Slavonski Brod

1.12.2023.
Posavska Hrvatska

Oznaka kvalitete za obiteljske smještajne objekte

„Dobar gazda”

Slavonski Brod : „Dobar gazda”

Turistička zajednica područja „Slavonski Brod-Posavina” u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu provodi projekt oznake kvalitete obiteljskog smještaja za područje grada Slavonskog Broda i općina Bukovlje, Donja Vrba i Podcrkavlje. Gotovo dvije godine radi se na ovom projektu, a kako je najavio prof. dr. sc. Darko Prebežac, redoviti profesor u trajnom zvanju na Katedri za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, javni poziv za dobivanje oznake kvalitete bit će objavljen u siječnju 2024. godine: - Postupak oznake kvalitete ima 15 koraka, a nakon prijave povjerenstvo koje će formirati Turističko vijeće na terenu će provjeriti zadovoljava li smještajni objekt kriterije, 48 ih je u pet skupina, a minimalno treba biti zadovoljeno njih 25, od kvalitete usluge koja se nudi, preko vanjskog i unutrašnjeg izgleda objekta do onoga što objekt čini drugačijim. Pravo na oznaku imaju vlasnici smještajnih objekata koji posluju najmanje godinu dana, a oznaka se dodjeljuje na tri godine uz mogućnost obnavljanja.

Autor oznake kvalitete dizajner Andrija Previšić predstavio je izgled i naziv oznake: - „Dobar gazda” su riječi koje se koriste u svakodnevnom, kolokvijalnom govoru i označuju domaćina koji savjesno i odgovorno vodi posao usluge smještaja.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

1.12.2023.
Posavska Hrvatska

Uloženo više od 2,5 milijuna eura

Obnovljena zgrada i pokrenut Senior club

Slavonski Brod : Obnovljena zgrada i pokrenut Senior club

Prije gotovo pet godina počele su pripreme, prije tri godine radovi, da bi 27. studenoga 2023. i svečano bila otvorena obnovljena zgrada Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod u Ulici Ante Starčevića 13.

Trenutak za sreću, trenutak za pamćenje. Vrpcu na ulazu u obnovljeni i preuređeni prostor presjekli su predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. dr. Josip Jelić i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod Mirjana Matanović u nazočnosti brojnih gostiju - među kojima su bili potpredsjednik Gradskog društva Crvenog križa Tomislav Pencinger, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. dr. Josip Jelić, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić - koji su sa zanimanjem razgledali obnovljeni i dograđeni prostor. Cilj je rekonstrukcije zgrade bio unaprijediti pružanje socijalnih usluga, posebno za starije i nemoćne sugrađane, kroz program Senior club. Gradskom društvu Crvenog križa u tu je svrhu prije tri godine odobreno 14.382.724,07 kuna (1.908.915,53 eura) iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i kohezija. Ukupno je investicija iznosila više od dva i pol milijuna eura, te je Gradsko društvo Crvenog križa pokrilo ostatak iz vlastitih izvora, tako da je usprkos poskupljenima financijska konstrukcija uspješno zatvorena. Gradsko društvo Crvenog križa u povijesnoj je jezgri Slavonskog Broda dobilo 1.187 m2 korisnoga prostora, više nego dvostruko u odnosu na ono što im je dosad bilo na raspolaganju.

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

17.11.2023.
Posavska Hrvatska

Tečaj spašavanja života na vodi

Svaki dan nešto novo

Slavonski Brod : Svaki dan nešto novo

Ovoga tjedna Slavonski Brod i Gradski bazeni na Vijušu domaćini su tečaja spašavanja života na vodi, koji pohađaju pripadnici interventne policije, ali i drugi zainteresirani građani. Voditelj tečaja Krunoslav Špajdl iz Hrvatskog crvenog križa naglasio je da se na takvu obuku može prijaviti svaki punoljetni stanovnik koji zadovoljava nekoliko osnovnih uvjeta (mora moći preplivati 400 metara za manje od osam minuta i preroniti bazen). - Ovo je, ustvari, tečaj za spasioce na bazenu i glavni cilj je osposobiti policajce, ali i sve druge, da budu spremni za uvjete koji ih čekaju u vodi. Vježbamo tehnike plivanja, ronjenja, izvlačenja, pružanja prve pomoći... sve ono što će omogućiti spašavanje života - kazao je Špajdl.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

