Županija

20.4.2018.
Posavska Hrvatska

Dan Brodsko-posavske županije

Dvadeset pet godina truda za dostojanstven život građana

Županija : Dvadeset pet godina truda za dostojanstven život građana

Misom u crkvi Gospe Brze Pomoći u ponedjeljak je počeo program obilježavanja 25. obljetnice ustroja Brodsko-posavske županije koja je za svoj dan odredila 15. travnja, u spomen na taj datum 1993. godine, kada je službeno “rođena”. Nakon polaganja vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu te spomen obilježja hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški, u slavonskobrodskoj Glazbenoj školi održana je svečana sjednica Županijske skupštine. Gosti su bili izaslanica predsjednika Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Tomislav Čuljak, izaslanik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Siniša Jurković, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja brigadir Branko Cindrić, državna tajnica ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Dragan Jelić, saborski zastupnici Ljubica Maksimčuk, Marko Šimić, Davor Vlaović te Marta Luc Polanc, predsjednik Udruge gradova Željko Turk, župani Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, zamjenik župana Osječko-baranjske, predsjednici skupština Karlovačke i Zagrebačke županije Ivan Žinić, Božo Galić, Alojz Tomašević, Goran Ivanović, Ivan Vučić i Damir Mikuljan, predstojnik Ureda državne uprave Petar Antunović, zamjenici slavonskobrodskog gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić, predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta, predstavnici gradske uprave Nove Gradiške i mnogi drugi.

 

Konstruktivno korištenje europskih fondova

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić rekavši kako je županija kroz 25 godina nailazila na zapreke, no nastojala je pronalaziti rješenja usmjeravanjem na razvojne projekte od značaja za boljitak građana i napredak Brodsko-posavske županije. - Zahvaljujući naporima premijera Andreja Plenkovića i Ministarstva financija, predvođenog našim sugrađaninom ministrom Zdravkom Marićem, stabilizirali smo proračun Brodsko-posavske županije, pa će tako on u 2018. godini biti bogatiji za najmanje 25 milijuna kuna. Briga Vlade vidi se u pokretanju Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" u kojem vidimo značajnu pomoć u revitalizaciji županije. Posljednje tri godine bilježimo rast svih ekonomskih pokazatelja, prihoda poduzetnika i izvoz, a broj zaposlenih u Brodsko-posavskoj županiji povećan je za četiri tisuće u odnosu na razdoblje recesije. Uz pomoć Vlade i ministarstava te u suradnji s jedinicama lokalne samouprave provodimo brojne projekte među kojima je i gradanja sustava navodnjavanja Orubica koja će početi ovoga proljeća. Protekle jeseni potpisan je sporazum o financiranju potrebne infrastructure i pratećih objekata za Luku Brod u iznosu od 87 milijuna kuna. I dalje ćemo biti uporni u realizaciji postavljenih ciljeva među kojima je i taj da Slavonija postane središte prehrambene industrije za domaće i europsko tržište - rekao je Ćosić.

