Slavonski Brod

13.3.2020.
Posavska Hrvatska

Novi europski projekt Veleučilišta u Slavonskom Brodu

U korak s klimatskim promjenama

Slavonski Brod : U korak s klimatskim promjenama

- Ovo je izuzetno važan i aktualan projekt jer je vezan uz klimatske promjene, kojima smo svjedoci, a posebno je bitno što uz nas kao partneri dolaze Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku iz Zagreba. To je značajan pokazatelj naših postignuća i važnosti u društvenoj zajednici - rekao je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, dekan Veleučilišta u Slavonskom Brodu, na Uvodnoj konferenciji projekta "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji", održanoj u četvrtak, 12. ožujka, u Hotelu Savus. Korisnik tog europskog projekta je Veleučilište u Slavonskom Bodu, a partneri su Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku iz Zagreba. Kako je istaknuo dekan Mirosavljević, istraživanja u sklopu projekta zasigurno će doprinijeti razvoju te visokoškolske ustanove, ali i pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem salate i paprike, da se lakše prilagode novim uvjetima. - Glavne aktivosti projekta odnose se na istraživanje i promatranje posebno tretiranog sjemena, kako se ponaša u uvjetima kontrolirane proizvodnje, u plastenicima, a s druge strane kako izvan plastenika. U zaključku ćemo donijeti preporuke poljoprivrednicima, nositeljima OPG-a, što mogu napraviti kako bi povećali prinose.

Voditeljica projekta Lidija Vukojević podsjetila je da je projekt s provedbom počeo 6. siječnja i do sada je već izrađena metodologija istraživanja te su istraživanja počela na partnerskim institucijama. - Nakon obrade sjemena u laboratorijskim uvjetima, te će kulture biti posađene ovdje u Slavonskom Brodu, i pratit ćemo njihov rast i razvoj, u zaštićenim i otvorenim prostorima. Naravno, preporuka je ekološka poljoprivreda. Projekt je važan i zato što uključuje veliki broj dionika, iz Brodsko-posavske županije, ali i cijele Slavonije, koji se bave klimatskim promjenama. Uključen je veliki broj OPG-a, Državni hidrometeorološki zavod, lokalne organizacije civilnog društva, kako bismo saznali koji su problemi s kojima se oni susreću, a uzrokovani su klimatskim promjenama. Cilj je da se metodologija istraživanja što više prilagodi njihovim potrebama i da preporuke budu što korisnije. Tijekom projekta održat će se niz radionica, info-dana, okruglih stolova, panel rasprava, jer je važno obavijestiti javnost o tome što se radi, te podići svijest o klimatskim promjenama - zaključila je Lidija Vukojević.

Više u tiskanom izanju Posavske Hravtske!

13.3.2020.
Posavska Hrvatska

Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica"

Predstavljen projekt "Nauči me vidjeti prave boje"

Slavonski Brod : Predstavljen projekt "Nauči me vidjeti prave boje"

Na konferenciji za novinare, održanoj u četvrtak u Centru za socijalnu skrb, predstavljen je projekt "Nauči me vidjeti prave boje", a prethodila joj je radionica koju je održala prof. dr. sc. Lidija Arambašić, psihologinja i supervizor psihosocijalnog rada s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Više usluga, osnaženi kapaciteti

Projekt vrijedan 5.943.771,51 kunu, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, provodi Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica" od 28. studenoga 2018. godine do 28. studenoga 2021. godine s ciljem osnaživanja procesa deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece s problemima u ponašanju na području Brodsko-posavske županije. Očekivani rezultati su poboljšanje i proširenje usluga prijavitelja te osnaženi kapaciteti stručnjaka u sustavu socijalne skrbi, a projekt će omogućiti izvaninstitucijske usluge u Novoj Gradiški koje dosad nisu postojale te proširenje skupine korisnika na djecu s problemima u ponašanju za koju dosad nisu postojale te usluge na području Brodsko-posavske županije. 

