Slavonski Brod

4.5.2018.
Posavska Hrvatska

Dvadeset šesta obljetnica stradavanja Slavonskog Broda

Da se takvo što nikad ne ponovi

Slavonski Brod : Da se takvo što nikad ne ponovi

Misom za poginule civile i branitelje u Crkvi Gospe Brze Pomoći, kratkim programom te polaganjem vijenaca kod spomenika "Djevojčica" i Spomenika hrvatskim braniteljima u četvrtak, 3. svibnja, Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata obilježili su 26. obljetnica stradavanja Slavonskog Broda. Kod spomenika "Djevojčica" učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića izveli su recitacije i pjesmu kojom su odali počast poginulim sugrađanima te djeci stradaloj među 16 Brođana koji su poginuli 3. svibnja 1992. godine. Šestero djece, najmlađe među njima staro godinu i pol dana, poginulo je toga dana, a jedno dijete podleglo je ozlijedama dan kasnije. Vijence i svijeće kod spomenika položili su predstavnici udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, gradske i županijske uprave, Policijske uprave brodsko-posavske, udruge Hrvatska žena, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradskog i županijskog ogranka Hvidre, Malonogometnog kluba djece hrvatskih branitelja iz Trilja, Osnovne škole Huge Badalića i Vladimira Nazora te političkih stranaka.

- Danas smo evocirali uspomene na te tragične dane. Jedan od razloga zašto je hrvatska vojska, po Ženevskoj konvenciji, prešla na područje Bosne i Hercegovine upravo je taj što smo svakodnevno gledali granatiranje i stradavanje civilnih žrtava i djece. Bili smo prisiljeni prijeći Savu i neprijatelja potisnuti što dalje kako ne bi mogao granatirati naš grad i Brodsko-posavsku županiju - rekao je Vlatko Krznarić, predstavnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i dodao kako je početak svibnja vrijeme kad su pomiješani tuga i sreća jer je vojno-policijskom operacijom "Bljesak" oslobođena Zapadna Slavonija, u Borovom selu ubijeno je 12 hrvatskih policajaca, a u Slavonskom Brodu uslijed granatiranja bilo je puno žrtava. U odnosu na šibenska "oba su pala" u manje od tri minute u Slavonskom Brodu srušeno je šest zrakoplova, a 1991. i 1992. godine, prema njegovim riječima, nije bilo ratišta na kojem Brođani nisu bili. Djeci okupljenoj kod Djevojčice ispričao je stradanjima hrvatskih branitelja i civila u Brodsko-posavskoj županiji.

- Ovaj dan je prije 26 godina stvarno bio pakao. U jednom trenutku u kući na Jelasu poginulo je sedmero djece i ukupno 16 naših sugrađana. Nema riječi kojima se to može opisati. Slavonski Brod podnio je jako veliki teret u Domovinskom ratu u ljudskim životima, stradavanjima grada i gospodarskim gubicima. Za posljedicu imamo šest obitelji kojima je ubijeno po dvoje djece. Tko to smije ignorirati i tko smo mi da to smijemo zaboraviti? Ove žrtve su svete i zalog su budućnosti - istaknula je Julijana Rosandić, predsjednica Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i dodala kako se nada da će od iduće godine na snazi biti Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata.

- Takva strahota s toliko civilnih žrtava dugo nije zabilježena, s toliko djece, a još je veća što za taj zločin nitko nije odgovarao. Toliko smo skupo platili slobodu, ali uvijek se moramo sjetiti malih anđela s porukom; da se takvo što nikad ne ponovi - rekao je župan Danijela Marušić. Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić istaknuo je kako su danas školarci sudjelovanjem u komemoraciji slika budućnosti koja ima tešku, ali ponosnu prošlost. 

13.4.2018.
Posavska Hrvatska

Od 15. do 22. travnja

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić 2018.

Slavonski Brod : U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić 2018.

Cijeli tjedan, od 15. do 22. travnja u Slavonskom Brodu i ove će godine biti posvećen djeci i Ivani Brlić-Mažuranić. Program počinje svečanim otvorenjem na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić i premijerom glazbeno-scenske čarolije "Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica"

Očekuje se da će i ove godine programe dječjih svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" posjetiti pet do šest tisuća djece, a samo glazbeno-scensku čaroliju Kazališne radionice "U svijetu bajki" koju pri Kazališno-koncertnoj dvorani izvodi šezdesetak sudionika, od nedjelje do petka vidjet će oko šest tisuća posjetitelja. 

8.1.2018.
Posavska Hrvatska

Izbor ravnatelja u ustanovama kulture

Tekić umjesto Pešuta

Slavonski Brod : Tekić umjesto Pešuta

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda dobila novu ravnateljicu

Koncem godine Upravno vijeće Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, na temelju prijava pristiglih na natječaj za ravnatelja raspisan 27. studenoga, izabralo je novog ravnatelja ove ustanove. Nakon dva ravnateljska mandata, na čelu Galerije tako više neće biti Branimir Pešut, inače i kustos Kabineta akvarela, nego zaposlenica ustanove, kustosica Romana Tekić, voditeljica Galerije Ružić.

8.1.2018.
Posavska Hrvatska

Turistička zajednica Slavonski Brod

Grad u 2017. posjetilo 18.674 turista

Inozemni turisti činili su 55,2 posto prošlogodišnjih posjetitelja, što je 13,6 posto više nego u 2016.

Prema podacima iz popisa turista pri Turističkoj zajednici grada Slavonskog Broda grad je prošle godine posjetilo 18. 674 turista od kojih 55,2 posto inozemnih. Porast je to dolazaka stranih turista od 13,6 posto u odnosu na 2016. godinu. Broj noćenja porastao je za 14,3 posto, a od 36.119 noćenja 53 posto ostvarili su inozemni turisti koji su se u Slavonskom Brodu zadržavali u prosjeku 1,93 dan. Najviše su gostiju protekle godine imali hoteli ART, SAVUS i CENTRAL.

 

 

20.5.2016.
Posavska Hrvatska

Dan grada

Slavonski Brod : Dan grada Nizom programa obilježen Dan Slavonskog Broda.
Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!
15.4.2016.
Posavska Hrvatska

Izbjeglički kamp odlazi u povijest

Slavonski Brod : Izbjeglički kamp odlazi u povijest Kamp je radio manje od pola godine.
Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!
25.3.2016.
Posavska Hrvatska

Tko brine o zaraslim javnim površinama?

Slavonski Brod : Tko brine o zaraslim javnim površinama? Novo kreditno zaduženje Grada.
Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!
8.1.2016.
Posavska Hrvatska

Opet ih iznenadilo

Slavonski Brod : Opet ih iznenadilo - Dokle će ih iznenađivati snijeg - pitaju se Brođani.
Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!
20.11.2015.
Posavska Hrvatska

Tko će u Dom?

Slavonski Brod : Tko će u Dom? Djeca iz nekadašnjeg Doma preselila u Kuću sretnih ciglica. Što će biti u prostorima Doma?
Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!
5.6.2015.
Posavska Hrvatska

Procesija i blagoslov Brodskog kola

Slavonski Brod : Procesija i blagoslov Brodskog kola U zajedništvu župe Gospe Brze Pomoći i franjevačke crkve Prsvetog Trojstva u Slavonskom Brodu proslavljeno Tijelovo.