Županija

20.4.2018.
Posavska Hrvatska

Dan Brodsko-posavske županije

Dvadeset pet godina truda za dostojanstven život građana

Županija : Dvadeset pet godina truda za dostojanstven život građana

Misom u crkvi Gospe Brze Pomoći u ponedjeljak je počeo program obilježavanja 25. obljetnice ustroja Brodsko-posavske županije koja je za svoj dan odredila 15. travnja, u spomen na taj datum 1993. godine, kada je službeno “rođena”. Nakon polaganja vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu te spomen obilježja hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški, u slavonskobrodskoj Glazbenoj školi održana je svečana sjednica Županijske skupštine. Gosti su bili izaslanica predsjednika Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Tomislav Čuljak, izaslanik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Siniša Jurković, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja brigadir Branko Cindrić, državna tajnica ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Dragan Jelić, saborski zastupnici Ljubica Maksimčuk, Marko Šimić, Davor Vlaović te Marta Luc Polanc, predsjednik Udruge gradova Željko Turk, župani Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, zamjenik župana Osječko-baranjske, predsjednici skupština Karlovačke i Zagrebačke županije Ivan Žinić, Božo Galić, Alojz Tomašević, Goran Ivanović, Ivan Vučić i Damir Mikuljan, predstojnik Ureda državne uprave Petar Antunović, zamjenici slavonskobrodskog gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić, predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta, predstavnici gradske uprave Nove Gradiške i mnogi drugi.

 

Konstruktivno korištenje europskih fondova

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić rekavši kako je županija kroz 25 godina nailazila na zapreke, no nastojala je pronalaziti rješenja usmjeravanjem na razvojne projekte od značaja za boljitak građana i napredak Brodsko-posavske županije. - Zahvaljujući naporima premijera Andreja Plenkovića i Ministarstva financija, predvođenog našim sugrađaninom ministrom Zdravkom Marićem, stabilizirali smo proračun Brodsko-posavske županije, pa će tako on u 2018. godini biti bogatiji za najmanje 25 milijuna kuna. Briga Vlade vidi se u pokretanju Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" u kojem vidimo značajnu pomoć u revitalizaciji županije. Posljednje tri godine bilježimo rast svih ekonomskih pokazatelja, prihoda poduzetnika i izvoz, a broj zaposlenih u Brodsko-posavskoj županiji povećan je za četiri tisuće u odnosu na razdoblje recesije. Uz pomoć Vlade i ministarstava te u suradnji s jedinicama lokalne samouprave provodimo brojne projekte među kojima je i gradanja sustava navodnjavanja Orubica koja će početi ovoga proljeća. Protekle jeseni potpisan je sporazum o financiranju potrebne infrastructure i pratećih objekata za Luku Brod u iznosu od 87 milijuna kuna. I dalje ćemo biti uporni u realizaciji postavljenih ciljeva među kojima je i taj da Slavonija postane središte prehrambene industrije za domaće i europsko tržište - rekao je Ćosić.

- Ekonomska reforma pomogla nam je usmjeriti sredstva ka predfinanciranju novih projekata. Dosad smo uspješno koristili europske fondove; Brodsko-posavska županija s Razvojnom agencijom CTR sudjelovala je u pripremi i provedbi 114 projekata finaniciranih iz europskih strukturnih fondova. S ciljem poticanja i razvoja poduzetništva pripremili smo i proveli 39 projekata vrijednosti 80,7 milijuna kuna, a osam projekata vrijednosti 14,5 milijuna kuna prijavljeno je za različite financijske instrumente. Svjesni važnosti našeg geostrateškog položaja i tradicije medicinske skrbi oštro smo se protivili modelu sanacije naših bolnica koji je generirao još veća dugovanja. Unatoč tome, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, pronašli smo dio sredstava za sanaciju i s ponosom mogu reći da smo naše bolnice ponovno postavili na zdrave temelje - rekao je župan Danijel Marušić i među projektima te programima koje provodi Županija istaknuo "Kraći put do zdravlja", vrijedan 40 milijuna kuna; pomoć u subvencioniranju kamata u programu "Kreditom do konkurentnosti", stipendiranje 77 studenata, investiciju od 12,5 milijuna kuna za energetsku obnovu pet školskih objekata kroz projekt "Inovativna rješenja za pametne škole" te dodatne ugovore vrijedne 33 milijuna kuna. Predstavnik Hrvatske zajednice županija Ivan Žinić kazao je da je Brodsko-posavska županija tijekom 25 godina napravila puno toga u omogućavanju dostojnog života svojim građanima i čestitao svima koji su sudjelovali u tome. Zahvalio je županu Danijelu Marušiću na zajedničkim projektima od kojih je istaknuo Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Šaguljama te u Hrvatskoj zajednici županija koja s Vladom i ministarstvima ima ključnu ulogu u kreiranju politike razvoja svih područja Hrvatske. Izaslanik predsjednice Tomislav Čuljak istaknuo je da do kraja godine predsjednica planira posjetiti Brodsko-posavsku županiju. Zastupljenost Slavonaca u ministarstvima i Hrvatskom saboru, kazao je Čuljak, budi nadu da će slavonske županije dobiti priliku za gospodarski rast i razvoj. Čestitao je predstavnicima županijske uprave na učinkovitom korištenju europskih fondova i uspješnoj realizaciji prijekata. Ministrica Gabrijela Žalac naglasila je kako je Vladin prioritet ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske u čemu je važna izravna komunikacija s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, a u skladu s tim osmišljen je projekt "Slavonija, Baranja i Srijem". Njime je ugovoreno 6,1 milijarda eura, a u Brodski-posavskoj županiji kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. ukupno 233 milijuna kuna.

- Samo za projekt razvoja komunalne infrastrukture Nova Gradiška, faza 2, ugovoreno je 125 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U sklopu Operativnih programa "Učinkoviti ljudski potencijali" ugovoreno je 86 milijuna kuna, a kroz Program ruralnog razvoja u Brodsko-posavskoj županiji dodijelili smo 340 milijuna kuna. Kroz fond za sufinanciranje provedbe EU projekata sufinancirana su 24 projekta u vrijednosti od 13 milijuna kuna, a kroz programe održivog razvoja lokalne zajednice i podrške regionalnom razvoju u 2016. i 2017. godini odobreno je više od 14 milijuna kuna za sufinanciranje 51 projekta na području županije. Ove godine kroz te programe dostupno joj je šest milijuna, a za pripremu projektne dokumentacije Brodsko-posavskoj županiji pripada 8,6 milijuna kuna - zaključila je ministrica Žalac.

 

Priznanja najzaslužnijima

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja Brodsko-posavske županije, a najvažniju nagradu, Zlatni grb, za sveukupni društveno-politički rad te izniman doprinos u obrani i stvaranju Republike Hrvatske, dobio je Tomislav Gregurić. Kovanicu od zlata dobili su Anka Šakić za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva te obrtništva; OPG Ivice Ivaniša za rezultate u ekološkoj proizvodnji ratarskih kultura; OPG Željka Bošnjaka za uspjehe u stočarskoj proizvodnji; Klaonica, proizvodnja i prerada mesa Jagodanović Marija Jagodanovića za uspješno poslovanje i proizvodnju visoke kvalitete; Mirjana Zubović za rezultate u razvoju ljekarničke djelatnosti; Zvonimir Grško za uspjehe u tjelesnoj kulturi i sportu; Štefan Paun za izniman doprinos u obrani Brodsko-posavske županije te poticanje rada Športskog saveza invalida; Antun Đurek za humanitarnu djelatnost i donatorske aktivnosti; Milan Golubić za doprinos u obrani Brodsko-posavske županije te Mario Sosnik za iznimno zalaganje u očuvanju i promicanje vrijednosti Domovinskoga rata i sudjelovanje u radu braniteljskih udruga. Predsjednik županijske Skupštine Pero Ćosić i župan Danijel Marušić uručili su i Plakete Brodsko-posavske županije Veleučilištu u Slavonskom Brodu za izniman doprinos u razvoju visokog školstva; Šokačkoj glumačkoj družini "Matini kripoštoli" za promicanje kulturne baštine; Đuro Đaković Montaža-Izolaku za rezultate u gospodarstvu; Klubu podvodnih aktivnosti "Marsonia" za edukaciju mladih naraštaja te spašavanje ljudi i dobara; Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest za uspješno znanstveno djelovanje te doprinos društvenom i kulturnom razvoju Brodsko-posavske županije i tvrtki MIG d.o.o. za poslovne rezultate u geodeziji i energetskom certificiranju. Uime nagrađenih prisutnima se obratio Tomislav Gregurić koji je rekao: - Vjerujem da nam je svima čast primiti ovakve nagrade, pogotovo za životno djelo. Ponosan sam na to i srce mi je puno. Zahvaljujem našim predlagateljima što su prepoznali naš trud i rad.

U glazbenom dijelu programa nastupili su sopranistica Sandra Böhm, Marko Nosić na bisernici uz Ivonu Bušić na klaviru, flautistica Leonarda Plazanić uz klavirsku pratnju Frane Fabrisa, Marko Ćosić kao Đuka Begović te gimnazijski kvartet Ivana Katavić, Lara Živić, Ivona Orlović i Ivan Vuksanović.

Posavska Hrvatska : Završetak pješačke staze u Malinu
Završetak pješačke staze u Malinu

Ovaj su tjedan privedeni kraju radovi na izgradnji pješačke staze u Malinu u dužini od oko 1,5 kilometar. Vrijednost radova je oko 650.000 kuna, a izvodi ih tvrtka Iks iz Oriovca. U planu je, kako je ...

Posavska Hrvatska : Počinju radovi
Počinju radovi

Sustav navodnjavanja u Orubici: radovi počinju u ponedjeljak

Posavska Hrvatska : Požrtvovnost, humanost, hrabrost, poštenje, iskrenost
Požrtvovnost, humanost, hrabrost, poštenje, iskrenost

DVD Garčin osnovali su 1928. tadašnji garčinski župnik Vladoje Holik, mjesni trgovac Juraj Jureković, učitelj Petar Tomac, visoki carski službenik Zlatko Mažuran, Mato i Toma Balentović, Jakob Lassi, ...

Posavska Hrvatska : Puno selo za blagdane
Puno selo za blagdane

Savski Bok - selo kratke povijesti, ali bogato životom

Posavska Hrvatska : Cilj je napredak i razvoj Hrvatske, a posebno Slavonije
Cilj je napredak i razvoj Hrvatske, a posebno Slavonije

- Od 1. kolovoza obavljen je prijenos gospodarske cjeline, svih djelatnika, materijalnih i tehničkih sredstava, preuzetih obveza po raznim ugovorima i EU projektima, s trgovačkog društva Centar za teh ...

Posavska Hrvatska : Potpisan ugovor za infrastrukturne radove i lučke djelatnosti u Luci Brod
Potpisan ugovor za infrastrukturne radove i lučke djelatnosti u Luci Brod

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, ministra financija Zdravka Marića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butko ...

Posavska Hrvatska : Jednoglasni, gotovo u svemu
Jednoglasni, gotovo u svemu

Devetoj sjednici Županijske skupštine, održanoj ovoga ponedjeljka, prisustvovalo je 36 od 42 vijećnika. Najveći dio sjednice, nakon rasprave po pojedinim točkama dnevnog reda, vijećnici su odradili u ...

Posavska Hrvatska : Otvorene mogućnosti suradnje s Turskom agencijom za suradnju i koordinaciju
Otvorene mogućnosti suradnje s Turskom agencijom za suradnju i koordinaciju

Na radnom sastanku župana Danijela Marušića, koordinatora Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA) Hashima Koça i asistenta Anesa Hasanovića, dekanice Filozofskog fakulteta Univerzitet ...