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

13.3.2020.
Posavska Hrvatska

Županijska skupština Brodsko-posavske županije

Više od polovice točaka usvojeno jednoglasno

Slavonski Brod : Više od polovice točaka usvojeno jednoglasno

Na dvadesetoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u ponedjeljak pod predsjedanjem Pere Ćosića (HDZ), uz nazočne saborske zastupnike Ljubicu Maksimčuk (HDZ) i Davora Vlaovića (HSS), 38 od 42 vijećnika skupštine raspravljalo je o 19 točaka dnevnog reda. Većinom glasova prihvaćeno je izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Brodsko-posavske županije za 2018. godinu, prijedlog odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima Brodsko-posavske županije te prijedlog odluke o rasporedu sredstava za redovito financiranje političkih stranaka za 2020. godinu. Većina vijećnika digla je ruke i za prijedlog odluke o naknadama predsjedniku, potpredsjednicima, članovima Županijske skupštine i njezinih radnih tijela, prijedlog odluke o kriterijima, mjerilima te načinu financiranja centara za socijalnu skrb Brodsko-posavske županije i financiranje pomoći za troškove stanovanja korisnicima koji se griju na drva u 2020. godini te prijedlog izmjene i dopune odluke o prihvaćanju kapitalnog projekta "Energetska obnova zgrade - Dom za starije i nemoćne Slavonski Brod".

Jednoglasno su prihvaćeni prijedlog odluke o dodjeli županijskih javnih priznanja u 2020. godini, prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Brodsko-posavske županije i prijedlozi odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja; materijalnih rashoda, nefinancijske imovine i hitnih intervencija investicijskog i tekućeg održavanja Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu u 2020. godini, decentraliziranih funkcija za investicijsko ulaganje, investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova te informatizaciju zdravstvene djelatnosti na području županije u 2020. godini, decentraliziranih funkcija u osnovnom obrazovanju te srednjih škola na području županije. Svi vijećnici digli su ruke i za prijedlog Akcijskog plana energetske učinkovitosti Brodsko-posavske županije za razdoblje 2020.-2022. godine, godišnje izvješće Savjeta mladih Brodsko-posavske županije za 2019. godinu, prijedlog odluke o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Brodsko-posavske županije te prijedloge odluka o izmjenama odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnih projekata energetske obnove zgrada nove i stare bolnice Nova Gradiška, transfuzije, ginekologije, pedijatrije, ambulante, odjela kirurgije i interne medicine te kuhinje i upravne zgrade novogradiške bolnice te zgrada kirurgije, infektologije, neurologije i psihijatrije Opće bolnice "Dr. Josip Benčević".

Vijećnici su jednoglasno prihvatili imenovanje sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Slavonskom Brodu, a na sjednici su prisegnuli novi članovi Županijske skupštine. Naime, na mjesta Jasmine Horvatović (HDZ), Mirka Tomca (HDZ) i Marine Opačak-Bilić (SDP), koji su zatražili da im se mandati stave u mirovanje, imenovani su Mihajla Šunić (HDZ), Marin Degmečić (HDZ) i Davor Petrik (SDP).       

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

13.3.2020.
Posavska Hrvatska

Melisa kreativ

Sama sebi stvorila posao

Slavonski Brod : Sama sebi stvorila posao

Obrt za izradu suvenira, predmeta za uspomenu pod imenom Melisa kreativ Brođanka Melisa Škorić otvorila je u svibnju prošle godine i prodajni prostor ima na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu.

Sve je počelo s nakitom

- Do tada sam osam godina pod imenom Melisa nakit kao domaća radinost bavila se izradom nakita, a onda sam proširila djelatnost, sa mnom u poslu je i suprug Borislav, pa izrađujemo i personalizirane predmete za uspomenu, cvjetne aranžmane. Sve je počelo tako što sam sebi izrađivala nakit, onda sam počela poklanjati svojim prijateljicama, kumama, radnim kolegicama, kojima se jako svidio nakit, a sve sam to radila s ljubavlju. Sve se to razvilo u veću priču zahavljujući i tome što sam ostala bez posla. Radila sam u Zagrebu u knjigovodstvu jedne građevinske tvrtke koja nije opstala u vrijeme recesije i nas 50 je ostalo bez posla. Bilo je tada teško naći posao, ali još veći poticaj i razlog zašto sam se ovime počela baviti bilo je to što sam dvije i pol godine bila teško bolesna, a kako mi je kćer bila jako mala vratili smo se u Slavonski Brod jer nisam mogla sama voditi brigu o njoj, pa mi je pomogla svekrva. Bila sam zbog bolesti dosta nepokretna i tada sam jako puno nakita napravila kako bih odvratila misli i zaista mi se toga nagomilalo. Nisam znala što bih s njim, nisam imala baš samopouzdanje da bi to netko htio nositi, kolegice su me ohrabrivale, njima sam poklanjala i mislila sam da su obzirne jer je to poklon, ali sam i dalje mislila da za to nitko neće dati novac. Ipak sam odlučila pokušati i izložila sam svoj nakit na poljoprivrednom sajmu kod nas u Brodu, iskreno rečeno sa strahom, mislila sam ako nitko ništa ne kupi, ja sve bacam, to ne vrijedi. Međutim, jako je dobro primljeno i bila sam baš sretna. Taj sajam mi je potvrdio da je ipak vrijedno to što radim, nije to bilo toliko materijalno isplativo, ali bila sam presretna za svaku stvarčicu koju je netko kupio i od tada sam stalno na sajmovima - sjeća se početaka Melisa.

