Slavonski Brod

12.8.2022.
Posavska Hrvatska

Tvrđava Brod

Pomor riba u opkopima

Slavonski Brod : Pomor riba u opkopima

Građane Slavonskog Broda, pogotovo one koji žive nedaleko od Tvrđave i redovne šetače na stazama uz to zdanje, početkom tjedna iznenadio je poprilično uznemirujuć prizor, ali i miris. Naime, u vodenim opkopima oko Tvrđave plutale su uginule ribe. Iz gradske uprave su istaknuli da je moguć uzrok pomora šarana u Tvrđavi nizak vodostaj i visoke temperature, odnosno nedostatak svježe vode, a time i kisika u opkopima. U utorak su četiri soma, pet amura i 38 tolstolobika težine od 15 do 40 kilograma izvukli članovi Kluba podvodnih aktivnosti „Marsonia”, a za zbrinjavanje uginulih riba angažirana je specijalizirana tvrtka sa zagrebačkog područja.

22.7.2022.
Posavska Hrvatska

Uz jedan odgovor gosp. gradonačelnika

Prava, i jedina, istina o Arhivu obitelji Brlić

Slavonski Brod : Prava, i jedina, istina o Arhivu obitelji Brlić

Ovih se dana dosta pisalo o otvaranju "Interpretacijskog centra Ivane Brlić-Mažuranić", i na razne druge načine. Imao sam koronu pa nisam mogao biti nazočan događanjima, no pratio sam, koliko sam mogao, što se o tome piše i govori po medijima. Pozornost mi je privuklo vijećničko pitanje ravnatelja Muzeja Brodskog Posavlja, g. Hrvoja Špicera gradonačelniku. On je čestitao gosp. gradonačelniku na "otvorenju Interpretacijskog centra u Kući Brlić", ali je istaknuo da mu nedostaje Arhiv obitelji Brlić. Pitao je Gradonačelnika: "Molim odgovor - u kakvom je stanju arhiv obitelji Brlić i planira li Grad u budućnosti preuzeti skrb ili otkupiti arhivsko gradivo, kulturno blago neizmjernog značaja za grad Slavonski Brod i građane." Gradonačelnik je najprije zahvalio "na pohvali za Interpretacijski centar Ivane Brlić-Mažuranić". Ne ću se osvrtati na ovaj meni nerazumljivi meta jezik, koji su od komunističkih vremena naslijedile neokomunističke vlasti u politici u samostalnoj hrvatskoj državi, pa eto i oni koji za sebe tvrde da su pravaši. Vidim da je zavladao i područjem kulture.

Osvrnut ću se na odgovor gosp. gradonačelnika dra Mirka Duspare: "Što se tiče drugog dijela - u kakvom je stanju arhivska građa - to ne znam. Nažalost, nemamo dobru komunikaciju. To nikako nije dobro. Grad Slavonski Brod puno je uložio u zaštitu te arhivske građe, a zauzvrat ne možemo ni vidjeti što je sve dio nje, zahvaljujući vlasniku koji nije za komunikaciju."

Imam čast biti gotovo dva desetljeća skrbnik Arhiva i Knjižnice obitelji Brlić. Da ovaj tekst ne bude preopširan, preskočit ću važan dio povijesti koja je određena Ugovorom, koji je svojevremeno u ime Grada s vlasnicom Zbirke obitelji Brlić potpisao dr. Jozo Meter, a kojega nije obnovio dr. Mirko Duspara, kada ga je trebao obnoviti. Od kada je dr. Duspara postao gradonačelnik, molio sam ga, često i u društvu s akademikom Jelčićem usmeno, i svake godine više puta i pismeno da me primi na razgovore o budućnosti Arhiva i Knjižnice obitelji Brlić. U početku mandata znao je naći vremena, pa smo i neke zajedničke akcije planirali. Svake godine, na početku godine, molio sam ga da nađe vremena i dođe u Arhiv i knjižnicu obitelji Brlić. Od kada je u tim pustim godinama gradonačelnik Broda, on nije našao vremena doći u Arhiv obitelji Brlić.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske) 

8.7.2022.
Posavska Hrvatska

Dvadeset četvrto Otvoreno prvenstvo u kuhanju fiš-paprikaša

Još ima fiša i sreće u Brodu Slavonskom

Slavonski Brod : Još ima fiša i sreće u Brodu Slavonskom

Bila je kasna večer 1. srpnja 2022. godine, petak, pred ponoć, Poloj u Slavonskom Brodu. Ljetna žega malo je splasnula, toplina vatrica koje su gorjele više nikome nije smetala, i na Poloju je bujao život. Lijepi, slavonskobrodski, opuštajući život. Sjedeći za stolovima ili na travi, veliki broj sudionika Fišijade i njihovi gosti ispratili su taj vrući ljetni dan zadovoljni, nasmijani, raspjevani. Može li neka manifestacija bolje završiti? Ne može!

