskog nadahnuća. Kako sam se razvijala u književnosti, u prozu, eseje, to je samo dio moje tematike. Ali u svemu što pišem uvijek tražim ono krajnje, istinsko. Ne želim pisati ružne stvari. Ne želim pisati lažno... Želim da budem protočna za istinu, a to je u krajnjoj liniji i duhovnost. Mogu li se nazvati književnicom kršćanskoga nadahnuća? Po nekim elementima da. I u mojim romanima ima takvih točaka, iako možda ne prevladavaju, ali u drugim ih je knjigama, kod drugih autora, teško maći.

* To znači da ste i kao osoba duboko uronjeni u kršćanski odgoj i vjeru.

- O tome sam pisala u pripovijeci "Sunce iza oraha", kao i u romanu "Smaragdna rijeka". To je taj autobiografski moment, koji sam doživjela u prvom razredu gimnazije kada sam spoznala smisao života u Bogu. Otada se nisam mijenjala, samo sam nekada više a nekada manje o tome svjedočila. U književnosti ne možete pisati po zadatku, pišete ono što vas prožima, što vas obuzima, o onome što je oko vas, u što ste uronjeni, tako da je to mnoštvo raznolikih svjetova oko vas i možete se uživjeti i u jednu, drugu, treću ulogu, pozitivnu i negativnu, vjernika i nevjernika... Književnik na neki svoj, drugačiji način može doći do nekih spoznaja, doznati nešto što nije ni mislio da zna i što možda nitko drugi nije saznao. Tim unutarnjim, intuitivnim, božanskim putem književnik dopre do neke posebne istine. Iako u svemu tome uvijek treba i činjenice poštivati.

* Zanimljivo je da ste u sebi spojili znanost i vjeru, kao liječnica i osoba duboke katoličke vjere. U vrijeme našeg odrastanja znanost i vjera su bile nespojive. Kako se taj spoj dogodio kod Vas?

- Dok smo odrastali u socijalizmu govorilo se da znanost i vjera ne idu zajedno, da su dokazi znanosti dokazi protiv vjere. Danas je drugo doba, mislim da to nitko pametan više ne pomišlja. Najveći znanstvenici na kraju svoga znanstvenog puta dođu do Boga i kažu da dalje ne mogu ništa protumačiti, dalje je Bog. Znanost i vjera su dvije kategorije. Znanost drugim načinima dokazuje svari, to je ljudska djelatnost, a vjera je duhovna dimenzija koja na svoj način barata stvarnošću i nadilazi ju, ide u transcendentnost. To su dvije dimenzije koje jedna drugu mogu dopunjavati i usavršavati i tumačiti. Još je sveti Toma Akvinski rekao: "Fies et ratio", vjera i razum. Nikada jedno bez drugoga, to su dva krila s kojima čovjek može letjeti. Moja obitelj nije bila katolička, zato sam sama tražila svoj put i sa 14-15 godina sama sam došla do te spoznaje, baš zato što mi nije prenošeno takvo uvjerenje. Taj obraćenički momenat me uvijek fascinira. Kad gledate kroz povijest literature, on fascinira mnoge književnike - Tolstoj, Dostojevski, Paul Claudel, Andráé Frossard, Graham Greene... to je nešto najuzbudljivije što čovjek može doživjeti, do dodiruje samu bit, jer u svojoj dubini on uvijek žeđa za nečim višim. Evo, u ovom eseju o sreći sam opisala upravo taj tip sreće. Obradila sam dvije vrste sreće, jednu malu ljudsku sreću koja se izriče latinskom poslovicom "Sretan je onaj koji je naučio živjeti zadovoljan s malim", ali to je sreća koja nas nikad do kraja ne ispuni, dok se ta duboka želja za srećom i puninom može ispuniti jedino u blaženstvu, u onome koji je sreća sama. To je ta velika, vječna sreća, s tim da se ona ne dijeli po vremenu nego po kvaliteti.

* Kad ste počeli pisati?

- Pjesmu "Tvoj Duh me ovija kao plašt", psalam, napisala sam kao studentica. Ona je kasnije uglazbljena i pjeva se kao šansona. Poslije sam pisala povremeno, skrivećki. Tek nakon rata su me neki prijatelji iz Zagreba nagovorili da objavim zbirku pjesama. Tako smo počeli s tim skromnim pjesmama. Imala sam već 48 godina kad sam objavila prvu zbirku. No, tada su i djeca bila velika, imala sam više vremena, mogla sam i smjela više se baviti nekim drugim stvarima. Nisam uopće pomišljala da će to ići tako daleko,

* Podigli ste petoricu sinova, a sada nižete knjige. Nakon zbirke "Tvoj Duh me obavija" slijedila je druga zbirka, pa opet duža stanka. Uslijedile su knjige priča, haiku poezije, dva romana...

