Slavonski Brod

8.10.2021.
Posavska Hrvatska

Kako rade gradske službe u Slavonskom Brodu

Zašto šute? Zar nešto mute?

Slavonski Brod : Zašto šute? Zar nešto mute?

Opsežni radovi odvijaju se na slavonskobrodskim prometnicama u posljednjih nekoliko mjeseci, bilo da je riječ o obnovi kolnika, rekonstrukciji pješačkih staza ili izgradnji novih biciklističkih staza. I to je pohvalno, kad bi realizacija bila uredna. No, tek poneki radovi mogu dobiti prolaznu ocjenu, a dobar dio novih staza izgleda kao da ih je radio simpatični dvojac iz "A je to" crtića. Obilazeći gradske ulice, prije više od mjesec dana željeli smo javnosti dati podrobniju informaciju o radovima koje smo vidjeli u Malom Parizu te smo u gradsku upravu Slavonskog Broda uputili dva jednostavna pitanja koja ovdje citiramo:

- s obzirom na to da su tijekom posljednjih mjeseci u tijeku radovi na izgradnji više biciklističkih i pješačkih staza u Slavonskom Brodu, molim da mi odgovorite tko je izrađivač projekta za te radove, kao i to kad je izdana građevinska dozvola?

- jesu li planirane nove staze (i ako jesu, u kojim gradskim ulicama) nakon završetka aktualnih radova?

Ponavljam, pitanja smo poslali prije više od mjesec dana, kao i dodatno pojašnjenje, da nas posebno zanimaju radovi u Malom Parizu. Do danas, a već je prošao i prvi tjedan listopada, mjerodavne službe u Gradu Slavonskom Brodu nisu odgovorile na naša pitanja, čime su ne samo pokazali koliko im je stalo da obavještavanja javnosti nego su prekršili i zakonsku obvezu.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

8.10.2021.
Posavska Hrvatska

Obitelj Glavaš u Branimirovoj

Najljepša pretkućnica i 1.800 piva!

Slavonski Brod : Najljepša pretkućnica i 1.800 piva!

- Nazvali su me jedan dan iz Turističke zajednice i pozvali nas na dodjelu nagrade za najljepšu pretkućnicu, a ja sam odgovorila: "Vi ste pogriješili!" - govori, uz smijeh, Mira Glavaš iz slavonskobrodske Branimirove ulice. Upravo je pretkućnica obitelji Glavaš proglašena najljepšom u izboru slavonskobrodske Turističke zajednice, a Miru i njezinog supruga Ivicu iznenadila je nagrada jer su, kako kažu, bili uvjereni da se za taj izbor treba prijaviti. - No, rekli su mi da komisija obilazi grad i kad su vidjeli našu pretkućnicu proglasili su ju najljepšom, i baš nam je drago zbog toga - kaže naša sugovornica. Mira i Ivica su mladi bračni par, a često se za mlade ljude kažu da nisu zainteresirani za takve stvari, kakvo je uređenje okoliša, ali obitelj Glavaš, baš kao i obitelj Gusak koja stanuje isto u Branimirovoj, nekoliko kućnih brojeva dalje, a vlasnici su najljepšeg prozora, pravi su primjer da takva izreka nije točna: - U ovom dijelu naselja puno je mladih obitelji, i trudimo se da nam okoliš bude lijep. Mi nastojimo da je sve uredno, volimo kombinaciju grmova, cvjetova, pa i lončanica koje su na ogradi dvorišta. U našoj pretkućnici posađeni su šimširi, tu su viseće lize, vinka, pampas, žalosna vrba... Vjerujem da je baš ta cjelina privukla pažnju komisije, a i nama je ljepše kad je raznoliko, da nije samo jedna ili dvije vrste.

