Slavonski Brod

24.12.2021.
Posavska Hrvatska

Advent iz davnina

Od tambure do rocka uz toplu okrjepu i dobru atmosferu

Slavonski Brod : Od tambure do rocka uz toplu okrjepu i dobru atmosferu

Protekli vikend u sklopu slavonskobrodskog Adventa iz davnina bio je u znaku tambure, klizanja i božićnih poklona, a oni koji su se htjeli ugrijati, osim dobrom atmosferom na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić mogli su to učiniti kuhanim vinom, fritulama, kobasicama i čajem. Klizalište u Tvrđavi bilo je druga "it" destinacija u gradu, a ondje su se osim iskusnih klizača zabavljale i buduće klizačke nade.

U pretposljednji adventski petak građane su uveli raspjevani najmlađi članovi Folklornog ansambla Broda izvedbom božićnih rock i pop pjesama, među kojima "Raduj se, cijeli svijete" Opće opasnosti, nezaboravnu "Feliz Navidad" te neslužbenu blagdansku 'himnu' "Fritula". Nakon njih na pozornici te ispred nje nastupili su članovi pjevačke sekcije Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva "Ukrajina" Slavonski Brod, Kulturno-umjetničko društvo "Zrinski Frankopan", Kulturno-umjetničko društvo Podvinje te Kulturno-umjetničko društvo "Smilje". Atmosferu je dodatno zagrijao Tamburaški sastav "Arteški bunar". Druženje uz toplu okrjepu na Korzu vratilo je, iako možda samo nakratko, osjećaj starog "normalnog" i blagdanske atmosfere kakvu poznajemo iz doba prije pandemije. Nedjelja je bila u znaku najmlađih sugrađana. Za mališane, koji su nestrpljivo čekali ispred Djedičinog "dnevnog boravka" uz kapelicu svete Ane, pripremljeno je više od dvije tisuće slatkih paketića. Nakon darivanja, fotografiranja i savjeta Djeda Stanislava Hudija da budu dobri, djeca su se s roditeljima preselila u gledalište klizališta na predstavu Klizačkog kluba "Medo".

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

17.12.2021.
Posavska Hrvatska

Gradsko vijeće Slavonskog Broda nije konstituirano

Važnije tko je prijavio nezakonitost, nego tko zakon krši

S 15 točaka dnevnog reda održana je četvrta sjednica gradskog vijeća Slavonskog Broda, ovaj put u gradskoj vijećnici uz pridržavanje epidemioloških mjera, a prisustvovali su na početku svi vijećnici, njih 21. Devet vijećnika postavilo je pitanja tijekom aktualnog sata, a ponovno je, kao i u prethodnim sazivima, istaknuto kako vijećnici ne dobivaju odgovore na pisana pitanja upućena gradonačelniku i gradskim upravnim odjelima.

Vijećnicu Maju Jarić (DMNL) zanimalo je ima li spoznaja kada će se graditi nova zgrada Osnovne škole "Milan Amruš" i do kada je važeća dokumentacija koju je Grad priredio za to. Gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da je u državnom proračunu kroz tri godine osigurano 37 milijuna kuna za tu školu, ali još nije raspisan natječaj, te da je dokumentacija važeća godinu i pol. Na ponovljeno pitanje vijećnika Hrvoja Špicera (HDZ) hoće li biti ugrađena horizontalna, svjetlosna signalizacija na križanjima u Zrinskoj ulici, te u Gundulićevoj kod dječjeg vrtića Trnoružica odgovoreno je da je to kandidirano na natječaje. Pitanje s prethodne sjednice ponovila je i vijećnica Slavica Lemaić (NL): - Zašto je Grad Slavonski Brod u odmaralištu Korčula gradio autokamp mimo građevinske dozvole i prostornog plana Grada Korčule zbog čega je državni inspektorat zaustavio radove? Podsjetila je da je gradonačelnik na prethodnoj sjednici rekao da ima rješenje kojim se dozvoljava gradnja, a Državni inspektorat joj je odgovorio da je doneseno rješenje o uklanjanju građevine za namjenu autokampa izgrađene bez građevinske dozvole. U svojoj maniri gradonačelnik ne odgovara izravno na postavljeno pitanje, nego konstatira da je vijećnica Lemaić prijavila Grad inspektoratu, te mu je ona s pravom replicirala: - Smiješno je što brinete tko je prijavio, a ne brinete što ste dali nalog da se gradi mimo građevinske dozvole.

