Slavonski Brod

16.2.2024.
Posavska Hrvatska

Mreža škola - problem koji nitko nije riješio

Prosvjed roditelja u Donjoj Vrbi, bezuspješno

Slavonski Brod : Prosvjed roditelja u Donjoj Vrbi, bezuspješno

Usprkos protivljenju roditelja i mještana, Grad je usvojio promjenu mreže škola i djecu iz Donje Vrbe prebacuje u Ruščicu

Povišenih tonova, nervoznih gesti, pa i suza bilo je u utorak u Donjoj Vrbi gdje su se okupili roditelji i mještani kako bi prosvjedom i razgovorom s nadležnima ukazali da ne žele da njihova djeca prijeđu u školu u Ruščicu. - Roditelji se bune jer Grad na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak želi odlučiti da ova područna škola Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ postane područna škola Osnovne škole „Vladimi Nazor“ i da se pripoji Ruščici. Roditelji žele da djeca ostanu u „Ivanu Goranu Kovačiću“ i da tamo nastave svoje školovanje i razvijanje svojih mogućnosti. Donja Vrba i Ruščica nisu prometno povezani. Nemamo ni vlaka ni autobusa do Ruščice. Kako će roditelji koji ne voze automobil doći na informacije u školu? Iz Vrbe imamo vlak za Brod 11 puta dnevno, za šest minuta stignemo. Djeca iz 7. i 8. razreda koji pohađaju dodatne aktivnosti u OŠ „I. G. Kovačić“ dođu kući vlakom. Mnogi roditelji i rade u gradu pa ih povezu kad se vraćaju s posla. To nam u Ruščici neće biti moguće. Ni učiteljice nitko nije pitao ni obavijestio, a trebale bi promijeniti poslodavca – istaknula je želje roditelja Kristina Odobašić koja je okupila roditelje, organizirala potpisivanje peticije te sazvala sastanak roditelja s pročelnikom gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivanom Holikom, kojemu su se pridružili i ravnatelji Zlatko Bagarić i Nataša Stanković. Na sastanak se odazvalo nešto preko četrdeset roditelja te su pročelniku Holiku predali peticiju koju je potpisalo više od 250 odraslih Donje Vrbe, odnosno gotovo svi odrasli od ukupno 514 mještana.

Svoj su stav iznijeli u četvrtak i na sjednici Gradskog vijeća Slavonskog Broda, međutim, nakon podulje i ne baš smirene rasprave, prijedlog izmjene upisnih područja kojim se područna škola Donja Vrba pripaja OŠ „Vladimir Nazor” odnosno Područne škole Ruščica usvojen je s 11 glasova za, jednim protiv i sedam suzdržanih.

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

 

 

29.12.2023.
Posavska Hrvatska

Turistička zajednica područja „Slavonski Brod-Posavina”

Najljepši izlozi u blagdanskom ruhu

Slavonski Brod : Najljepši izlozi u blagdanskom ruhu

Cvjetni studio „Bloom” ima najljepši izlog u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, drugo mjesto osvojio je Krojački obrt „Boba”, a treće Cvjećarnica „Palma”. Tradicionalna je to akcija Turističke zajednice područja „”Slavonski Brod-Posavina” koju provodi u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, Županijskom komorom Slavonski Brod i Udruženjem obrtnika Slavonski Brod, pa su nagrade najuspješnijima uručili gradonačelnik Mirko Duspara i predsjednik Županijske komore Krunoslav Holjevac.

Svi nagrađeni zahvalni na ovom vrijednom priznanju ističu kako su im važne i pozitivne reakcije građana, prolaznika, kupaca. - Meni je bitna ova godina jer sam samostalno pokrenuo cvjetni studio, a potrudio sam se predstaviti malo drugačiju priču, jednostavnost i šumu. Cvjećarstvo je moj poziv, a trudit ću se uvijek lijepo urediti izlog – rekao je Ivica Holod, vlasnik Cvjetnog studija „Bloom” u u Ulici Josipa Jurja Strossmayera 93. Božica Valjetić, vlasnica Krojačkog obrta „Boba” u Ulici Matije Mesića 50 tijekom cijele godine prigodno uređuje izlog: - Kroz cijelu godinu u svom izlogu pratim godišnja doba, ništa mi nije problem, pa ni uvući drvo u tu malu radnju. Meni je to „gušt”, prije svega važno je da meni i djelatnicama u radnji bude lijepo, a onda i svim prolaznicima. Veliko priznanje mi je kad uđu bake i djeca i kažu: „Ne trebamo ništa, lijepo vam je unutra”.

