Slavonski Brod

26.11.2021.
Posavska Hrvatska

Rušenje južne tribine Stadiona kraj Save

Odlazi dio povijesti

Slavonski Brod : Odlazi dio povijesti

Trenutačno najveći građevinski projekt u Slavonskom Brodu, rekonstrukcija i izgradnja dijela nove južne tribine Stadiona kraj Save, ovoga tjedna počeo se ostvarivati. Podsjetimo, Grad Slavonski Brod, kao investitor radova, potpisao je sa zajednicom ponuditelja, koju čine tvrtke Hidromont SB i Hidromont industrijska montaža, ugovor vrijedan ukupno 28.734.891,76 kuna. Izvođači su se obvezali radove završiti u roku od 12 mjeseci, a prije same izgradnje nove tribine potrebno je ukloniti sve suvišno sa stare.

Tako je ovoga tjedna u tijeku skidanje krovne konstrukcija, a onda slijedi rušenje zidova.

Dio južne tribine koji će se graditi prostirat će se od nove istočne tribine prema zapadu i gledalište će "pokrivati" oko dvije trećine glavnog travnjaka Stadiona kraj Save. Nova tribina završavat će otprilike na mjestu gdje je završavala i stara, a kako je najavljeno, na tom istočnom i središnjem dijelu nove južne tribine bit će ukupno nešto više od 1.400 sjedalica od kojih će oko tisuću biti nakriveno.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

19.11.2021.
Posavska Hrvatska

Konačno!

Zasvijetlile Klasije

Slavonski Brod : Zasvijetlile Klasije

Nakon silnih problema nastalih, kako neslužbeno doznajemo, nesuglasicama na samom gradilištu, te s velikim zakašnjenjem i prekoračenjem rokova, na sportskom centru Klasije konačno se nazire kraj radovima. Ekskluzivno donosimo fotografije Klasija osvijetljenih novom rasvjetom, a sada je primjetno i da će podloga za novi umjetni travnjak uskoro biti dovršena.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

12.11.2021.
Posavska Hrvatska

Izložbe, predavanja, promocija

Dani romske kulture u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod : Dani romske kulture u Slavonskom Brodu

Nacionalna manifestacija Roma u Hrvatskoj obilježena je četverodnevnim programom od kojeg je dio održan u Slavonskom Brodu

Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" ove je godine četverodnevnim program obilježio Dane romske kulture. Program je počeo u Zagrebu, a 6. studenoga obilježavanje je nastavljeno u Slavonskom Brodu, gdje je izložba „50 godina od prvog Svjetskog kongresa Roma 1971. godine“ otvorena Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, uz predavanje saborskog zastupnika romske nacionalne manjine i književnika Veljka Kajtazija "Važnost i utjecaj obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika“. Usto su predstavljene dvije, ove godine objavljene knjige, autobiografija „Snovi jednog Roma“ Veljka Kajtazija i zbirka narativno-novinarskih priča „Rromanipe - Iz sjene na svjetlo“ novinarki portala i časopisa "Phralipen" Maje Grubišić i Selme Pezerović, a zatim je u Kazališno-koncertnoj dvorani prikazan prošle godine snimljen film „Romi u Domovinskom ratu: I mi smo branili Hrvatsku“, koji je Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" producirao prema istoimenoj knjizi povjesničara Borne Marinića.

 

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

 

12.11.2021.
Posavska Hrvatska

Energetska obnova zgrade odjela neurologije i psihijatrije

Funkcionalnost, ali i lijep vizualni izgled

Slavonski Brod : Funkcionalnost, ali i lijep vizualni izgled

Završena je energetska obnova zgrade Odjela neurologije i psihijatrije Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod. Ukupna vrijednost radova je, kako je istaknuo na završnoj konferenciji koordinator projekta Branko Sabo, oko 5,3 milijuna kuna, od čega je 60 posto sredstava osiguralo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a po 20 posto Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Brodsko-posavska županija.

- Ukupna energetska ušteda će biti oko 64 posto, a uz bolje uvjete rada, ovim se radovima štiti i okoliš i sve to uz pomoć fondova Europske unije. Zadovoljni smo što su radovi odrađeni na vrijeme, kvalitetno i udovoljavali smo svim zahtjevima ustanove, te smo stalno bili u dosluhu s izvođačem i nadzorom zbog svih specifičnosti ove zgrade - napomenuo je privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Sabo.