- Ekonomska reforma pomogla nam je usmjeriti sredstva ka predfinanciranju novih projekata. Dosad smo uspješno koristili europske fondove; Brodsko-posavska županija s Razvojnom agencijom CTR sudjelovala je u pripremi i provedbi 114 projekata finaniciranih iz europskih strukturnih fondova. S ciljem poticanja i razvoja poduzetništva pripremili smo i proveli 39 projekata vrijednosti 80,7 milijuna kuna, a osam projekata vrijednosti 14,5 milijuna kuna prijavljeno je za različite financijske instrumente. Svjesni važnosti našeg geostrateškog položaja i tradicije medicinske skrbi oštro smo se protivili modelu sanacije naših bolnica koji je generirao još veća dugovanja. Unatoč tome, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, pronašli smo dio sredstava za sanaciju i s ponosom mogu reći da smo naše bolnice ponovno postavili na zdrave temelje - rekao je župan Danijel Marušić i među projektima te programima koje provodi Županija istaknuo "Kraći put do zdravlja", vrijedan 40 milijuna kuna; pomoć u subvencioniranju kamata u programu "Kreditom do konkurentnosti", stipendiranje 77 studenata, investiciju od 12,5 milijuna kuna za energetsku obnovu pet školskih objekata kroz projekt "Inovativna rješenja za pametne škole" te dodatne ugovore vrijedne 33 milijuna kuna. Predstavnik Hrvatske zajednice županija Ivan Žinić kazao je da je Brodsko-posavska županija tijekom 25 godina napravila puno toga u omogućavanju dostojnog života svojim građanima i čestitao svima koji su sudjelovali u tome. Zahvalio je županu Danijelu Marušiću na zajedničkim projektima od kojih je istaknuo Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Šaguljama te u Hrvatskoj zajednici županija koja s Vladom i ministarstvima ima ključnu ulogu u kreiranju politike razvoja svih područja Hrvatske. Izaslanik predsjednice Tomislav Čuljak istaknuo je da do kraja godine predsjednica planira posjetiti Brodsko-posavsku županiju. Zastupljenost Slavonaca u ministarstvima i Hrvatskom saboru, kazao je Čuljak, budi nadu da će slavonske županije dobiti priliku za gospodarski rast i razvoj. Čestitao je predstavnicima županijske uprave na učinkovitom korištenju europskih fondova i uspješnoj realizaciji prijekata. Ministrica Gabrijela Žalac naglasila je kako je Vladin prioritet ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske u čemu je važna izravna komunikacija s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, a u skladu s tim osmišljen je projekt "Slavonija, Baranja i Srijem". Njime je ugovoreno 6,1 milijarda eura, a u Brodski-posavskoj županiji kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. ukupno 233 milijuna kuna.

- Samo za projekt razvoja komunalne infrastrukture Nova Gradiška, faza 2, ugovoreno je 125 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U sklopu Operativnih programa "Učinkoviti ljudski potencijali" ugovoreno je 86 milijuna kuna, a kroz Program ruralnog razvoja u Brodsko-posavskoj županiji dodijelili smo 340 milijuna kuna. Kroz fond za sufinanciranje provedbe EU projekata sufinancirana su 24 projekta u vrijednosti od 13 milijuna kuna, a kroz programe održivog razvoja lokalne zajednice i podrške regionalnom razvoju u 2016. i 2017. godini odobreno je više od 14 milijuna kuna za sufinanciranje 51 projekta na području županije. Ove godine kroz te programe dostupno joj je šest milijuna, a za pripremu projektne dokumentacije Brodsko-posavskoj županiji pripada 8,6 milijuna kuna - zaključila je ministrica Žalac.

 

