Slavonski Brod

12.4.2024.
Posavska Hrvatska

"Komšijada" u Držićevoj

Mala ulica velikih ljudi

Slavonski Brod : Mala ulica velikih ljudi

- Djeca cijeli život sa sobom nose slike iz djetinjstva, iz susjedstva... Tako smo se mi potrudili da im te slike ostanu u najljepšem mogućem sjećanju. A isto tako i nama odraslima! - odgovor je koji smo dobili kad smo pitali stanovnike Ulice Marina Držića otkud im ideja o okupljanju nazvanom jednostavnim imenom, koje sve govori: "Komšijada".

(Više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

12.4.2024.
Posavska Hrvatska

Uz Svjetski dan zdravlja

Moje zdravlje, moje pravo!

Slavonski Brod : Moje zdravlje, moje pravo!

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja, a ove godine pod motom „Moje zdravlje, moje pravo!”. Tradicionalno je Dom zdravlja Slavonski Brod u suradnji sa Slavonskobrodskom televizijom organizirao preventivno-edukativnu akciju na Gradskoj tržnici gdje je svim građanima bilo omogućeno mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, indeksa tjelesne mase. Sve zdravstvene službe Doma zdravlja predstavile su svoj rad - služba primarne zdravstvene skrbi, dentalne medicine, patronažna služba, palijativa, stručna grupa za potporu dojenju, upoznati su i s tečajem za trudnice. Sudjelovali su i učenice i učenice Srednje medicinske škole, kao i studenti Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo osječkog Sveučilišta.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti, stoga se i ovakvim akcijama nastoji ukazati na važnost preventivnih pregleda i kontrole zdravlja.

 

5.4.2024.
Posavska Hrvatska

Slavonski Brod, primjer kako treba i ne treba raditi

Preko trave i blata do autobusnih vrata

Slavonski Brod : Preko trave i blata do autobusnih vrata

Slavonski Brod od 1. travnja može se pohvaliti organiziranim besplatnim gradskim prijevozom, što je potez gradske uprave koji je za svaku pohvalu. Tromjesečnim pilot-projektom stanovnicima je omogućen prijevoz bez plaćanja karte, što znači uštedu u džepovima korisnika prijevoza, a ujedno je poticaj za manje korištenje osobnih automobila, samim time rasterećenje gradskih prometnica, parkirališta, kao i smanjenje onečišćenje zraka. Takva odluka može biti poticaj mnogim drugim sredinama u Hrvatskoj, pa i izvan nje.

Ali.

Kako to obično biva, uvijek postoji neki "ali". Godinama slavonskobrodski mediji šute, pa tako i "Posavska Hrvatska", i ne reagiraju na činjenicu da se gradski prijevoz odvija bez važećeg koncesijskog ugovora! Tek povremeno u medijskom prostoru može se naći informacija da "nije uspio još jedan natječaj za koncesiju gradskog prijevoza", i nakon toga opet tišina. A očito je da postoji veliki problem: prijevoznici ne mogu pronaći ekonomski račun kako će isplativo voziti temeljem iznosa koji je predvidio koncesionar (Grad Slavonski Brod), a isti taj koncesionar ni ne pomišlja razumjeti prijevoznike. Pa su autobusi vozili bez koncesijskog ugovora, a Grad zbog toga nije pretrpio nikakve sankcije, što je skandalozno.

Osim toga, gradska uprava kao da se sprda s korisnicima javnog gradskog prijevoza. I usto, ne poštuje propise. Jer, Slavonski Brod je, u ovom slučaju, grad koji može poslužiti kao primjer kako ne treba raditi! To je grad u kojem su samo neka autobusna stajališta izgrađena prema pravilima, a sva ostala izgledaju kao da ih je pripremila ekipa iz crtića "A je to".

Da ne govorimo o tome kako dobar dio tih stajališta uopće ne bi smio postojati!