Pitam domaćine tko vodi najviše brige o pretkućnici, a Ivica iskreno priznaje da je to Mira koja kaže da ju održavanje biljaka smiruje, odmara živce, opušta. Iako, nije uvijek lako, pogotovo u ljetnim mjesecima. - Doslovno svaki dan mora se nešto uraditi, barem malo, a onda tijekom vikenda treba posvetiti više vremena. Za šišanje grmova zadužen je suprug, sve radimo ručno, bez motornih škara i rezača - ističe Mira, a Ivica dodaje: - Kod oblikovanja grma treba dosta preciznosti, ali supruga je tu kao "nadzor", pa ne može biti grešaka, ha, ha, ha!

U svakom godišnjem dobu pretkućnica Glavaševih drugačije izgleda, sada su pred kućom jesenski detalji, tikvice, lišće... pred Božić će doći prigodni blagdanski ukrasi, a onda na proljeće opet nova "postava".

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

10.9.2021.
Posavska Hrvatska

Peto izdanje CMC 200 Slavonija festa

Mjesto za mene

Slavonski Brod : Mjesto za mene

Slavonski Brod je ponovno bio glazbeno središte Hrvatske, zahvaljujući CMC 200 Slavonija festu na pozornici na Poloju tijekom dva dana izmjenjivali su se izvođači, a publika je mogla uživati jer bilo je zaista za svakoga po nešto. Oni koji vole nešto nježnije, blago narodnjačke note, u petak su s veseljem dočekali CMC 200 party i popularne izvođače, a uz voditeljsku palicu Edine Pršić i Dalibora Petka nastupili su "Džentlmeni", "Tarapana band", "Učiteljice", "Magazin" te na kraju Lidija Bačić. Možda su organizatori jedino mogli prilagoditi satnicu gledateljima, s obzirom na to da najmlađa publika, koja je čekala najpopularnije izvođače, zbog nastupa u kasnim satima nije ih ni dočekala.  

Druga večer pokazala je da je Slavonski Brod i dalje rockerski grad, ma koliko neki tvrdili drugačije, i pokušavali to promijeniti. Nekoliko tisuća ljudi na Poloju toplo s pozdravljali mlade bandove koji su nastupali u prvim satima programa, a predstavili su se Vinko Ćemeraš i "Talvi Tuuli", nakon toga "Komune" uz koju je, kao poseban gost, nastupio Dino Jelusić, novi član svjetski poznatog "Whitesnakea", a nakon njih "Lili Gee", "One Possible Option", "Zebas", "BluVinil" te "Fluentes".

Tada već dobro zagrijana publika s oduševljenjem je dočekala Damira Urbana i njegovu Četvorku, a u energičnom nastupu vidjelo se da su i rockeri jedva dočekali malo slobode nakon koronazatvaranja. Urban je još jednom potvrdio da pripada u sam vrh hrvatskog rock and rolla, i nadamo se da nećemo morati ponovno čekati nekoliko godina da ga opet gledamo i slušamo u Slavonskom Brodu.

Sljedeći su se na pozornicu popeli članovi županjske "Opće opasnosti", jedan od sastava koji je na Poloju nastupio najmanje pet puta do sada, i nikada nisu razočarali, pa ni sada. I za kraj, sa svojim basom zvuk je proparao legendarni Bruno Langer i njegovo "Atomsko sklonište", a Brođani su mu za 45 godina trajanja na sceni poklonili slavonsku košaricu.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

20.8.2021.
Posavska Hrvatska

Tko nije bio, ne zna što je propustio

Bez Poloja je ljeto nezamislivo

Slavonski Brod : Bez Poloja je ljeto nezamislivo

Osvježenje koje smo dočekali početkom ovoga tjedna donijelo nam je olakšanje u noćnim satima, sada je baš ugodno spavati. No, već od četvrtka temperature su ponovno počele rasti, za vikend je najavljen još jedan mali "toplotni udar", ali Brođani ne moraju puno razmišjati gdje će pronaći najbolje i najljepše osvježenje - Poloj je uvijek tu!