S obzirom na to da je ova zgrada pod zaštitom Ministarstva kulture i medija obnova je rađena pod nadzorom konzervatora.

Radovi pod nadzorom konzervatora

- Što se tiče pokrova zgrade, vraćen je biber-crijep, a na povijesnom dijelu zgrade energetska obnova je rađena iznutra, tako što je stavljana toplinska izolacija, zidovi su obloženi knaufom. S vanjske strane je ponovljena žbuka. Konzervatori su birali uzorak boje za staru opeku i žbukane zidove. Prema konzervatorskim uvjetima, stolarija je drvena i nema vanjske rolete. Proces rada na zgradi bio je specifičan, veliki je broj štukatura, ukrasa, sistem žbukanja bio je drukčiji, sačuvana je izvorna fasadna opeka - pojasnio je Hrvoje Šprajc, direktor tvrtke Šprajc THD SB, koja je izvođač radova.

Na južnom pročelju zgrade ostala je rupa na zahtjev ravnateljstva bolnice kao podsjetnik na svakodnevno granatiranje bolnice u Domovinskom ratu, a na taj ratni ožiljak bit će postavljena staklena ploča s datumom kada je ta rupa nastala.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

22.10.2021.
Posavska Hrvatska

Novi radovi na Stadionu kraj Save

Mandžu i Olu i na novu tribinu!

Slavonski Brod : Mandžu i Olu i na novu tribinu!

Tvrtka Hidromont-SB gradit će, nakon istočne, i južnu tribinu Stadiona kraj Save jer je na natječaju među sedam ponuditelja izabrana kao najpovoljnija, a javno potpisivanje ugovora obavljeno je prošloga petka u gradskoj vijećnici. Tom je prigodom gradonačelnik Mirko Duspara rekao kako je južna tribina vrlo bitna jer će u njoj biti svi najvažniji sadržaji stadiona, svlačionice za igrače, prostori za suce, delegate, doping kontrole, prostor za liječničku ekipu, teretana i prostor za trening igrača, vip loža sa 120 sjedećih mjesta, dok će tribina imati 1.400 sjedećih mjesta, prostor za prodaju karata, kafić za posjetitelje. Ugovorena vrijednost radova je 28,7 milijuna kuna, a rok za izvođenje radova je 12 mjeseci.

S obzirom na to da će postojeća južna tribina biti srušena, već sada potrebno je potaknuti oslikavanje novog murala na novoj tribini, kojem će biti likovi Marija Mandžukića i Ivice Olića.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

8.10.2021.
Posavska Hrvatska

Kako rade gradske službe u Slavonskom Brodu

Zašto šute? Zar nešto mute?

Slavonski Brod : Zašto šute? Zar nešto mute?

Opsežni radovi odvijaju se na slavonskobrodskim prometnicama u posljednjih nekoliko mjeseci, bilo da je riječ o obnovi kolnika, rekonstrukciji pješačkih staza ili izgradnji novih biciklističkih staza. I to je pohvalno, kad bi realizacija bila uredna. No, tek poneki radovi mogu dobiti prolaznu ocjenu, a dobar dio novih staza izgleda kao da ih je radio simpatični dvojac iz "A je to" crtića. Obilazeći gradske ulice, prije više od mjesec dana željeli smo javnosti dati podrobniju informaciju o radovima koje smo vidjeli u Malom Parizu te smo u gradsku upravu Slavonskog Broda uputili dva jednostavna pitanja koja ovdje citiramo:

- s obzirom na to da su tijekom posljednjih mjeseci u tijeku radovi na izgradnji više biciklističkih i pješačkih staza u Slavonskom Brodu, molim da mi odgovorite tko je izrađivač projekta za te radove, kao i to kad je izdana građevinska dozvola?

- jesu li planirane nove staze (i ako jesu, u kojim gradskim ulicama) nakon završetka aktualnih radova?

