Slavonski Brod

16.12.2022.
Posavska Hrvatska

Otvoren postav izložbe „Industrijska baština Đuro Đaković”

Stoljeće metaloprerađivačkog giganta uz Savu

Slavonski Brod : Stoljeće metaloprerađivačkog giganta uz Savu

„Đuro Đaković” snažno je obilježio cijelo stoljeće u Slavonskom Brodu, a sada će o tome Brođanima i njihovim gostima svjedočiti izložbeni postav

Turistička zajednica grada Slavonskog Broda u suradnji s Organizacijskim odborom za proslavu stote obljetnice metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu priredila je novo iznenađenje stanovnicima Slavonskog Broda i njihovim gostima, novi i zanimljivi turistički sadržaj vezan uz važan segment povijesti grada, njegovu industrijsku baštinu. U jednom od obnovljenih kazamata zapadne kurtine Tvrđave Brod (iza Galerije Ružić, a uz kazamate posvećene životu Tvrđave Brod) prošloga četvrtka uz prigodnu je svečanost otvoren izložbeni postav „Industrijska baština Đuro Đaković” koji je - usprkos nepovoljnom kasnojesenskom vremenu - privukao veliki broj posjetitelja.

Izložbu su priredili član Organizacijski odbor za obilježavanje 100. obljetnice metaloprerađivačke industrije Đuro Đaković Darko Katić, kustosica u Muzeju Brodskog Posavlja Uršula Bešlić i dr. sc. Ana Rajković-Pejić iz Hrvatskoh instituta za povijest - Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, koji kažu da će se izložba s vremenom dopunjavati i mijenjati, kako novi predmeti budu obrađivani. Također ističu da „Đuro Đaković” nudi na desetke velikih istraživačkih tema i prilika da ga se prikaže kroz niz segmenata koje je obuhvatio u nešto više od stotinu godina postojanja tvornice. U sadašnjem postavu naglasak je na radnicima, kakou proizvodnji, tako i u nizu drugih aktivnosti koje su provodili u slobodno vrijeme.

Razgled postava moguć je u dogovoru s Turističkom zajednicom grada Slavonskog Broda.

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

2.12.2022.
Posavska Hrvatska

Završen 25. Katarinski sajam

Uspješno sajmovanje četiri dana

Slavonski Brod : Uspješno sajmovanje četiri dana

Podjelom zahvalnica i drvenih kuhača izlagačima, te nagrađivanjem Kata, Katarina, Katica svečano je završen 25. Katarinski sajam. Tijekom četiri dana sajmovanja, od 24. do 27. studenoga, u Sportskoj dvorani Vijuš svoje proizvode, rukotvorine, inovacije izložili su obrtnici, poduzetnici, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, udruge, škole, predstavili su posjetiteljima svoje usluge, a i međusobno razmijenili iskustva.

- Na ovogodišnjem Sajmu prisutno je bilo 180 izlagača, te 27 sudionika ostalih programa. Treba istaknuti da su dvije pandemijske godine ostavile duboke posljedice na održavanje sajmova. Mnogo je izlagača promijenilo branšu i krenulo u nekom drugom smjeru. Dobro je što smo ovaj Sajam uspjeli organizirati na pristojnoj razini, zadržavši četverodnevni format i popratne sadržaje, ali i uvesti neke novine - istaknuo je Mario Pejić, direktor Brod-turista, izvršnog organizatora sajma.
Novi program Sajma je Prvi festival vina „SlaVinski Brod” za koji je suorganizator, uz glavnog organizatora Katarinskog sajma Grad Slavonski Brod, bilo Hrvatsko pjevačko društvo „Davor”.

Dječji katarinski sajam, u organizaciji Dječjeg vrtića „Ivana Brlić-Mažuranić” i Dječjeg vrtića „Potjeh” ove je godine održan dva dana.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

2.12.2022.
Posavska Hrvatska

Novi način prikupljanja otpada

Nema sreće od žute vreće

Slavonski Brod : Nema sreće od žute vreće

Četvrtak, 1. prosinca 2022. godine. Grad Slavonski Brod uveo je novi način prikupljanja otpada i od toga dana, kažu, neće odvoziti miješani otpad ako nije u žutim vrećama, posebno proizvedenim samo za brodsko smeće. No, šetnja gradskim ulicama u četvrtak ujutro potvrdila je ono o čemu smo već pisali: Brođani pojma nemaju o novom načinu prikupljanja otpada, u ogromnoj većini kanti nema žutih vreća. Tek ponegdje može se vidjeti da je u jednom ili dva spremnika za otpad ubačena takva vreća, no već sljedećih desetak susjeda svoje su kante napunili otpadom odloženim u crne, bijele, zelene vreće.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

25.11.2022.
Posavska Hrvatska

Predavanje i okrugli stol o održivom razvoju

Ruralni turizam za revitalizaciju i kvalitetu života

Slavonski Brod :  Ruralni turizam za revitalizaciju i kvalitetu života

Aktivnosti projekta „Dobra klima za turizam” nastavljaju se, tako je 23. studenoga održano javno predavanje „Održivi razvoj ruralnog prostora” i okrugli stol s temom „Utjecaj klimatskih promjena na održivi turizam s aspekta prometa”. U uvodnom dijelu voditeljica projekta Lidija Vukojević predstavila je projekt „Dobra klima za turizam” kojega udruga Eko Brezna provodi u partnerstvu sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu, a financira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru poziva „Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama”.

