Slavonski Brod

15.5.2020.
Posavska Hrvatska

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda

Hrvatski telekom će Gradu uplatiti više od 5 milijuna kuna

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda održana je prošloga petka putem elektroničke pošte s jednom točkom dnevnog reda - prijedlog Odluke o razrješenju međusobnih odnosa između Grada Slavonskog Broda i Hrvatskog Telekoma d. d.

Naime, predstavnici Hrvatskog telekoma su na sastanku održanom 28. travnja 2020. godine predložili mirno rješenje spora oko izračuna razlike naknade za služnost na javnim gradskim površinama te su ponudili iznos od 650.000 kuna godišnje, kao i godišnju naknadu za 2019. godinu u iznosu od 515.955,42 kuna sukladno ugovoru.

Na sjednici je od 25 vijećnika sudjelovalo 13 i jednoglasno su usvojili ovu jedinu točku dnevnog reda. Ovom se odlukom Hrvatski telekom obvezuje za proteklih sedam godina uplatiti 4.550.000 kuna naknadu za korištenje javne površine, te sukladno ugovoru i dodatni iznos od 515.955,42 kuna kao godišnju naknadu za 2019. godinu, što je ukupno 5.065.955,42 kuna.

15.5.2020.
Posavska Hrvatska

Popuštanje (ne) znači opuštanje

Kavu na sunce, dezinficijens na ruke!

Slavonski Brod : Kavu na sunce, dezinficijens na ruke!

Drugi val popuštanja preventivnih epidemioloških mjera donio je plimu oduševljenja ljubitelja ispijanja kava i šopingiranja jer otvoreni su kafići i butici. Valja nadoknaditi silne propuštene razgovore na "špici" i obnoviti garderobu, makar je možda (ne ponovilo se) nosili samo u vlastita četiri zida. Gužve, koje su ranije nekima smetale sada su ponovno rado viđen fenomen u središtu grada i trgovačkim centrima jer one znače (novo) normalno i daju osjećaj nade da će pandemija pokleknuti pred društvenim i potrošačkim navikama građana.   

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

24.4.2020.
Posavska Hrvatska

Radovi u Tvrđavi Brod

Rađa se Slavonska notna bajka

Slavonski Brod : Rađa se Slavonska notna bajka

Vrijedno se radi na sjevernom dijelu zapadnog krila kavalira Tvrđave Brod, odnosno na budućoj Kući tambure - Slavonskoj notnoj bajci. Lijepo vrijeme pogoduje vanjskim radovima, ali ni nutarnji ne staju. Dnevno na gradilištu radi dvadeset do trideset radnika, objašnjava direktor slavonskobrodske građevinske tvrtke Šprajc THD d. o. o. Hrvoje Šprajc dok obilazimo gradilište.

Podsjetimo, obnovu ovoga dijela tvrđavskoga kavalira za potrebe Kuće tambure - Slavonske notne bajke naručio je Grad Slavonski Brod, koji je za taj projekt osigurao više od 27,3 milijuna kuna i to 85 posto kroz ITU mehanizam (program integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Europske unije), dok će 15 posto Grad financirati iz vlastitoga proračuna. Na 2.430 kvadratnih metara površine bit će predstavljena građa sadašnjega Muzeja tambure, obogaćena novim izlošcima i multimedijalnim prikazima, a dio prostora će, na poticaj Hrvatske turističke zajednice, biti namijenjen i stalnome postavu posvećenome kravati. Posao obnove na javnome natječaju dobila je tvrtka Šprajc THD s kojom je Grad ugovor potpisao početkom veljače prošle godine. Još ljetos svjedočili smo radovima na krovu, a sada fasadno platno ovoga dijela kavalira gotovo blista otkako je prezidano novim slojem stare cigle. - Na krovu su uklonjeni svi slojevi koji su bili, zajedno sa svom zemljom, krov je pregledan, ponovno je nabijen pod, postavljene armiranobetonske ploče i učvršćen rub, postavljena je hidroizolacija, a slojevi površine krova ponovno su nasuti prema uputama konzervatora - objašnjava Hrvoje Šprajc i dodaje: - Trenutačno se radi na zidanju obrambenog (vanjskog) zida i rekonstrukciji postojećeg dijela, traju radovi na armirano-betonskom stubištu u prvom kazamatu i na opločenju, odnosno izradi podova od stare opeke unutar kazamata.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