Prijedlog vijećnika Ante Cvitković (HDZ) da se u akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka, koji je trenutačno na savjetovanju na web stranici Grada, uz tri godine koje obuhvaća, 2017., 2018. i 2019., uključi i 2020. godina, kako je rečeno, razmotrit će se, a odgovor na pitanje o ocijenjenoj niskoj spremnosti civilne zaštite mi koji smo sjednicu pratili izvan gradske vijećnice nismo čuli.

I vijećnica Anita Holub (HDZ) je ponovila pitanje s prethodne sjednice o rekonstrukciji i uređenje četiri ulice u Podvinju i Brodskom Vinogorju. Odgovoreno je da se očekuje projekt Brod 2 nakon kojega bi sve ulice trebale biti sanirane. Na sugestiju vijećnice da se svim učenicima u osnovnim školama nakon što pređu u jednosmjensku nastavu omoguće topli obroci, odgovoreno je da se o tme razmišlja.

Tomislav Tekić (HDZ) pitao je može li se naći adekvatno prometno rješenje nakon postavljanja zaštitne barijere kod Dunavske i Dravske ulice i Sjeverne vezne ceste kako poduzetnici ne bi imali problem s transportom robe. Odgovoreno je da je prometni elaborat izrađen uz suglasnost policije i da je na toj cesti puna linija te svi koji ju prelaze u prekršaju su. Vijećnik je ponovno ukazao na nepromijenjeno stanje zapuštenosti Graničarske ulice kojom djeca u Brodskom Varošu prilaze školskom igralištu, a nakon što mu je odgovoreno kako je prilaz iz Zagrebačke ulice prihvatljiv za djecu, pitao je može li se bar taj dio zarastao u korov i šipražje očistiti.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

10.12.2021.
Posavska Hrvatska

Sagradili novi da bi koristili stari autobusni kolodvor

Promašaj!

Slavonski Brod : Promašaj!

U našem narodu postoji stara riječ koja se rijetko koristi, ali nijedna druga ne pada mi na pamet kad pomislim kako opisati otvorenje novog autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu: napoprijeko! Prošloga petka u popodnevnim satima iz slavonskobrodske gradske uprave, bez bilo kakve najave, bez obavijesti radnicima, prijevozničkim tvrtkama, putnicima... stigla je zapovijed da kolodvor mora biti otvoren u subotu ujutro. Tako je i učinjeno, u ranim jutarnjim satima 4. prosinca prvi je autobus ušao u kolodvor, iako ni polovica svega najavljenog, i izgrađenog, još nije u funkciji. Unatoč tome što je od potpisivanja ugovora do danas prošlo više od godinu i pol, a rok za izgradnju bio je 12 mjeseci, kolodvor, kako vidimo, još nije potpuno dovršen.

Prometovanje je istoga trena premješteno s privremenog kolodvora u Vukovarskoj ulici, a cijeloga toga dana događale su se komične situacije (na sreću, nisu postale tragične) jer su vozači autobuse uredno odvozili tamo gdje su dovozili putnike tijekom proteklih mjeseci. S obzirom na to da je promet svim vozilima od toga dana ponovno dopušten u tom dijelu Vukovarske ulice, dolazilo je do zastoja, trubljenja, nerazumijevanja... jer vozačima autobusa nitko nije javio da je novi kolodvor otvoren.