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

29.3.2024.
Posavska Hrvatska

Gradska knjižnica Slavonski Brod i KUD „Slavonija” Gornji Andrijevci

Izložba uskrsnih košara

Slavonski Brod : Izložba uskrsnih košara

Izložbu uskrsnih košara i salveta priredilo je u Velikom tjednu Kulturno-umjetničko društvo „Slavonija” iz Gornjih Andrijevaca u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod. Šlingane, heklane, molovane, vezene, tkane salvete prekrivale su i prekrivaju korpice kada se jelo na uskrsno jutro nosi na svetenje, a dio tog vrijednog tradicijskog ruha, kako je u uvodnom govoru rekla ravnateljica Gradske knjižnice Ružica Bobovečki, izložili su članovi KUD-a „Slavonija” iz Gornjih Andrijevaca. Zvucima tambure, bisernice i brača, učenici Glazbene škole Slavonski Brod Marko Nosić i Josip Matanović svečano su najavili otvorenje izložbe. Prigodno je sve pozdravio i načelnik općine Sibinj Josip Pavić, istaknuvši da je KUD „Slavonija”, koji ove godine slavi 40 godina izuzetno aktivan. Izložbu je otvorio predsjednik KUD-a Stjepan Sarajčić, a ove vrijedne izloške predstavila je članica KUD-a Zdenka Krpan.

Izložba je otvorena sve do 6. travnja.

29.3.2024.
Posavska Hrvatska

Gradska tržnica u Velikom tjednu

Sve za blagdanski, uskrsni stol

Slavonski Brod : Sve za blagdanski, uskrsni stol

Isto kao jaglaci, visibabe, ljubičice tako su i mladi luk, rotkvica, salata, špinat povrtlarski vijesnici proljeća i gotovo su na svim klupama bili izloženi ove srijede na Gradskoj tržnici. Odmah je vidljivo da je vrijeme uoči Uskrsa, pa je bilo i obojanih jaja, grana, ali i tulipana, narcisa i đurđica.

- Imam sve domaće, mladi luk, blitvu, sve sadimo vani, na otvorenom, bez umjetnog gnojiva. Kako šta dolazi tako imamo, ništa ne špricamo, samo motika i kopaj. Zemlja nije ubijena, dobro se može raditi, ali je suho, nikad se nije zalijevalo u trećem mjesecu. Najviše se traži mladi luk, ali ide i blitva, a ja ju pripremam na Veliki četvrtak jer je to zeleni četvrtak, kako sam naučila od mame i svekrve, Isus je jeo zeleno i tada pripremam neko zeleno povrće, špinat, kelj, blitva – kaže Gordana Ljiljak iz Brodskog Varoša. Dodaje kako imaju sve svoje domaće za pripremu uskrsne trpeze, koke, gice, kruh ispeče, samo kupe sira i vrhnja.

Vezica mladog luka je 1 euro, kao i blitve, a dvije vezice su 1,5 euro. Na klupi kod Lucije Zelek Devčić iz Velike vezica rotkvice je 80 centi, a tri vezice prodaje za 2 eura kao i mladi luk.

Slavica Grujičić iz Slavonskog Broda na tržnici je svaki dan, povrće uzgaja u plastenicima i na otvorenom, po euro je vezica rotkvice i mladog luka, kilogram peršina je 4 eura, a mrkve 2 eura: - Loša je godina što se tiče pijace, slabo ide prodaja, a valjda će sada za Uskrs biti bolje.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

15.3.2024.
Posavska Hrvatska

Ugovor za papirologiju Botaničkog vrta

Šutolozi, sad nam je jasno!

Slavonski Brod : Šutolozi, sad nam je jasno!

U utorak je slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara potpisao ugovor o javnoj nabavi usluga pripreme projektne dokumentacije projekta Botaničkog vrta u Slavonskom Brodu, vrijedan 511.875 eura (s PDV-om). Taj posao odradit će zagrebačka tvrtka Sangrad, a arhitekti Vedran Pedišić i Erick Valascko Farrera predstavili su u velikoj gradskoj vijećnici izgled budućeg Botaničkog vrta. Kako je izvijestio Grad, s njima je bila i krajobrazna arhitektica Ksenija Jurčić Diminić te je govorila o biljnim vrstama koje će se naći u Botaničkom vrtu. Vedran Pedišić kazao je da će nakon dovršetka Botaničkog vrta Tvrđava dobiti svoj pravi oblik, a u sklopu tog projekta bit će izgrađena i biciklistička staza kroz Tvrđavu i oko nje te staklenici, kupole, parkirališni prostor.