Bio je to najbolji dokaz da je još jedno Otvoreno prvenstvo Slavonskog Broda u kuhanju fiša potpuno uspjelo. Unatoč činjenici da su se temperature toga dana penjale visoko izad 30 Celzijevih stupnjeva (na suncu su bile i više od 40), fiš-majstori marljivo su brinuli o svojim kotlićima i pokušavali dodati što bolji i što tajniji sastojak kako bi baš njihov fiš bio među nagrađenima. A od 73 prijavljene ekipe samo su tri mogle biti nagrađene i zato je Fišijada na Poloju dobila još više na značenju jer okupila je najbolje od najboljih. Na kraju, predsjednik ocjenjivačke komisije Stjepan Balen - Mišo objavio je rezultate i publika je doznala imena nagrađenih. Prvonagrađeni fiš osvojio je 74 boda, a pripremio ga je Mato Radičević iz Male Kopanice. Drugo mjesto, sa 73,7 bodova, osvojio je Kristijan Katušić iz Babine Grede, a trećeplasirani, sa 72,6 bodova, je Ivan Josipović iz Velike Kopanice.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

8.7.2022.
Posavska Hrvatska

Otvorena obnovljena Kuća Brlić

Ivana se vratila kući

Slavonski Brod : Ivana se vratila kući

- Prelijepo... Za svaku pohvalu... Odlično... Impresivno... - samo su neke od riječi koje su se mogle čuti u četvrtak, 7. srpnja, u trenucima dok su prvi posjetitelji obilazili obnovljene prostorije Kuće Brlić na slavonskobrodskom Korzu. I zaista, veliki trud uložen je kako bi svaki posjetitelj mogao "otputovati" u vrijeme kad je Ivana Brlić-Mažuranić tu živjela, pisala i napisala neke od najljepših bajki, nadaleko poznatih. Projekt službeno nazvan "Interpretacijski centar Ivane Brlić-Mažuranić", ukupno vrijedan više od 16 milijuna kuna, uspio je u tom objektu uklopiti prostorije, namještaj, uporabne predmete, knjige... kojima su se Brlići služili, s modernim čudima tehnike, pa će i nove, mlade generacije moći uživati u novotarijama. Osim dosad korištenih prostora u prizemlju i na katu, u sklpu projekta za koji je Grad Slavonski Brod dobio 13,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije, obnovljeni su i u funkciju stavljeni podrum i potkrovlje, a svaki kutak kuće dostupan je i osobama s invaliditetom, zahvaljujući dizalu i platformi za svladavanje stepenica.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

27.5.2022.
Posavska Hrvatska

Slavonskobrodski maturanti izazivaju ponos

Opet oduševili!

Slavonski Brod : Opet oduševili!

S nestrpljenjem smo svi očekivali povorku slavonskobrodskih maturanata jer smo znali da će nas i ove godine oduševiti originalnim kostimima, ali i da nas neće razočarati ponašanjem. Tako je i bilo!

Posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja, ove srijede, proslavili su sa svojim sugrađanima, a u kostimiranoj povorci su 1052 maturanta iz osam srednjih škola prošli s pjesmom i osmijehom ulicama do središnjeg Trga Ivane Brlić-Mažuranić gdje ih je zabavljao Bravo bend. Gradonačelnik Mirko Duspara čestitao im je na završetku školovanja i poželio uspješno rješavanje državne mature, upis željenog fakulteta te što skorije zapošljavanje u struci: - Ponosan sam na naše maturante jer su daleko najmaštovitiji u Republici Hrvatskoj. Pobijedili ste i 'online' nastavu i koronu.

Uz tek poneku intervenciju hitne pomoći, kao i objavljivanje neprimjerenih sadržaja na društvenim mrežama, ozbiljnijih izgreda nije bilo, kao i svih ranijih godina i zaista možemo, po ne znam koji put, reći "Slavonskobrodski maturanti su najbolji!".