13.3.2020.
Posavska Hrvatska

Novi europski projekt Veleučilišta u Slavonskom Brodu

U korak s klimatskim promjenama

Slavonski Brod : U korak s klimatskim promjenama

- Ovo je izuzetno važan i aktualan projekt jer je vezan uz klimatske promjene, kojima smo svjedoci, a posebno je bitno što uz nas kao partneri dolaze Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku iz Zagreba. To je značajan pokazatelj naših postignuća i važnosti u društvenoj zajednici - rekao je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, dekan Veleučilišta u Slavonskom Brodu, na Uvodnoj konferenciji projekta "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji", održanoj u četvrtak, 12. ožujka, u Hotelu Savus. Korisnik tog europskog projekta je Veleučilište u Slavonskom Bodu, a partneri su Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku iz Zagreba. Kako je istaknuo dekan Mirosavljević, istraživanja u sklopu projekta zasigurno će doprinijeti razvoju te visokoškolske ustanove, ali i pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem salate i paprike, da se lakše prilagode novim uvjetima. - Glavne aktivosti projekta odnose se na istraživanje i promatranje posebno tretiranog sjemena, kako se ponaša u uvjetima kontrolirane proizvodnje, u plastenicima, a s druge strane kako izvan plastenika. U zaključku ćemo donijeti preporuke poljoprivrednicima, nositeljima OPG-a, što mogu napraviti kako bi povećali prinose.

Voditeljica projekta Lidija Vukojević podsjetila je da je projekt s provedbom počeo 6. siječnja i do sada je već izrađena metodologija istraživanja te su istraživanja počela na partnerskim institucijama. - Nakon obrade sjemena u laboratorijskim uvjetima, te će kulture biti posađene ovdje u Slavonskom Brodu, i pratit ćemo njihov rast i razvoj, u zaštićenim i otvorenim prostorima. Naravno, preporuka je ekološka poljoprivreda. Projekt je važan i zato što uključuje veliki broj dionika, iz Brodsko-posavske županije, ali i cijele Slavonije, koji se bave klimatskim promjenama. Uključen je veliki broj OPG-a, Državni hidrometeorološki zavod, lokalne organizacije civilnog društva, kako bismo saznali koji su problemi s kojima se oni susreću, a uzrokovani su klimatskim promjenama. Cilj je da se metodologija istraživanja što više prilagodi njihovim potrebama i da preporuke budu što korisnije. Tijekom projekta održat će se niz radionica, info-dana, okruglih stolova, panel rasprava, jer je važno obavijestiti javnost o tome što se radi, te podići svijest o klimatskim promjenama - zaključila je Lidija Vukojević.

Više u tiskanom izanju Posavske Hravtske!

13.3.2020.
Posavska Hrvatska

Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica"

Predstavljen projekt "Nauči me vidjeti prave boje"

Slavonski Brod : Predstavljen projekt "Nauči me vidjeti prave boje"

Na konferenciji za novinare, održanoj u četvrtak u Centru za socijalnu skrb, predstavljen je projekt "Nauči me vidjeti prave boje", a prethodila joj je radionica koju je održala prof. dr. sc. Lidija Arambašić, psihologinja i supervizor psihosocijalnog rada s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Više usluga, osnaženi kapaciteti

Projekt vrijedan 5.943.771,51 kunu, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, provodi Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica" od 28. studenoga 2018. godine do 28. studenoga 2021. godine s ciljem osnaživanja procesa deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece s problemima u ponašanju na području Brodsko-posavske županije. Očekivani rezultati su poboljšanje i proširenje usluga prijavitelja te osnaženi kapaciteti stručnjaka u sustavu socijalne skrbi, a projekt će omogućiti izvaninstitucijske usluge u Novoj Gradiški koje dosad nisu postojale te proširenje skupine korisnika na djecu s problemima u ponašanju za koju dosad nisu postojale te usluge na području Brodsko-posavske županije. 