I novinarski posjet najljepšoj riječnoj plaži uvijek završi kupanjem, jer onaj tko na Poloju nije bio, ne zna što je propustio. Sve generacije Brođana i ove godine uživaju na omiljenom izletištu i kupalištu, a zaključak svih je da nam je Bog dao nešto što malo tko u svijetu ima.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

25.6.2021.
Posavska Hrvatska

Gradsko vijeće Slavonskog Broda nije konstituirano

Nitko ni s kim

Slavonski Brod : Nitko ni s kim

Prva konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda, sazvana 18. lipnja, prekinuta je već na prvoj točki dnevnog reda - izbor Mandatne komisije. Vijećnici DMNL predložili su za predsjednicu Mandatne komisije Maju Jarić, a za članove Domagoja Aračića i Josipa Samardžića, što je podržalo 9 vijećnika, dok je prijedlog vijećnika HDZ-HSP da u Mandatnoj komisiji budu Josip Samardžić i Tomislav Tekić podržalo osam vijećnika, tako da ni jedan prijedlog nije prošao. Sjednica je prekinuta i Gradsko vijeće nije konstituirano. Gradsko vijeće Slavonskog Broda sada ima 21 vijećnika ( u prethodnim sazivima imalo je 25 vijećnika), 9 mandata ima Duspara Mirko - Nezavisna lista, 8 HDZ-HSP, 2 Kandidacijska lista grupe birača, a po jedan Domovinski pokret i SDP-HNS-HSLS. Iako se pričalo o nekoliko mogućih opcija dogovora, činjenica je da se nisu dogovorili. Kako nitko nema većinu, 11 potrebnih ruku, Vijeće nije konstituirano. U izjavama su potvrdili da su svi razgovarali sa svima i svi se kunu da su im projekti za razvoj grada prioritet, a pojedinci koji su se spominjali da za svoj glas traže mjesta direktora u trgovačkim društvima rekli su da su sami o tome saznali u medijima. Trideset dana od izbora imali su za dogovor, nisu se dogovorili, sada opet imaju 30 dana do druge konstituirajuće sjednice, ako se ni tada ne konstituiraju, imaju još 30 dana i nakon toga slijede novi izbori. Ništa novo za Slavonski Brod, dva ili tri vijećnička mandata kroje i odlučuju o većini.

 

 

 

25.6.2021.
Posavska Hrvatska

Prosvjed stanovnika Naselja hrvatskih branitelja

Zar će nam otpad dovoziti na kućni prag?!

Slavonski Brod : Zar će nam otpad dovoziti na kućni prag?!

"Lokacija odlagališta otpada mora biti udaljena najmanje 500 m od naseljenog područja gdje stalno borave ljudi, osim lokacije centra za gospodarenje otpadom" - tako glasi točka 1.1. Općih uvjeta za sve kategorije odlagališta otpada, iz Pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada, objavljenog u Narodnim novinama broj 114/2015. I to pravilo vrijedi za svako selo, općinu, grad, županiju, za cijelu Republiku Hrvatsku, osim, čini nam se, za Slavonski Brod i njegove stanovnike. A odredbe pravilnika ne krši nitko drugi do sam Grad Slavonski Brod!

Jer, prije nešto više od dva tjedna počelo je iskopavanje zemljišta na Vijušu, na mjestu gdje bi trebale biti nove četiri kazete za odlaganje otpada, a ta je lokacija udaljena tek 80-ak metara od najbližih kuća u Naselju hrvatskih branitelja! - Što je sljedeće, hoće li na smeće istovariti u naša dvorišta? - pitali su tamošnji stanovnici kada smo se odazvali njihovom pozivu i zabilježili prvi prosvjed. Pišem da je to prvi prosvjed, jer na tome ne misle stati. - Sve ove kuće su legalno izgrađene, imamo sve potrebne papire, građevinske, uporabne dozvole, platili smo sve komunalne pristojbe, neki od nas su izdvojili i po 60.000 kuna za to, a sad nam Grad ovako vraća - govore ogorčeni stanovnici.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