Potpisivanjem ugovora postalo je jasno zbog čega je uništenje mirnodopske barutane, prije godinu i pol, prošlo u tišini.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

8.3.2024.
Posavska Hrvatska

Studijska grupa iz Zagreba u Slavonskom Brodu

Predstavnici škola i turistički novinari u posjetu

Slavonski Brod : Predstavnici škola i turistički novinari u posjetu

Prvog dana ožujka Slavonski Brod posjetila je studijska grupa predstavnika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola i turističkih novinara. Putovanje je organizirala putnička agencija Atlantis Travel uz potporu Turističke zajednice područja "Slavonski Brod-Posavina" povodom 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. Uoči tradicionalne manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić”, koja se održava u travnju, nastavnici i novinari su boraveći u Slavonskom Brodu razgledali stalne postave u Tvrđavi Brod gdje ih je ispred gradske uprave pozdravio i gradonačelnik Mirko Duspara. Turistička vodičica Vera Pudić upoznala ih je i s ostalim povijesnim znamenitostima, posjetili su franjevački samostan, Muzej Brodskog Posavlja i Interpretacijski centar Ivane Brlić-Mažuranić „Kuću Brlić”. Gosti iz Zagreba ovom su prigodom upoznati i s mogućnostima prihvata organiziranih učeničkih skupina u turističkoj destinaciji "Slavonski Brod-Posavina", a u sklopu programa višednevnih izleta u Slavoniju, s noćenjima u Slavonskom Brodu.

1.3.2024.
Posavska Hrvatska

Milijunski projekti za nula posjetitelja

Potrošeno više od 12,5 milijuna eura za zatvorena vrata

Slavonski Brod : Potrošeno više od 12,5 milijuna eura za zatvorena vrata

Grad Slavonski Brod tijekom posljednjih nekoliko godina često se na razne načine i različitim kanalima hvali milijunskim ulaganjima, ostvarenim projektima, uspješnim i manje uspješnim prijavama na raznorazne natječaje... Pa smo svjedoci obnovljenih prometnica po kojima se vozite kao da jašete na devi, svjedoci smo novih pješačkih staza koje ispucaju mjesec dana nakon završetka radova, hvalimo se novim autobusnim kolodvorom koji uopće nije bio potreban, zataškavamo činjenicu da smo prevarili državu i tražili novce za obnovu objekta u koji ne možemo ući, najavljujemo rekonstrukciju sportske dvorane pa to promijenimo u plan rušenja...

Sve biser do bisera.

Pri tome, čekamo završetak nekih velikih, ogromnih projekata, neki od njih kasne mjesecima i godinama. I nikom ništa. Danas donosimo primjere četiri velika objekta koji su trebali davno biti otvoreni, jer potrošeni su veliki novci, za neke od tih projekata održane su i "završne konferencije", a vrata su im zaključana. Pa da ih i sutra otvore, već je prekasno.

Tko je kriv?

16.2.2024.
Posavska Hrvatska

Mreža škola - problem koji nitko nije riješio

Prosvjed roditelja u Donjoj Vrbi, bezuspješno

Slavonski Brod : Prosvjed roditelja u Donjoj Vrbi, bezuspješno

Usprkos protivljenju roditelja i mještana, Grad je usvojio promjenu mreže škola i djecu iz Donje Vrbe prebacuje u Ruščicu