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

13.3.2020.
Posavska Hrvatska

Županijska skupština Brodsko-posavske županije

Više od polovice točaka usvojeno jednoglasno

Slavonski Brod : Više od polovice točaka usvojeno jednoglasno

Na dvadesetoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u ponedjeljak pod predsjedanjem Pere Ćosića (HDZ), uz nazočne saborske zastupnike Ljubicu Maksimčuk (HDZ) i Davora Vlaovića (HSS), 38 od 42 vijećnika skupštine raspravljalo je o 19 točaka dnevnog reda. Većinom glasova prihvaćeno je izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Brodsko-posavske županije za 2018. godinu, prijedlog odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima Brodsko-posavske županije te prijedlog odluke o rasporedu sredstava za redovito financiranje političkih stranaka za 2020. godinu. Većina vijećnika digla je ruke i za prijedlog odluke o naknadama predsjedniku, potpredsjednicima, članovima Županijske skupštine i njezinih radnih tijela, prijedlog odluke o kriterijima, mjerilima te načinu financiranja centara za socijalnu skrb Brodsko-posavske županije i financiranje pomoći za troškove stanovanja korisnicima koji se griju na drva u 2020. godini te prijedlog izmjene i dopune odluke o prihvaćanju kapitalnog projekta "Energetska obnova zgrade - Dom za starije i nemoćne Slavonski Brod".

Jednoglasno su prihvaćeni prijedlog odluke o dodjeli županijskih javnih priznanja u 2020. godini, prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Brodsko-posavske županije i prijedlozi odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja; materijalnih rashoda, nefinancijske imovine i hitnih intervencija investicijskog i tekućeg održavanja Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu u 2020. godini, decentraliziranih funkcija za investicijsko ulaganje, investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova te informatizaciju zdravstvene djelatnosti na području županije u 2020. godini, decentraliziranih funkcija u osnovnom obrazovanju te srednjih škola na području županije. Svi vijećnici digli su ruke i za prijedlog Akcijskog plana energetske učinkovitosti Brodsko-posavske županije za razdoblje 2020.-2022. godine, godišnje izvješće Savjeta mladih Brodsko-posavske županije za 2019. godinu, prijedlog odluke o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Brodsko-posavske županije te prijedloge odluka o izmjenama odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnih projekata energetske obnove zgrada nove i stare bolnice Nova Gradiška, transfuzije, ginekologije, pedijatrije, ambulante, odjela kirurgije i interne medicine te kuhinje i upravne zgrade novogradiške bolnice te zgrada kirurgije, infektologije, neurologije i psihijatrije Opće bolnice "Dr. Josip Benčević".

Vijećnici su jednoglasno prihvatili imenovanje sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Slavonskom Brodu, a na sjednici su prisegnuli novi članovi Županijske skupštine. Naime, na mjesta Jasmine Horvatović (HDZ), Mirka Tomca (HDZ) i Marine Opačak-Bilić (SDP), koji su zatražili da im se mandati stave u mirovanje, imenovani su Mihajla Šunić (HDZ), Marin Degmečić (HDZ) i Davor Petrik (SDP).       

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

13.3.2020.
Posavska Hrvatska

Melisa kreativ

Sama sebi stvorila posao

Slavonski Brod : Sama sebi stvorila posao

Obrt za izradu suvenira, predmeta za uspomenu pod imenom Melisa kreativ Brođanka Melisa Škorić otvorila je u svibnju prošle godine i prodajni prostor ima na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu.