A taj je novi kolodvorski objekt posebna priča, ponajprije jer se već sada može nazvati "kolodvor propuh". Lišće dolijeće sa svih strana, vjetar šiba po licima promrzlih putnika kroz mnogobrojne otvore iznad i posred kolodvorske zgrade, kiša zapljuskuje na sve strane... a prava zima, minusi i snijeg još nisu ni stigli.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

26.11.2021.
Posavska Hrvatska

Rušenje južne tribine Stadiona kraj Save

Odlazi dio povijesti

Slavonski Brod : Odlazi dio povijesti

Trenutačno najveći građevinski projekt u Slavonskom Brodu, rekonstrukcija i izgradnja dijela nove južne tribine Stadiona kraj Save, ovoga tjedna počeo se ostvarivati. Podsjetimo, Grad Slavonski Brod, kao investitor radova, potpisao je sa zajednicom ponuditelja, koju čine tvrtke Hidromont SB i Hidromont industrijska montaža, ugovor vrijedan ukupno 28.734.891,76 kuna. Izvođači su se obvezali radove završiti u roku od 12 mjeseci, a prije same izgradnje nove tribine potrebno je ukloniti sve suvišno sa stare.

Tako je ovoga tjedna u tijeku skidanje krovne konstrukcija, a onda slijedi rušenje zidova.

Dio južne tribine koji će se graditi prostirat će se od nove istočne tribine prema zapadu i gledalište će "pokrivati" oko dvije trećine glavnog travnjaka Stadiona kraj Save. Nova tribina završavat će otprilike na mjestu gdje je završavala i stara, a kako je najavljeno, na tom istočnom i središnjem dijelu nove južne tribine bit će ukupno nešto više od 1.400 sjedalica od kojih će oko tisuću biti nakriveno.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

19.11.2021.
Posavska Hrvatska

Konačno!

Zasvijetlile Klasije

Slavonski Brod : Zasvijetlile Klasije

Nakon silnih problema nastalih, kako neslužbeno doznajemo, nesuglasicama na samom gradilištu, te s velikim zakašnjenjem i prekoračenjem rokova, na sportskom centru Klasije konačno se nazire kraj radovima. Ekskluzivno donosimo fotografije Klasija osvijetljenih novom rasvjetom, a sada je primjetno i da će podloga za novi umjetni travnjak uskoro biti dovršena.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

12.11.2021.
Posavska Hrvatska

Izložbe, predavanja, promocija

Dani romske kulture u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod : Dani romske kulture u Slavonskom Brodu

Nacionalna manifestacija Roma u Hrvatskoj obilježena je četverodnevnim programom od kojeg je dio održan u Slavonskom Brodu

Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" ove je godine četverodnevnim program obilježio Dane romske kulture. Program je počeo u Zagrebu, a 6. studenoga obilježavanje je nastavljeno u Slavonskom Brodu, gdje je izložba „50 godina od prvog Svjetskog kongresa Roma 1971. godine“ otvorena Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, uz predavanje saborskog zastupnika romske nacionalne manjine i književnika Veljka Kajtazija "Važnost i utjecaj obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika“. Usto su predstavljene dvije, ove godine objavljene knjige, autobiografija „Snovi jednog Roma“ Veljka Kajtazija i zbirka narativno-novinarskih priča „Rromanipe - Iz sjene na svjetlo“ novinarki portala i časopisa "Phralipen" Maje Grubišić i Selme Pezerović, a zatim je u Kazališno-koncertnoj dvorani prikazan prošle godine snimljen film „Romi u Domovinskom ratu: I mi smo branili Hrvatsku“, koji je Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" producirao prema istoimenoj knjizi povjesničara Borne Marinića.

 

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

 

12.11.2021.
Posavska Hrvatska

Energetska obnova zgrade odjela neurologije i psihijatrije

Funkcionalnost, ali i lijep vizualni izgled

Slavonski Brod : Funkcionalnost, ali i lijep vizualni izgled

Završena je energetska obnova zgrade Odjela neurologije i psihijatrije Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod. Ukupna vrijednost radova je, kako je istaknuo na završnoj konferenciji koordinator projekta Branko Sabo, oko 5,3 milijuna kuna, od čega je 60 posto sredstava osiguralo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a po 20 posto Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Brodsko-posavska županija.