(više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

20.5.2022.
Posavska Hrvatska

Održani izbori za članove vijeća mjesnih odbora Slavonskog Broda

Pobjednik HDZ osvojio 81 mandat

Izbori za članove vijeća mjesnih odbora u Slavonskom Brodu održani su 15. svibnja, a za 16 mjesnih odbora biralo se 144 članova. Kandidacijske liste s devet kandidata na izborima imali su Hrvatska demokratska zajednica, Socijaldemokratska partija Hrvatske, Duspara Mirko-Nezavisna lista i Domovinski pokret, pa su biračima na raspolaganju bila imena 360 kandidata. Od ukupno 50.346 birača u Slavonskom Brodu na ove je izbore izašlo samo 4.854, što je 9,64 posto. Najviše birača glasovalo je u MO "Josip Rimac", 19,35 posto, a najmanje u MO Plavo polje 4,10 posto.

Pobjednik izbora je Hrvatska demokratska zajednica koja je ostvarila čak 81 vijećnički mandat, 59 mandata pripalo je listi Duspara Mirko - Nezavisna lista, a tek 4 mandata osvojila je Socijaldemokratska partija Hrvatske. Domovinski pokret nije osvojio niti jedan mandat, a listu je imao samo u Mjesnom odboru Zrinski Frankopan i dobili su 19 glasova. I ovi izbori potvrđuju kako brzo splasne euforija za te nove stranke, najprije se počnu sami raspadati, prebacivati u druge tabore, a onda ih ni glasači više ne doživljavaju.

U MO Lutvinka najviše mandata, 4, osvojio je HDZ, DMNL osvojio je 3 mandata, a SDP 2. U MO "Andrija Hebrang" po četiri mandata pripala su HDZ-u i DMNL-u, a 1 SDP-u. U MO Centar 7 mandata osvojio je HDZ, a 2 DMNL. U MO Plavo polje HDZ je osvojio 5, a DMNL 4 mandata. U MO "Antun Mihanović" HDZ je osvojio 6 mandata, DMNL 2, a SDP 1. U MO Kolonija 5 mandata je osvojila DMNL, a 4 HDZ.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

20.5.2022.
Posavska Hrvatska

Program građenja tek je mrtvo slovo na papiru

Ako nema plana, radi se stihijski

Slavonski Brod : Ako nema plana, radi se stihijski

 

- U Glasniku Slavonskog Broda, koji su nam podijelili po kućama, piše da je u našoj ulici trebala biti izgrađena pješačka staza u 2021. godini. Tako samo pazili i kad nam stižu drva da ne ostanu na tom prostoru jer smo očekivali radove, ali evo i polovica je 2022. godine i ništa - kaže stanovnica Ulice Marina Držića.

I zaista, u programu građenja komunalne infrastrukture za 2021., koji je usvojen na sjednici Gradskog vijeća održanoj 14. prosinca 2020. godine, uvrštena je izgradnja pješačke staze u Držićevoj ulici, vrijednost radova je 366.000 kuna. No, izmjenama i dopunama programa, na sjednici održanoj nakon točno godinu dana. 14. prosinca 2021. godine, odlučeno je da se iz programa briše izgradnja pješačke staze u toj ulici jer, kako stoji u objašnjenju, prvo treba završiti projektnu dokumentaciju pa nisu u mogućnosti provesti postupak nabave. Isto tako, izmjenama i dopunama iz programa za 2021. godinu briše se i izgradnja pješačke staze u Ulici Vjekoslava Bacha, gdje su, kako stoji u obrazloženju, zbog prioriteta izvedeni radovi na modernizaciji prometnice.

Izmjene i dopune nakon godinu dana

Izmjenama i dopunama programa građenja komunalne infrastrukture za 2021. godinu odlučeno je da se neće obaviti ni radovi izgradnje nerazvrstane ceste u Ulici Krešimira Blaževića jer je prethodno potrebno izvesti radove odvodnje. Isto tako u toj odluci o izmjenama i dopunama piše da se neće izvesti ni radovi izgradnje ceste u Vodovodnoj ulici jer prethodno treba završiti radove na sanaciji klizišta, a jučer smo vidjeli da je u toj ulici izgrađena cesta.

Uz usvajanje proračuna, uobičajeno na sjednici Gradskog vijeća koja se održava u prosincu, donosi se i program građenja komunalne infrastrukture za sljedeću godinu, što podrazumijeva izgradnju nerazvrstanih cesta, pješačkih i biciklističkih staza i javne rasvjete. Programom građenja za 2021. godinu Gradsko vijeće Slavonskog Broda odlučilo je da će se za izgradnju nerazvrstanih cesta potrošiti 6.326.000 kuna, a izvori financiranja su komunalni doprinos, komunalna naknada i gradski proračun.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

13.5.2022.
Posavska Hrvatska

Raspada li se Slavonska notna bajka

Hoćemo li Europi vraćati 23 milijuna?