Sve je počelo s nakitom

- Do tada sam osam godina pod imenom Melisa nakit kao domaća radinost bavila se izradom nakita, a onda sam proširila djelatnost, sa mnom u poslu je i suprug Borislav, pa izrađujemo i personalizirane predmete za uspomenu, cvjetne aranžmane. Sve je počelo tako što sam sebi izrađivala nakit, onda sam počela poklanjati svojim prijateljicama, kumama, radnim kolegicama, kojima se jako svidio nakit, a sve sam to radila s ljubavlju. Sve se to razvilo u veću priču zahavljujući i tome što sam ostala bez posla. Radila sam u Zagrebu u knjigovodstvu jedne građevinske tvrtke koja nije opstala u vrijeme recesije i nas 50 je ostalo bez posla. Bilo je tada teško naći posao, ali još veći poticaj i razlog zašto sam se ovime počela baviti bilo je to što sam dvije i pol godine bila teško bolesna, a kako mi je kćer bila jako mala vratili smo se u Slavonski Brod jer nisam mogla sama voditi brigu o njoj, pa mi je pomogla svekrva. Bila sam zbog bolesti dosta nepokretna i tada sam jako puno nakita napravila kako bih odvratila misli i zaista mi se toga nagomilalo. Nisam znala što bih s njim, nisam imala baš samopouzdanje da bi to netko htio nositi, kolegice su me ohrabrivale, njima sam poklanjala i mislila sam da su obzirne jer je to poklon, ali sam i dalje mislila da za to nitko neće dati novac. Ipak sam odlučila pokušati i izložila sam svoj nakit na poljoprivrednom sajmu kod nas u Brodu, iskreno rečeno sa strahom, mislila sam ako nitko ništa ne kupi, ja sve bacam, to ne vrijedi. Međutim, jako je dobro primljeno i bila sam baš sretna. Taj sajam mi je potvrdio da je ipak vrijedno to što radim, nije to bilo toliko materijalno isplativo, ali bila sam presretna za svaku stvarčicu koju je netko kupio i od tada sam stalno na sajmovima - sjeća se početaka Melisa.

Personalizirani pokloni

U razgovoru s njom zaključit ćete da je ona osoba koja se ne predaje lako: - Bolest me je zadesila kad sam bila mlada, kći je imala tek nekoliko mjeseci i grozno mi je bilo što nisam mogla brinuti o njoj i baš zato sam se morala nečime baviti da ne razmišljam. Najlakše je sjesti i kukati, ali nisam se htjela sažalijevati. Svaki dan sam smišljala kakvu ću ogrlicu, narukvicu, prsten ili naušnicu napraviti i to mi je baš davalo energiju, a i vrijeme mi je brže prolazilo. U Varaždinskim toplicama sam bila dva i pol mjeseca i tamo sam napravila brdo nakita.

Najviše voli raditi nakit od poludragog kamenja i u početku je po materijal išla na najveći sajam minerala u München, ali danas se, kaže, sve može i kod nas nabaviti. Izradi nakita pristupa s jednakom ljubavlju kao i kad je tek krenula: - Izrađujem nakit i po narudžbi i nikad ne znam hoće li se toj osobi svidjeti, jesam li pogodila njene želje, ali kad dođu i kažu da je još i ljepše nego što su zamislili, to mi je najveća nagrada. Divan je osjećaj kad u šetnji gradom ili kupovini primijetim ženu koja nosi moj nakit, tada mi baš srce bude puno.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

28.2.2020.
Posavska Hrvatska

Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Za dva sata 13 točaka

Slavonski Brod : Za dva sata 13 točaka

Dnevni red posljednje sjednice Gradskog vijeća Slavonskog Broda, održane prošloga petka, sazvan s 12 točaka, dopunjen je na početku sjednice s još jednom točkom - prijedlog odluke o nerazvrstanim cestama. Sjednici su prisustvovala 23 vijećnika i 13 točaka dnevnog reda odradili su za dva sata.