Cvjećarnica „Palma” u Ulici Andrije Štampara 37 uvijek ima lijepo uređen izlog i dobila je već nekoliko nagrada, a ističu kako su za to zaslužni svi djelatnici. - Uvijek složimo neku priču u blagdanskom izlogu, a ove godine smo ga posvetili djeci, pa su nam u izlogu vilenjaci, Djed Božićnjak, Snjegović, prigodne kuglice, poput bajke. Sretni smo što smo dobili nagradu, ali pohvalom nas nagrade i kupci, a često se prolaznici, građani slikaju ispred izloga ili pitaju mogu li djeca vidjeti unutra sve, što nam je drago – kaže Snježana Marinović.

Tijekom svečanosti proglašenja najljepših izloga u Kapelanovom stanu predstavljen je i kalendar kojega je izdao Turistički klaster „Slavonska košarica” u suradnji s Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda.

(više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

22.12.2023.
Posavska Hrvatska

Prijem za bebe

Božićnice za 388 djece

Slavonski Brod : Božićnice za 388 djece

Godišnji prijem za djecu rođenu u 2023. godini i njihove roditelje održan je u Glazbenoj školi Slavonski Brod prošloga petka, 15. prosinca. Sve ih je pozdravio gradonačelnik Mirko Duspara, te im poželio sretan Božić i Novu godinu: - Uplatili smo božićnice na račune za 388 djece rođene u ovoj godini, a do kraja godine, 31. prosinca, očekujemo da će biti ukupno 420-430 novorođenčadi i svi će oni dobiti uplatu od 100 eura. Nažalost, svjedoci smo da je iz godine u godinu sve manje novorođene djece.

I stoga Grad Slavonski Brod provodi niz demografskih mjera, a usvojenim proračunom za 2024. godinu povećane su i naknade za novorođenčad za 200 eura, tako će u sljedećoj godini za prvo dijete ona iznositi 600 eura, za drugo 800, a za treće i ostalo 1.000 eura. Roditelji dobivaju i opremu za novorođenče, a na kraju godine i božićnicu.

22.12.2023.
Posavska Hrvatska

Otvorena nova zgrada Kuće sretnih ciglica

Kruna dosadašnjeg rada i temelj za dalje

Slavonski Brod : Kruna dosadašnjeg rada i temelj za dalje

- Postali smo moderna ustanova koja pruža cijelu lepezu izvaninstitucijskih usluga dostupnih na cijelom području Brodsko-posavske županije, uključivih i prilagođenih potrebama korisnika – rekla je na otvorenju nove zgrade Kuće sretnih ciglica ravnateljica ovog Centra za pružanje usluga u zajednici Renata Puljko.

Nova zgrada nalazi se također u Vrazovoj ulici, nasuprot sadašnje Kuće sretnih ciglica, a izgrađena je u sklopu projekta „Sretne ciglice grade put u zajednicu”, čija je završna konferencija i održana na svečanosti otvorenja kojemu su prisustvovali mnogobrojni gosti, stručni suradnici, partneri, volonteri, donatori i svima im je u pozdravnoj riječi zahvalila ravnateljica Puljko.

Grad Slavonski Brod poklonio je zemljište za izgradnju, a zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača poželjela je da i ubuduće djeluju na ponos korisnika, ali i cijele zajednice. I Brodsko-posavska županija je pružila potporu u ovom projektu, pomogla je u realizaciji minimalnih tehničkih uvjeta kako bi mogli pružati uslugu, a privremeni županijski pročelnik za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Branko Sabo čestitavši poželio je uspješan i dugotrajan rad u pružanju socijalnih usluga najslabijima, djeci.

Projekt od početka prati Središnja agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije SAFU), a na svečanosti otvorenja bio je i ravnatelj Dragan Jelić: - Puno je izazova bilo, povećanje cijena, pandemija, ali zajedno smo to prebrodili kako bi se projekt uspješno proveo.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

15.12.2023.
Posavska Hrvatska

Svečanost u sklopu projekta „Centar za volontiranje II”

