Slavonski Brod

7.8.2020.
Posavska Hrvatska

Policijska uprava brodsko-posavska

Četrdesetak bicikala prodano za dvadeset minuta

Slavonski Brod : Četrdesetak bicikala prodano za dvadeset minuta

Proteklog petka u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj održana je prodaja napuštenih i pronađenih predmeta. Dvorište policijske uprave posjetilo je stotinjak građana, a četrdesetak bicikala, po cijenama od deset do šezdeset kuna, prodano je za samo dvadeset minuta.

- Kao i prethodih godina Policijska uprava brodsko-posavska organizirala je prodaju pronađenih i napuštenih stvari. Ove godine imamo četrdesetak bicikala, nekoliko kofera te jedan mobilni telefon koji su pronađeni ili napušteni, a za koje se vlasnici nisu javili. Kada oštećena osoba prijavi krađu bicikla policijska uprava prilikom indicija i pronalaska počinitelja te bicikala poziva vlasnike na prepoznavanje bicikala. No, u ovom slučaju radi se o napuštenim i pronađenim stvarima. Ako se vlasnik bicikla, koji bi trebao znati neke osnovne podatke i detalje o njemu, ne javi, treba proći tri godine da bi ga pronalazač mogao prodati. Pozivam građane, ako misle da im je bicikl ukraden ili su ga negdje izgubili, da dođu pogledati napuštene i pronađene bicikle jer možda prepoznaju svoj - rekao je policijski služenik za odnose s javnošću Damir Brezić. Bicikli koje su građani mogli razgledati i pregledati prodani su vrlo brzo, a građani koji su ih kupili spremni su uložiti vrijeme i novac u restauraciju svojih novih vozila.

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske 

17.7.2020.
Posavska Hrvatska

Još jedna donacija Udruge MNK Kolonija Sv. Dominik Savio brodskoj bolnici

Uređaj će malim pacijentima olakšati disanje

Slavonski Brod : Uređaj će malim pacijentima olakšati disanje

Radi se o prijenosnom uređaju za terapiju visokim protokom kisika i zraka, koji se primjenjuje kod pacijenata s otežanim disanjem, kao vrsta respiratorne potpore, a uz to što im olakšava disanje sprječava teže komplikacije radi kojih bi mogli završiti na stroju za ventilaciju (respiratoru) ili bi morali biti prevezeni u drugu bolnicu

Već deset godina Udruga MNK Kolonija Sv. Dominik Savio prve dane u godini dočekuje organizirajući višednevni Malonogometni dobrotvorni turnir Kolonija i svaki put prihod daruje u dobrotvorne svrhe, najčešće Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, ali i drugima koji su u potrebi. Tako je bilo i ove godine, a završetak akcije dogodio se 14. srpnja, kada je Odjelu pedijatrije predan novonabavljeni uređaj za terapiju visokim protokom mješavine kisika i zraka za bolesnike s problemima u disanju, bilo da im treba potpora u disanju zbog astme, u pedijatriji zbog bronhitisa, bronhiolitisa, ali i zbog upale pluća. Predstavnici MNK Kolonija ipak ove godine nisu osobno uručivali uređaj. - U ovim uvjetima, kada ni roditeljima nije dozvoljeno odlaziti u posjete bolesnoj djeci, nismo htjeli ulaziti u bolnicu. Uređaj je dostavila predstavnica Tehnomedike Marina Ćićak Novak, bacc. med. techn., a preuzeo ga je voditelj Odjela za pedijatriju OB "Dr. Josip Benčević" Ivan Krajinović, dr. med. - veli predsjednik Udruge MNK Kolonija Sv. Dominik Savio Anto Ivanković. Uređaj je plaćen više od 37 tisuća kuna, a dio sredstava prikupljenih na ovogodišnjem malonogometnom turniru namijenjen je liječenju dječaka Luke, dok je manji iznos darovan Udruzi dijabetičara za hranu za najmlađe članove. Inače, MNK Kolonija već deset godina organizira svoj malonogometni dobrotvorni turnir i većinu prikupljenih sredstava darovali su slavonskobrodskoj bolnici za kupovinu vrijednih uređaja poput ovoga.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