Govoreći o održivom razvoju, Elizabet Gašparov, mag. polit., stručna suradnica na projektima iz udruge ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, naglasila je da je cilj održivog razvoja ravnoteža između gospodarske, okolišne i socijalne dimenzije: - Održivi razvoj znači gospodarsku stabilnost, okolišnu pravednost i socijalnu uključivost. Ne treba nam u fokusu biti povećanje profita i gospodarskog rasta koji se mjeri kroz BDP, nego je prioritet kvaliteta života i u urbanim i u ruralnim područjima.

Nakon javnog predavanja uslijedio je okrugli stol koji je započeo izlaganjem Magdalene Makar, mag. geogr., suradnice na projektima iz Udruge ODRAZ: - Upravo su ovakvi projekti ključna stvar u promidžbi i revitalizaciji kako ruralnog turizma tako i ruralnih prostora općenito jer se na ruralni turizam gleda kao na spasonosni lijek koji će potaknuti revitalizaciju i kvalitetu života. Međutim, bez multisektorske suradnje i integralnog razvoja kako bi se postigla cjelokupna ravnoteža na tom ruralnom području zapravo nema napretka.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

25.11.2022.
Posavska Hrvatska

Svečano otvoren 25. Katarinski sajam

Duga tradicija sajmovanja

Slavonski Brod : Duga tradicija sajmovanja

Tradicionalno su, nakon dvije godine stanke zbog pandemije, Katarinski sajam najavili Limena glazba „Željezničar” i dječja skupina Folklornog ansambla Broda. Svečanosti otvorenja 25. Katarinskog sajma u Športskoj dvorani Vijuš, uz predstavnike gospodarskog i društvenog života, prisustvovali su i zamjenica slavonskobrodskog gradonačelnika Marina Martić Puača, predsjednici Obrtničke komore Brodsko-posavske županije i Udruženja obrtnika Slavonski Brod Krunoslav Holjevac i Nikola Barišić, potpredsjednica Hrvatske obrtničke komore Jelena Ivaniš, načelnik općine Sikirevci Josip Nikolić, te predstavnici opštine Brod, Goran Vukojević, direktor Turističke organizacije, Senad Mašić, savjetnik načelnika i Nikola Bačić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

- Ova nadaleko poznata manifestacija okupi veliki broj posjetitelja zahvaljujući i izlagačima koji se svake godine vjerno vraćaju i također su zaslužni za dugu tradiciju održavanja Katarinskog sajma – istaknula je, otvarajući Sajam, zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača. Zahvalila je i svima koji su pridonijeli organizaciji 25. Katarinskog sajma, te pozvala sve građane da i ove godine poprate bogat izložbeni prostor sajma i uživaju u raznovrsnom zabavnom programu sve do nedjelje, 27. studenoga.

Na svečanosti je proglašen i najljepši štand ovogodišnjeg Sajma, a to je štand obrta Pastel Deco.

25.11.2022.
Posavska Hrvatska

Novi način prikupljanja otpada

Zašto Brod šuti o vrećama žutim?

Slavonski Brod : Zašto Brod šuti o vrećama žutim?

Uobičajeno prijepodne na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu. Red ispred Gradske blagajne dugačak je nekoliko desetaka metara, ljudi strpljivo stoje i drže račune koje trebaju platiti. Čekam nekoliko minuta kako bih sreo nekoga tko je kupio žutu vrećicu za otpad, no nitko ne izlazi s vrećicama. Samo s računima u rukama. Pitam jednu gospođu hoće li kupiti vrećice. Kaže da se ne želi fotografirati, ne bi mi baš ni svoje ime htjela reći, ali pristaje na razgovor, pa odgovara: - Kakve vrećice? Ne znam ništa, nitko me nije obavijestio!

Druga gospođa, koja također želi ostati anonimna, govori u naš mikrofon: - Ako nam daju vrećice, imat ćemo ih! A ako ne daju... Jer ne znam kako ću ih kupiti. Ako budem imala od čega platiti!

Od sljedećeg četvrtka, 1. prosinca 2022. godine, u Slavonskom Brodu počinje novi način prikupljanja otpada. Svi oni koji imaju svoje spremnike za otpad (crne ili zelene kante) morat će miješani otpad odlagati u samo za to predviđene žute vreće, a onda tu vreću treba ubaciti u kantu.

Dok čitate naš tjednik ostalo je manje od tjedan dana do početka takvog načina prikupljanja otpada, a u Slavonskom Brodu kao da vlada zakon šutnje! Građani su neobaviješteni, Grad Slavonski Brod i Komunalac nisu lokalnim medijima poslali nikakvu vijest, priopćenje, najavu... niti jednu riječ kojom bi o tome radijske postaje, televizija, internetski portali, novine, mogli obavijestiti stanovnike grada na Savi. Niti građani nisu dobili nikakvu obavijest u svoje poštanske sandučiće, kao da se s računima gradskih poduzeća nije mogao ubaciti prigodni letak kojim bi se ljudima objasnilo što i kako treba raditi, gdje se mogu kupiti vrećice, kako postupati s njima...