Slavonski Brod : Hoćemo li Europi vraćati 23 milijuna?

S nevjericom donosimo samo nekoliko fotografija propadanja unutrašnjosti prostora koji nije provjetravan niti grijan, u kojem nisu uključivani odvlaživači (iako su postavljeni), koji nije pregledavan, o kojem se jednostavno nije vodilo računa. Suludo je i pomisliti da se to može jednostavno popraviti

Prije pet mjeseci pisali smo da interpretacijski centar Kuća Tambure - Slavonska notna bajka još nije počeo raditi - a ne zna se ni kada će - jer se natječaji za opremanje odreda ruše, a nema ni dogovora s imateljima, stvarateljima i čuvarima zbirke notne, instrumentalne, dokumentarne i ine glazbene tamburaške građe. U posljednjem travanjskom broju ove godine donijeli smo vijest da je natječaj, nakon razmatranja pristiglih ponuda, poništen.

Svi su građevinski poslovi završeni u ožujku 2021., što znači da je od završetka obnove 2.429,65 m² "Slavonske notne bajke" prošlo skoro 14 mjeseci, a ovih dana otkrili smo kako Kuća Tambure iznutra izgleda.

Šokantno!

S nevjericom donosimo samo nekoliko fotografija propadanja unutrašnjosti prostora koji nije provjetravan niti grijan, u kojem nisu uključivani odvlaživači (iako su postavljeni), koji nije pregledavan, o kojem se jednostavno nije vodilo računa. Suludo je i pomisliti da se to može jednostavno popraviti. Zidove je preuzela zelena, žuta, bijela, crna plijesan, gljivice, alge vlaga... Žbuka se počinje mrviti, boja se guli, rigips se napuhao... Zapravo, veliki dio radova trebat će iznova napraviti.

Sada je manje važno što će u prostoru biti, jer to se sigurno neće dogoditi uskoro.

Tko će platiti sanaciju?

Hoćemo li možda morati iz džepova građana vratiti nepuna 24 europska milijuna?

 

6.5.2022.
Posavska Hrvatska

Obilježena 30. obljetnica stradanja Slavonskog Broda

Sjetimo ih se s ponosom i tugom

Slavonski Brod : Sjetimo ih se s ponosom i tugom

Sjećajući se 29 poginule djece mlađe od 18 godina, 39 ranjene djece, 170 poginulih civila i svih poginulih branitelja, danom komemoracije "Sjetimo ih se s ponosom i tugom" potiče se i pitanje odgovornosti i kazne za one koji su počinili taj zločin nad djecom i građanima

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Brodsko-posavske županije i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, uz potporu Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije 3. svibnja obilježila je 30. obljetnicu stradanja građana, posebno djece, Slavonskog Broda u Domovinskom ratu pod nazivom "Sjetimo ih se s ponosom i tugom". U središtu Tvrđave Brod, kod kapele sv. Ane obilježavanje je počelo misom za poginule, a nastavljeno je uz prigodni program pred spomenikom "Djevojčica" podignutom u sjećanje na djecu poginulu tijekom rata u Slavonskom Brodu i zaključeno polaganjem vijenaca i svijeća pred spomenik poginulim hrvatskim braniteljima.

 

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

 

29.4.2022.
Posavska Hrvatska

U svijetu bajki

Razdragano u znaku Ivane Brlić-Mažuranić

Slavonski Brod : Razdragano u znaku Ivane Brlić-Mažuranić

Brojne radionice, kazališne predstave, dodjele nagrada, predstavljanja knjiga... za svakoga ponešto

Konačno ponovno na ulicama, u Knjižnici i kazalištu, u Galeriji, Muzeju, Tvrđavi, pred kućom Brlić... dječja graja i svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" u svojoj punini i vedrini. Brojne radionice, kazališne predstave, dodjele nagrada, predstavljanja knjiga... za svakoga ponešto. Ni varljivo i kišno travanjsko vrijeme nije to moglo promijeniti. U pedeset i drugoj godini od začetka, dječje svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" ispunile su maštu i srca mališana, a sve na temelju lika i djela Ivane Brlić-Mažuranić. 

 

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")