17.7.2020.
Posavska Hrvatska

Brođanka na Fotosofiji

Kreativnost i hrabrost proširuju vidike i otvaraju vrata

Slavonski Brod : Kreativnost i hrabrost proširuju vidike i otvaraju vrata

Damir Hoyka, jedan od sinonima za fotografiju u Hrvatskoj, voditelj je sedmodnevnog seminara za naprednu fotografiju pod nazivom Fotosofia, a ove je godine među 15 polaznika seminara bila i Brođanka Gorana Blaževac. Diplomirana ekonomistica, koja se u fotografiji pronašla fotografirajući koncerte tijekom studija, dio je tima Wedding art - photography & videography studija. Na Fotosofiju se prijavila nakon što joj je, kao i mnogim fotografima, koronavirus pomrsio radni raspored.

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske    

17.7.2020.
Posavska Hrvatska

Connect IT

Prvi 3D BrodArt MeetUp

Slavonski Brod : Prvi 3D BrodArt MeetUp

U organizaciji udruge Connect IT proteklog petka na Šetalištu braće Radića održan je prvi 3D BrodArt MeetUp o 3D animacijama u umjetnoj inteligenciji, virtualnoj stvarnosti i računalnim igricama. Za one koji nisu bili u mogućnosti doći na konferenciju udruga je osigurala i izravni prijenos putem interneta.

- Danas je 3D umjetnik jako cijenjeno i u svijetu sve više potrebno zanimanje, bilo da se radi o virtualnoj stvarnosti ili filmskoj te industriji računalnih igrica. Slavonski Brod ima 3D umjetnike koji rade kao freelanceri i hobisti. Ovim događajem želimo potaknuti da ta priča krene u profesionalnijem smjeru i bude usmjerena ka umjetničkim i ekonomskim aktivnostima. Cilj nam je prepoznati i aktivirati ljude na okupljanje u zajednicu digitalne umjetnosti - rekao je predsjednik udruge Connect IT Mladen Sudar i dodao da hrvatska 3D art scena počinje i završava u Zagrebu, što udruga želi promijeniti. Uz Igora Puškarića, autora uratka na naslovnoj stranici platforme Sketchfab za kupnju i prodaju 3D sadržaja i jednog od govornika na konferenciji, Sudar je istaknuo i Tomislava Stašinu, također gosta konferencije te autora igrice "Escape the Deer Valley", Hrvoja Wächtlera te tvrtku Frozen Pixel kao 3D umjetnike s područja Slavonskog Broda dok je dobar primjer inicijatora neformalnog obrazovanja za 3D umjetnike Zvonimir Mikšić iz poduzetničkog inkubatora "Pismo" u Novskoj.

- S obzirom na automatizaciju i digitalizaciju poslova, čime se bavimo i u udruzi, nastat će kreativni prostor u tim poslovima i svatko treba pronaći kreativca u sebi. Mi pokušavamo oblikovati alate s kojima je moguće iskazati tu kreativnost. Osnovali smo udrugu s obzirom na to da ne postoji ni formalno niti neformalno obrazovanje iz kreativne digitalne informacijsko-komunikacijske tehnologije. Trudimo se to promijeniti zato što u Slavonskom Brodu ima puno 3D umjetnika. Nekad su samozatajni ili previše samokritični da bi svoje radove pokazali javnosti, ali kroz ovakve događaje pokušat ćemo im dati alate s kojima mogu izaći na tržište i osigurati svoju ekonomsku stabilnost kroz posao koji vole - zaključio je Sudar.  