Budući da je vijećnica HDZ-a Adela Kovačević stavila mandat u mirovanje iz osobnih razloga mijenja ju Ante Cvitković koji je već položio svečanu prisegu, a prisegu je na ovoj sjednici položio Hrvoje Špicer (HDZ).

Raspravljajući o financijskom i izvješću o radu u 2019. godini Javne vatrogasne postrojbe grada Slavonskog Broda uime Kluba vijećnika HDZ-a Tomislav Tekić postavio je pitanje hoće li biti povećane plaće djelatnicima, na što je zapovjednik Ivan Vuleta odgovorio da je osnovica povećana u ovoj godini za 4 posto. Većinom glasova gradski su vijećnici usvojili izmjene i dopune Poslovnika Gradskog vijeća, kao i prijedloge odluka o strukturi specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Slavonskoga Broda i imenovanju članova Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda. Gradsko vijeće dalo je jednoglasno suglasnost za zaključenje i provedbu Sporazuma o pripremi i provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.". Jednoglasno je usvojen i prijedlog Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva grada Slavonskog Broda u 2020. godini, dok su izmjene i dopune Odluke o komunalnoj infrastrukturi grada Slavonskog Broda i njezinom pravnom statusu usvojene većinom glasova. Jednoglasno su vijećnici usvojili odluku o davanju prethodne suglasnosti na Opće uvjete obavljanja dimnjačarskih poslova koju je dostavio ovlašteni koncesionar "Dimnjačar Nenadić".

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

28.2.2020.
Posavska Hrvatska

Slavonski Brod

Svečana promocija 70 magistara sestrinstva

Slavonski Brod : Svečana promocija 70 magistara sestrinstva

Svečana promocija magistara sestrinstva Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održana je jučer, 27. veljače. U dvorani Glazbene škole u Slavonskom Brodu 70 magistara sestrinstva promovirali su prof. dr. sc. Branko Dmitrović, prodekan za nastavu i studente, prof. dr. sc. Davorin Đanić, voditelj diplomskog sveučilišnog studija sestrinstva u Slavonskom Brodu i izv. prof. dr. sc. Blaženka Miškić.

Uz obitelji, kolege, prijatelje svečanoj promociji prisustvovali su i zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković, zamjenici slavonskobrodskog i novogradiškog gradonačelnika Hrvoje Andrić i Ivana Trupina, kao i prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Uz čestitke novim magistrima sestrinstva poželjeli su uspjeh u daljnem životu i radu.

28.2.2020.
Posavska Hrvatska

Dvadeset četvrte Dječje pokladne svečanosti

Princu karnevala presudilo više od tisuću djece

Slavonski Brod : Princu karnevala presudilo više od tisuću djece

Protekle nedjelje vesela povorka vrtićanaca i školaraca sudjelovala je u dvadeset i četvrtim Dječjim pokladnim svečanostima u organizaciji Grada Slavonskog Broda i Folklornog ansambla Brod. Trasom od Stadiona kraj Save, ulicama svetog Florijana i Petra Krešimira IV prošli su navijači, cornflakesi, Indijanci, teglice pekmeza i kiselih krastavaca, zastave, zoološki vrt, ribice, domino kockice i figurice iz Čovječe, ne ljuti se, zmajevi, maturanti, pahuljice, Indijanci, zdravoljupci… pratili su ih mažoretkinje Brodskog plesnog studija Cascavela i članovi Limene glazbe Željezničar. Vrtićke i školske skupine te polaznike programa udruga za razvoj djece i Foklornog ansambla Brod; 34 grupe s ukupno 1.087 djece, predstavio je voditelj programa, 'Egipćanin' Stanislav Hudi. Nakon čitanja presude za djela protiv dobrog raspoloženja djece i odraslih i slična kažnjiva djela, princ karnevala proglašen je krivim i spaljen na opću radost rasplesanih malih maškara.