7.5.2021.
Posavska Hrvatska

Trideseta obljetnica presudne odluke radnika

Dan kada smo sačuvali tenkove

Slavonski Brod :  Dan kada smo sačuvali tenkove

Radnici "Đure Đakovića" nisu dopustili da se tenkovi izvezu iz tvorničkog kruga i upotrijebe protiv hrvatskih građana. Tom hrabrom odlukom omogućili su da Hrvatska vojska dobije prve oklopne snage i promijeni tijek rata

 

U godini obilježavanja stogodišnjice osnutka Prve hrvatske tvornice vagona, strojeva i mostova d. d. Brod na Savi, koja od 1947. nosi ime Đure Đakovića, obilježena je i trideseta godišnjica jednog od najvažnijih događaja u Domovinskom ratu na području Brodsko-posavske županije - zaustavljanje izvoza gotovih tenkova iz tvorničkog kruga Đure Đakovića. Upravo na dan 30. obljetnice, 5. svibnja 2021., pred upravnom zgradom Đuro Đaković grupe okupili su se radnici tvornice, od kojih je dobar dio sudjelovao i u tim presudnim zbivanjima kako bi se prisjetili tih dana, ali i svojih kolega, radnika Đure Đakovića koji su tijekom Domovinskog rata život izgubili kao hrvatski branitelji. Kroz postrojbe Hrvatske vojske - 108., 139. i 157. brigade, 3.bojne "Kobre" 3. gardijske brigade "Kune" i Specijalne jedinice policije tijekom Domovinskog rata prošlo je oko 2600 radnika Đure Đakovića, od kojih je 120 poginulo, a 132 su ranjena. Pred spomenikom podignutim prije četvrt stoljeća u sjećanje na poginule branitelje, "Đurine" radnike, prvi put pročitana su imena njih 128 koji su položili život u obrani domovine, iako taj popis još nije zaključen. Vijence i svijeće pred spomenik položili su predstavnici Grupacije Đuro Đaković, Udruge tenkista Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, Udruge branitelja Specijalni vozila Đuro Đaković, izaslanstvo branitelja Brodsko-posavske županije i 3. bojne 3. gbr. u nazočnosti predstavnika Uprave i Sindikata Grupe Đuro Đaković. Istom prilikom predstavljena je i knjiga "Začetak hrvatskog oklopništva: Tenkisti 'Đure Đakovića' prva oklopna postrojba u obrani Hrvatske", koju je na temelju dostupne dokumentacije, ali i svjedočenja samih sudionika pripremio i napisao Frano Piplović.

23.4.2021.
Posavska Hrvatska

Centar za inkluzivnu podršku Slavonski Brod

Ugovor vrijedan dva milijuna kuna

Slavonski Brod : Ugovor vrijedan dva milijuna kuna

"Širenje postojećih i unarjeđenje postojećih izvaninstitucionalnih usluga na području ITU aglomeracije Slavonski Brod" naziv je projekta za kojega je u ponedjeljak u slavonskobrodskom Centru za inkluzivnu podršku potpisan ugovor vrijedan gotovo 2 milijuna kuna. - Ovo je treći ugovor koji ovamo donosim, a cilj ugovora je pomoći osobama s invaliditetom, ponajprije osobama s intelektualnim teškoćama, u radu s njima, u deinstitucionalizaciji, da mogu živjeti u stambenim jedinicama i dolaziti na druženja, terapije, na rad u Centar, kako bi na taj način živjeli što normalnijim životom, pa i da mogu zaraditi za džeparac i dobro se osjećati - kazao je Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koji je uime ministarstva potpisao ugovor. Državni tajnik je istaknuo kako se u samim prostorijama Centra vidi koliko on znači korisnicima: - Tu se ljudi druže, puno je osmijeha, puno pozitivne energije, i ovakve ustanove, udruge, treba podupirati koliko god je moguće, sa što više sredstava.