Ponavljam, pitanja smo poslali prije više od mjesec dana, kao i dodatno pojašnjenje, da nas posebno zanimaju radovi u Malom Parizu. Do danas, a već je prošao i prvi tjedan listopada, mjerodavne službe u Gradu Slavonskom Brodu nisu odgovorile na naša pitanja, čime su ne samo pokazali koliko im je stalo da obavještavanja javnosti nego su prekršili i zakonsku obvezu.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

8.10.2021.
Posavska Hrvatska

Obitelj Glavaš u Branimirovoj

Najljepša pretkućnica i 1.800 piva!

Slavonski Brod : Najljepša pretkućnica i 1.800 piva!

- Nazvali su me jedan dan iz Turističke zajednice i pozvali nas na dodjelu nagrade za najljepšu pretkućnicu, a ja sam odgovorila: "Vi ste pogriješili!" - govori, uz smijeh, Mira Glavaš iz slavonskobrodske Branimirove ulice. Upravo je pretkućnica obitelji Glavaš proglašena najljepšom u izboru slavonskobrodske Turističke zajednice, a Miru i njezinog supruga Ivicu iznenadila je nagrada jer su, kako kažu, bili uvjereni da se za taj izbor treba prijaviti. - No, rekli su mi da komisija obilazi grad i kad su vidjeli našu pretkućnicu proglasili su ju najljepšom, i baš nam je drago zbog toga - kaže naša sugovornica. Mira i Ivica su mladi bračni par, a često se za mlade ljude kažu da nisu zainteresirani za takve stvari, kakvo je uređenje okoliša, ali obitelj Glavaš, baš kao i obitelj Gusak koja stanuje isto u Branimirovoj, nekoliko kućnih brojeva dalje, a vlasnici su najljepšeg prozora, pravi su primjer da takva izreka nije točna: - U ovom dijelu naselja puno je mladih obitelji, i trudimo se da nam okoliš bude lijep. Mi nastojimo da je sve uredno, volimo kombinaciju grmova, cvjetova, pa i lončanica koje su na ogradi dvorišta. U našoj pretkućnici posađeni su šimširi, tu su viseće lize, vinka, pampas, žalosna vrba... Vjerujem da je baš ta cjelina privukla pažnju komisije, a i nama je ljepše kad je raznoliko, da nije samo jedna ili dvije vrste.

Pitam domaćine tko vodi najviše brige o pretkućnici, a Ivica iskreno priznaje da je to Mira koja kaže da ju održavanje biljaka smiruje, odmara živce, opušta. Iako, nije uvijek lako, pogotovo u ljetnim mjesecima. - Doslovno svaki dan mora se nešto uraditi, barem malo, a onda tijekom vikenda treba posvetiti više vremena. Za šišanje grmova zadužen je suprug, sve radimo ručno, bez motornih škara i rezača - ističe Mira, a Ivica dodaje: - Kod oblikovanja grma treba dosta preciznosti, ali supruga je tu kao "nadzor", pa ne može biti grešaka, ha, ha, ha!

U svakom godišnjem dobu pretkućnica Glavaševih drugačije izgleda, sada su pred kućom jesenski detalji, tikvice, lišće... pred Božić će doći prigodni blagdanski ukrasi, a onda na proljeće opet nova "postava".

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

10.9.2021.
Posavska Hrvatska

Peto izdanje CMC 200 Slavonija festa

Mjesto za mene

Slavonski Brod : Mjesto za mene

Slavonski Brod je ponovno bio glazbeno središte Hrvatske, zahvaljujući CMC 200 Slavonija festu na pozornici na Poloju tijekom dva dana izmjenjivali su se izvođači, a publika je mogla uživati jer bilo je zaista za svakoga po nešto. Oni koji vole nešto nježnije, blago narodnjačke note, u petak su s veseljem dočekali CMC 200 party i popularne izvođače, a uz voditeljsku palicu Edine Pršić i Dalibora Petka nastupili su "Džentlmeni", "Tarapana band", "Učiteljice", "Magazin" te na kraju Lidija Bačić. Možda su organizatori jedino mogli prilagoditi satnicu gledateljima, s obzirom na to da najmlađa publika, koja je čekala najpopularnije izvođače, zbog nastupa u kasnim satima nije ih ni dočekala.  