Personalizirani pokloni

U razgovoru s njom zaključit ćete da je ona osoba koja se ne predaje lako: - Bolest me je zadesila kad sam bila mlada, kći je imala tek nekoliko mjeseci i grozno mi je bilo što nisam mogla brinuti o njoj i baš zato sam se morala nečime baviti da ne razmišljam. Najlakše je sjesti i kukati, ali nisam se htjela sažalijevati. Svaki dan sam smišljala kakvu ću ogrlicu, narukvicu, prsten ili naušnicu napraviti i to mi je baš davalo energiju, a i vrijeme mi je brže prolazilo. U Varaždinskim toplicama sam bila dva i pol mjeseca i tamo sam napravila brdo nakita.

Najviše voli raditi nakit od poludragog kamenja i u početku je po materijal išla na najveći sajam minerala u München, ali danas se, kaže, sve može i kod nas nabaviti. Izradi nakita pristupa s jednakom ljubavlju kao i kad je tek krenula: - Izrađujem nakit i po narudžbi i nikad ne znam hoće li se toj osobi svidjeti, jesam li pogodila njene želje, ali kad dođu i kažu da je još i ljepše nego što su zamislili, to mi je najveća nagrada. Divan je osjećaj kad u šetnji gradom ili kupovini primijetim ženu koja nosi moj nakit, tada mi baš srce bude puno.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

28.2.2020.
Posavska Hrvatska

Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Za dva sata 13 točaka

Slavonski Brod : Za dva sata 13 točaka

Dnevni red posljednje sjednice Gradskog vijeća Slavonskog Broda, održane prošloga petka, sazvan s 12 točaka, dopunjen je na početku sjednice s još jednom točkom - prijedlog odluke o nerazvrstanim cestama. Sjednici su prisustvovala 23 vijećnika i 13 točaka dnevnog reda odradili su za dva sata.

Budući da je vijećnica HDZ-a Adela Kovačević stavila mandat u mirovanje iz osobnih razloga mijenja ju Ante Cvitković koji je već položio svečanu prisegu, a prisegu je na ovoj sjednici položio Hrvoje Špicer (HDZ).

Raspravljajući o financijskom i izvješću o radu u 2019. godini Javne vatrogasne postrojbe grada Slavonskog Broda uime Kluba vijećnika HDZ-a Tomislav Tekić postavio je pitanje hoće li biti povećane plaće djelatnicima, na što je zapovjednik Ivan Vuleta odgovorio da je osnovica povećana u ovoj godini za 4 posto. Većinom glasova gradski su vijećnici usvojili izmjene i dopune Poslovnika Gradskog vijeća, kao i prijedloge odluka o strukturi specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Slavonskoga Broda i imenovanju članova Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda. Gradsko vijeće dalo je jednoglasno suglasnost za zaključenje i provedbu Sporazuma o pripremi i provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.". Jednoglasno je usvojen i prijedlog Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva grada Slavonskog Broda u 2020. godini, dok su izmjene i dopune Odluke o komunalnoj infrastrukturi grada Slavonskog Broda i njezinom pravnom statusu usvojene većinom glasova. Jednoglasno su vijećnici usvojili odluku o davanju prethodne suglasnosti na Opće uvjete obavljanja dimnjačarskih poslova koju je dostavio ovlašteni koncesionar "Dimnjačar Nenadić".