3.11.2023.
Posavska Hrvatska

Volonterski dan u Kući sretnih ciglica

Zajedništvo, rad, zabava, igra

Slavonski Brod : Zajedništvo, rad, zabava, igra

U Kući sretnih ciglica u Slavonskom Brodu volonterski dan proveli su, prošloga petka, zaposlenici tvrtke Unilever Hrvatska iz Zagreba, koja dugo godina surađuje s ovom ustanovom. Bilo je vrlo živo i veselo, ali i radno u dvorištu novoizgrađene zgrade u Vrazovoj ulici, volonteri su sadili cvijeće i drveće, grabljali zemlju, pomogli djeci u bojanju i oslikavanju ciglica.

- Svi smo jako ushićeni, razveselili su nas lijepom donacijom, uređuju nam okoliš, a zajedno s Fil-artom ukrašavaju i zidove učionica i dnevnih boravaka u novoj zgradi prekrasnim naljepnicama. Dostavili su i škrinju sladoleda, igraju se s djecom, organizirali su i kviz. Djeca su s njima oslikavala ciglice od kojih će napraviti put. Ideja je njihova, odlično osmišljeno, a svaki novi korisnik stavit će ciglicu na taj putić – sretno nam je ispričala ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica" Renata Puljko.

Dosadašnja suradnja odnosila se na donacije laptopa, kompjutora i raznih proizvoda, a sada su se, kako kaže Hrvoje Rendulić iz tvrtke Unilever Hrvatska, odlučili na veću promjenu: - Organizirali smo volonterski dan unutar kompanije i svi zaposlenici su došli ovdje pomoći u sadnji cvijeća, oslikavanju prostora i bavljenju djecom. Jako smo ponosni na kolege jer su se svi rado odazvali, nas 20, svi su izdvojili vrijeme da pomognu. Svatko od nas treba pomoći i pozivam i druge kompanije da se pridruže ovim inicijativama. Nama jedan dan ne znači puno, ali njima smo uljepšali dan i olakšali život.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

27.10.2023.
Posavska Hrvatska

Javne akcije IPC-a

Promoviranje volonterstva i sprečavanje nasilja na internetu

Slavonski Brod : Promoviranje volonterstva i sprečavanje nasilja na internetu

Informativno pravni centar Slavonski Brod organizirao je dvije javne akcije ove srijede, 25. listopada na Gradskoj tržnici.

Prva akcija je pod nazivom „volONtiraj – uključi se i ti” kojom žele promovirati volonterstvo, kako je istaknula stručna suradnica za programe Ines Logarušić, s posebnim naglaskom na razvoj volonterskih programa po školama, pa su u akciji sudjelovali i učenici partnerskih organizacija, Gimnazije „Matija Mesić” i Tehničke škole: - Sustav ne može sam osigurati potrebe za volontiranje stoga mi u ovom programu imamo uključeno i inkluzivno volontiranje gdje ćemo se posvetiti osobama s teškoćama i uključiti ih u rad, ne samo da mi njima pomažemo, nego da i oni svojim radom i znanjem doprinose i pomognu lokalnoj zajednici.

Druga akcija „ Ne budi panj kad si online – zaustavi nasilje na internetu” je sastavni dio projekta „Stop vršnjačkom nasilju II”, a njome se želi senzibilizirati javnost na ovaj problem. - U sklopu projekta imamo stručne suradnike, socijalnu pedagoginju i psihologinju, kojima se mladi ali i roditelji putem telefona, e-maila i dolaskom u prostore IPC-a mogu obratiti za pomoć u slučaju da je njihovo dijete žrtva nasilja ali i ako osjete da je njihovo dijete počinitelj nasilja – istaknula je Ines Logarušić.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

