Slavonski Brod

27.5.2022.
Posavska Hrvatska

Slavonskobrodski maturanti izazivaju ponos

Opet oduševili!

Slavonski Brod : Opet oduševili!

S nestrpljenjem smo svi očekivali povorku slavonskobrodskih maturanata jer smo znali da će nas i ove godine oduševiti originalnim kostimima, ali i da nas neće razočarati ponašanjem. Tako je i bilo!

Posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja, ove srijede, proslavili su sa svojim sugrađanima, a u kostimiranoj povorci su 1052 maturanta iz osam srednjih škola prošli s pjesmom i osmijehom ulicama do središnjeg Trga Ivane Brlić-Mažuranić gdje ih je zabavljao Bravo bend. Gradonačelnik Mirko Duspara čestitao im je na završetku školovanja i poželio uspješno rješavanje državne mature, upis željenog fakulteta te što skorije zapošljavanje u struci: - Ponosan sam na naše maturante jer su daleko najmaštovitiji u Republici Hrvatskoj. Pobijedili ste i 'online' nastavu i koronu.

Uz tek poneku intervenciju hitne pomoći, kao i objavljivanje neprimjerenih sadržaja na društvenim mrežama, ozbiljnijih izgreda nije bilo, kao i svih ranijih godina i zaista možemo, po ne znam koji put, reći "Slavonskobrodski maturanti su najbolji!".

(više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

20.5.2022.
Posavska Hrvatska

Održani izbori za članove vijeća mjesnih odbora Slavonskog Broda

Pobjednik HDZ osvojio 81 mandat

Izbori za članove vijeća mjesnih odbora u Slavonskom Brodu održani su 15. svibnja, a za 16 mjesnih odbora biralo se 144 članova. Kandidacijske liste s devet kandidata na izborima imali su Hrvatska demokratska zajednica, Socijaldemokratska partija Hrvatske, Duspara Mirko-Nezavisna lista i Domovinski pokret, pa su biračima na raspolaganju bila imena 360 kandidata. Od ukupno 50.346 birača u Slavonskom Brodu na ove je izbore izašlo samo 4.854, što je 9,64 posto. Najviše birača glasovalo je u MO "Josip Rimac", 19,35 posto, a najmanje u MO Plavo polje 4,10 posto.

Pobjednik izbora je Hrvatska demokratska zajednica koja je ostvarila čak 81 vijećnički mandat, 59 mandata pripalo je listi Duspara Mirko - Nezavisna lista, a tek 4 mandata osvojila je Socijaldemokratska partija Hrvatske. Domovinski pokret nije osvojio niti jedan mandat, a listu je imao samo u Mjesnom odboru Zrinski Frankopan i dobili su 19 glasova. I ovi izbori potvrđuju kako brzo splasne euforija za te nove stranke, najprije se počnu sami raspadati, prebacivati u druge tabore, a onda ih ni glasači više ne doživljavaju.

U MO Lutvinka najviše mandata, 4, osvojio je HDZ, DMNL osvojio je 3 mandata, a SDP 2. U MO "Andrija Hebrang" po četiri mandata pripala su HDZ-u i DMNL-u, a 1 SDP-u. U MO Centar 7 mandata osvojio je HDZ, a 2 DMNL. U MO Plavo polje HDZ je osvojio 5, a DMNL 4 mandata. U MO "Antun Mihanović" HDZ je osvojio 6 mandata, DMNL 2, a SDP 1. U MO Kolonija 5 mandata je osvojila DMNL, a 4 HDZ.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

20.5.2022.
Posavska Hrvatska

Program građenja tek je mrtvo slovo na papiru

Ako nema plana, radi se stihijski

Slavonski Brod : Ako nema plana, radi se stihijski

 

- U Glasniku Slavonskog Broda, koji su nam podijelili po kućama, piše da je u našoj ulici trebala biti izgrađena pješačka staza u 2021. godini. Tako samo pazili i kad nam stižu drva da ne ostanu na tom prostoru jer smo očekivali radove, ali evo i polovica je 2022. godine i ništa - kaže stanovnica Ulice Marina Držića.

I zaista, u programu građenja komunalne infrastrukture za 2021., koji je usvojen na sjednici Gradskog vijeća održanoj 14. prosinca 2020. godine, uvrštena je izgradnja pješačke staze u Držićevoj ulici, vrijednost radova je 366.000 kuna. No, izmjenama i dopunama programa, na sjednici održanoj nakon točno godinu dana. 14. prosinca 2021. godine, odlučeno je da se iz programa briše izgradnja pješačke staze u toj ulici jer, kako stoji u objašnjenju, prvo treba završiti projektnu dokumentaciju pa nisu u mogućnosti provesti postupak nabave. Isto tako, izmjenama i dopunama iz programa za 2021. godinu briše se i izgradnja pješačke staze u Ulici Vjekoslava Bacha, gdje su, kako stoji u obrazloženju, zbog prioriteta izvedeni radovi na modernizaciji prometnice.

Izmjene i dopune nakon godinu dana

Izmjenama i dopunama programa građenja komunalne infrastrukture za 2021. godinu odlučeno je da se neće obaviti ni radovi izgradnje nerazvrstane ceste u Ulici Krešimira Blaževića jer je prethodno potrebno izvesti radove odvodnje. Isto tako u toj odluci o izmjenama i dopunama piše da se neće izvesti ni radovi izgradnje ceste u Vodovodnoj ulici jer prethodno treba završiti radove na sanaciji klizišta, a jučer smo vidjeli da je u toj ulici izgrađena cesta.

Uz usvajanje proračuna, uobičajeno na sjednici Gradskog vijeća koja se održava u prosincu, donosi se i program građenja komunalne infrastrukture za sljedeću godinu, što podrazumijeva izgradnju nerazvrstanih cesta, pješačkih i biciklističkih staza i javne rasvjete. Programom građenja za 2021. godinu Gradsko vijeće Slavonskog Broda odlučilo je da će se za izgradnju nerazvrstanih cesta potrošiti 6.326.000 kuna, a izvori financiranja su komunalni doprinos, komunalna naknada i gradski proračun.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

13.5.2022.
Posavska Hrvatska

Raspada li se Slavonska notna bajka

Hoćemo li Europi vraćati 23 milijuna?

Slavonski Brod : Hoćemo li Europi vraćati 23 milijuna?

S nevjericom donosimo samo nekoliko fotografija propadanja unutrašnjosti prostora koji nije provjetravan niti grijan, u kojem nisu uključivani odvlaživači (iako su postavljeni), koji nije pregledavan, o kojem se jednostavno nije vodilo računa. Suludo je i pomisliti da se to može jednostavno popraviti

Prije pet mjeseci pisali smo da interpretacijski centar Kuća Tambure - Slavonska notna bajka još nije počeo raditi - a ne zna se ni kada će - jer se natječaji za opremanje odreda ruše, a nema ni dogovora s imateljima, stvarateljima i čuvarima zbirke notne, instrumentalne, dokumentarne i ine glazbene tamburaške građe. U posljednjem travanjskom broju ove godine donijeli smo vijest da je natječaj, nakon razmatranja pristiglih ponuda, poništen.

Svi su građevinski poslovi završeni u ožujku 2021., što znači da je od završetka obnove 2.429,65 m² "Slavonske notne bajke" prošlo skoro 14 mjeseci, a ovih dana otkrili smo kako Kuća Tambure iznutra izgleda.

Šokantno!

S nevjericom donosimo samo nekoliko fotografija propadanja unutrašnjosti prostora koji nije provjetravan niti grijan, u kojem nisu uključivani odvlaživači (iako su postavljeni), koji nije pregledavan, o kojem se jednostavno nije vodilo računa. Suludo je i pomisliti da se to može jednostavno popraviti. Zidove je preuzela zelena, žuta, bijela, crna plijesan, gljivice, alge vlaga... Žbuka se počinje mrviti, boja se guli, rigips se napuhao... Zapravo, veliki dio radova trebat će iznova napraviti.

Sada je manje važno što će u prostoru biti, jer to se sigurno neće dogoditi uskoro.

Tko će platiti sanaciju?

Hoćemo li možda morati iz džepova građana vratiti nepuna 24 europska milijuna?

 

6.5.2022.
Posavska Hrvatska

Obilježena 30. obljetnica stradanja Slavonskog Broda

Sjetimo ih se s ponosom i tugom

Slavonski Brod : Sjetimo ih se s ponosom i tugom

Sjećajući se 29 poginule djece mlađe od 18 godina, 39 ranjene djece, 170 poginulih civila i svih poginulih branitelja, danom komemoracije "Sjetimo ih se s ponosom i tugom" potiče se i pitanje odgovornosti i kazne za one koji su počinili taj zločin nad djecom i građanima

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Brodsko-posavske županije i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, uz potporu Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije 3. svibnja obilježila je 30. obljetnicu stradanja građana, posebno djece, Slavonskog Broda u Domovinskom ratu pod nazivom "Sjetimo ih se s ponosom i tugom". U središtu Tvrđave Brod, kod kapele sv. Ane obilježavanje je počelo misom za poginule, a nastavljeno je uz prigodni program pred spomenikom "Djevojčica" podignutom u sjećanje na djecu poginulu tijekom rata u Slavonskom Brodu i zaključeno polaganjem vijenaca i svijeća pred spomenik poginulim hrvatskim braniteljima.

 

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

 

29.4.2022.
Posavska Hrvatska

U svijetu bajki

Razdragano u znaku Ivane Brlić-Mažuranić

Slavonski Brod : Razdragano u znaku Ivane Brlić-Mažuranić

Brojne radionice, kazališne predstave, dodjele nagrada, predstavljanja knjiga... za svakoga ponešto

Konačno ponovno na ulicama, u Knjižnici i kazalištu, u Galeriji, Muzeju, Tvrđavi, pred kućom Brlić... dječja graja i svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" u svojoj punini i vedrini. Brojne radionice, kazališne predstave, dodjele nagrada, predstavljanja knjiga... za svakoga ponešto. Ni varljivo i kišno travanjsko vrijeme nije to moglo promijeniti. U pedeset i drugoj godini od začetka, dječje svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" ispunile su maštu i srca mališana, a sve na temelju lika i djela Ivane Brlić-Mažuranić. 

 

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

22.4.2022.
Posavska Hrvatska

Susret generacija

Baš kao nekad

Slavonski Brod : Baš kao nekad

Tradicija je nastavljena, na Veliku subotu igralište u slavonskobrodskom Naselju Slavonija 1 ponovno je bilo najveselije mjesto u svijetu. Nakon što je 2020. u svom najskromnijem izdanju okupio tek sedmoricu sudionika i jednog novinara, pa 2021. godine nije ni održan, ovogodišnji, osmi Susret generacija pokazao se u najljepšem svjetlu.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

22.4.2022.
Posavska Hrvatska

Udruga antifašističkih boraca i antifašista

Obljetnica završetka Drugog svjetskog rata u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod : Obljetnica završetka Drugog svjetskog rata u Slavonskom Brodu

Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Slavonskog Broda i grada Vukovara, kao i predstavnici SDP-a Slavonskog Broda položili su jučer, 21. travnja vijence kod spomen-kosturnice borcima NOB-a.

- Na današnji dan 1945. godine u 23 sata u naš grad ušli su borci NOB-a i time završili Drugi svjetski rat u Slavonskom Brodu. Ovakve obljetnice su prilika i obveza da se prisjetimo njihovih žrtava. U bitci za oslobođenje Slavonskog Broda 257 boraca NOB-a položilo je živote, a 400 ih je ranjeno - istaknula je tom prigodom Zvjezdana Grčević Ćurković, predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Slavonskog Broda.

Naglasila je da je asntifašizam ugrađen u Ustav Republike Hrvatske sukladno povijesnim razlozima, ali i dodala da postoji raskorak između ustavnih odredbi i prilično raširene protustavne prakse. Kao primjer navela je izjavu izaslanika Ministarstva hrvatskih branitelja Matka Raosa na obilježavanju 31. godišnjice osnivanja IX. bojne HOS-a kada je rekao da ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine.

- To je nevjerojatna neistina. Zaboravio je Rimske ugovore 1941. kojima je Pavelić dodatno poklonio značajne dijelove hrvatskih teritorija Kraljevini Italiji. Upravo ovi pokojnici čije kosti leže tui iza nas, zajedno s političkim vodstvom NOB-a zaslužni su za daanašnje granice Republike Hrvatske. Samo oni i hrvatski branitelji koji su te granice obranili u Domovinskom ratu - zaključila je Grčević Ćurković.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

15.4.2022.
Posavska Hrvatska

Muke po parkiranju

Svakim danom sve luđe!

Slavonski Brod :  Svakim danom sve luđe!

"Stručnjaci" koji se bave osmišljavanjem novih parkirnih mjesta, osmislili su da osoba s invalidnošću iz automobila izlazi izravno na ulicu, pred druge jureće automobile, ili, ako žele spasiti život, namijenili su im prostor da izađu iz svog vozila kroz prtljažnik! U cijelom svijetu znaju, što je i propisima regulirano, da se iscrtkani prostor ostavlja PORED automobila, kako bi teško pokretna ili potpuno nepokretna osoba mogla izaći i sjesti u svoja invalidska kolica, a Grad Slavonski Brod iscrtao im je prostor IZA automobila.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

15.4.2022.
Posavska Hrvatska

Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Ulica dobila dva imena

Slavonski Brod : Ulica dobila dva imena

Nesposobni su predložili, a onda i izglasali skraćenicu, a legendarna postrojba bila je 108. brigada Zbora narodne garde Republike Hrvatske

Ovotjedna sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda ponovno je održana uživo, u gradskoj vijećnici u ponedjeljak su bili svi vijećnici, njih 21, a raspravljali su o dvadeset točaka dnevnog reda. Usvojene su sve točke, tako da je i promijenjeno ime Ulice dr. Mile Budaka koja sada ima dva imena, od Vinogradske ulice do kružnog toka u Kumičićevoj je 'Ulica 108. brigade ZNG', a od kružnog toka do spoja sa Željezničkom ulicom je 'Ulica generala Petra Stipetića'. Da u mjerodavnim gradskim službama, a i u Vijeću sjede sposobni ljudi, ni u kom slučaju ne bi dopustili da u imenu ulice bude skraćenica. Jer, legendarna postrojba bila je 108. brigada Zbora narodne garde Republike Hrvatske, i nikako drugačije! Usto, malo tko u Slavonskom Brodu zna čime je pokojni general zaslužio dobiti ulicu u tom gradu. Pa onda, ako bude pameti, lako je moguće da će sljedeći saziv Gradskog vijeća (a možda i ovaj, ako im se "upali žarulja") opet promijeniti ime ulice.

Na sjednici je donesena i odluka o ovogodišnjim dobitnicima javnih priznanja i nagrada. Povelja počasnog građanina grada Slavonskog Broda pripala je posmrtno Miji Čorak Slavenskoj. Zlatnu čaplju, nagradu za životno djelo, dobit će Julijana Rosandić, Lidija Tomičević, Zvonimir Petanović, Ferid Latić, DVD Slavonski Brod i posmrtno Zlatko Markovinović. Štit Berislavića dobit će Kornelija Kvesić, Štefan Paun, Mario Boić, Borna Simeon, Anto Tunjić, Nataša Kavedžija Vuzem i posmrtno Tade Opačak.

Aktualni sat o gotovo 70 posto većoj cijeni parkiranja

Tijekom aktualnog sata pitanje je postavilo 10 vijećnika, a najviše o novooznačenim mjestima na kojima se naplaćuje parkiranje i o povećanju cijene parkiranja. Vijećnica Sanda Livia Maduna (HDZ) je rekla da je tim nekorektnim povećanjem cijene i broja parkirališnih mjesta cilj bio da se napune blagajne gradskih ustanova. Slavica Lemaić (grupa birača) pitala je zašto gradonačelnik i pročelnici besplatno parkiraju u Tvrđavi gdje je prema GUP-u korisnicima i posjetiteljima zabranjen ulaz vozilima. Hrvoje Špicer (HDZ) podsjetio je da u većem dijelu ulica gdje se sada naplaćuje parkiranje nema javnih, upravnih zgrada, a radi se o starim parcelama s malim kolnim ulazima što predstavlja problem stanarima. Naveo je i primjer Basaričekove ulice gdje je parkiranje označeno s obje strane i to u blizini Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić", a vijećnik Tomislav Delić (HDZ) izrazio je zabrinutost zbog svijesti koja, bez obzira na pozitivna mišljenja struke, dozvoljava obilježiti parkirna mjesta na pješačkim stazama u neposrednoj blizini ulaza u školu.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)