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

17.11.2022.
Posavska Hrvatska

Fotoinspekcija

Zar ste skroz prošvikali?!

Slavonski Brod : Zar ste skroz prošvikali?!

U Slavonskom Brodu zavladala je prava pošast. Kauči, trosjedi, ormari, kredenci... razbacani su na sve strane. Očito, kako netko obnavlja namještaj u kući ili stanu, tako stare ormare i kauče izbaci na ulicu. I to onda kisne, trune, smrdi, raspada se... pa ne možemo drugo nego takve neodgovorne Brođane pitati: zar ste skroz prošvikali?!

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

11.11.2022.
Posavska Hrvatska

Štede na pogrešan način

Zašto su nam upalili mrak?

Slavonski Brod : Zašto su nam upalili mrak?

Grad Slavonski Brod 22. srpnja objavom na službenim internetskim stranicama obavijestio je svoje stanovnike da će, s obzirom na enormno povećanje cijena električne energije, od 25. srpnja 2022. godine započeti s mjerama štednje električne energije na sustavu javne rasvjete. "Ovisno o tehničkim mogućnostima, rasvjetna mjesta isključit će se u svim dijelovima grada na način da će se isključiti svaka druga svjetiljka, a tamo gdje ne postoji mogućnost isključenja svake druge svjetiljke, mjere štednje izvršit će se na način da će se nakon 23.00 sata javna rasvjeta ugasiti u potpunosti" - stoji u objavi.

Tako i bi, ugašeno je svako drugo rasvjetno tijelo, ponegdje i cijele ulice, čime je ugrožena sigurnost građana, i takva praksa na snazi je i dan-danas, iako od 1. listopada za to nema ama baš nikakvog opravdanja. Naime, Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 8. rujna donijela je Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, pa struju po povoljnim uvjeima plaćaju i jedinice lokalne samouprave, među njima i Grad Slavonski Brod. 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

28.10.2022.
Posavska Hrvatska

U susret blagdanu Svih svetih i Dušnom danu

Cvijeće i svijeće tradicija su od koje ne odustajemo

Slavonski Brod : Cvijeće i svijeće tradicija su od koje ne odustajemo

Ponuda cvijeća domaćih proizvođača iznimno je bogata, a cijene nisu previsoke

Bliži se blagdan Svih svetih, kada tradicionalno pohodimo grobove svojih bližnjih, ukrašavamo ih cvijećem i palimo svijeće za njihovu dušu. Lijepa je to tradicija koju ustrajno njegujemo.

Ususret blagdanu „Posavska Hrvatska” obišla je Gradsku tržnicu i zavirila u trgovačke centre kako bismo provjerili ponudu i cijene te doznali od proizvođača, prodavača i kupaca što se ove godine najviše kupuje. Naravno, uz standardnu ponudu svake je godine nešto novo, nešto drugačije, a cijene, potvrđuju i kupci, nisu porasle koliko su strahovali.

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

 

28.10.2022.
Posavska Hrvatska

Uz blagdan Svih svetih

Posebna regulacija prometa i besplatna autobusna linija

Prigodom blagdana Svih svetih na području Slavonskog Broda bit će posebna regulacija prometa, od 30. listopada do 1. studenoga u vremenu od 7.30 do 20 sati. Ulicom Ksavera Šandora Đalskog promet će se odvijati jednosmjerno, od Strossmayerove do Zrinske ulice u smjeru sjevera. Promet u Naselju Andrije Hebranga također će se odvijati jednosmjerno u smjeru juga i to od prilaza iz bloka 4 do raskrižja s Ulicom sv. Lovre i Ulicom Josipa Jurja Strossmayera. Promet će se odvijati u jednom smjeru i na mostu preko Glogovice u smjeru zapada, a Ulica sv. Lovre bit će zatvorena za promet u zoni groblja za vrijeme privremene regulacije prometa od pristupne ceste u Naselju Andrije Hebranga do raskrižja s Ulicom Ferde Filipovića.

Grad Slavonski Brod organizirao je i besplatnu autobusnu liniju. Kružna linija s polaskom svakih 30 minuta prometovat će 30. i 31. listopada te 1. studenoga od 8 do 16 sati na sljedećoj relaciji: Autobusni kolodvor - Vukovarska ulica - Ulica Petra Krešimira IV. - Ulica Josipa Jurja Strossmayera - Ulica Andrije Štampara - Ulica Stanka Vraza - Ulica Bože Milanovića - Ulica Ksavera Šandora Đalskog - Ulica Nikole Zrinskog - Ulica Ivana Gorana Kovačića - Ulica Petra Svačića - Autobusni kolodvor.

Osim na predviđenim autobusnim stajalištima, autobusi će se zaustavljati i kod Sportske dvorane „Vijuš“, kod Gradskog groblja (iza semafora), te kod trgovačkih centara Pevexa i Kauflanda.