13.10.2023.
Posavska Hrvatska

Donacija vrijedna 100 tisuća eura

Bajkeri velikog srca

Slavonski Brod : Bajkeri velikog srca

Konvoj od čak osam šlepera, punih humanitarne pomoći, stigao je u nedjelju u Slavonski Brod, a tijekom cijelog dopodneva u ponedjeljak trajalo je istovaranje velike donacije ukupno vrijedne 100.000 eura. Zaslužni za tako veliku donaciju su članovi i njemačke udruge "Biker-Brummi -Hilfe", koja djeluje u okviru asocijacije "Eurobiker". Ti plemeniti bajkeri dobro su poznati u našim krajevima jer su do sada u više navrata prikupljali pomoć i dovozili u Brodsko-posavsku županiju te druge dijelove Hrvatske, ali i ovog dijela Europe.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

22.9.2023.
Posavska Hrvatska

Još jedan prijavljeni gradski „projekt bez krčmara”

Zgrada narušene statike za novi vrtić?

Slavonski Brod : Zgrada narušene statike za novi vrtić?

Prenamjena Sportske dvorane „Hrvatski sokol” u vrtić ponovno aktualna

Slavonskobrodska gradska uprava nas je nedavno „počastila” još jednim biserom sličnim preuređenju Vatrogasnog doma u vrtić „Florijan”. Naime, objavljeno je kako je Grad Slavonski Brod na drugi poziv projektnog prijedloga „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“ (ponovno u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti) prijavio još tri nova projekta: dogradnju i opremanje Dječjeg vrtića „Pčelica“, dogradnju i opremanje Dječjeg vrtića „Kosjenka“ te rekonstrukciju i opremanje postojeće građevine u Dječji vrtić „Sokol“. Očekuju nešto više od 1,7 milijuna bespovratnih eura i najavljuju kako će kroz ta tri projekta dobiti nova 232 mjesta u vrtićima.

Pod „opremanje postojeće građevine u Dječji vrtić Sokol” misli se na prenamjenu Sportske dvorane (na zgradi piše Gradska vježbaonica) „Hrvatski sokol”, starijim Brođanima znane i kao dvorana „Partizan”. Dvorana je izgrađena 1959. i s vanjskim prostorom zauzima 930 četvornih metara.

Kada se pregleda arhiva „Posavske Hrvatske”, zapisnici Gradskog vijeća, promotri gradska internetska stranicu, lako se dođe do zanimljivog slijeda događaja oko potencijalnog vrtića „Sokol”. Priča neodoljivo podsjeća na Vatrogasni dom i potencijalni vrtić „Florijan”, samo što dvoranu „Hrvatski sokol” nema tko braniti, jer u njoj već 6-7 godina nitko ne „stanuje” i prepuštena je zubu vremena.

Još je zanimljivije da je prenamjena planirana od 2018., ali se od nje odustalo, kazao je gradonačelnik na sjednici Gradskog vijeća: - Što se tiče lokacije „Hrvatskog sokola”, mislim da je problem u samoj statici zgrade i svemu ostalom što bi išlo. Bilo bi ipak malo preskupa investicija da idemo s tim.”

Kako bilo, četiri godina kasnije doznajemo da je „Hrvatski sokol” uspješno prijavljen, odnosno da je „prošao” na državnom natječaju (Poziv je bio otvoren od 9. lipnja do 8. kolovoza, ukupno je na raspolaganju više od 51 milijun eura, pri čemu se dodjeljuje najmanje 95,6 tisuća, a najviše nepunih 4,8 milijuna eura po projektu). Bez javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja.

Ako je vjerovati riječima vladajućih, onda se nameće jednostavno pitanje: koliko će novca otići na sanaciju nesigurne konstrukcije odnosno narušene statike zgrade?

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

1.9.2023.
Posavska Hrvatska

Sedmi CMC 200 Slavonija fest

Hoćemo još!

Slavonski Brod : Hoćemo još!