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

28.2.2020.
Posavska Hrvatska

Slavonski Brod

Svečana promocija 70 magistara sestrinstva

Slavonski Brod : Svečana promocija 70 magistara sestrinstva

Svečana promocija magistara sestrinstva Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održana je jučer, 27. veljače. U dvorani Glazbene škole u Slavonskom Brodu 70 magistara sestrinstva promovirali su prof. dr. sc. Branko Dmitrović, prodekan za nastavu i studente, prof. dr. sc. Davorin Đanić, voditelj diplomskog sveučilišnog studija sestrinstva u Slavonskom Brodu i izv. prof. dr. sc. Blaženka Miškić.

Uz obitelji, kolege, prijatelje svečanoj promociji prisustvovali su i zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković, zamjenici slavonskobrodskog i novogradiškog gradonačelnika Hrvoje Andrić i Ivana Trupina, kao i prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Uz čestitke novim magistrima sestrinstva poželjeli su uspjeh u daljnem životu i radu.

28.2.2020.
Posavska Hrvatska

Dvadeset četvrte Dječje pokladne svečanosti

Princu karnevala presudilo više od tisuću djece

Slavonski Brod : Princu karnevala presudilo više od tisuću djece

Protekle nedjelje vesela povorka vrtićanaca i školaraca sudjelovala je u dvadeset i četvrtim Dječjim pokladnim svečanostima u organizaciji Grada Slavonskog Broda i Folklornog ansambla Brod. Trasom od Stadiona kraj Save, ulicama svetog Florijana i Petra Krešimira IV prošli su navijači, cornflakesi, Indijanci, teglice pekmeza i kiselih krastavaca, zastave, zoološki vrt, ribice, domino kockice i figurice iz Čovječe, ne ljuti se, zmajevi, maturanti, pahuljice, Indijanci, zdravoljupci… pratili su ih mažoretkinje Brodskog plesnog studija Cascavela i članovi Limene glazbe Željezničar. Vrtićke i školske skupine te polaznike programa udruga za razvoj djece i Foklornog ansambla Brod; 34 grupe s ukupno 1.087 djece, predstavio je voditelj programa, 'Egipćanin' Stanislav Hudi. Nakon čitanja presude za djela protiv dobrog raspoloženja djece i odraslih i slična kažnjiva djela, princ karnevala proglašen je krivim i spaljen na opću radost rasplesanih malih maškara.  

28.2.2020.
Posavska Hrvatska

O zraku "crvene" kategorije

Potrebna internacionalizacija problema onečišćenja

Slavonski Brod : Potrebna internacionalizacija problema onečišćenja

Miris trulih jaja pojavio se ponovno nedavno u jutarnjim satima, što je stanovnike Slavonskog Broda opet moglo podsjetiti na problem koji postoji na obje obale Save, a to je onečišćen zrak. Iz udruge Eko-Integral gradskoj i županijskoj upravi poslan je upit o održavanju zajedničke tematske sjednice na tu temu, o kojoj predstavnici udruge imaju što reći...

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

21.2.2020.
Posavska Hrvatska

Trinaesti Tjedan psihologije u Hrvatskoj

Mobbing - zlostavljanje na poslu i kako si pomoći

Slavonski Brod : Mobbing - zlostavljanje na poslu i kako si pomoći

U sklopu trinaestog Tjedna psihologije u Hrvatskoj, u organizaciji Društva psihologa Brodsko-posavske županije, u utorak je predavanje na temu "Mobbing - zlostavljanje na poslu i kako si pomoći" održala mr. sc. kliničke psihologije Andreja Kostelić Martić.

- Mnogi miješaju pojmove mobbinga i stresa. Gužve u prometu, čekanje u redovima na blagajni, puno odrađenih prekovremenih sati... sve je to stres. No, ako se jednog dana moj šef počne derati na mene i druge, moramo raditi prekovremeno, ali nam to nije plaćeno to već postaje neki oblik nasilja. Kad se šef počne derati samo na mene, ne daje mi radne zadatke ili mi daje previše posla, kolege me ignoriraju ili me žele isključiti iz radne sredine, to je pravi mobbing. Svi misle da je to jako česta pojava no, na sreću, nije. U velikom istraživanju provedenom prije pet godina dobili smo podatke da je mobbing prisutan u pet do šest posto slučajeva, no variraju nepoželjna ponašanja, pa se ta brojka penje na 15 posto slučajeva mobinga - istaknula je mr. sc. Kostelić Martić. Dodala je da je prvi korak u takvim slučajevima obratiti se kadrovskoj službi, ili izravno direktoru ako se radi o manjoj radnoj sredini, kolegama ako obraćanje nadređenima nema učinka ili udrugama, sindikatu, psiholozima te pravnicima.

