Županija

17.8.2018.
Posavska Hrvatska

Selo moje malo - Savski Bok

Puno selo za blagdane

Županija : Puno selo za blagdane

- Negdje 1953. godine prvi stanovnik s bosanske strane preselio se ovdje, bio je to moj djed Martin Gubić po kome se selo u početku i zvalo Martinci, ali tadašnji režim se pobunio jer nije bio iz boračke obitelji ni borac, pa je ime sela promijenjeno u Savski Bok, ali ne znam koje godine. Nakon toga u desetak godina doselili su i drugi iz bosanskog Mačkovca i bilo je u selu 15-ak kuća i skoro 100 stanovnika. Danas nas ima 40-ak, neki su na školovanju u većim mjestima, mnogi su prije rata otišli na rad u inozemstvo, a svi oni dolaze ovdje ljeti, na godišnji odmor, za blagdane Božić i Uskrs, obavezno na kirvaj, na blagdan svete Ane i onda je selo puno - priča naš domaćin Ivan Gubić.

U Savskom Boku i prevladava prezime Gubić, još jedino ima jedna obitelj Barišić i Ćavar.

 

Mještani bosanskog Mačkovca nastanili Savski Bok

Iz bosanskog Mačkovca su u Savski Bok 1975. godine doselili i supružnici Marija i Tomislav Gubić: - U Bosni nas je voda stalno topila, pa smo odlučili prijeći Savu. Mi smo zadnji preselili, ali već smo imali ovdje zemlju i radili smo ju, pa nam to nije bio veliki preokret, sve smo poznavali, pa nam se nije bilo teško priviknuti. Ovdje je prešao naš narod i opet smo svi bili zajedno. Još dok smo živjeli u Bosni, naša su djeca u školu išla u Hrvatsku, u Visoku Gredu i Novu Gradišku. Čamcem bismo ih prevezli preko Save. Oba sela su slična, jer smo uz Savu.

Marija i Tomislav imaju 11 djece, 17 unučadi, 10 praunučadi i 11. je na putu. - Djeca su se rasula po svijetu, s nama živi jedan sin, druga dvojica su napravili kuće pored nas, ima ih i u inozemstvu, a svi se skupimo na kirvaj, bude nas najbližih pedeset - kaže baka Marija. Ima 81 godinu, ali još uvijek sve radi po bašči. Eto, baš kad smo bili kod njih izvadila je luk.

Dida Tomislav je '29. godište, nagodinu će napuniti 90 godina, a i onda će se skupiti svi njegovi:- Za sada sam dobrog zdravlja, ali više ne radim, u mirovini sam od 1994. godine. Radio sam svagdje, i u Austriji, po Bosni, radio na šljunčari... Obavezno gledam televiziju, volim preko dana poslušati novosti.

Baka Marija sa smiješkom dodaje: - Ja volim gledati Turke, on ne voli serije, ali svatko ima svoj televizor, pa gledamo šta tko voli. Malo se svađamo, malo pričamo. Lijepo nam je ovdje, imam jetrvu, a ima i nekoliko žena mojih godina pa se imam s kim podružiti, popričati. Subotom imamo i misu, što je baš lijepo.

 

Obnovljena i kapelica i kuće uništene u Domovinskom ratu

- Inicijativu za izgradnju kapelice sv. Ane 1984. godine pokrenuo je vlč. Stjepan Bakarić i moj otac Branko, 1988. je i završena, a zemljište je darovao moj stric Miroslav Gubić. U Domovinskom ratu je cijelo selo stradalo, većina kuća, pa i kapelica koja je bila potpuno uništena, ostali su zidovi i temelj. Poslije rata je vlč. Tomislav Vučur došao u našu župu Mačkovac i s mještanima, a tada je predsjednik Mjesnog odbora bio Marinko Gubić, pokrenuo obnovu kapele i ona je obnovljena 1995., pa sada u njoj vlč. Stjepan Josipović svake subote služi svetu misu - ispričao nam je Ivan Gubić.

Lijepo obnovljenu kapelicu pokazala nam je Karolina Gubić, a u dvorištu pored zatekli smo njenu prijateljicu Željku Gubić.