Sedmo izdanje CMC 200 Slavonija festa protekloga je vikenda još jednom pokazalo je da je Slavonski Brod rockerski grad. Trodnevni festivalski program počeo je proteklog četvrtka u Kapelanovom stanu predstavljanjem programa festivala i proglašenjem laureata u proljetnim akcijama natjecateljskog karaktera dok su glazbenu podlogu konferenciji za novinare dali Brođanin Zvonimir Ćosić - Chosque i mlada malavijska glazbenica Chisomo Makunje – Maku, a nakon toga održan je Slavonija Fest CMC 200 Party dobrodošlice u Kući piva.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

1.9.2023.
Posavska Hrvatska

Završna konferencija uspješnog projekta

Velika želja je nastavak

Slavonski Brod : Velika želja je nastavak

Projekt „Zajedno srcem II” uspješno provodi Udruga „Zdrav život Slavonski Brod” od 4. siječnja 2023. godine i polako ga privodi kraju, a budući da projekt završava 4. rujna 2023. godine, ove srijede, 30. kolovoza održana je završna konferencija.

- Kroz projekt je zaposleno 20 žena na šest mjeseci, a projekt je trajao osam mjeseci. Uslugu potpore i pomoći primaju 144 krajnja korisnika, uglavnom su to osobe starije od 65 godina i osobe s invaliditetom – rekla je u uvodu Željka Čorak, predsjednica Udruge „Zdrav život Slavonski Brod”.

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Slavonski Brod i Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Slavonski Brod. Ukupna vrijednost projekta je 988.800,00 kuna, odnosno 131.236,31 euro i financiran je u 85-postotnom iznosu sredstvima Europske unije, a 15 posto su sredstva proračuna Republike Hrvatske.

Cilj projekta je zapošljavanjem teže zapošljivih žena u lokalnoj zajednici povećati njihov radni potencijal i konkurentnost na tržištu rada, kao i povećati kvalitetu života osoba starije životne dobi i nemoćnih osoba na području grada Slavonskog Broda.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

11.8.2023.
Posavska Hrvatska

Završna konferencija vrijednog projekta Udruge „Loco-Moto”

Osobama s invaliditetom omogućen kvalitetan i samostalan život u svom domu

Slavonski Brod : Osobama s invaliditetom omogućen kvalitetan i samostalan život u svom domu

Završna konferencija projekta „Zaželi posao – pruži podršku 3” održana je ovoga ponedjeljka, 7. kolovoza. Projekt je u trećoj fazi provodila Udruga osoba s invaliditetom „Loco-Moto” u partnerstvu s Hrvatskima zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Slavonski Brod i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područnim uredom Slavonski Brod u razdoblju od 19. prosinca 2022. godine do 19. kolovoza 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 85.274,40 eura (642.500,00 kuna) i u stopostotnom iznosu je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

- Sveukupno smo zaposlili 13 žena, teže zapošljivosti, kako je i propisano uvjetima natječaja, a imali smo uvjetovano 78 korisnika, ali su projektom bila obuhvaćena 93 krajnja korisnika čime smo ostvarili ciljeve projekta. Ovaj projekt je jako bitan budući da puno osoba s invaliditetom, ali i treće životne dobi, trebaju određenu pomoć i podršku, a kao najbolja opcija je realizacija upravo kroz ovaj program „Zaželi”, tako da je svatko tko se javio i imao predispozicije bio primljen i uključen u program – napomenuo je voditelj projekta Ivan Tomasić.

Predsjednica Udruge „Loco-Moto” Gordana Mišković dodala je kako će nastaviti s pružanjem ove usluge: - Nakon tri faze projekta „Zaželi” već je skoro sve poznato i zna se da je veliki problem pauza između dvije faze, jer nakon prijava na natječaj odobrenje traje nekoliko mjeseci i za to vrijeme su naši korisnici bez usluge, bez prijeko potrebne pomoći bez koje više ne bi mogli živjeti samostalno u svome domu. Naši korisnici su uglavnom osobe s invaliditetom i mlađe životne dobi koje se žele osamostaliti, živjeti u svom domu što duže mogu, a to je jedino moguće uz podršku.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)