17.7.2020.
Posavska Hrvatska

Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod

Rekonstrukcija prostora za bolje pružanje usluga

Slavonski Brod : Rekonstrukcija prostora za bolje pružanje usluga

Na konferenciji za novinare, održanoj u ponedjeljak u Gradskom društvu Crvenog križa Slavonski Brod ravnateljica društva prof. Mirjana Matanović i direktorica Razvojne agencije Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher predstavile su projekt "Senior club". 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske 

26.6.2020.
Posavska Hrvatska

Gimnazija "Matija Mesić"

Svjedodžbe za rad, diplome za trud

Slavonski Brod : Svjedodžbe za rad, diplome za trud

Najboljim maturantima generacije 2016.-2020. i dobitnicima C1 Deutches Sprachdiplom (DSD) te maturantima koji su postigli rezultate u izvannastavnim aktivnostima u utorak su u Gimnaziji "Matija Mesić" dodijeljena priznanja. Nagrađena su tri najbolja maturanta s prosjekom ocjena 5.0 tijekom sve četiri godine; Ana Šarić (4.H), Ana Živić (4.I) i Tomislav Solar (4.I), 14 maturanata koji su položili C1 razinu njemačkog jezika u sklopu DSD programa te 67 maturanata polaznika izvannastavnih aktivnosti.

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske  

19.6.2020.
Posavska Hrvatska

18. Susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu "Mali križ-velika žrtva"

Prekinuto djetinjstvo za 402 djeteta

Slavonski Brod : Prekinuto djetinjstvo za 402 djeteta

U Slavonskom Brodu, u kojemu je poginulo najviše djece u Domovinskom ratu, njih 28-ero, tradicionalno je održan 18. Susret sjećanja "Mali križ-velika žrtva". U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja susret je počeo svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva koju je predvodio fra Goran Malenica, a koncelebrirao je upravitelj župe Preslavnog Imena Marijina u Retkovcima i kapelan policijske kapelanije "Sveti Euzebije i Polion" u Vinkovcima Ivan Begović koji je također kao dječak ranjen u Domovinskom ratu u svojim rodnim Vinkovcima.

Iako se svake godine ističe kako bi ovaj najtužniji susret trebao okupiti cijeli državni vrh, ove su godine njemu prisustvovali redom izaslanici, uime predsjednika Republike Hrvatske savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, izaslanica predsjednika Vlade Nevenka Benić, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Sabora saborski zastupnik Marko Šimić, zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda Tea Tomas, jedino je uime Policijske uprave brodsko-posavske nazočan bio načelnik Antun Valić sa suradnicima. Svi oni zajedno s roditeljima stradale djece iz cijele Hrvatske, predstavnicima Hvidre i koordinacije braniteljskih udruga položili su vijence kod spomenika "Prekinuto djetinjstvo", izgrađenog u spomen na 402 poginule djece u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

- Već godinama dolazim na ovaj susret i uvijek je još tužnije. Izgubila sam sina, imao je 14 godina, poginuo je od mine. Težak je svaki dan, a ovaj na susretu je još teži jer se svi mi roditelji čija su djeca poginula prisjećamo - kaže Mira Šljepica iz Zadra.

- Moji sinovac i sinovka mučki su ubijeni zajedno sa svojim ocem, mojim bratom, na cesti Vrana-Pakoštane 1992. godine i nitko za to nije odgovarao. Godinama dolazim na ovaj susret i uvijek je sve teže jer me vraća natrag u ´90. godine - potreseno priča Marinko Baković iz Banjevaca kod Zadra.

Godinama roditelji upozoravaju i na neravnopravan položaj civilnih u odnosu na vojne žrtve što bi trebao riješiti zakon o civilnim stradalnicima koji je u proceduri.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

19.6.2020.
Posavska Hrvatska

Informativno-pravni centar Slavonski Brod

Integracija izbjeglica - nove prilike za učenje

Slavonski Brod : Integracija izbjeglica - nove prilike za učenje

U suradnji s Informativno-pravnim centrom Slavonski Brod u utorak je u Hotelu "Art" splitska udruga "Mi" organizirala okrugli stol pod nazivom "Integracija izbjeglica - nove prilike za učenje". Dio je to projekta "Izgradnja društva dobrodošlice" koji udruga "Mi provodi" provodi u suradnji s Agencijom UN-a za izbjeglice u Republici Hrvatskoj.