Karolina je rodom iz Orubice, a Željka iz Magić Male i obje su zavoljele Savski Bok, selo u koje su se udale. - Kod nas je lijepo, imamo lijepu prirodu, Savu, dobri smo ljudi, slažemo se. Radim u Njemačkoj na sezonskim poslovima branja jagoda i šparoga već 12 godina, tamo sam u proljeće dva i pol mjeseca, a krajem ljeta pomažem sestri koja ima plastenike u Orubici. Suprug je u mirovini, volim ovdje živjeti, baš smo nedavno pričali i zaključila sam kako ne bih mogla zamisliti otići negdje dalje - ističe srdačna Karolina.

- U našem malom selu malo je mladih. Da nas je više, bilo bi još bolje. Uz obiteljske obveze dane provodim s dvije prijateljice, Karolinom i Jozanom, dijelimo radosti, veselje, pa i teškoće. Suprug je u Njemačkoj, bila sam s kćeri Anom kod njega i tamo sam malo radila, ali vratila sam se kući. Ne privlači me taj život, tamo si uvijek stranac. Kad bismo imali posao ovdje u Hrvatskoj, najbolje bih voljela da tu ostanemo svi, i suprug i ja i naših dvoje djece - dodaje Željka.

Idući iz šume kod nje je na osvježenje navratio Matija Tomašić iz Mačkovca: - Naišao sam iz šume, prijateljica me navratila na pivo da malo predahnem. U našim selima promijenilo se to što narod puno odlazi. Prije je bilo puno ljudi, puno omladine, bili smo nekako zadovoljni, puno je veselja bilo, a sada je svega toga slabo, omladina je otišla, ostali su stariji. Radio sam svagdje, i po Austriji, ali vratio sam se kući i neću otale nikuda.

 

Samo četvero djece

U Savskom Boku samo je četvero djece, dvoje su osnovnoškolci, ali su tijekom našeg posjeta s roditeljima bili na moru.

U kosidbi nasipa zatekli smo Nikolu Gubića, sina Marije i Tomislava: - Kosim ispred kuće, pa i nasip. Inače kosim trimerom, ali sad sam uzeo ručnu kosu da ne stvaram buku previše. Došao sam na godišnji u svoje selo, inače radim u Švicarskoj već 35 godina gdje je moja cijela obitelj, ali svi volimo godišnji odmor i blagdane provesti ovdje u Savskom Boku. Lijepo je, mirno selo, nema buke, gužve. Kao djeca igrali smo lopte ispod sipa, a sad nam fali internet, loša je veza, i dobro bi nam koristila kanalizacija. To je glavno, ostalo je sve dobro. Evo, još i da se ova cesta kroz selo popravi.

- Kod nas je uvijek problem poslije visokog vodostaja, jer je naše selo ispod nasipa, pa se i cesta raskvasi, ali Općina to redovno održava, pokrpa rupe i baš je načelnik Igor Jurišić rekao kako ovih dana treba opet nasuti cestu i prijeći valjkom. Redovito se održava i prostor oko crkve, doma. Inače se dolaskom načelnika Jurišića u svim selima naše općine dosta radi, ali siromašna smo općina i trebamo biti zadovoljni. Posebno zahvaljujemo načelniku što je 2015. godine pokrenuta gradnja društvenog doma kojega mi u selu uopće nismo imali. Izgrađen je u dvije godine, svi ga koristimo za obiteljske proslave, od krštenja, proslava rođendana, pričesti, krizmi, zaruka, pa sve do karmina, a otkako je izgrađen redovno organiziramo doček Nove godine - napominje Ivan Gubić koji kao općinski vijećnik svojim radom nastoji doprinijeti razvoju svih mjesta općine, a posebno svoga sela.

Ivan je poljoprivrednik, imao je farmu od 30 muznih krava, ali je sve krajem 2012. i početkom 2013. godine rasprodao: - Prije rata bio sam u Švicarskoj, radio sam kao vozač u mljekari i mislio sam da bi se i kod nas moglo živjeti od mljekarstva. Vratio sam se i svu ušteđevinu koju smo supruga i ja za tih devet godina stekli uložio u mljekarstvo. Sagradio sam moderan i nikad dovršen objekt, koji će takav i ostati. Vlastitim novcem i kreditom nabavili smo 30 muznih krava, radili smo 15 godina, svaki dan se iz našeg dvorišta odvozilo 200-300 litara mlijeka, ali neredovite isplate su nas uništile, a dio duga nikad nećemo ni uspjeti naplatiti. Kod nas u selu još samo jedan susjed ima desetak krava.