Nagrađeni srednjoškolci volonteri

Slavonski Brod : Nagrađeni srednjoškolci volonteri

Informativno pravni centar Slavonski Brod organizirao je svečanost prigodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, a u sklopu projekta „Centar za volontiranje II” koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Dugi niz godina opirali smo se otvaranju lokalnog volonterskog centra. IPC je ljudsko-pravaška organizacija i to je glavni fokus, 90 posto svih naših aktivnosti svodi se na pružanje besplatne pravne pomoći, radimo sa žrtvama diskriminacije. Volontiranje smo htjeli prepustiti drugim organizacijama i otvorio se prije desetak godina Volonterski centar u Slavonskom Brodu, ali on godinama ne djeluje. Kad su nam trebali volonteri za dežuranje na info-pultovima na Općinskom sudu, nismo ih mogli dobiti ni u Slavonskom Brodu ni u Novoj Gradiški, unatoč oglasima, natječajima, nitko se nije javio. Dosta surađujemo s udrugama osoba s invaliditetom u Slavonskom Brodu i uvidjeli smo koliko njima nedostaju volonteri za razne aktivnosti. Stoga smo odlučili prije tri godine i pokrenuli projekt „Centar za volontiranje”. Financijski je to mali projekt, ove smo godine dobili 9.000 eura, a odlučili smo se fokusirati na mlade. Važno je krenuti raditi s mladima, da njih osvijestimo o važnosti volontiranja – pojasnila je Nataša Kovačević, izvršna direktorica IPC-a.

Partneri na projektu su dvije škole iz Slavonskog Broda, Gimnazija „Matija Mesić” i Tehnička škola, te Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška.

 

(više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

1.12.2023.
Posavska Hrvatska

Oznaka kvalitete za obiteljske smještajne objekte

„Dobar gazda”

Slavonski Brod : „Dobar gazda”

Turistička zajednica područja „Slavonski Brod-Posavina” u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu provodi projekt oznake kvalitete obiteljskog smještaja za područje grada Slavonskog Broda i općina Bukovlje, Donja Vrba i Podcrkavlje. Gotovo dvije godine radi se na ovom projektu, a kako je najavio prof. dr. sc. Darko Prebežac, redoviti profesor u trajnom zvanju na Katedri za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, javni poziv za dobivanje oznake kvalitete bit će objavljen u siječnju 2024. godine: - Postupak oznake kvalitete ima 15 koraka, a nakon prijave povjerenstvo koje će formirati Turističko vijeće na terenu će provjeriti zadovoljava li smještajni objekt kriterije, 48 ih je u pet skupina, a minimalno treba biti zadovoljeno njih 25, od kvalitete usluge koja se nudi, preko vanjskog i unutrašnjeg izgleda objekta do onoga što objekt čini drugačijim. Pravo na oznaku imaju vlasnici smještajnih objekata koji posluju najmanje godinu dana, a oznaka se dodjeljuje na tri godine uz mogućnost obnavljanja.

Autor oznake kvalitete dizajner Andrija Previšić predstavio je izgled i naziv oznake: - „Dobar gazda” su riječi koje se koriste u svakodnevnom, kolokvijalnom govoru i označuju domaćina koji savjesno i odgovorno vodi posao usluge smještaja.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

1.12.2023.
Posavska Hrvatska

Uloženo više od 2,5 milijuna eura

Obnovljena zgrada i pokrenut Senior club

Slavonski Brod : Obnovljena zgrada i pokrenut Senior club

Prije gotovo pet godina počele su pripreme, prije tri godine radovi, da bi 27. studenoga 2023. i svečano bila otvorena obnovljena zgrada Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod u Ulici Ante Starčevića 13.

Trenutak za sreću, trenutak za pamćenje. Vrpcu na ulazu u obnovljeni i preuređeni prostor presjekli su predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. dr. Josip Jelić i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod Mirjana Matanović u nazočnosti brojnih gostiju - među kojima su bili potpredsjednik Gradskog društva Crvenog križa Tomislav Pencinger, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. dr. Josip Jelić, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić - koji su sa zanimanjem razgledali obnovljeni i dograđeni prostor. Cilj je rekonstrukcije zgrade bio unaprijediti pružanje socijalnih usluga, posebno za starije i nemoćne sugrađane, kroz program Senior club. Gradskom društvu Crvenog križa u tu je svrhu prije tri godine odobreno 14.382.724,07 kuna (1.908.915,53 eura) iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i kohezija. Ukupno je investicija iznosila više od dva i pol milijuna eura, te je Gradsko društvo Crvenog križa pokrilo ostatak iz vlastitih izvora, tako da je usprkos poskupljenima financijska konstrukcija uspješno zatvorena. Gradsko društvo Crvenog križa u povijesnoj je jezgri Slavonskog Broda dobilo 1.187 m2 korisnoga prostora, više nego dvostruko u odnosu na ono što im je dosad bilo na raspolaganju.