U Centru za inkluzivnu podršku, koji uspješno radi od 2007. godine, i bespovratna sredstva iz novog ugovora bit će iskorištena na najbolji način, o čemu predsjednica Centra Ljiljana Brica kaže: - U naš Centar svakodnevno dolazi 30 korisnika, ovdje su na rehabilitaciji i druženju, a čak 46 osoba smješteno je u stambenim zajednicama. Žive u deset stanova, uz potporu nas 19 zaposlenih.

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske.

16.4.2021.
Posavska Hrvatska

Krivotvoreni PCR testovi, za teži prelazak granice

Nezdrav način putovanja

Slavonski Brod : Nezdrav način putovanja

Krivotvorene PCR testove češće predočuju muškarci, u dobi od 20 do 40 godina

Uz osobnu iskaznicu i putovnicu, koronavirus je nametnuo i negativan PCR test kao obveznu ispravu potrebnu za sigurno putovanje iz i u Republiku Hrvatsku. Nažalost, kao i sve osobne isprave, i PCR testovi postali su predmet krivotvorenja. Tako je u veljači ove godine Europol izdao upozorenje o porastu broja lažnih PCR testova u zemljama Europske unije. Koliko je takvih testova evidentirano na graničnim prijelazima Policijske uprave brodsko-posavske i koji profil građana najčešće pribjegava kaznenom djelu krivotvorenja te isprave?

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

2.4.2021.
Posavska Hrvatska

Počeli radovi na Klasijama

Dvorana prekrižena zauvijek?

Slavonski Brod : Dvorana prekrižena zauvijek?

Početkom ožujka Grad Slavonski Brod objavio je u elektroničkom oglasniku obavijest o otvorenom postupku javne nabave radova na području Sportsko-rekracijskog centra Klasije. Procijenjena ukupna vrijednost radova je 3,5 milijuna kuna (bez PDV-a), u sklopu čega treba biti odrađena rekonstrukcija nogometnog igrališta (vrijednost 1,17 milijuna kuna), rekonstrukcija istočnog gledališta (2,07 milijuna kuna) i rekonstrukcija rasvjete (260 tisuća kuna).

Javno otvaranje ponuda, prema službenoj natječajnoj dokumentaciji, održano je 30. ožujka u 9 sati u Gradskoj vijećnici Grada Slavonskog Broda, a začuđuje da su radovi toga dana već bili poprilično poodmakli. Ako su ponude otvorene u 9 sati, morala je uslijediti procedura provjere dokumentacije, pa nakon toga potpisivanje ugovora i uvođenje izvođača u posao, dovoženje strojeva, priprema za početak radova... A svatko tko je posjetio Klasije u utorak iza podneva mogao je vidjeti da je odrađeno puno posla, čovjek ne može povjerovati da se toliko stigne od 9 do 12 sati. Čini se da je gradska uprava Slavonskog Broda postigla svjetski rekord jer sve što je bilo potrebno odrađeno je u samo nekoliko minuta.

Istovremeno s početkom radova, društvenim mrežama proširile su se ilustracije idejnog rješenja "novih Klasija". Baš kao i predizborni stadion, i ovo lijepo izgleda. Ali... Uvijek postoji ali. Onaj tko je osmislio "nove Klasije", ako se ikada ostvare, pogazio je važan dio povijesti Slavonskog Broda, uništio je snove o ponovnoj izgradnji dvorane, istinskog hrama sporta, ali i drugih društvenih događanja. Novu dvoranu, na temeljima stare, spaljene neprijateljskom granatom 22. rujna 1992. godine, obećavali su mnogi.

A onda je netko odlučio prekrižiti ju zauvijek.

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske.