- Što se tiče nas proizvođača i uzgoja ovo je izuzetno teška godina, ali ću biti iskrena, prvi put s osmijehom odrađujemo posao jer su cijene konačno sukladne ulaganjima - riječi su Darije Rajkovača iz Donje Vrbe koje najbolje opisuju kakva je godina za povrtlare i voćare.
OPG Rajkovača 16 godina se bavi plasteničkom proizvodnjom povrća, voća i cvijeća. Na slavosnkobrodskoj Gradskoj tržnici ove srijede krastavce i rajčicu je prodavala po 8 kuna.
- Cijene se drže stalno, nisu se spuštale. Ne mogu reći da su prinosi bili baš dobri, ali cijena je kompenzirala količine. Prijašnjih godina puno više smo radili i količinski imali, ali upravo smo cijenu nadoknađivali količinama, sada su manje količine ali je cijena odlična. Dobro se i kupuje, ustvari izuzetno dobro, čak iznenađujuće. Ljudi su konačno shvatili da treba kupovati kvalitetno, cijena nije nekada presudna, a kad nešto probaju i kad je to kvalitetno i ukusno vrate se. Nama proizvođačima je jako drago što se konačno ta svijest za hranu tako povisila jer, nažalost, na tržnici stvarno ima svega - zaključuje Darija.
Najviše se kupuju šljive
Nektarine i breskve po 10 kuna, šljive po 5, lubenicu po 3, kajsije koje su već probrane sada po šest inače po 8 kuna, papriku po 7 kuna prodaje Jelica Opačak iz Brodskog Varoša. Dio povrća i voća je iz Varoša, dio iz požeškog kraja, a trenutno se najviše kupuje lubenica i šljiva za jesti.
Mahune po 12 i 15 kuna prodaje Julka Lukačević iz Završja: - Koliko je mahuna posađeno, nije ih baš puno niklo, ali su dobre. Imamo svega pomalo, a na tržnici sam srijedom i subotom. Čistim evo i mladi grah trešnjevac, pola kilograma je 12 kuna.
Domaću rajčicu ponudila je Verica Hnatešin iz Jakačine Male: - Uzgajam sve sezonsko, domaće povrće, ali paradajza imam najviše, do tisuću strukova. Za paradajz je ovo dobra godina jer on ne voli previše vlage, treba mu dok raste, tako da mu je suša i godila, a sad ako bude vlaga počet će pucati, što nije dobro. Jako pazim na karencu, a uzgajam ga gotovo ekološki, jede ga i moja obitelj, djeca, unučad. Pomalo se domaćice tek raspituju za kuhanje paradajza, nisam ni ja još kuhala. Svekrva ono što ne nosimo u prodaju očisti, spremimo u zamrzivač i kad temperature padnu kuhat ću paradajz, a obično skuham stotinjak litara jer podijelim djeci, nešto i prijateljima.
(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)