- Toni Bartek me potaknuo i nagovorio da idemo na novu zbirku koju bi objavila Matica hrvatska. urednik je trebao biti Vladimir Rem, ali njemu je već bilo teško raditi, pa je urednik bio Toni. Svatko ima te znakove na svom životnom putu, samo ih treba znati čitati... Kad sam slomila nogu i ležala tri mjeseca, više nisam znala što bih, osjećaš se ništavan, zanemaren...Pročitala sam u Liječničkom vjesniku natječaj za kratku priču i odlučila probati napisati. Nisam bila sigurna hoću li moći, pa si mislim kad je sveti Ignacije mogao postati svetac kad je slomio nogu, mogu i ja napisati jednu priču. Tako sam napisala prvu priču, nastavila pisati prozu i nastala je zbirka priča. Onda me jedan novinar pitao kad će biti roman. Nisam do tada o tome mislila, ali sam krenula i tako je nastao prvi pa drugi roman. Tako se to s vremenom razvija ako čovjek ima dovoljno vremena i inspiracije. Eseji su nastali na poticaj natječaja duhovnog stvaralaštva u Križevcima, a sada je od svega toga nastala knjiga od 12 eseja "Zemaljski i nebeski grad". Urednik je Mirko Ćurić, recenzent Đuro Vidmarović, a nakladnik slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak DHK.

*Svi kritičari ističu vaš fini, nježni stil, oblikovanje rečenice... Odakle taj stil?

- Nedavno je nagradu Srebrne svirale Dragutina Tadijanovića dobila književnica Ljerka Car Matutinović. Ona je bila moja profesorica u gimnaziji u Zagrebu. Ona me vodila i na književne susrete, kod nje sam dobila odličan iz eseja na maturi. Jako mi je važno da jezik bude čist, u tome mi je jako puno pomogla gospođa Nada Jelić koja je bila lektorica većine mojih knjiga. Radile bismo zajedno, to su bile jezične seanse... uz nju sam učila i zajedno smo dorađivali tekstove, da sve lijepo teče. Mislim da književnost treba biti takva. Međutim, učila sam najviše od velikih majstora. Najdraži su mi pisci kao što su Beckett, Joyce, koji imaju te krasne rečenice... Nekako mi se čini, kad pišem, da uvijek možeš bolje, pa si kažem "Hajde pokušaj kako nitko nikad nije rekao"... Treba se potruditi. No, to se zove inspiracija, ne znaš otkud dođe i kako.

D. Vanić

Posavska Hrvatska : Izvrstan koncert domaćih glazbenih udruga
Izvrstan koncert domaćih glazbenih udruga

Hrvatsko pjevačko društvo "Davor", Brodski tamburaški orkestar, Brodski harmonikaški orkestar "Bela pl. Panthy" i Gradska limena glazba "Željezničar" darovali su sugrađanima izvrstan koncert

Posavska Hrvatska :  Jutarnja sličica iz doba korone
Jutarnja sličica iz doba korone

Mata Baboselac i Marica Grgurević u subotu su na Gradskoj tržnici iznenadili i oduševili prolaznike "šokačkim performansom"

Posavska Hrvatska : Glazbeni Brod
Glazbeni Brod

Brodsko glazbeno ljeto i udruga "Usudi se" obilježili su Svjetski dan glazbe, 21. svibnja, cjelodnevnim programom u kojem su uživali brojni građani

Posavska Hrvatska : "Brodsko kolo" opet nama dođe
"Brodsko kolo" opet nama dođe

Simbolično, povorkom i nastupom članova Folklornog ansambla Broda pred kućom Brlić te dodjelom nagrada za najljepše uređene izloge obilježen je središnji program 56. "Brodskog kola", smotra izvornoga folklora Brodsko-posavske županije "Šokadijo, sve ti je na glasu", te najavljen nastavak smotre u jesen

Posavska Hrvatska : Kulturni dijamanti otkrivaju se javnosti
Kulturni dijamanti otkrivaju se javnosti

Želimo biti čuvari umjetnina i kulturne baštine

Posavska Hrvatska : Muzej(u) u gostima
Muzej(u) u gostima

U izvanrednim epidemiološkim uvjetima Dam muzeja obilježen u Muzeju Brodskog Posavlja

Posavska Hrvatska :  Ostani doma jer "To je tvoja zemlja"
Ostani doma jer "To je tvoja zemlja"