Druga večer pokazala je da je Slavonski Brod i dalje rockerski grad, ma koliko neki tvrdili drugačije, i pokušavali to promijeniti. Nekoliko tisuća ljudi na Poloju toplo s pozdravljali mlade bandove koji su nastupali u prvim satima programa, a predstavili su se Vinko Ćemeraš i "Talvi Tuuli", nakon toga "Komune" uz koju je, kao poseban gost, nastupio Dino Jelusić, novi član svjetski poznatog "Whitesnakea", a nakon njih "Lili Gee", "One Possible Option", "Zebas", "BluVinil" te "Fluentes".

Tada već dobro zagrijana publika s oduševljenjem je dočekala Damira Urbana i njegovu Četvorku, a u energičnom nastupu vidjelo se da su i rockeri jedva dočekali malo slobode nakon koronazatvaranja. Urban je još jednom potvrdio da pripada u sam vrh hrvatskog rock and rolla, i nadamo se da nećemo morati ponovno čekati nekoliko godina da ga opet gledamo i slušamo u Slavonskom Brodu.

Sljedeći su se na pozornicu popeli članovi županjske "Opće opasnosti", jedan od sastava koji je na Poloju nastupio najmanje pet puta do sada, i nikada nisu razočarali, pa ni sada. I za kraj, sa svojim basom zvuk je proparao legendarni Bruno Langer i njegovo "Atomsko sklonište", a Brođani su mu za 45 godina trajanja na sceni poklonili slavonsku košaricu.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

20.8.2021.
Posavska Hrvatska

Tko nije bio, ne zna što je propustio

Bez Poloja je ljeto nezamislivo

Slavonski Brod : Bez Poloja je ljeto nezamislivo

Osvježenje koje smo dočekali početkom ovoga tjedna donijelo nam je olakšanje u noćnim satima, sada je baš ugodno spavati. No, već od četvrtka temperature su ponovno počele rasti, za vikend je najavljen još jedan mali "toplotni udar", ali Brođani ne moraju puno razmišjati gdje će pronaći najbolje i najljepše osvježenje - Poloj je uvijek tu!

I novinarski posjet najljepšoj riječnoj plaži uvijek završi kupanjem, jer onaj tko na Poloju nije bio, ne zna što je propustio. Sve generacije Brođana i ove godine uživaju na omiljenom izletištu i kupalištu, a zaključak svih je da nam je Bog dao nešto što malo tko u svijetu ima.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

25.6.2021.
Posavska Hrvatska

Gradsko vijeće Slavonskog Broda nije konstituirano

Nitko ni s kim

Slavonski Brod : Nitko ni s kim

Prva konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda, sazvana 18. lipnja, prekinuta je već na prvoj točki dnevnog reda - izbor Mandatne komisije. Vijećnici DMNL predložili su za predsjednicu Mandatne komisije Maju Jarić, a za članove Domagoja Aračića i Josipa Samardžića, što je podržalo 9 vijećnika, dok je prijedlog vijećnika HDZ-HSP da u Mandatnoj komisiji budu Josip Samardžić i Tomislav Tekić podržalo osam vijećnika, tako da ni jedan prijedlog nije prošao. Sjednica je prekinuta i Gradsko vijeće nije konstituirano. Gradsko vijeće Slavonskog Broda sada ima 21 vijećnika ( u prethodnim sazivima imalo je 25 vijećnika), 9 mandata ima Duspara Mirko - Nezavisna lista, 8 HDZ-HSP, 2 Kandidacijska lista grupe birača, a po jedan Domovinski pokret i SDP-HNS-HSLS. Iako se pričalo o nekoliko mogućih opcija dogovora, činjenica je da se nisu dogovorili. Kako nitko nema većinu, 11 potrebnih ruku, Vijeće nije konstituirano. U izjavama su potvrdili da su svi razgovarali sa svima i svi se kunu da su im projekti za razvoj grada prioritet, a pojedinci koji su se spominjali da za svoj glas traže mjesta direktora u trgovačkim društvima rekli su da su sami o tome saznali u medijima. Trideset dana od izbora imali su za dogovor, nisu se dogovorili, sada opet imaju 30 dana do druge konstituirajuće sjednice, ako se ni tada ne konstituiraju, imaju još 30 dana i nakon toga slijede novi izbori. Ništa novo za Slavonski Brod, dva ili tri vijećnička mandata kroje i odlučuju o većini.