Posavska Hrvatska : Slavonski Brod odustao od sufinanciranja postrojba Civilne zaštite
Slavonski Brod odustao od sufinanciranja postrojba Civilne zaštite

Sporazum o sufinanciranju opremanja i osposobljavanja specijalističkih postrojba Civilne zaštite Brodsko-posavske županije za razdoblje od 2018. do 2022. godine, iako najavljen, nije potpisan proteklo ...

Posavska Hrvatska : Potpisan Sporazum o promociji turističkog brenda "Slavonija"
Potpisan Sporazum o promociji turističkog brenda "Slavonija"

Osječko-baranjska županija bila je u ponedjeljak domaćin potpisnika Sporazuma o suradnji na kreiranju i promociji turističkog brenda Slavonija u sklopu kojeg će biti izrađen Strateški marketinški plan ...

Posavska Hrvatska : Za energetsku učinkovitost 2,2 milijuna kuna
Za energetsku učinkovitost 2,2 milijuna kuna

Vrijednost investicije je 2.200.000 kuna, a radit će se kompletna vanjska ovojnica, zamjena termoventila, zamjena stolarije, izolacija ravnog krova... Očekuje se energetska ušteda oko 57 posto.

Posavska Hrvatska : Radovi vrijedni 3,2 milijuna kuna donijet će 88 posto uštede u energentima
Radovi vrijedni 3,2 milijuna kuna donijet će 88 posto uštede u energentima

Među devet škola u kojima Brodsko-posavska županija provodi projekt energetske obnove, zahvaljujući novcu europskih strukturnih fondova, najveći pomak i najveća ušteda bit će u osnovnoj školi u Okučanima koja nakon poslijeratne obnove nije značajnije osuvremenjavana

Posavska Hrvatska : 3,4 milijuna energetski učinkovitije
3,4 milijuna energetski učinkovitije

U energetskoj obnovi OŠ "Mato Lovrak" u Novoj gradiški dobit će novu vanjsku stolariju, novu ovojnicu i fasadu te termoventile na radijatorima, a za izvođenje radova tvrtka Dinamix iz Slavonskog Broda ima četiri mjeseca

Posavska Hrvatska : Treća uspješna suradnja s gradom Šapcem
Treća uspješna suradnja s gradom Šapcem

ROSIS4H - Rediscovering opportunities through sustainable impact in supporting horticulture development in the cross border area (Otkrivanje mogućnosti za održivi utjecaj na razvoj hortikulture u prek ...

Posavska Hrvatska : Zahvalnice za organizaciju proslave Dana županije
Zahvalnice za organizaciju proslave Dana županije

Kao zahvalu za pomoć pri organizaciji proslave Dana Brodsko-posavske županije u utorak su župan Danijel Marušić i zamjenik župana Stjepan Bošnjaković uručili zahvalnice učenicima i učiteljima Glazbene ...

Posavska Hrvatska : Većina točaka usvojena jednoglasno
Većina točaka usvojena jednoglasno

Na osmoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u ponedjeljak, vijećnici su usvojili svih 12 točaka. Dužnosti tajnika Županijskog komasacijskog povjerenstva Brodsko-posavske županije razriješen je Ro ...

Posavska Hrvatska : Sklonište za životinje - "nužno zlo" postalo zakonska obvez
Sklonište za životinje - "nužno zlo" postalo zakonska obvez

Tamagotchi ove godine navršava 21. godinu od izlaska na svjetsko tržište i mnogi će roditelji svom djetetu kupiti virtualnog ljubimca s kojim su se nekad i sami zabavljali. Neki ga možda još uvijek im ...

Posavska Hrvatska : Med bez pčela k'o čovjek bez duše
Med bez pčela k'o čovjek bez duše

Najbolja garancija kvalitete kupljenog meda je kupnja kod pčelara od povjerenja

Posavska Hrvatska : Veći dio predblagdanske sjednice odrađen jednoglasno
Veći dio predblagdanske sjednice odrađen jednoglasno

Na sedmoj sjednici Županijske skupštine raspravljano o 17 točaka, postavljeno 41 vijećničko pitanje