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

17.11.2023.
Posavska Hrvatska

Tečaj spašavanja života na vodi

Svaki dan nešto novo

Slavonski Brod : Svaki dan nešto novo

Ovoga tjedna Slavonski Brod i Gradski bazeni na Vijušu domaćini su tečaja spašavanja života na vodi, koji pohađaju pripadnici interventne policije, ali i drugi zainteresirani građani. Voditelj tečaja Krunoslav Špajdl iz Hrvatskog crvenog križa naglasio je da se na takvu obuku može prijaviti svaki punoljetni stanovnik koji zadovoljava nekoliko osnovnih uvjeta (mora moći preplivati 400 metara za manje od osam minuta i preroniti bazen). - Ovo je, ustvari, tečaj za spasioce na bazenu i glavni cilj je osposobiti policajce, ali i sve druge, da budu spremni za uvjete koji ih čekaju u vodi. Vježbamo tehnike plivanja, ronjenja, izvlačenja, pružanja prve pomoći... sve ono što će omogućiti spašavanje života - kazao je Špajdl.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

3.11.2023.
Posavska Hrvatska

Volonterski dan u Kući sretnih ciglica

Zajedništvo, rad, zabava, igra

Slavonski Brod : Zajedništvo, rad, zabava, igra

U Kući sretnih ciglica u Slavonskom Brodu volonterski dan proveli su, prošloga petka, zaposlenici tvrtke Unilever Hrvatska iz Zagreba, koja dugo godina surađuje s ovom ustanovom. Bilo je vrlo živo i veselo, ali i radno u dvorištu novoizgrađene zgrade u Vrazovoj ulici, volonteri su sadili cvijeće i drveće, grabljali zemlju, pomogli djeci u bojanju i oslikavanju ciglica.

- Svi smo jako ushićeni, razveselili su nas lijepom donacijom, uređuju nam okoliš, a zajedno s Fil-artom ukrašavaju i zidove učionica i dnevnih boravaka u novoj zgradi prekrasnim naljepnicama. Dostavili su i škrinju sladoleda, igraju se s djecom, organizirali su i kviz. Djeca su s njima oslikavala ciglice od kojih će napraviti put. Ideja je njihova, odlično osmišljeno, a svaki novi korisnik stavit će ciglicu na taj putić – sretno nam je ispričala ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica" Renata Puljko.

Dosadašnja suradnja odnosila se na donacije laptopa, kompjutora i raznih proizvoda, a sada su se, kako kaže Hrvoje Rendulić iz tvrtke Unilever Hrvatska, odlučili na veću promjenu: - Organizirali smo volonterski dan unutar kompanije i svi zaposlenici su došli ovdje pomoći u sadnji cvijeća, oslikavanju prostora i bavljenju djecom. Jako smo ponosni na kolege jer su se svi rado odazvali, nas 20, svi su izdvojili vrijeme da pomognu. Svatko od nas treba pomoći i pozivam i druge kompanije da se pridruže ovim inicijativama. Nama jedan dan ne znači puno, ali njima smo uljepšali dan i olakšali život.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

27.10.2023.
Posavska Hrvatska

Javne akcije IPC-a

Promoviranje volonterstva i sprečavanje nasilja na internetu

Slavonski Brod : Promoviranje volonterstva i sprečavanje nasilja na internetu

Informativno pravni centar Slavonski Brod organizirao je dvije javne akcije ove srijede, 25. listopada na Gradskoj tržnici.

Prva akcija je pod nazivom „volONtiraj – uključi se i ti” kojom žele promovirati volonterstvo, kako je istaknula stručna suradnica za programe Ines Logarušić, s posebnim naglaskom na razvoj volonterskih programa po školama, pa su u akciji sudjelovali i učenici partnerskih organizacija, Gimnazije „Matija Mesić” i Tehničke škole: - Sustav ne može sam osigurati potrebe za volontiranje stoga mi u ovom programu imamo uključeno i inkluzivno volontiranje gdje ćemo se posvetiti osobama s teškoćama i uključiti ih u rad, ne samo da mi njima pomažemo, nego da i oni svojim radom i znanjem doprinose i pomognu lokalnoj zajednici.

Druga akcija „ Ne budi panj kad si online – zaustavi nasilje na internetu” je sastavni dio projekta „Stop vršnjačkom nasilju II”, a njome se želi senzibilizirati javnost na ovaj problem. - U sklopu projekta imamo stručne suradnike, socijalnu pedagoginju i psihologinju, kojima se mladi ali i roditelji putem telefona, e-maila i dolaskom u prostore IPC-a mogu obratiti za pomoć u slučaju da je njihovo dijete žrtva nasilja ali i ako osjete da je njihovo dijete počinitelj nasilja – istaknula je Ines Logarušić.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)