- Ukupna energetska ušteda će biti oko 64 posto, a uz bolje uvjete rada, ovim se radovima štiti i okoliš i sve to uz pomoć fondova Europske unije. Zadovoljni smo što su radovi odrađeni na vrijeme, kvalitetno i udovoljavali smo svim zahtjevima ustanove, te smo stalno bili u dosluhu s izvođačem i nadzorom zbog svih specifičnosti ove zgrade - napomenuo je privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Sabo.

S obzirom na to da je ova zgrada pod zaštitom Ministarstva kulture i medija obnova je rađena pod nadzorom konzervatora.

Radovi pod nadzorom konzervatora

- Što se tiče pokrova zgrade, vraćen je biber-crijep, a na povijesnom dijelu zgrade energetska obnova je rađena iznutra, tako što je stavljana toplinska izolacija, zidovi su obloženi knaufom. S vanjske strane je ponovljena žbuka. Konzervatori su birali uzorak boje za staru opeku i žbukane zidove. Prema konzervatorskim uvjetima, stolarija je drvena i nema vanjske rolete. Proces rada na zgradi bio je specifičan, veliki je broj štukatura, ukrasa, sistem žbukanja bio je drukčiji, sačuvana je izvorna fasadna opeka - pojasnio je Hrvoje Šprajc, direktor tvrtke Šprajc THD SB, koja je izvođač radova.

Na južnom pročelju zgrade ostala je rupa na zahtjev ravnateljstva bolnice kao podsjetnik na svakodnevno granatiranje bolnice u Domovinskom ratu, a na taj ratni ožiljak bit će postavljena staklena ploča s datumom kada je ta rupa nastala.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

22.10.2021.
Posavska Hrvatska

Novi radovi na Stadionu kraj Save

Mandžu i Olu i na novu tribinu!

Slavonski Brod : Mandžu i Olu i na novu tribinu!

Tvrtka Hidromont-SB gradit će, nakon istočne, i južnu tribinu Stadiona kraj Save jer je na natječaju među sedam ponuditelja izabrana kao najpovoljnija, a javno potpisivanje ugovora obavljeno je prošloga petka u gradskoj vijećnici. Tom je prigodom gradonačelnik Mirko Duspara rekao kako je južna tribina vrlo bitna jer će u njoj biti svi najvažniji sadržaji stadiona, svlačionice za igrače, prostori za suce, delegate, doping kontrole, prostor za liječničku ekipu, teretana i prostor za trening igrača, vip loža sa 120 sjedećih mjesta, dok će tribina imati 1.400 sjedećih mjesta, prostor za prodaju karata, kafić za posjetitelje. Ugovorena vrijednost radova je 28,7 milijuna kuna, a rok za izvođenje radova je 12 mjeseci.

S obzirom na to da će postojeća južna tribina biti srušena, već sada potrebno je potaknuti oslikavanje novog murala na novoj tribini, kojem će biti likovi Marija Mandžukića i Ivice Olića.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

8.10.2021.
Posavska Hrvatska

Kako rade gradske službe u Slavonskom Brodu

Zašto šute? Zar nešto mute?

Slavonski Brod : Zašto šute? Zar nešto mute?