Brodski tamburaški orkestar pridružio se svjetskoj zajednici umjetnika koja podržava građane u borbi protiv koronavirusa

Posavska Hrvatska : Jubilarni brodski harmonikaški festival
Jubilarni brodski harmonikaški festival

Program otvorenja zajednički su pripremili Brodski harmonikaški orkestar u suradnji s ansamblom iMTM iz Sarajeva, uz nastup vokalnih solista i The Maniacs benda iz Slavonskog Broda, te VS Akvarel iz Osijeka

Posavska Hrvatska : Mr. art. Josip Jerković
Mr. art. Josip Jerković

Brojni su se poštovatelji, članovi HPD "Davor" i zborova RKUD-a "Đuro Salaj", njegovi učenici i studenti, od njega oprostili u petak na Mirogoju

Posavska Hrvatska : Akademik Antun Dubravko Jelčić
Akademik Antun Dubravko Jelčić

U Zagrebu je 28. veljače preminuo akademik Dubravko Jelčić, hrvatski pjesnik, književnik, književni povjesničar, književni kritičar i političar, a hrvatska ga je kulturna i politička javnost na posljednji počinak ispratila 4. ožujka 2020. na zagrebačkom Krematoriju.

Posavska Hrvatska : Čarobni "Slavuj"
Čarobni "Slavuj"

Slavenskoj u čast Kazališno-koncertna dvorana Ivane Brlić-Mažuranić u 17. Danima plesa s ponosom je u prepunoj dvorani predstavila plesnu predstavu "Slavuj" u kojoj plešu male Brođanke i Brođani

Posavska Hrvatska : Plesom i pokretom sve čarolije prirode
Plesom i pokretom sve čarolije prirode

Pred punim gledalištem Kazališno-koncertne dvorane I. B. Mažuranić

Posavska Hrvatska :  "Oj, soldati, moja braćo mila"
"Oj, soldati, moja braćo mila"

Predstavljena najnovija knjiga Mate Blaževca - Pajkova o Prvom svjetskom ratu, važan prilog povijesti Brodskog Posavlja

Posavska Hrvatska : Priče koje su nasmijale žiri i publiku
Priče koje su nasmijale žiri i publiku

Prvu nagradu osvojio je Zvonimir Toldi za priču "Pero s onog svita", drugu Dražen Filošević za priču "Jedan sasvim (ne)običan dan", a treću Marija Kladarić za priču "I korov i cviće". Pohvaljene su još priče "Predsjednički izbori" Marije Vukoja Naglić i "O svećenicima i seljacima" Gabrijele Lučić

Posavska Hrvatska : U muzejima, galerijama, zbirkama... više od četiri tisuće posjetitelja
U muzejima, galerijama, zbirkama... više od četiri tisuće posjetitelja

U muzejima, galerijama, zbirkama... više od četiri tisuće posjetitelja u Noći muzeja 2020.

Posavska Hrvatska : "Oda radosti" u sjajnoj obradi
"Oda radosti" u sjajnoj obradi

"Odu radosti" imamo u repertoaru već neko vrijeme, jer smo često pozvani uveličati razne diplomatske događaje na kojima smo ju često izvodili. Mislim da smo pogodili timing, a u videu smo pokazali kultnu palaču Dverce, fenomenalne slike naivaca Ivana i Josipa Generalića te tamburu Paje Kolarića, jer smo htjeli pokazati da Hrvatska nije samo zemlja prirodnih ljepota, nego i zemlja duge povijesti i kulture

Posavska Hrvatska : Krešimir Špicer uskoro opet u Zagrebu
Krešimir Špicer uskoro opet u Zagrebu

Brođanin s pariškom adresom Krešimir Špicer iza sebe ima i niz objavljenih snimki nastupa

Posavska Hrvatska : Sedamnaesto izdanje Smotre pučkih igrokaza
Sedamnaesto izdanje Smotre pučkih igrokaza

Dvorana Vuković centra u Sikirevcima orila je prošle subote od smijeha i nikome se ni poslije tri sata programa baš nije išlo kući. Svi su bili zadovoljni izvedenim programom, odličnim glumcima, napetim predstavama izvedenima na sedamnaestoj Smotri pučkih igrokaza i Sikirevačkoj poredovnici koju izvrsno organizira sikirevački KUD "Sloga" u suradnji s Organizacijskim odborom "Brodskog kola

Posavska Hrvatska : Ružici Martinović-Vlahović prva nagrada za esej
Ružici Martinović-Vlahović prva nagrada za esej

Ružici Martinović-Vlahović prva nagrada za esej na 11. susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”