Povišenih tonova, nervoznih gesti, pa i suza bilo je u utorak u Donjoj Vrbi gdje su se okupili roditelji i mještani kako bi prosvjedom i razgovorom s nadležnima ukazali da ne žele da njihova djeca prijeđu u školu u Ruščicu. - Roditelji se bune jer Grad na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak želi odlučiti da ova područna škola Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ postane područna škola Osnovne škole „Vladimi Nazor“ i da se pripoji Ruščici. Roditelji žele da djeca ostanu u „Ivanu Goranu Kovačiću“ i da tamo nastave svoje školovanje i razvijanje svojih mogućnosti. Donja Vrba i Ruščica nisu prometno povezani. Nemamo ni vlaka ni autobusa do Ruščice. Kako će roditelji koji ne voze automobil doći na informacije u školu? Iz Vrbe imamo vlak za Brod 11 puta dnevno, za šest minuta stignemo. Djeca iz 7. i 8. razreda koji pohađaju dodatne aktivnosti u OŠ „I. G. Kovačić“ dođu kući vlakom. Mnogi roditelji i rade u gradu pa ih povezu kad se vraćaju s posla. To nam u Ruščici neće biti moguće. Ni učiteljice nitko nije pitao ni obavijestio, a trebale bi promijeniti poslodavca – istaknula je želje roditelja Kristina Odobašić koja je okupila roditelje, organizirala potpisivanje peticije te sazvala sastanak roditelja s pročelnikom gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivanom Holikom, kojemu su se pridružili i ravnatelji Zlatko Bagarić i Nataša Stanković. Na sastanak se odazvalo nešto preko četrdeset roditelja te su pročelniku Holiku predali peticiju koju je potpisalo više od 250 odraslih Donje Vrbe, odnosno gotovo svi odrasli od ukupno 514 mještana.

Svoj su stav iznijeli u četvrtak i na sjednici Gradskog vijeća Slavonskog Broda, međutim, nakon podulje i ne baš smirene rasprave, prijedlog izmjene upisnih područja kojim se područna škola Donja Vrba pripaja OŠ „Vladimir Nazor” odnosno Područne škole Ruščica usvojen je s 11 glasova za, jednim protiv i sedam suzdržanih.

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

 

 

29.12.2023.
Posavska Hrvatska

Turistička zajednica područja „Slavonski Brod-Posavina”

Najljepši izlozi u blagdanskom ruhu

Slavonski Brod : Najljepši izlozi u blagdanskom ruhu

Cvjetni studio „Bloom” ima najljepši izlog u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, drugo mjesto osvojio je Krojački obrt „Boba”, a treće Cvjećarnica „Palma”. Tradicionalna je to akcija Turističke zajednice područja „”Slavonski Brod-Posavina” koju provodi u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, Županijskom komorom Slavonski Brod i Udruženjem obrtnika Slavonski Brod, pa su nagrade najuspješnijima uručili gradonačelnik Mirko Duspara i predsjednik Županijske komore Krunoslav Holjevac.

Svi nagrađeni zahvalni na ovom vrijednom priznanju ističu kako su im važne i pozitivne reakcije građana, prolaznika, kupaca. - Meni je bitna ova godina jer sam samostalno pokrenuo cvjetni studio, a potrudio sam se predstaviti malo drugačiju priču, jednostavnost i šumu. Cvjećarstvo je moj poziv, a trudit ću se uvijek lijepo urediti izlog – rekao je Ivica Holod, vlasnik Cvjetnog studija „Bloom” u u Ulici Josipa Jurja Strossmayera 93. Božica Valjetić, vlasnica Krojačkog obrta „Boba” u Ulici Matije Mesića 50 tijekom cijele godine prigodno uređuje izlog: - Kroz cijelu godinu u svom izlogu pratim godišnja doba, ništa mi nije problem, pa ni uvući drvo u tu malu radnju. Meni je to „gušt”, prije svega važno je da meni i djelatnicama u radnji bude lijepo, a onda i svim prolaznicima. Veliko priznanje mi je kad uđu bake i djeca i kažu: „Ne trebamo ništa, lijepo vam je unutra”.

Cvjećarnica „Palma” u Ulici Andrije Štampara 37 uvijek ima lijepo uređen izlog i dobila je već nekoliko nagrada, a ističu kako su za to zaslužni svi djelatnici. - Uvijek složimo neku priču u blagdanskom izlogu, a ove godine smo ga posvetili djeci, pa su nam u izlogu vilenjaci, Djed Božićnjak, Snjegović, prigodne kuglice, poput bajke. Sretni smo što smo dobili nagradu, ali pohvalom nas nagrade i kupci, a često se prolaznici, građani slikaju ispred izloga ili pitaju mogu li djeca vidjeti unutra sve, što nam je drago – kaže Snježana Marinović.

Tijekom svečanosti proglašenja najljepših izloga u Kapelanovom stanu predstavljen je i kalendar kojega je izdao Turistički klaster „Slavonska košarica” u suradnji s Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda.

(više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)