Priznanja najzaslužnijima

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja Brodsko-posavske županije, a najvažniju nagradu, Zlatni grb, za sveukupni društveno-politički rad te izniman doprinos u obrani i stvaranju Republike Hrvatske, dobio je Tomislav Gregurić. Kovanicu od zlata dobili su Anka Šakić za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva te obrtništva; OPG Ivice Ivaniša za rezultate u ekološkoj proizvodnji ratarskih kultura; OPG Željka Bošnjaka za uspjehe u stočarskoj proizvodnji; Klaonica, proizvodnja i prerada mesa Jagodanović Marija Jagodanovića za uspješno poslovanje i proizvodnju visoke kvalitete; Mirjana Zubović za rezultate u razvoju ljekarničke djelatnosti; Zvonimir Grško za uspjehe u tjelesnoj kulturi i sportu; Štefan Paun za izniman doprinos u obrani Brodsko-posavske županije te poticanje rada Športskog saveza invalida; Antun Đurek za humanitarnu djelatnost i donatorske aktivnosti; Milan Golubić za doprinos u obrani Brodsko-posavske županije te Mario Sosnik za iznimno zalaganje u očuvanju i promicanje vrijednosti Domovinskoga rata i sudjelovanje u radu braniteljskih udruga. Predsjednik županijske Skupštine Pero Ćosić i župan Danijel Marušić uručili su i Plakete Brodsko-posavske županije Veleučilištu u Slavonskom Brodu za izniman doprinos u razvoju visokog školstva; Šokačkoj glumačkoj družini "Matini kripoštoli" za promicanje kulturne baštine; Đuro Đaković Montaža-Izolaku za rezultate u gospodarstvu; Klubu podvodnih aktivnosti "Marsonia" za edukaciju mladih naraštaja te spašavanje ljudi i dobara; Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest za uspješno znanstveno djelovanje te doprinos društvenom i kulturnom razvoju Brodsko-posavske županije i tvrtki MIG d.o.o. za poslovne rezultate u geodeziji i energetskom certificiranju. Uime nagrađenih prisutnima se obratio Tomislav Gregurić koji je rekao: - Vjerujem da nam je svima čast primiti ovakve nagrade, pogotovo za životno djelo. Ponosan sam na to i srce mi je puno. Zahvaljujem našim predlagateljima što su prepoznali naš trud i rad.

U glazbenom dijelu programa nastupili su sopranistica Sandra Böhm, Marko Nosić na bisernici uz Ivonu Bušić na klaviru, flautistica Leonarda Plazanić uz klavirsku pratnju Frane Fabrisa, Marko Ćosić kao Đuka Begović te gimnazijski kvartet Ivana Katavić, Lara Živić, Ivona Orlović i Ivan Vuksanović.

Posavska Hrvatska : Strategijom i suradnjom do ciljeva
Strategijom i suradnjom do ciljeva

Obilježavanje Dana Brodsko-posavske županije počelo je u ponedjeljak, kada je služena sveta misa u crkvi Gospe Brze pomoći, a u utorak su položeni vijenci kod Središnjeg križa na slavonskobrodskom gro ...

Posavska Hrvatska : Većina prijedloga i izvješća usvojena jednoglasno
Većina prijedloga i izvješća usvojena jednoglasno

Na 12. sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, održanoj u ponedjeljak pod predsjedanjem Pere Ćosića (HDZ), 35 vijećnika raspravljalo je o 24 točke. Većinom glasova usvojeni su prijedl ...

Posavska Hrvatska : Usvojen proračun za 2019. godinu
Usvojen proračun za 2019. godinu

Na jedanaestoj sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, održanoj pod predsjedanjem Pere Ćosića (HDZ) u utorak, 36 vijećnika raspravljalo je o 31 točki dnevnog reda. Sa po 25 glasova za ...

Posavska Hrvatska : Vršnjačko nasilje trebaju spriječiti i učenici i institucije
Vršnjačko nasilje trebaju spriječiti i učenici i institucije

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije organiziralo je u utorak tribinu s temom Vršnjačko nasilje, s naglaskom na prepoznavanju te vrste nasilja i ulogama vršnjaka žrtve te in ...

Posavska Hrvatska : Inicijativa za osnivanje proizvođačke organizacije voćara i povrtlara
Inicijativa za osnivanje proizvođačke organizacije voćara i povrtlara

Centar za razvoj Brodsko-posavske županije u suradnji s LAG-ovima Slavonska ravnica, Posavina i Zapadna Slavonija a uz podršku Brodsko-posavske županije organizirao je informativni sastanak na temu pr ...

Posavska Hrvatska :  Predstavljen projekt "Suradnja za uspjeh 3"
Predstavljen projekt "Suradnja za uspjeh 3"

Na 20. sjednici Skupštine Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Brodsko-posavske županije, održane 29. listopada, predstavljen je i projekt Suradnja za uspjeh 3. Korisnik projekta je Centar za razvoj ...

