Nakon ovogodišnjeg, jednog od najtoplijih listopada, mjestimice čak i rekordnog, iznadprosječno toplo razdoblje nastavilo se i u prvim tjednima studenoga. No, sredinom studenoga zahladilo je, prošli je vikend pao i prvi snijeg što i priliči ovom dobu godine. Studeni je oduvijek "rezerviran" za svinjokolju. Iako su neki to obavili i početkom mjeseca, sada je ipak bolje vrijeme zbog nižih temperatura, a i druga polovica studenoga udarno je vrijeme svinjokolja iako su se one prorijedile po slavonskim selima posljednjih godina. Kako je sve manje svinja u vlastitim svinjcima, više se ljudi opredjeljuju za kupovinu već utovljenih i uzgojenih svinja, a sve češće i svinjskih polutki koje onda obrađuju u svojim dvorištima. Cijena je 12 kuna po kilogramu, a po 9 i 10 kuna prodaju se stare krmače. I trgovački centri u svoju su ponudu uvrstili svinjske polutke čija je cijena oko 19 kuna po kilogramu.
Ne samo što su svinjci prazni, nego više nema ni radne snage za svinjokolju, naročito muškaraca, pa se i ovaj posao daje profesionalcima, odnosno uslužna klanja se obavljaju u klaonicama.
- Klaonica je velika i velik je kapacitet, ali uslužno klanje radimo tek u manjem dijelu zato što imamo svojih 15 mesnica pa moramo njih opskrbiti, a ostatak raspoređujemo preko tjedna. Dnevno obavimo 30 do 50 komada uslužnog klanja, a kapacitet je oko 400 svinja dnevno, samo što ne radimo punim kapacitetom. Cijena uslužnog klanja je 1 kuna po kilogramu s PDV-om, dakle oko 200 kuna po svinjčetu - rekao je Mario Jagodnavoić. vlasnik Klaonice, proizvodnje i prerade mesa Jagodanović.
I u Bebrinkinoj klaonici obavljaju se uslužna klanja.
- Imamo najava za uslužno klanje, ali ne možemo sve primiti zbog kapaciteta, a kapacitet za uslužno klanje je 20 do 30 komada dnevno. Najveći je problem što sva domaćinstva uslužno klanje hoće četvrtkom ili petkom, a, nažalost, tada je nama također gužva i ne možemo sve primiti - napominje Marko Mirković iz Klaonice i mesnica Bebrinka.
Nije neuobičajeno da se angažiraju ljudi koji će u dvorištu obaviti posao svinjokolje. Cijena njihovog posla ovisi o tome rade li samo na poslovima do čiviluka ili će obaviti kompletan posao svinjokolje. Za posao do čiviluka naplaćuju 150 kuna po svinji, a za cijeli posao cijena ovisi o tome pomaže li im netko od domaćina, ali ta se cijena kreće oko 300 kuna po svinji.
U trgovinama su početkom studenoga stigla i crijeva, koja se mogu kupiti i preko web shopova, tako za 10 metara svježih svinjskih crijeva treba izdvojiti od 14 do 21 kunu, 25 kuna stoji pet komada svinjskog slijepog crijeva, a 18 kuna 2 komada svinjskog želudca. Ove srijede na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu kilogram domaće mljevene paprike, ljute i slatke, prodavao se po 100 kuna.
Iako smo se bojali kako će nam EU ukinuti svinjokolje, čini se da smo sami tome pridonijeli, sve manje seoskih domaćinstava uzgaja svinje, sve manje je onih koji znaju raditi taj posao, a i sve manje nas je općenito, pa je i u tom poslu vidljiv nedostatak radne snage.