Ivanova supruga svaka tri tjedna je u Austriji gdje radi kao njegovateljica starijih, sinovi su na školovanju u Zagrebu, a Ivan se bavi ratarstvom, obrađuje 7 hektara vlastite, obiteljske zemlje, sije ječam, kukuruz i nešto livada: - Godina je dosta kišna, ali uspjeli smo sve na vrijeme odraditi i žito i ječmove, jer nisu velike površine. Kukuruz dobro napreduje i mogao bi baš biti dobar je je za njega odlična godina, vrhunski je, ima vlage, topline.

U Savski Bok su nekada mnogi dolazili na kupanje, a svi mještani su tu i naučili plivati, ali sada je obala zarasla, zapuštena, pa se samo domaći nekada okupaju u Savi. - Ovdje je bila druga u Hrvatskoj, možda i bivšoj Jugoslaviji, šljunkara za vađenje šljunka i pijeska. Najveća je bila u Županji, pa naša u Savskom Boku i cijeli je autoput od Kutine do Broda navožen s tog dijela - pojašnjava Ivan.

Savski Bok nalazi se u općini Vrbje, s jedne strane graniči s Mačkovcem, a s druge Visokom Gredom. Do Nove Gradiške ima 11 kilometara. Selo je ispod nasipa, s druge strane sela je rijeka Sava. Lijepa priroda privlači i ribiče i bicikliste, a i automobilom je ovim krajem predivno se provesti, pogotovo u ovo vrijeme - s jedne strane Sava, s druge kukuruzišta i šuma.

Posavska Hrvatska : Prijateljstvo dugo 21 godinu
Prijateljstvo dugo 21 godinu

Puna dva desetljeća traje prijateljstvo i suradnja između kulturno-umjetničkih društava „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša i KUD-a „Zlatna luka“ iz Sukošana. Suradnja koja je ...

Posavska Hrvatska : Sve nas manje ima
Sve nas manje ima

Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske prošloga je tjedna objavio podatke o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske u 2018. u kojem se navodi da je lani zabilježen je porast broja ž ...

Posavska Hrvatska : Njih dvoje... i skoro nitko više
Njih dvoje... i skoro nitko više

- Bili smo prvi civili nakon oslobođenja koji su došli u naše selo. U ljeto 1991. godine bili smo ovdje na godišnjem odmoru, s dvoje djece, i kada je vojska okupirala ovaj kraj spašavali smo živu glav ...

Posavska Hrvatska : Šesta sibinjska Fišijada
Šesta sibinjska Fišijada

Sibinjci su bili uporni, neki kažu i da su se u nedjelju na misi u crkvi sv. Ivana i zauzeo molili, pa im se posrećilo da su usprkos svim najavama lošeg vremena i kiši koja je padala samo nekoliko min ...

Posavska Hrvatska : Potrebno sufinanciranje tretmana komaraca i pravilnik o radu azila za napuštene životinje
Potrebno sufinanciranje tretmana komaraca i pravilnik o radu azila za napuštene životinje

Na sjednici Koordinacije gradonačelnika i načelnika općina sa županom Danijelom Marušićem, održanoj u srijedu, raspravljalo se o provedbama dezinsekcije na području Brodsko-posavske županije, programa ...

Posavska Hrvatska : Usvojene sve točke dnevnog reda
Usvojene sve točke dnevnog reda

Na petnaestoj sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, održanoj u srijedu, 37 vijećnika raspravljalo je o 24 točke dnevnog reda. Većinom glasova usvojena su izvješća o radu i fina ...

Posavska Hrvatska : Za programe i projekte udruga osigurano 756 tisuća kuna
Za programe i projekte udruga osigurano 756 tisuća kuna

Na temelju Odluke o odobrenim sredstvima za financiranje projekata i programa udruga koje su od interesa za Brodsko-posavsku županiju iz djelokruga Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u 2019 ...

Posavska Hrvatska : Omogućavamo lakši i kvalitetniji život mještana
Omogućavamo lakši i kvalitetniji život mještana

Dan općine Klakar i blagdan svetih Ivana i Pavla obilježen je manifestacijama koje su počele protekloga petka, kada je održan noćni malonogometni turnir Graničar 2019. u organizaciji Nogometnog kluba ...

Posavska Hrvatska :  Ja ću budan sanjati... bukobran na autocesti A3
Ja ću budan sanjati... bukobran na autocesti A3

Autocesta A3 (Zagreb - Lipovac) prolazi uz Zadubravlje i Bicko Selo, pa stanarima kuća blizu prometnice buka vozila ometa svakodnevicu, a ljeti od nje ne mogu spavati uz otvorene prozore.- Prije deset ...

Posavska Hrvatska : Za projekte komunalne infrastrukture četiri milijuna kuna
Za projekte komunalne infrastrukture četiri milijuna kuna

Državna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš u ponedjeljak je u županijskoj vijećnici načelnicima 15 općina dodijelila Odluke o sufinanciranju projekata gradova i općin ...

Posavska Hrvatska : Problem konzumiranja marihuane treba shvatiti ozbiljno
Problem konzumiranja marihuane treba shvatiti ozbiljno

U sklopu projektne aktivnosti Javnozdravstveni dani, uz potporu Ministarstva zdravstva, Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u utorak je organizirala pr ...

Posavska Hrvatska : Zadivljeni ljepotom!
Zadivljeni ljepotom!

Najljepši od najljepših

Posavska Hrvatska : Još četiri energetski obnovljene škole
Još četiri energetski obnovljene škole

Sredstvima Europske unije Brodsko-posavska županija obnovila devet škola, ukupna vrijednost ulaganja preko 30 milijuna kuna, očekivane uštede 65-80 posto, a najavljena je obnova još sedam škola, dvije bolnice i Doma za stare

Posavska Hrvatska : Strategijom i suradnjom do ciljeva
Strategijom i suradnjom do ciljeva

Obilježavanje Dana Brodsko-posavske županije počelo je u ponedjeljak, kada je služena sveta misa u crkvi Gospe Brze pomoći, a u utorak su položeni vijenci kod Središnjeg križa na slavonskobrodskom gro ...

Posavska Hrvatska : Većina prijedloga i izvješća usvojena jednoglasno
Većina prijedloga i izvješća usvojena jednoglasno

Na 12. sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, održanoj u ponedjeljak pod predsjedanjem Pere Ćosića (HDZ), 35 vijećnika raspravljalo je o 24 točke. Većinom glasova usvojeni su prijedl ...

Posavska Hrvatska : Usvojen proračun za 2019. godinu
Usvojen proračun za 2019. godinu

Na jedanaestoj sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, održanoj pod predsjedanjem Pere Ćosića (HDZ) u utorak, 36 vijećnika raspravljalo je o 31 točki dnevnog reda. Sa po 25 glasova za ...

Posavska Hrvatska : Vršnjačko nasilje trebaju spriječiti i učenici i institucije
Vršnjačko nasilje trebaju spriječiti i učenici i institucije

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije organiziralo je u utorak tribinu s temom Vršnjačko nasilje, s naglaskom na prepoznavanju te vrste nasilja i ulogama vršnjaka žrtve te in ...

Posavska Hrvatska : Inicijativa za osnivanje proizvođačke organizacije voćara i povrtlara
Inicijativa za osnivanje proizvođačke organizacije voćara i povrtlara

Centar za razvoj Brodsko-posavske županije u suradnji s LAG-ovima Slavonska ravnica, Posavina i Zapadna Slavonija a uz podršku Brodsko-posavske županije organizirao je informativni sastanak na temu pr ...

Posavska Hrvatska :  Predstavljen projekt "Suradnja za uspjeh 3"
Predstavljen projekt "Suradnja za uspjeh 3"

Na 20. sjednici Skupštine Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Brodsko-posavske županije, održane 29. listopada, predstavljen je i projekt Suradnja za uspjeh 3. Korisnik projekta je Centar za razvoj ...