Posavska Hrvatska : Onečišćenja dolaze s obje strane Save
Onečišćenja dolaze s obje strane Save

U Velikoj vijećnici županijske uprave u srijedu je održan okrugli stol projekta Edukacija i osvješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu. Projekt provodi Upravni odjel za zdravstvo i soc ...

Posavska Hrvatska : Hrvatska, to ste vi!
Hrvatska, to ste vi!

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak i srijedu izmjestila je svoj Ured u županijsku upravu Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu. U utorak je, nakon polaganja vijenaca kod spomenika P ...

Posavska Hrvatska :  Oprema za institucije Stožera civilne zaštite
Oprema za institucije Stožera civilne zaštite

Potpisivanjem sporazuma o dodjeli opreme, održanim proteklog petka u županijskoj vijećnici, institucije u Stožeru civilne zaštite Brodsko-posavske županije bit će spremnije i opremljenije za aktivnost ...

Posavska Hrvatska : (Gotovo) sve ruke u zraku
(Gotovo) sve ruke u zraku

Na desetoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u utorak pod predsjedanjem Pere Ćosića (HDZ), vijećnici su raspravljali o šesnaest točaka. U vijećnici je toga dana bilo 36 (od 42) vijećnika. Jednog ...

Registracija traktora

Općina Oprisavci obavještava mještane da će se u četvrtak, 4. listopada obavljati registracija traktora i poljoprivrednih prikolica. Registraciju obavljaju Slavonijatrans tehnički pregledi i Croatia o ...

Posavska Hrvatska : Obilježavanje Dana starijih osoba
Obilježavanje Dana starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. listopada od 1990. godine kada ga je proglasila Glavna Skupština Ujedinjenih naroda. Udruge umirovljenika općina s područja Brodsko-posavske županije za ...

Posavska Hrvatska : 90 godina DVD-a
90 godina DVD-a

Predan i uspješan radDobrovoljno vatrogasno društvo Brodski Stupnik svečano je, 22. rujna, proslavilo 90. obljetnicu osnutka i djelovanja. Svečanost je počela polaganjem vijenca u znak sjećanja na sve ...

Posavska Hrvatska : Završetak pješačke staze u Malinu
Završetak pješačke staze u Malinu

Ovaj su tjedan privedeni kraju radovi na izgradnji pješačke staze u Malinu u dužini od oko 1,5 kilometar. Vrijednost radova je oko 650.000 kuna, a izvodi ih tvrtka Iks iz Oriovca. U planu je, kako je ...

Svečana proslava 90. obljetnice DVD-a

Dobrovoljno vatrogasno društvo Brodski Stupnik svečano proslavlja 90. obljetnicu osnutka i djelovanja u subotu, 22. rujna. Program proslave počinje u 13.30 sati polaganjem vijenaca, a bit će otkrivena ...

Posavska Hrvatska : Diko moja u Beravce dođi...
Diko moja u Beravce dođi...

Od 1978. godine u Beravcima se održava Ižimača, jedinstvena manifestacija koja podsjeća na starinski običaj ižimanja jabuka i cijeđenje mošta. Inicijatori i organizatori ove manifestacije su profesor ...

Posavska Hrvatska : Počinju radovi
Počinju radovi

Sustav navodnjavanja u Orubici: radovi počinju u ponedjeljak

Posavska Hrvatska : Požrtvovnost, humanost, hrabrost, poštenje, iskrenost
Požrtvovnost, humanost, hrabrost, poštenje, iskrenost

DVD Garčin osnovali su 1928. tadašnji garčinski župnik Vladoje Holik, mjesni trgovac Juraj Jureković, učitelj Petar Tomac, visoki carski službenik Zlatko Mažuran, Mato i Toma Balentović, Jakob Lassi, ...

Posavska Hrvatska : Puno selo za blagdane
Puno selo za blagdane

Savski Bok - selo kratke povijesti, ali bogato životom