Opsežni radovi odvijaju se na slavonskobrodskim prometnicama u posljednjih nekoliko mjeseci, bilo da je riječ o obnovi kolnika, rekonstrukciji pješačkih staza ili izgradnji novih biciklističkih staza. I to je pohvalno, kad bi realizacija bila uredna. No, tek poneki radovi mogu dobiti prolaznu ocjenu, a dobar dio novih staza izgleda kao da ih je radio simpatični dvojac iz "A je to" crtića. Obilazeći gradske ulice, prije više od mjesec dana željeli smo javnosti dati podrobniju informaciju o radovima koje smo vidjeli u Malom Parizu te smo u gradsku upravu Slavonskog Broda uputili dva jednostavna pitanja koja ovdje citiramo:

- s obzirom na to da su tijekom posljednjih mjeseci u tijeku radovi na izgradnji više biciklističkih i pješačkih staza u Slavonskom Brodu, molim da mi odgovorite tko je izrađivač projekta za te radove, kao i to kad je izdana građevinska dozvola?

- jesu li planirane nove staze (i ako jesu, u kojim gradskim ulicama) nakon završetka aktualnih radova?

Ponavljam, pitanja smo poslali prije više od mjesec dana, kao i dodatno pojašnjenje, da nas posebno zanimaju radovi u Malom Parizu. Do danas, a već je prošao i prvi tjedan listopada, mjerodavne službe u Gradu Slavonskom Brodu nisu odgovorile na naša pitanja, čime su ne samo pokazali koliko im je stalo da obavještavanja javnosti nego su prekršili i zakonsku obvezu.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

8.10.2021.
Posavska Hrvatska

Obitelj Glavaš u Branimirovoj

Najljepša pretkućnica i 1.800 piva!

Slavonski Brod : Najljepša pretkućnica i 1.800 piva!

- Nazvali su me jedan dan iz Turističke zajednice i pozvali nas na dodjelu nagrade za najljepšu pretkućnicu, a ja sam odgovorila: "Vi ste pogriješili!" - govori, uz smijeh, Mira Glavaš iz slavonskobrodske Branimirove ulice. Upravo je pretkućnica obitelji Glavaš proglašena najljepšom u izboru slavonskobrodske Turističke zajednice, a Miru i njezinog supruga Ivicu iznenadila je nagrada jer su, kako kažu, bili uvjereni da se za taj izbor treba prijaviti. - No, rekli su mi da komisija obilazi grad i kad su vidjeli našu pretkućnicu proglasili su ju najljepšom, i baš nam je drago zbog toga - kaže naša sugovornica. Mira i Ivica su mladi bračni par, a često se za mlade ljude kažu da nisu zainteresirani za takve stvari, kakvo je uređenje okoliša, ali obitelj Glavaš, baš kao i obitelj Gusak koja stanuje isto u Branimirovoj, nekoliko kućnih brojeva dalje, a vlasnici su najljepšeg prozora, pravi su primjer da takva izreka nije točna: - U ovom dijelu naselja puno je mladih obitelji, i trudimo se da nam okoliš bude lijep. Mi nastojimo da je sve uredno, volimo kombinaciju grmova, cvjetova, pa i lončanica koje su na ogradi dvorišta. U našoj pretkućnici posađeni su šimširi, tu su viseće lize, vinka, pampas, žalosna vrba... Vjerujem da je baš ta cjelina privukla pažnju komisije, a i nama je ljepše kad je raznoliko, da nije samo jedna ili dvije vrste.

Pitam domaćine tko vodi najviše brige o pretkućnici, a Ivica iskreno priznaje da je to Mira koja kaže da ju održavanje biljaka smiruje, odmara živce, opušta. Iako, nije uvijek lako, pogotovo u ljetnim mjesecima. - Doslovno svaki dan mora se nešto uraditi, barem malo, a onda tijekom vikenda treba posvetiti više vremena. Za šišanje grmova zadužen je suprug, sve radimo ručno, bez motornih škara i rezača - ističe Mira, a Ivica dodaje: - Kod oblikovanja grma treba dosta preciznosti, ali supruga je tu kao "nadzor", pa ne može biti grešaka, ha, ha, ha!

U svakom godišnjem dobu pretkućnica Glavaševih drugačije izgleda, sada su pred kućom jesenski detalji, tikvice, lišće... pred Božić će doći prigodni blagdanski ukrasi, a onda na proljeće opet nova "postava".

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)