- U Hrvatsku je tijekom izbjegličke krize došlo oko 250 migranata i izbjeglica koje mogu ostvariti uvjete za međunarodnu zaštitu. Ne možemo pronaći podatak koliko je njih još uvijek u Hrvatskoj. Kad izbjeglice dođu u Hrvatsku budu smještene u prihvatni centar u Kutini, a dok čekaju rješenje svog statusa odrade pripreme i integracijske aktivnosti. Nakon toga budu smještene po čitavoj Hrvatskoj u stanovima koje im osigura Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje - rekla je Nataša Kovačević iz Informativno-pravnog centra Slavonski Brod. Istaknula je da danas u svijetu ima više od sedamdeset milijuna raseljenih ljudi od kojih oko 25 milijuna ljudi s izbjegličkim statusom. Prema riječima Tijane Tešije, suradnice u udruzi "Mi", projekt "Izgradnja društva dobrodošlice" provodi se s ciljem osiguranja kvalitetnih informacija o integracija izbjeglica te izbjegavanja zabluda o tom postupku: - Surađujemo sa sveučilišnim centrima u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Zadru i Splitu, potičemo studente na raspravu i uključivanje u različite aktivnosti, a s profesorima osmišljavamo sadržaje za internetsku stranicu irh.hr koja služi kao jedinstveno mjesto za informacije o integraciji izbjeglice.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod Mirjana Matanović kazala je da je društvo prošle godine provodilo projekt integracije u Slavonskom Brodu: - Prošle godine došle su tri kurdske obitelji, a mi smo kao lokalni partneri bili zaduženi za njihovu integraciju, od smještaja do ostvarenja pojedinih prava. Veliku podršku pružio nam je Centar za socijalnu skrb. U suradnji s Europskim domom Slavonski Brod organizirali smo tečaj hrvatskog jezika, a u dogovoru s ravnateljima škola omogućili smo da i da djeca školske dobi budu upisana u odgovarajuće nastavne programe. Od prošle godine do danas od tri obitelji s ukupno 21 članom ostala je jedna peteročlana obitelj. 

5.6.2020.
Posavska Hrvatska

Maturijada u Slavonskom Brodu 2020.

Širimo ljubav, ne koronu!

Slavonski Brod : Širimo ljubav, ne koronu!

Pandemija koronavirusa donijela je neke negativn(ij)e stvari u svakodnevni život građana, poput potrebe socijalnog distanciranja i ograničenja okupljanja, ali nije odnijela pozitivan duh među ljudima. Tako ni ovogodišnji maturanti, iako u manjem broju i bez uobičajenog tuluma uz koncert na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić, nisu odustali od maturijade u središtu grada te su se sami organizirali putem Facebooka.

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske 

29.5.2020.
Posavska Hrvatska

Slavonski Brod

Potpisan ugovor za rekonstrukciju i izgradnju autobusnog kolodvora

Slavonski Brod : Potpisan ugovor za rekonstrukciju i izgradnju autobusnog kolodvora

Projekt rekonstrukcije i izgradnje autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu predstavljen je na konferenciji za novinare u čekaonici kolodvora, gdje je gradonačelnik Mirko Duspara potpisao ugovor s izvođačem radova Borisom Hreljićem, direktorom tvrtke GIC gradnje iz Zagreba.

- Objekt u kojem se nalazimo građen je 1968. godine i ne ispunjava uvjete koje bi kolodvor u 21. stoljeću trebao ispunjavati. Radovi će se odvijati južno od stare zgrade na površini od 5.800 metara kvadratnih, a 400 metara kvadratnih zatvorenog prostora činit će tri paviljona u kojima će biti svi potrebni sadržaji, blagajna, garderoba, sanitarni čvor, pekarnica, kiosk, caffe bar. Autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu treći je po prometu u Republici Hrvatskoj, nakon Zagreba i Splita. Ovaj objekt bit će primjeren 21. stoljeću, a bit će to najveći projekt desetljeća - istaknuo je gradonačelnik Duspara.

Tijekom izvođenja radova, čiji je rok završetka 12 mjeseci, promet se neće prekidati. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Vedran Pedišić, glavni i idejni projektant iz tvrtke Sangrad iz Zagreba koji je pojasnio da je glavni orijentir pri projektiranju bilo postojeće drveće, ali su i objekt vezali na to da je Slavonski Brod grad metala i čelika što će biti vidljivo na ovojnici i fasadi. Ugovorena vrijednost radova je 27.170.780,41 kuna s PDV-om.