- Ako odlučimo podići tužbu za mobbing, svi smo gubitnici. Parnični postupci predugo traju, odštete su male, a ljudi za vrijeme postupaka izgube zdravlje. Žrtve se na sudu ne brane samo od mobbinga već se događa da velike kompanije iznose lažne optužbe protiv žrtve. Tada trpi njeno zdravlje; nastaju napadi panike, nastupaju depresija, nesanica i psihosomatski poremećaji te promjene ponašanja. Onaj tko žrtvu maltretira želi da ona misli da je nešto skrivila, pa prva žrtvina pomisao i jest "Jesam li napravila nešto krivo?". Skupina žrtava koja je idealna za mobere s poremećajima ličnosti su radišne i odane žrtve koje na kritiku reagiraju još većim radom. Moram naglasiti da moberi nisu samo osobe s poremećajima ličnosti, svatko od nas može postati mober i najvažniji su situacijski faktori. I njima se može pomoći, ako to žele, no ako imaju poremećaj ličnosti nisu motivirani za bilo kakvu promjenu - zaključila je mr. sc. Kostelić Martić i dodala da najviše mobinga ima u zdravstvu te u državnim službama. Prema europskom istraživanju provedenom 2015. godine 11 posto radnika potvrdilo je verbalno zlostavljanje u roku od mjesec dana prije provedenog istraživanja, dva posto ispitanika potvrdilo je neželjenu seksualnu pažnju, četiri posto potvrdilo je prijetnje dok je šest posto ispitanika potvrdilo ponižavajuće ponašanje prema njima. Tijekom godine dana u Europi je prijavljeno dva posto fizičkog nasilja, jedan posto seksualnog uznemiravanja te pet posto slučajeva nasilja.

 

21.2.2020.
Posavska Hrvatska

Projekt Centra za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica"

Sretne ciglice grade put u zajednicu

Slavonski Brod : Sretne ciglice grade put u zajednicu

Završetkom projekta pružat će se usluge za ukupno 110 korisnika što je duplo u odnosu na sadašnji broj korisnika

Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica" provodi projekt pod nazivom "Sretne ciglice grade put u zajednicu" kojim će se poboljšati, ojačati infrastrukturni kapaciteti ustanova s ciljem daljnje provedbe procesa deinstitucionalizacije. Ukupna vrijednost projekta je 10.165.761,04 kuna od čega su 9.687.865,02 kuna bespovratna sredstva, a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 20. srpnja 2018. godine. Projekt se provodi od 29. lipnja 2018. godine do 29. lipnja 2021. godine.

Adaptacija prostora na pet lokacija

- Kroz taj projekt ustanova će proširiti mrežu usluga na područje Nove Gradiške, proširit ćemo se na korisničku skupinu djece s problemima u ponašanju, a i povećat će se broj izvaninstitucijskih usluga savjetovanja i organiziranog stanovanja. Stoga je u tijeku adaptacija prostora na pet lokacija, koji će biti i kompletno opremljeni. U planu je i izgradnja nove infrastrukturne jedinice kao središnji dio projekta, a nabavljena su i 4 nova vozila koja su nam potrebna za prijevoz djece i rad mobilnog tima - napomenula je Renata Puljko, ravnateljica Kuće sretnih ciglica.

U tijeku su radovi adaptacije prizemlja u Kući sretnih ciglica, bruse se parketi, lijepe pločice, kompletno će biti uređene kupaonice, zatim slijedi i adaptacija stanova na katu, a uređivat će se i fasada, te napraviti ograda oko objekta. U stanovima u Naselju Andrije Hebranga mijenja se vanjska i unutarnja stolarija i uređuju se kupaonice. U Podvinju je kroz ovaj projekt kupljena kuća u kojoj će boraviti petero djece s blagim problemima u ponašanju u dobi od 14 do 18 godiina, ta se kuća adaptira da bi bila pogodnija za stanovanje korisnika, uređuje se fasada, balkonske ograde, stepenište i dvije kupaonice. Uređuje se i prostor u središtu Nove Gradiške kojega je Kuća sretnih ciglica dobila od Grada Nova Gradiška na korištenje bez naknade - uvodi se grijanje, stavljaju se prozori i vrata, uređuje se kupaonica.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)